label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Plágiumgyanú miatt vizsgálják Gabriel Oprea doktori dolgozatát

A Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága plágiumgyanú miatt indított vizsgálatot Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnök doktori dolgozata ügyében - közölte ma a felsőoktatási intézmény.

Az ideiglenes miniszterelnök ellen - aki a térdműtéte után Törökországban lábadozó Victor Pontát helyettesíti - azt követően indították a vizsgálatot, hogy egy személy feljelentést tett Oprea dolgozata ügyében. Emellett az ellenzékhez közel álló Hotnews hírportálon megjelent egy elemzés, miszerint Oprea dolgozata több olyan bekezdést tartalmaz, amelyeket a szerző más dolgozatokból vett át forrásmegjelölés nélkül.

Oprea szerint személyes bosszú áll az ügy mögött. Korábban Ponta doktori dolgozata esetében is a plágiumgyanú merült fel. (4)


Stoltenberg: a romániai NATO-egység nem katonai, kulcsszerepe van a gyakorlatok megtervezésében

Ma a NATO főtitkára azt mondta, hogy a bukaresti NATO-központ nem katonai egység lesz, hanem az itt dolgozó mintegy 40 szakértő a gyakorlatok és a katonai erők megerősítésének megtervezésében játszik majd kulcsszerepet.

A Bukarestben létrehozandó NATO integrációs egység kapcsán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette: az „nem katonai bázis lesz.” „Kis egységről van szó, nagyjából 40 személlyel, Romániából és más NATO-tagállamokból. Ők szakértő a gyakorlatok és a katonai erők megerősítésének megtervezésében játszanak majd kulcsszerepet” – szögezte le Stoltenberg a Cotroceni palotában, Klaus Johannis elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A 2016-ban, szintén Bukarestben megnyíló nemzetközi parancsnokságot illetően a NATO-főtitkár elmondta: az közös védelmünk újabb fontos tényezője lesz. (4)


Házkutatások Bukarestben és 15 megyében 4 millió eurós adócsalással gyanúsított személyeknél

Több tucat házkutatást tartanak ma Bukarestben és 15 megyében több cég székhelyén, illetve magánszemélyek lakásán, akiket azzal gyanúsítanak, hogy összesen közel 4 millió euróval károsították meg az államkasszát.

Igazságszolgáltatási források szerint összesen 58 házkutatásról van szó a főváros mellett Mehedinți, Arad, Kolozs, Bihar, Temes, Máramaros, Szeben, Brassó, Călărași, Dâmbovița, Neamț, Ilfov, Bákó, Maros, valamint Szatmár megyében. A ügyben 47 cég vezetője érintett, akik 2008 és 2014 között összesen 14 millió euró értékben állíthattak ki fiktív számlákat javak és szolgáltatások után.

Az általuk okozott kárt megközelítőleg 4 millió euróra becsülik. (4)


Közel 4,8 millió romániai lakos él szegénységben, közülük 1,4 millió gyermek

Közel 4,8 millió romániai lakos, köztük 1,4 millió gyermek él szegénységben, míg 687 ezer fogyatékkal élő személynek nincs hozzáférése a szükséges ellátáshoz – derül ki a Romániai Szociális Munkások Kamarájának (CNASR) jelentéséből.

„Egy olyan országban, ahol közel 4,8 millió állampolgár, köztük 1,4 millió gyermek él szegénységben, míg 687 ezer fogyatékkal élő személynek nincs hozzáférése a szükséges szolgáltatásokhoz, eljött az ideje a konkrét cselekvésnek” – jelentette ki Doru Buzducea, a szervezet elnöke.

A sebezhető személyek közül 1,85 millió roma, 1,4 millió 0 és 17 év közötti gyermek, több mint 725 ezer 80 évesnél idősebb, 687 ezer fogyatékkal otthonában élő, további 16 800 fogyatékkal intézményben élő személy, több mint 62 ezer gyerek él gyermekotthonban, ellátó központban vagy családoknál elhelyezve, miközben 1500 gyermek van abban egészségügyi intézményben, ahol családja otthagyta. (4)


Csökkentették a Mol Romániára kirótt bírságot

A legfelső bíróság csökkentette a Versenytanács által a Mol Romániára kiszabott bírságot kartellezés miatt - közölte ma a Mediafax hírügynökség.

 A Versenytanács 2012-ben összesen 880 millió lej bírságot szabott ki a  Petromra, az osztrák OMV-re, a Rompetrol Downstreamre, a Molra, az orosz Lukoilra és az olasz ENI-re amiatt, hogy a vállalatok megsértették a versenyjogi szabályokat azáltal, hogy közös megállapodás alapján kivontak a piacról egy bizonyos fajta üzemanyagot 2008-ban.

A Mol Romániára kirótt bírságot a legfelső bíróság 80,2 millió lejről 64,2 millió lejre csökkentette, ugyanakkor az olajtársaság jogerősen elvesztette a pert, amelyet a bírság eltörléséért indított. (10)


Hillary Clinton már 45 millió dollárt gyűjtött kampányára

Hillary Clinton amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns április óta több mint 45 millió dollárt gyűjtött össze adományokból kampányára – közölte a politikus Twitter-mikroblogján helyi idő szerint szerdán.

Ez a legnagyobb összeg, amit egy elnökjelölt-aspiráns az előválasztási kampány alatti első adománygyűjtési bevallásában közzétett, és meghaladja a Barack Obama elnök négy évvel ezelőtti – és minden idők legdrágább - újraválasztási kampányának hasonló időszakában összekalapozott összeget is.

Bár az amerikai választási hivatal csak július 15-én hozza nyilvánosságra a jelöltaspiránsok kötelezően benyújtandó első kampányfinanszírozási jelentését, megfigyelők szerint a Clinton által közölt számok alapján egyértelmű a volt first lady és külügyminiszter pénzügyi dominanciája a demokrata párti mezőnyben, ahogy az is, hogy az idei elnökválasztási csatározásokra költött összegek ismét túlszárnyalnak majd minden korábbi rekordot. 

A 2016-os elnökválasztás első számú esélyesének tartott Clinton az adományok pontos számát és lebontását nem hozta nyilvánosságra, de kampánya hangsúlyozta, hogy a beérkezett összeg 91 százaléka 100 dollárnál kisebb felajánlásokból jött össze, ami szerintük annak a jele, hogy a politikust az átlagemberek támogatják. Clinton úgy tervezte, hogy az év végéig 100 millió dollárt gyűjt össze, de ilyen tempóban várhatóan jóval hamarabb eléri majd ezt az összeget. (10)


Írószövetségi díjat kapott Szilágyi Júlia és Jancsik Pál

Két magyar szerzőt is kitüntettek ma délben, a Román Írószövetség kolozsvári fiókjának ünnepségén: Szilágyi Júlia Kacsó Sándor-díjat vehetett át a Korunk–Komp-Press gondozásában megjelent Álmatlan könyv című memoárkötetéért, Jancsik Pál pedig Dsida Jenő-díjban részesült a Polisnál napvilágot látott Ahol otthon vagy e tájon című, válogatott verseket és műfordításokat tartalmazó munkájáért. A tavaly megjelent kiadványok közül szakemberekből álló zsűri választotta ki az elismerésre érdemeseket, tagja volt ennek Horea Poenar, Ştefan Borbély, Ion Cristofor, Alex Goldiş és Ştefan Melancu mellett Király László, Balázs Imre József és Karácsonyi Zsolt is. 

A kolozsvári fiók nevében három kiválósági oklevelet nyújtott át a rendezvényen Irina Petraş, a területi kirendeltség vezetője: Vasile Gogea bloggernek, valamint a 25 éves Helikon folyóirat és a 300. lapszámánál tartó Apostrof munkatársainak. További részletek a holnapi Szabadságban. (8)


EL: Gól nélküli döntetlen az MTK-nak

A labdarúgó Európa Liga selejtezők első fordulójában érdekelt MTK az újpesti Szusza Ferenc Stadionban fogadta szerbiai ellenfelét, a Vojvodinát.

A találkozó 0–0-lal végződött, visszavágó egy hét múlva Újvidéken. (7)


EL: Idegenben játszott döntetlent a Ferencváros

A Ferencvárosi TC 1–1-es döntetlent játszott a holland Go Ahead Eagles Deventer otthonában a labdarúgó Európa Liga-selejtező első fordulójának csütörtöki első mérkőzésén.

A gólokon a hazaiak csapatkapitánya, Bart Vriends (45. + 2. perc) és magyar válogatott Gera Zoltán (3. perc) osztozott. Az egy hét múlva esedékes visszavágót a Fradi várja kedvezőbb helyzetben. (7)


EL: Nem bírt Botoşani grúz ellenfelével

A labdarúgó Európa Liga selejtezők első fordulójának első mérkőzésén egyetlen román együttes volt érdekelt, a Botoşani-i FC. A grúz Tshinvali ellen a 21. percben Petre Ivanovici betalált ugyan, de erre közvetlenül a második félidő elején Nika Katcharava révén válasz is érkezett, így az összecsapás 1–1-gyel végződött.

Az egy héttel később Tbilisziben esedékes visszavágón így a grúz együttes esélyesebb. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 704
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap