label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Bianchit gyászolja az autósport világa

Nemcsak a Forma–1, de az egész autósport világát mélyen megrázta Jules Bianchi szombat hajnalban történt halála. Szinte minden kategóriából érkeznek a részvétnyilvánítások a család és az ismerősök felé. Jules Bianchi a múlt októberi Japán Nagydíjon szenvedett súlyos balesetet. A 285 napja kómában fekvő francia versenyzőt a nizzai kórházban érte a halál, ahol novemberi hazaszállítása óta kezelték. Családja közleményben tudatta a rossz hírt.

Jules Bianchi a múlt évi Japán Nagydíj hajrájában veszítette el uralmát Marussiája fölött az eső áztatta pályán egy vízátfolyásra hajtva, s miután a kavicságyba csúszott, nekiütközött egy darus kocsinak, amely éppen az egy körrel korábban ugyanott kicsúszó Adrian Sutil Sauberjét mentette. A francia a darus kocsi alá csúszott, beütötte a fejét, óriási erőhatás érte, s azonnal eszméletét vesztette. Utóbb kiderült, diffúz axonális sérülést szenvedett – az agyi sérülések egyik legsúlyosabbikát. Egy hónapig Japánban kezelték, aztán november elején hazaszállították Nizzába. Noha jelentős változást nem tapasztaltak állapotában, családja eleinte még bizakodó volt. Édesapja a hét elején azonban már szomorúan nyilatkozott arról, hogy kezdi elveszíteni a reményt.
Bianchi 1989. augusztus 3-án született Nizzában. Ötévesen kezdett el gokartozni, családjában volt hagyománya a versenyzésnek, hiszen nagyapja, Mauro, valamint déd-nagybátja, Lucien is versenyző volt. (3)


Világbajnok lett a Spirit of Attila magyar csiliszósz

Világbajnok lett a Spirit of Attila nevű magyar csiliszósz az Egyesült Államok Louisiana államában rendezett, a világ legerősebb önteteit felsorakoztató The World Hot Sauce Awards elnevezésű világversenyen a harmadik legerősebb szószok (Hot sauce/Hot) kategóriájában. Az amerikai seregszemlén a világ 14 országából 284 termékkel 109 gyártó indult 49 kategóriában. A Spirit of Attila a Hot sauce/Hot csoportban szerezte meg a legjobbnak járó helyet, ezen a kategórián kívül csak kettő volt, amelyben erősebb termékek indultak - mondta el Diczkó László, a Chili Hungaria Manufaktúra vezetője, a termék készítője az MTI-nek adott interjújában.
    "A kategória, amelyben mi indultunk, a legnépesebb, harminc körüli induló volt, eddig a verseny történetében mindig amerikaiak győztek. Idén három nem amerikai országból értek el helyezést, de kategóriát nyerni csak nekünk sikerült, így nagyon boldogok és büszkék vagyunk" - mondta el a termelő, hozzátéve, hogy világversenyen is elsőként indultak magyar termelőként csípős termékkel. "Azt gondolom, hogy ez az egész magyar kézműves iparnak nagy elismerés" - vélekedett. A termelő nyereménye a trófeán kívül, hogy részt vehet a 2016-os louisianai csípős szószok kiállításán a Hot Sauce Expo-n is. (3)


136 éve nem volt ilyen meleg Olaszországban

Itália ismét a rendkívüli hőségtől szenved, az országban 40 Celsius fok feletti a hőmérséklet. Az előrejelzések szerint enyhülés csak a hónap végétől várható. A hétvégére megteltek az olasz tengerpartok és strandok, az emberek víz közelében keresnek menedéket az újabb hőhullám elől, amely Afrikából hozott ismét rendkívüli kánikulát. A hőmérő szinte mindenhol az országban negyven fokot mutat, és a meleg az éjszakai órákban sem csökken jelentősen. Az olasz sajtó az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Ügynökség (NOAA) adatait közölve azt írta, az idei az utóbbi 136 év legforróbb nyara. Firenze polgármestere, Dario Nardella előre rögzített telefonos üzenettel figyelmeztette a lakosokat a hőhullám veszélyeire. A közel 400 ezer lakosú Firenzében 83 ezer családot hívtak fel, és arra kérték őket, csak akkor menjenek ki az utcára, ha szükséges, fogyasszanak sok folyadékot, és figyeljenek a táplálkozásra is.

A nyári olasz energiafogyasztás a mindenkori legnagyobbnak ígérkezik, de a nagy melegben gyakori az áramszünet is. A rendkívüli kánikula nehézségeket okoz az olaszországi vasútvonalakon: a nagysebességű vonatokon többször szünetelt a légkondicionálás, ami próbára tette az utasokat. A tűzoltóság folyamatosan oltja a gondatlanságból okozott bozóttüzeket, amelyek a közlekedési útvonalakon is fennakadást okoznak.
Gyakoriak a rosszullétek, a mentők folyamatosan kapják a riasztást. Csak Torinóban a nyár kezdete óta 140, más betegségben is szenvedő, idős ember halt meg a melegtől.
Az olasz meteorológusok "hőviharnak" (hot storm) nevezték el az előrejelzések szerint majdnem július végéig tartó kánikulát. A legmelegebb az ország középső és déli térségében várható, ahol a hőmérséklet-érzet meghaladhatja a 45 fokot is. A következő napokban a hőség és a pára hatására heves viharok is várhatók.


FOTÓRIPORT - Boldogító igen a fellegekben - világpremier Kolozsváron

Ötven méter magasban kötött házasságot ma nyolc pár Kolozsváron, azaz Kolozsvár fölött. Emil Boc lett a világon az első polgármester, aki a levegőben adott össze házasulandókat. Holnap egyesek vacsorázni fognak a Dinner in the sky platformján. (6)

Fotóriportunk itt látható.


Újabb felvételek a Plutóról

Újabb képeket tett közzé a NASA a Plutóról: a felvételeken hatalmas kiterjedésű jeges síkságok láthatók a nagy jéghegyek közelében. A jeges hegyvonulatokról egy nappal korábban, csütörtökön tett közzé képeket az amerikai űrkutatási hivatal, amelynek New Horizons nevű űrszondája kedden minden eddiginél közelebb jutott a törpebolygóhoz. A felvételeken több tíz kilométeres, 3400 méter magas hegyvonulatok voltak láthatók. Tudósok megállapították róluk, hogy a csúcsok csupán 100 millió évesek lehetnek, míg maga az égitest 4,5 milliárd éves, és nincs rajta egyetlen becsapódási kráter sem. A pénteken közzétett újabb felvételekem a hegyvonulatok közelében nagy kiterjedésű megfagyott síkságok láthatók. A tudósok a világ első, ember alkotta műholdról Sputnik Planumnak nevezték el őket, egyelőre nem hivatalosan.
A néhány száz kilométer kiterjedésű síkságok a törpebolygó világos színű, szív alakú területén találhatók. Akárcsak a csütörtökön bemutatott felvételeken lévő hegyvonulatok, a síkságok is viszonylag "fiatalok", közel százmillió éve keletkezhettek. A NASA-kutatók szerint a kisebb gödröcskékkel és dombokkal tarkított kráter-mentes területeket belső "fűtés", talán gejzírek és jeges vulkánok formálhatják most is. A másik feltevés az, hogy a törpebolygón látható képződmények felszíni zsugorodások következtében jöttek létre, de bizonyítékai lehetnek a jeges felszínen lévő hőáramlásnak is.
Pénteken a New Horizons már több mint 3,2 millió kilométerre járt a Plutótól, amellyel három nappal korábban, kedden "találkozott", és készítette róla a most közzétett felvételeket. A kilenc évig tartó, 4,8 milliárd kilométeres út után a New Horizons fotóit a marylandi Laurelben, a misszió központjában tették közzé. Az űrszondának köszönhetően a tudósok már tudják, hogy a Plutó valamivel nagyobb, mint korábban vélték, átmérője 2,37 ezer kilométer, ám így is csak kétharmada a Föld Holdjának. (3)


Egyre több az emberrablás Libanonban, váltságdíj reményében: most csehek tűntek el

Öt cseh állampolgár tűnt el Libanon keleti részén - közölte a cseh külügyminisztérium libanoni biztonsági szervekre hivatkozva szombaton Prágában. Egy elhagyott taxiban a libanoni rendőrség megtalálta a csehek útleveleit, bankkártyáit és videókameráit - írja az MTI. Az üggyel a cseh külügyminisztérium válságstábja este foglalkozik - mondta Michaela Lagronová, a tárca szóvivője újságíróknak. 
     A prágai közlés szerint a hírt elsőként a bejrúti The Daily Star című napilap jelentette, amely szerint nem zárható ki, hogy a 25 és 47 év közötti cseh állampolgárokat elrabolták. Mindannyian újságírók és kétszer jártak Libanonban az utóbbi két hónapban. Az újság információi szerint az eset Kafraja városa mellett a Bekaa-völgy nyugati részén, a szíriai határ közelében történt. A libanoni rendőrség megerősítette a hírt, és közölte, hogy az elhagyott taxiban cseh és libanoni pénzt, eurót és három videókamerát is találtak, amelyek valószínűleg az eltűnt cseheké. A libanoni rendőrség megindította a nyomozást az eltűnt személyek felkutatására. 
    A cseh külügyminisztériumnak egyelőre nincsenek pontos és megbízható információi arról, hogy valójában mi is történt. A bejrúti cseh nagykövetség csak a libanoni rendőrségtől, illetve a sajtóból értesült az esetről. 
    Az utóbbi időben egyre több emberrablás történik váltságdíj reményében Libanonban, különösen a Szíriához közeli keleti részén. Hét észt biciklis tűnt el 2011-ben ugyancsak a Bekaa-völgyben hasonló körülmények között. A turisták 113 napot töltöttek fogságban, amíg a libanoni különleges egységek ki nem szabadították őket. Fogvatartóik állítólag az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezethez tartoztak. (3)


Továbbra is Amerika-ellenes az iráni politika

A nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodás nem változtat az Egyesült Államok "arroganciáját" elítélő iráni politikán - jelentette ki szombaton Irán legfőbb vallási és politikai vezetője. Ali Hamenei ajatolláh a ramadán böjti hónap lezárása alkalmából egy teheráni mecsetben mondott beszédében leszögezte, hogy hazája ezentúl sem tárgyal Washingtonnal a világ ügyeiről, mint mondta, az atomprogram kérdése kivételt képezett.
Az iráni vezető hangsúlyozta: szükség van a megállapodás felülvizsgálatára azért, hogy a nemzeti érdekek megóvása biztosítva legyen, hiszen Irán nem engedi meg forradalmi elveinek vagy védelmi képességeinek szétzúzását. Hamenei beszélt arról is, hogy hazája az egyezségtől függetlenül folytatja regionális szövetségesei támogatását. "Akár életbe lép az alku, akár nem, soha nem fogjuk abbahagyni a régióban élő barátaink és Palesztina, Jemen, Szíria, Irak, Bahrein és Libanon népének támogatását, ahogy az arrogáns Egyesült Államokkal szembeni politikánk sem változik meg az egyezség után" - szögezte le, hozzátéve, hogy Teherán továbbra is határozottan elutasítja Washington közel-keleti politikáját.
Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között kedden jött létre egy történelmi jelentőségű átfogó megállapodás, amellyel  a nemzetközi közösség azt igyekszik szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, amiért cserébe fokozatosan feloldják a perzsa állam elleni szankciókat. Az egyezséget még az amerikai kongresszusnak és az iráni parlamentnek is véleményeznie kell. Iránban Hameneié az utolsó szó minden központi döntést illetően. (forrás MTI) 3


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 354
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap