label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elfogadta az új választási törvényt a szenátus

Elfogadta ma a szenátus az új parlamenti választási törvényt, amelynek értelmében a román állampolgárok ismét arányos, megyei pártlistás választási rendszerrel küldenek képviselőket és szenátorokat a kétkamarás parlamentbe.

A választási reformcsomagot előkészítő különbizottság javaslatát elfogadva a szenátorok megszavazták, hogy 73 ezer állampolgárra jusson egy képviselő, és 168 ezer polgárra egy szenátor. Ez a képviseleti norma 308 fős képviselőházat és 134 tagú szenátust eredményez. Rajtuk kívül 18 nemzeti kisebbség egy-egy képviselője jut kedvezményesen mandátumhoz, valamint a külföldön szavazó román állampolgárok további négy képviselőt és két szenátort küldenek a bukaresti törvényhozásba.

A parlamenti küszöb ötszázalékos marad. A regionális pártok képviselethez jutását alternatív küszöb is könnyíti.


A képviselőház elutasította a Transelectrica vállalattal kapcsolatos egyszerű indítványt

A képviselőház ma 107 igen, 191 nem vokssal, 16 tartózkodás mellett elutasította a Transelectrica ügyében benyújtott, „A PSD megrázza a közpénzeket, óriási bónuszok, dedikált szerződések és államtitkok a Transelectrica vállalatnál” című egyszerű indítványt.

Az egyszerű indítványt a PNL és a demokrata-népi frakció 101 képviselője írta alá.

Az indítvány értelmében az állami vállalatok, főként az energia ágazatában működők, Victor Ponta kormányfő mandátuma idején a PSD „csatolmányaivá” váltak, melyeken keresztül „megtömik a PSD-s kormány politikai barátainak és cégeinek a zsebét”. A kezdeményezők rámutattak, figyelmeztetni akarnak, hogy a Transelectrica vállalatnak ki kell kerülnie „a PSD mérgező befolyása alól”. (4)


Ponta szerint több programozóra van szükség

Ma Victor Ponta kormányfő felkérte az oktatási minisztert, beszéljen az egyetemek rektoraival, s találjanak megoldást a helyek számának növelésére a számítástechnikai (IT) tanulmányok területén, rámutatva, még mindig vannak, akiket vaskohásznak képeznek ki, pedig ez a mesterség már nem keresett a munkaerő piacon.

„Az IT területén működő cégek kérését továbbítva, kérem, találjanak megoldást arra, hogy növeljük a helyek számát az egyetemeken a számítástechnikai tanulmányok területén. Hiába képezünk ki vaskohászokat és más többféle szakmát, ha azokat már senki nem keresi. Mindenki IT-szakembereket, programozókat keres és azokból pedig nincs elég” - mondta Victor Ponta az oktatási miniszternek a kormányülésen.

Felkérte a minisztert, találkozzon az egyetemek rektoraival és találjanak megoldásokat a helyzet megoldására. (4)


Esők és szélviharok csütörtöktől péntekig majdnem az egész országban

Felhőszakadásokra, villámlásokra és szélviharokra kell számítani csütörtökön Moldvában, Erdélyben és a Keleti- és Déli-Kárpátok vidékén, csütörtök éjszaka és péntek reggel a légköri instabilitás átterjed a déli országrészbe is, figyelmeztetett ma az Országos Meteorológiai Intézet (ANM).

A figyelmeztetés ma délben lépett érvénybe és 24 óra hosszat tart.

„Zivatarokra kell számítani, amelyek felhőszakadássá is erősödhetnek, gyakori villámlásokra. A szél is megerősödik rövidebb időszakokra, kis kiterjedésű területeken szélviharokra és jégesőre is lehet számítani. A leeső csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 15 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 30-40 litert” - tájékoztat az ANM.

Csütörtök délután fokozott lesz a légköri instabilitás főként Moldvában, Erdélyben és a Keleti- és Déli-Kárpátok vidékén. Csütörtök estétől péntek reggelig ez a jelenség átterjed a déli országrészre is. (4)


Potápi: visszarendeződés történt Romániában a kisebbségi jogok területén

Az elmúlt esztendőkben - a 2000-es évek közeledése után - visszarendeződés tapasztalható a kisebbségi jogok területén Romániában - állapította meg Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az Országgyűlési külügyi bizottsága mai budapesti ülésén.

Az államtitkár példaként a Székely Mikó Kollégium újraállamosítását, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem ügyét hozta fel, és kitért arra is, hogy akadályozzák a magyar nyelv használatát a közigazgatásban, gátolják a magyar nyelvű helységtáblák kihelyezését. Az új zászlótörvény nem rendezi a székely zászló ügyét - említett egy másik problémát. (4)


BETILTOTTÁK A FIZETŐS AUTÓSTOPOT

Kihirdette ma Klaus Johannis államfő a fizetős autóstopot betiltó törvényt.

A kormány tavaly ősszel terjesztette a parlament elé a személy- és áruszállításról szóló 2003-as törvény módosítását célzó tervezetét, amellyel a feketefuvarozásnak akar gátat szabni. A jogszabály indoklása szerint az utóbbi időben elszaporodott az illegális személyszállítás, amely hátrányosan érinti a taxis cégeket és a személyszállító vállalkozásokat, és közvetett módon - a kieső adóbevételek miatt - az állami költségvetést is.

Az időközben elfogadott, most kihirdetett törvény szerint büntetni fogják azokat a járművezetőket, akik - az önkormányzatok által kibocsátott - engedély nélkül, pénzért szállítanak árut vagy utasokat. Ezentúl 1000-5000 lej közötti bírságot kell fizetnie annak, aki rendszeresen stoposokat vesz fel fizetség ellenében.

Ugyanezzel a bírsággal sújthatók azok az alkalmi "taxisok" is, akik a Romániában is egyre népszerűbb okostelefonos Uber program segítségével szereznek fizetős utasokat, anélkül, hogy taxis-engedéllyel rendelkeznének és adóznának bevételük után.

Más európai országoktól eltérően nálunk a felvett autóstopostól többnyire elvárják, hogy fizessen a fuvarért. A viteldíjról sokszor már az utazás elején megegyeznek a felek. Egyébként a fizetség az egészségügyben szokásos "hálapénzhez" hasonló módon cserél gazdát: az utazás végén az utas belátása szerinti hozzájárulást ajánl fel az üzemanyagköltséghez, amelyet a gépkocsivezető vagy elfogad, vagy nem. (4)


Lemeszeltek Bukarestben egy Szent György-falfestményt az ortodoxok tiltakozása miatt

Az ortodox papok és hívők tiltakozása nyomán lemeszelték azt a Szent Györgyöt ábrázoló hatalmas muráliát Bukarestben, amelyet három street art művész festett egy három emeletes óvárosi lakóház tűzfalára.

A Szent György és a játékos sárkány című, csaknem 300 négyzetméteres alkotás a hagyományos ábrázolásoktól idegen jelképeket vonultatott fel: a lovag arcát egy csigaházon szemérmesen lehunyt szempilla helyettesítette, a kezében tartott, lefele mutató fekete háromszögből DNS-spirál tekeredett elő, a lándzsája pedig nemcsak a - két emberarcú lovat megülő - joviális sárkányt szúrta át, hanem egy alatta meghúzódó, álarcos egyszarvút, az isteni ige megtestesítőjét is.

Az alapítványi támogatással, egy Bukarest sokszínűségét népszerűsítő turisztikai projekt részeként készült falfestmény nem nyerte el a szomszédos Szent György-park ortodox műemléktemplomába járó pópák és hívők tetszését, akik a street art harsány színeiben és zsúfolt jelképvilágában démonokat, alkotóiban pedig profanizáló szándékot véltek felfedezni. Bár az épület tulajdonosa eredetileg támogatta a kezdeményezést, az ortodoxok zúgolódása nyomán jobbnak látta eltűntetni az alkotást. (4)


Fokozatosan vezethetik be a német autópályadíjat

Az Európai Bizottság hajlandó megállapodást kötni Németországgal a külföldieket terhelő autópályadíj ügyében, javaslata szerint fokozatosan kellene bevezetni a díjfizetési rendszert - írta ma a Die Welt.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Ponta bejelentette, ő is vásárolni fog állami értékpapírokat, 1000 lej értékben

Victor Ponta kormányfő bejelentette, ő is vásárolni fog a magánszemélyeknek szánt állami értékpapírokból, 1000 lej értékben, hangsúlyozva, a pénzügyminiszter győzte meg erről, aki azt javasolta, kérje ugyanezt a kormány minden tagjától.

„A miniszter meggyőzött és én vásárolni fogok is egy 1000 lej értékű értékpapírt. Ő azt javasolta, vegyük rá a kormány minden tagját, hogy vegyen egy-egy 1000 lej értékű értékpapírt, csak hogy tudják, ahelyett, hogy növelné fizetésüket, rávesz, hogy pénzt adjanak a pénzügyminisztériumnak. Azt hiszem, ez egy jó eszköz és a gazdasági stabilitás és a mentalitás megváltozásának a jele” - mondta Ponta a minisztereknek a mai kormányülésen. (4)


Enyhén nőtt a munkanélküliségi ráta áprilisban

Áprilisban 6,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ez egyaránt 0,1 százalékponttal magasabb érték az előző hónapban, illetve a 2014 áprilisában mért adatnál - közölte ma a statisztikai intézet.

A hivatal adatai szerint 628 ezer állástalan volt áprilisban. A férfiak körében 7,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, míg a nők között 1,6 ponttal alacsonyabb, azaz 6 százalékos.

A statisztikai hivatal korábban közölt adatai szerint mintegy 380 ezerre tehető azon "rejtőzködő" munkanélküliek száma, akik munkaképesek, de nem keresnek állást, így nem szerepelnek a munkanélküliségi statisztikában.

Emellett a külföldön munkát vállaló román állampolgárok magas száma miatt is alacsony a munkanélküliségi ráta. A hatóságok az utóbbi években mintegy hárommillióra becsülték a nyugaton dolgozó román vendégmunkások számát. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 265
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap