label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elutasította a szlovák oktatásügyi tárca a magyar anyanyelvi órák emelését

Elutasította a szlovák oktatásügyi minisztérium abban a petícióban foglalt követeléseket, amelynek megfogalmazói a magyar anyanyelvi írás- és olvasásórák számának növelését és a magyar történelem oktatásának erősítését kérték a magyar tannyelvű általános iskolákban - közölte az ma MTI-vel a petíciós bizottság.Az anyanyelvi írás- és olvasásórák, a szabadon választható órák növelését, valamint a magyar történelem oktatását követelő petíciót három magyar civil kezdeményezte április végén.         A kezdeményezést az tette indokolttá, hogy a szlovák oktatásügyi tárca idén szeptembertől hatályos kerettanterve a magyar nyelvű általános iskolák alsó tagozatain jelentősen kisebb óraszámot irányoz elő az anyanyelv oktatására, mint a szlovák intézményekben. A petícióban ennek az aránytalanságnak a kiküszöbölését kérték, valamint síkra szálltak azért is, hogy az érintett intézményekben a jelenlegi egy óráról növeljék kettőre a történelemórák számát, hogy az iskolások így megismerkedhetnek a magyar történelemmel is.

A petícióhoz csatlakozott a felvidéki magyarság több civil és politikai érdekképviseleti szervezete is. A kezdeményezést támogató petíciós íveket - amelyekre közel 26 és félezer aláírást sikerült összegyűjteni - május végén adták át a szaktárca iktatójában.

Egy héttel később, ugyanezekkel a követelésekkel összefüggésben, valamint a kisiskolákat veszélyeztető minimális osztálylétszám tervezett bevezetésével kapcsolatban a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) küldöttsége tárgyalt Juraj Draxler szlovák oktatásügyi miniszterrel, aki a találkozón a petíciót politikai indíttatásúnak nevezte és elutasította az abban foglaltak teljesítését. Később a kisiskolákat veszélyeztető intézkedést - a közoktatási törvény módosítása során - a pozsonyi törvényhozás nem vonta vissza, de annak hatályba lépését egy évvel kitolta. (4)


Ponta távollétében tette le a hivatali esküt az új közlekedési miniszter

A kormányfő távollétében tette le a hivatali esküt ma az elnöki palotában az új közlekedési miniszter, miután Klaus Johannis államfő visszautasította Ponta első miniszterjelöltjét.

A hírtelevíziók Johannis és a szociáldemokrata kormányfő közötti viszony elmérgesedésének tulajdonítják a miniszterelnök távolmaradását. Ponta korábban több interjúban is jelezte, hogy nem beszélt az elnökkel, mióta június elején felszólította őt, hogy mondjon le.

Ponta eredetileg a szenátus közlekedési bizottságának elnökét javasolta a posztra, az elutasítás után végül második jelöltje, Iulian Matache, a tárca eddigi államtitkára került a közlekedési minisztérium élére, aki pénteken letette a hivatali esküt. (4)


Bécsben állították ki Liszt Ferenc utolsó zongoráját

Kiállították Bécsben Liszt Ferenc utolsó zongoráját, a hangszer péntektől látható a Szépművészeti Múzeumban - írja ma az MTI.

A múzeum igazgatója szerint a kiállított darab a világ egyik legkülönlegesebb hangszere, amely azért is fontos, mert Liszt a késői műveit ezen komponálta.

A zongorát egy párizsi hangszermester, Sébastien Érard készítette 1862-ben, ekkor Liszt a hangszert az olaszországi Tivoliba szállíttatta. A zeneszerző halála után 1886-ban a zongora Rómában maradt, ahol egy egyházi intézmény falai között feledésbe merült. Először a kilencvenes években talált rá Carlo Maria Dominici olasz zongoraművész.

A bécsi múzeum igazgatója szerint több dolog is alátámasztja, hogy valóban Liszt zongorájáról van szó, hiszen megtalálták benne Liszt rózsafüzérjének darabjait, amelyek megegyeznek a budapesti Liszt-múzeumban kiállított füzérrel. A zongorán továbbá rajta volt a Párizsból Olaszországba való szállítást igazoló pecsét is, amely a hangszer elkészültekor került rá.

A zongorát 2001-ben New Yorkba vitték, ahol a Metropolitan múzeumba helyezték el. Néhány év múlva azonban kikerült a kiállított tárgyak közül, és raktárban tárolták. Emiatt a tulajdonos úgy döntött, hogy elhozza New Yorkból a zongorát. 2014-ben vette fel a kapcsolatot a bécsi múzeummal, amely - miután megbizonyosodott a hangszer eredetiségéről -, igent mondott az ajánlatra. A szállítás azonban elhúzódott, mivel az amerikai hatóságok nagyon korlátozzák azon kulturális javak kiadását, amelyek egzotikus fából vagy elefántcsontból készültek.

A hangszert, amely péntektől látható a bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) régi hangszerek gyűjteményében, a tervek szerint rendszeresen meg is szólaltatják, és koncerteken is hallható lesz majd. (4)


Visszaküldte az áfacsökkentési törvényt a parlamentnek Johannis

Visszaküldte ma a parlamentnek megfontolásra az áfa-csökkentésről rendelkező új adótörvényt Klaus Johannis.

A parlament csaknem egyhangúlag - az államfő pártjának tekintett ellenzéki Nemzeti Liberális Párt támogatásával - szavazta meg júniusban az új adótörvényeket, amelynek értelmében jövő évtől 24-ről 19 százalékra csökkenne az áfa.

Az államfő jelezte: elvileg üdvözli az adócsökkentés gondolatát, de hiányol egy olyan hatástanulmányt, amely igazolná, hogy az áfa-csökkentés nem borítja fel a költségvetési egyensúlyt, hiányolja a költségvetési kiadások lefaragását célzó intézkedéseket.

Johannis szerint a görög válság közepette Románia kockázati besorolása is jelentősen romolhat: egyebek mellett ezért is az adótörvénykönyv újragondolását kéri a parlamenttől.


Györke Zoltán Kolozs megye új alprefektusa

A Kolozs Megyei Prefektúra mai közleménye szerint a kormány legutóbbi ülésén Györke Zoltánt (képünkön), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőjét nevezték ki alprefektusnak.

A tisztséget eddig Codrean Dan-Cristian töltötte be. (4)


Európa Liga: Sorsolták a folytatást

A Ferencvárosi TC belga (Standard Liége), a Debreceni VSC-TEVA izlandi vagy norvég (KR vagy Rosenborg Trondheim) klubbal találkozik a labdarúgó Európa Liga selejtezőjének harmadik fordulójában, amennyiben sikerül továbbjutnia a második fordulóból.

A romániai csapatok nehéz ellenfeleket kaptak. A Marosvásárhelyi ESE/ASA a francia Saint-Étienne ellen kapcsolódik a küzdelemsorozatba, az első meccset hazai pályán rendezik.

A továbbjutásért még küzdő Gyurgyevói/Giurgiui Astra (1–0-ra nyert a skót Inverness otthonában) a West Ham United (angol)–Birkirkara (máltai) párharc nyertese ellen folytathatja – a britek 1–0-ra nyertek ez első meccsen.

A nehezebb helyzetben levő Botoşani-i FC a FC Mladost Podgorica (montenegrói) és FK Kukesi (albán) párharc továbbjutójával találkozik, ha túlpréseli magát a lengyel Legia Varsón (amelytől 1–0-s vereséget szenvedett idegenben). A montenegrói gárda is csak 1–0-ra nyert az első találkozón.

Utóbbi két román együttes idegenben kezd, ha továbblép.

A párharcok első mérkőzéseit július 30-án, a visszavágókat augusztus 6-án rendezik. Ezt követően már csak egy fordulót, az úgynevezett playoff-kört kell sikerrel venniük a csapatoknak a csoportkörbe jutáshoz. Ennek sorsolását augusztus 7-én, szintén pénteken tartják.


Bajnokok Ligája: Szerb vagy grúz ellenfele lehet a Steauának

A Partizán Belgrád vagy a Dila Gori lesz a Bukaresti Steaua ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában, amennyiben a román csapat túljut a második körön.

A pénteki, nyoni sorsolás alapján az első mérkőzést rendeznék itthon.

A Steaua 2–0-ra nyert kedden idegenben a szlovákiai AS Trencsén/Trencin ellen, így nagyon kedvező helyzetből várja a jövő szerdai visszavágót.

A szerb–grúz párharcban a Partizán sovány, 1–0-s előnyt szerzett hazai pályán szerdán.

A selejtező harmadik fordulójának első mérkőzéseit július 28–29-én, visszavágóit augusztus 4-5-én játsszák. (7)


Bajnokok Ligája: Fehérorosz vagy ír ellenfele lehet a Videotonnak

A BATE Boriszov vagy a Dundalk lesz a Videoton ellenfele a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában, amennyiben a magyar csapat túljut a második körön.

A székesfehérvári klub honlapjának híre szerint a pénteki, nyoni sorsolás alapján az első mérkőzést rendeznék itthon.

A Videoton 1–0-ra nyert kedden idegenben a walesi The New Saints ellen, így kedvező helyzetből várja a jövő szerdai visszavágót.

A fehérorosz-ír párharcban a tavaly csoportkörbe jutott BATE szerzett 2–1-es előnyt hazai pályán szerdán.

A selejtező harmadik fordulójának első mérkőzéseit július 28–29-én, visszavágóit augusztus 4–5-én játsszák. (7)


El-selejtezők: 1–0-s eredmények

A labdarúgó Európa Liga selejtezők második fordulójában mindkét román együttes idegenben szerepelt, s 1–0-s eredménnyel végzett.

A Gyurgyevói/Giurgiui Astra ilyen arányban nyert a skót Inverness otthonában, Constantin Budescu csapatkapitány volt eredményes a 24. percben.

Varsóban is 1–0 volt a végeredmény, de a házigazda Legia javára a Botoşani-i FC ellenében. A döntő találatot Ondrej Duda szerezte a 78. percben.

A visszavágókat egy hét múlva rendezik. (7)


Maláj utasszállító - Porosenko: Kijev támogatja egy ENSZ-különbíróság felállítását

Az ukrán államfő szerint Kijev határozottan támogatja egy nemzetközi különbíróság felállítását az egy évvel ezelőtt Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító tragédiájának kivizsgálására és a felelősek megbüntetésére.

Petro Porosenko a CNN hírtelevíziónak adott interjúban beszélt erről csütörtökön, és bírálta Moszkvát amiatt, hogy ellenzi az ENSZ-törvényszék felállítását.

Porosenko szerint Oroszország reagálása várható volt és helytelen. Kifejtette, hogy a nyomozati szakasz után a felelősségre vonásnak kell következnie. "Határozottan támogatjuk a nemzetközi törvényszék létrehozását, amit jóvá kell hagynia az ENSZ Biztonsági Tanácsának. Úgy gondoljuk, hogy ha valaki le akarja állítani ezt a folyamatot, akkor magára vállalja a felelősséget" - mondta Porosenko.

A malajziai légitársaság Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata tavaly július 17-én zuhant le a Moszkva-barát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területen, feltehetően rakétatalálat következtében. A szerencsétlenséget senki sem élte túl, 298-an haltak meg, az áldozatok többsége holland volt. Ukrajna és Oroszország kölcsönösen egymásra hárítja a felelősséget a tragédiáért. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 463
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap