label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FOTÓRIPORT – 5. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A kolozsvári Fogoly/Potaissa utcában javában zajlanak az ötödik ünnepi könyvhét programjai.

Helyszíni felvételeink ide kattintva tekinthetők meg. (7)


FOTÓK – Omlás a Continental Szállónál

A kolozsvári Continental (egykoron New York) Szállóból vakolat és díszítés omlott le, szerencsére nem sérült meg senki. A tűzoltók körbekerítették a helyszínt, elemzik a helyzetet és biztosítják, hogy ne legyen veszély.

A fotók ITT. (7)


Barcelona-diadal a Bajnokok Ligájában

A labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét Müncenben rendezték az olasz Torinói Juventus és a katalán FC Barclona között.

A bajnokság és a Spanyol Király Kupa győzelem után a Barca a BL-serleget is begyűjtötte, 3–1-re nyert Rakitics (4. perc), Suárez (68. perc) és Neymar (97. perc), illetve Morata (55. perc) góljaival. (7)


Sikeresen bocsátottak fel egy orosz űrrakétát

Sikeresen bocsátottak fel egy katonai műholdat szállító orosz űrrakétát.

A Szojuz-2.1A jelzésű hordozórakétát a pleszecki űrkikötőből indították útnak közép-európai idő szerint 17 óra 24 perckor.

A start és a műhold leválása is menetrendszerűen zajlott. Az űreszköz a kijelölt Föld körüli pályára állította a katonai műholdat - közölte az orosz védelmi minisztérium sajtóosztálya.

Ez már a második alkalom az idén, hogy a Moszkvától északkeletre elterülő Arhangelszki területen lévő Pleszecken Szojuz-2.1a-es jelzésű hordozórakétát bocsájtottak fel. Az előzőt február 27-én indították. Más típusú, Szojuz-2-es és Rokot rakétákkal is sikeresen hajtottak végre ebben az évben felbocsájtásokat.

Az oroszországi polgári célú űrkutatást és űripart ugyanakkor több kudarc is érte az utóbbi két hónapban.

Legutóbb, május 16-án egy Proton-M típusú orosz hordozórakéta zuhant le, amely egy mexikói távközlési műholdat állított volna Föld körüli pályára. A vizsgálatok szerint a harmadik fokozat hajtóművének leállása miatt vallott kudarcot az orosz Proton hordozórakéta, amely a rajta lévő mexikói műholddal együtt elégett a légkörben. (4)


FOTÓRIPORT – Katáng koncert a kilencedik gyermeknapon

A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum kisépületében és udvarán immár kilencedik alkalommal rendezte meg az Életfa Családsegítő Egyesület és a Szabadság napilap a gyermeknapot, amelyet a díszvendég Katáng együttes koncertje zárt.

A koncerten készült fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (13)


FOTÓRIPORTOK – Kilencedik gyermeknap

A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum kisépületében és udvarán immár kilencedik alkalommal rendezte meg az Életfa Családsegítő Egyesület és a Szabadság napilap a gyermeknapot.

Délelőtti felvételeink ide kattintva, a délutániak pedig ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Janukovics márciusban elhunyt fiát törölték az unió szankciós listájáról

Viktor Janukovics volt ukrán államfő márciusban balesetben elhunyt kisebbik fiát törölték arról az uniós szankciós listáról, amely az ukrán állami javak hűtlen kezelésének gyanúja miatt vagyonbefagyasztással sújtott személyek névsorát tartalmazza - derült ki az EU hivatalos közlönyének mai számából.

A 2014 februárjában megbuktatott Janukovics-rezsim olyan kulcsfigurái érintettek ezekben a korlátozó intézkedésekben, akik ellen büntető eljárás folyik Ukrajnában, mert azzal gyanúsítják őket, hogy a rendszer bukásakor jelentős értékű ukrán állami javakat tulajdonítottak el. Ezeknek a személyeknek az EU-ban fellelhető vagyonát zár alá vették.

Négy ilyen érintettel szemben ezen a napon lejárt volna a korábban elrendelt vagyonzárlat hatálya. Közülük hárommal szemben - pénteken meghozott döntéssel - meghosszabbították az intézkedés hatályát. Konkrétan Olena Lukasról, volt igazságügyi miniszterről, Szerhij Kljujev üzletemberről, volt parlamenti képviselőről - az exelnök hivatalvezetője, Andrij Kljujev testvéréről -, valamint Dmitro Tabacsnik volt oktatási miniszterről van szó.

Akit viszont töröltek a listáról, az az ifjabb Viktor Janukovics, aki oroszországi sajtójelentések szerint idén márciusban vízbe fulladt, amikor autóval ráhajtott a befagyott Bajkál-tóra, és a jég beszakadt. (4)


Ferenc pápa Szarajevóban – A konfliktusok után Bosznia újra a békés egymás mellett élés helye lehet

A húsz évvel ezelőtti háborúk és konfliktusok után Szarajevó újra a párbeszéd és a békés egymás mellett élés helyévé válhat – hangsúlyozta Ferenc pápa a boszniai fővárosban mai egynapos látogatása elején.

A bosznia-hercegovinai elnökség épületében tartott sajtótájékoztatón a katolikus egyházfő azt is kiemelte, hogy nem szabad megelégedni azzal, amit (a boszniai háború utáni)  megbékélési folyamat során eddig elértek az országban élő nemzetiségek, hanem tovább kell dolgozni azon, hogy a balkáni ország ismét a tolerancia jelképe lehessen.

Szerinte az országban élő szerbek, bosnyákok és horvátok, illetve a katolikusok, muszlimok, zsidók és ortodoxok együttműködése az általános jót szolgálja. (4)

Lásd még: A boszniai főváros felkészült Ferenc pápa látogatására


A boszniai főváros felkészült Ferenc pápa látogatására

Megteltek a szarajevói hotelek, a boszniai fővárosba Európa számos országából érkeztek vendégek és zarándokok, hogy részt vegyenek Ferenc pápa egynapos mai látogatásának programjában.

Szarajevó sétálóutcája, a Ferhadija már péntek délután is angol, német, spanyol, szerb, horvát, bosnyák és magyar hangoktól volt hangos, a Szarajevóba érkezők egyik első útja ugyanis általában a cukrászdáiról és kávézóiról ismert városrészbe vezet. Itt szinte egymás mellett található egy szerb ortodox templom, a Ferhadija mecset, illetve a szarajevói katedrális, amely mellett II. János Pál pápa szobra is áll. Az országban jelen lévő három legnagyobb vallás objektumai húsz évvel az 1992-1995-ös boszniai háború lezárása után – amely mintegy 100 ezer halottat követelt, és a lakosság mintegy felének elüldözéséhez, illetve elvándorlásához vezetett - békésen megférnek ezen a kis területen.

A boszniai főváros történelmi központjában, a Bascarsiján viszont péntek este "indult be az élet", az óváros éttermei zsúfolásig megteltek, az ajándékboltok árusai pedig nem győzték feltölteni polcaikat. Ferenc pápa látogatása alkalmából a Szentatya portréjával díszített bögrék, hűtőmágnesek, pólók és kulcstartók is készültek. Ezek mellett továbbra is nagy igény van az 1984-es téli olimpia kabalájával, Vuckóval, a farkaskölyökkel díszített szuvenírekre. (4)


Obama a Moszkva elleni szankciók fenntartására igyekszik rávenni az európai vezetőket

Az Oroszország elleni szankciók mellett való kitartás fontosságáról igyekszik majd meggyőzni az európai vezetőket Barack Obama amerikai elnök a G7-csoport vasárnap kezdődő bajorországi csúcstalálkozóján, azzal érvelve, hogy Moszkva megsérti az ukrajnai tűzszüneti megállapodást - derült ki a Fehér Ház előzetes tájékoztatásából.

Az amerikai elnöki hivatal tisztségviselői aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a minszki fegyvernyugvási megállapodás és a Moszkva ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedések miatt Kelet-Ukrajnában a héten kiújultak az erőszakcselekmények.

Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a telefonos háttér-tájékoztatón kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "számítása nem változott meg teljesen" Ukrajnával kapcsolatban, és hogy az "orosz agresszió" közepette a szankciók fenntartása a helyes irány, mert azok elrettentően hatnak a még agresszívabb fellépéssel szemben, de időre van szükség, amíg azok kifejtik hatásukat. Példaként hozta fel, hogy Irán tárgyalóasztalhoz ültetéséhez évekre volt szükség.

"Azért fontos fenntartani a szankciókat, hogy azokat a nemzetközi jogot és a nemzetközi normákat folyamatosan megsértő országok ne csak olyan egyszeri büntetésnek tekintsék, amelynek lejáratát képesek kivárni" - mondta Rhodes. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 925
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap