label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Nemzeti összetartozás napja – Az „önkéntes Trianonunk” ellen szólt Sepsiszentgyörgyön Tőkés László

Az „önkéntes Trianonunk” ellen emelt szót a nemzeti összetartozás napján tartott sepsiszentgyörgyi rendezvényen Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

„Olyan önkéntes Trianont hajtunk végre sokszor magatartásunkkal, tétlenségünkkel, közönyünkkel, viszálykodásunkkal, tehetetlenségünkkel, amely csak tetézi a kívülről ránk szakadt nagy bajt” - jelentette ki a szakadó esőben is kitartó mintegy kétszáz fős hallgatósága előtt Tőkés László.
 

A volt püspök szerint nem segíti Isten azt a népet, amelyik maga adja fel a küzdelmet. „Meg kell tennünk a magunkét, mert egyébként kiüresedik a lelkünk, és kiüresednek az erdélyi sorsmetafórák, és kiüresedik maga Erdély is” - hangoztatta Tőkés László. (9)

 


Ponta: az egyetemek nem fognak tudni elegendő számú IT-szakembert szolgáltatni

Az adatok arra mutatnak, hogy a főbb egyetemi központok nem fognak tudni elegendő számú IT-szakembert képezni az elkövetkező években, bár Romániának megvan a potenciálja ahhoz, hogy az ágazatban regionális vezető legyen, jelentette ki ma Victor Ponta kormányfő egy gazdasági témájú konferencián.

„Én az oktatás területén csak két dolgot szeretnék módosítani: a szakiskolai helyzetet, tekintve, hogy nagyon sok vállalat a termelési zónából nem talál elég alkalmazottat, valamint a helyek számát az egyetemeken a számítástechnikai (IT) tanulmányok területén, hogy fogadjuk el most hivatalosan a Mestertervet, júniusban és a közbeszerzési törvényeket, hogy ne tartson évekig, amíg befejezzük az eljárást” - mondta Ponta.

Azt állította, hogy a közbeszerzési rendszer most is átlátható, de nagyobb hatékonyságra van szüksége annak érdekében, hogy egy eljárás elindítása és a szerződés megkötése között ne teljen el két év. (4)


Németország felajánlotta segítségét a NATO bukaresti vezénylési központjainak működtetéséhez

Németország készen áll arra, hogy a Bukarestben szerveződő  NATO-vezénylési központok működésének segítése céljából  katonákat küldjön Bukarestbe - közölte Ursula von der Leyen német védelmi miniszter csütörtökön, román kollégájával, Mircea Dusával közösen tartott bukaresti sajtóértekezletén.

A német politikus leszögezte: Ukrajnának önállóan kell jövőjéről döntenie, az Európai Uniónak és a NATO-nak pedig a közösen elhatározott intézkedések gyors és határozott végrehajtásával kell demonstrálnia egységét.

A NATO keleti szárnya megerősítésének módját firtató kérdésekre a román védelmi miniszter kifejtette: a román légierő a nap 24 órájában járőröző gépeit júniusban az itt gyakorlatozó portugál F-16-os harci gépek segítik, és egy AWACS felderítő gép is szinte naponta jelen van román légtérben. (9)


Marosvásárhelyen tájékozódik az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága

A nemzeti összetartozás napján tájékozódó látogatásra érkezett Marosvásárhelyre a Magyar parlament nemzeti összetartozási bizottsága.

Pánczél Károly, a bizottság fideszes elnöke elmondta, délelőtt helyi egyházi vezetőkkel tárgyaltak, és délután a marosvásárhelyi felsőoktatási intézmények magyar vezetőivel tanácskoznak, este pedig részt vesznek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) által szervezett gálaműsoron. A bizottsági elnök kijelentette: az MPP és az RMDSZ meghívására jöttek, de a bizottság tagjai az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) rendezvényein is részt vettek. „Mindenki fontos számunkra. Szükség van a konszenzuskeresésre Erdélyben és a Partiumban is”. (9)

 


RMDSZ-es törvényjavaslat a magyar nyelv napjának romániai megünnepléséről

Elfogadásra javasolja a szenátus kulturális bizottsága azt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett törvénytervezetet, amely Romániában is a magyar nyelv napjává nyilvánítaná november 13-át - tudatta csütörtöki hírlevelében az RMDSZ.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakciója által közösen kezdeményezett jogszabály értelmében ezen a napon a magyarlakta településeken különböző kulturális programokat szervezhetnek, amelyekhez a helyi önkormányzatokon kívül a civil szervezetek is hozzájárulhatnak.

A törvény kezdeményezői rámutattak: a Kárpát-medencében november 13-án ünneplik a magyar nyelv napját, és a romániai magyarok is csatlakozni szeretnének ehhez az ünnephez. (9)


Megtalálták a székelyföldi Szent Anna-tóban eltűnt magyarországi fiú holttestét

Megtalálták ma délelőtt a székelyföldi Szent Anna-tóban előző nap eltűnt magyarországi fiú holttestét – közölte az MTI-vel Ovidiu Dudu ezredes, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője.

A szóvivő közlése szerint a holttest a parttól mintegy 10-15 méterre került elő a tó fenekéről, 180 centiméter mélységű vízből. A helyszínen kriminalisztikai szakemberek vizsgálják a halál körülményeit. A szóvivő hozzátette, csakis a boncolás derítheti ki, hogy fulladás okozta-e a fiú halálát. A hideg víz által kiváltott hirtelen szívleállást is a lehetséges okok között veszik számba.

Zsigmond Barna, Magyarország csíkszeredai főkonzulja az MTI-nek elmondta, a fiú a Pest megyei Alsónémediből származik. Egy diákokból álló csoport tagjaként érkezett Nagyajtára (Aita Mare), Alsónémedi székelyföldi testvértelepülésére. A főkonzul elmondta, hogy a családot a csoport vezetői értesítették a történtekről. A konzulátustól nem kértek ugyan segítséget, de csütörtökön Farkas Balázs konzul is a helyszínre utazott. (4)


Semjén: egyetlen nemzetrészt sem adunk fel

Egyetlen nemzetrészt sem adunk fel és egyetlen nemzetrésznek a feladásához sem asszisztálunk - jelentette ki ma Semjén Zsolt magyar nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a nemzeti összetartozás napján a budapesti Magyarság Házában.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Kelemen Hunor: amerikai partnereink segítsenek Romániának visszatérni az euroatlani értékekhez

Az RMDSZ arra kéri amerikai partnereit: segítsenek, hogy Románia visszatérjen azokhoz a jogállami értékekhez, amelyeket önként vállalt az euroatlanti integráció előtt, és amelyek betartása most is kötelező lenne - jelentette ki Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Washingtonban, ahol a törvényhozás és külügyminisztérium európai ügyekben illetékes döntéshozóival és tisztségviselőivel tárgyalt - írja ma az MTI.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Elhunyt Magyari Lajos költő, műfordító

Életének 73. évében súlyos betegség után meghalt Magyari Lajos költő, műfordító, közíró – közölte mai számában a Háromszék napilap. Magyari Lajos Székelyudvarhelyen született 1942. október 26-án. Középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, 1966-ban a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen szerzett magyar nyelv és irodalomtanári oklevelet. 1968-tól a sepsiszentgyörgyi Megyei Tükör napilap belső munkatársa volt, majd 1990-től a Háromszék napilap főszerkesztőjeként dolgozott. 1992 és 1996 között az RMDSZ szenátoraként tevékenykedett.

Költőként a második Forrás-nemzedék képviselőjének tekintik. 1969-ben Hétarcú ballada címmel jelent meg Forrás-kötete. A Csoma Sándor naplója című kötetnyi költeményét keleti nyelvekre is lefordították. Költői magatartásának meghatározója az erkölcs- és közösségközpontú elkötelezettség. Verseiben a népiség és modernség szintézisének a megteremtésére törekedett. 

Magyari Lajos 1990 után a Háromszékben, majd a Székely Hírmondóban közölt publicisztikáival alakította a székelyföldi magyar közgondolkodást. A költőt sepsiszentgyörgyi lakásában szerdán érte a halál. Szombaton 13 órától temetik a sepsiszentgyörgyi Szemerja negyedi új temető ravatalozójából. (8)

(Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)


VIDEÓ - Tűz egy gyalui állatfarmon

Tűz ütött ki ma reggel 9 óra után egy gyalui farmon. A helyszínre három tűzoltókocsit küldött ki a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU); a tűzoltók mintegy két órán keresztül harcoltak a lángokkal. Az épület tetőszerkezete teljesen leégett, több száz csirke és kacsa, több tucat malac vált a tűz áldozatává.

A tüzet vélhetően rövidzárlat okozta.

A képsorok ide kattintva tekinthetők meg. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 572
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap