label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Korrupciógyanúval őrizetbe vették Brassó polgármesterét

Több mint tízórás házkutatás és kihallgatás után őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn George Scripcarut, Brassó polgármesterét, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.

A Mediafax hírügynökség szerint az ügyészek azzal gyanúsítják Scripcarut, hogy befolyását felhasználva a város számára hátrányos szerződések megkötésére vette rá az önkormányzat tulajdonában álló távhőszolgáltatót, jogosulatlan előnyhöz juttatva egy energiakereskedelemmel foglalkozó magáncéget. A hírügynökség szerint a városi távhőszolgáltató gyakorlatilag olyan energiát vásárolt meg közpénzen az illető magáncégtől, amelynek előállításához ingyen adott kölcsön berendezéseket.

A Scricpcaru által okozott kárt az ügyészek egymillió euróra becsülik.

A Klaus Johannis államfőhöz közel álló, ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott polgármester 2004 óta áll a negyedmilliós lakosságú erdélyi város élén. Néhány nappal korábban a PNL egy másik fontos vezetője, Andrei Chiliman, a leggazdagabb bukaresti kerültet polgármestere ellen indított a DNA bűnvádi eljárást, aki azóta bírósági felügyelet alá került.

A DNA rekordszámú politikust állított bíróság elé korrupcióért az utóbbi évben: a 2014-re vonatkozó statisztika szerint a 9 törvényhozó, 12 volt vagy jelenlegi kormánytag mellett 36 megyei jogú város polgármestere is a vádlottak padjára került Romániában. (4)


Elektronikus üdülési utalványkártyákat vezetnek be

Kihirdette Klaus Johannis ma az üdülési utalványrendszert módosító törvényt, amely - a korábbi papír alapú rendszer megőrzése mellett - lehetővé teszi, hogy a munkáltatók elektronikus utalványkártyákon biztosítsanak - évente legfeljebb a minimálbér hatszorosát elérő összegű - béren kívüli üdülési juttatást alkalmazottaiknak.

Az üdülési utalványok nem járulékkötelesek, értéküket a munkaadó kiadásként leírhatja a nyereségadó-alapból, azokat kizárólag hazai turisztikai szolgáltatások megvásárlására lehet felhasználni a rendszerhez csatlakozott elfogadóhelyeken. A kártyát kibocsátó szolgáltató legfeljebb 1 százalékos jutalékot számolhat fel a munkáltató felé, ami nem csökkentheti az üdülési utalvány névértékét.

A törvénymódosítást ismertető Mediafax hírügynökség szerint a magánszférában a munkavállalók az üdülési utalványok helyett pénzt, azaz "szabadságprémiumot" is kaphatnak. A közszférában viszont kizárólag (papír, vagy kártya alapú) utalványok formájában lehet üdülési támogatást adni az alkalmazottaknak, hogy az ilyen címen kifizetett béren felüli juttatást ne lehessen másra a fordítani, vagyis az azokra adott adókedvezménnyel az állam áttételesen a hazai idegenforgalmat is támogassa. Romániában 1,18 millió közalkalmazott van.

A minimálbér július elsejétől kezdődően emelkedik 1050 lejre az eddigi 975 lejről. Hazánkban egyébként a 4,5 millió alkalmazott csaknem egyharmada, 1,3 millió munkavállaló minimálbérért dolgozik.

Az üdülési utalványokról szóló törvénymódosítás a kihirdetéstől számított 30 nap után, tehát az üdülési szezon közepén lép életbe. (4)


Szent László-utat szervezne az RMDSZ a lovagkirályhoz kapcsolódó települések útvonalán

Szent László-utat szervezne az RMDSZ ügyvezető elnöksége olyan észak-magyarországi és erdélyi települések útvonalán, amelyek valamilyen módon a lovagkirályhoz kapcsolódnak.

Az RMDSZ mai hírlevele szerint a Szent László örökségút első körben 45 magyarok által lakott települést érintene, amelyeken végighaladva a turisták a lovagkirály történetével, ábrázolásaival, a nevéhez kapcsolódó mondákkal ismerkedhetnének meg.

Az örökségút kiépítésében az RMDSZ Magyarország kormányára és az érintett önkormányzatokra, a megvalósításban pedig az Európai Unió pályázati forrásaira is számít. (4)


NPKI: egyetlen pártnak sem hátrányos az új román választási törvény

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) szerint az új romániai választási törvény egyetlen párt számára sem értékelhető hátrányosnak, kialakításakor sikerült megőrizni a magyar közösség számára fontos sarokpontokat.

A kutatóintézet - az MTI-hez ma eljuttatott - elemzésében azt írta: az arányos rendszer révén a közösség a számarányának megfelelő súllyal vehet részt a törvényhozásban, az alternatív küszöb pedig biztosítja, hogy akkor is bejuttasson képviselőket a parlamentbe, ha szervezete az ötszázalékos küszöböt nem lépi át.

Kedvező a magyar közösségnek, hogy a külföldön élő román állampolgárok számára nem biztosították a levélben szavazás lehetőségét, mivel ezzel a lépéssel a vélhetően magasabb számú külföldi voks révén relatív súlyuk tovább csökkent volna - írták.

Hozzátették: a legutóbbi parlamenti választásokon a romániai magyarok szavazatainak zömét begyűjtő RMDSZ csupán 5,13, illetve 5,23 százalékot szerzett. Ez mindenképpen felveti annak a lehetőségét, hogy a szervezet 2016-ban nem éri el az 5 százalékos országos bejutási küszöböt.

Noha sok függ az országos részvételi aránytól és a magyar szavazók részvételi hajlandóságától, előfordulhat olyan helyzet, hogy a szövetség az alternatív küszöb alkalmazására szorul. Ebben az esetben érdemes kiemelni azoknak a megyéknek a 2012-es eredményeit, amelyekben a magyar szervezetek többet szereztek a szavazatok 20 százalékánál - olvasható az összegzésben.

Közölték, az RMDSZ kényelmesen teljesíteni tudja a legalább négy megyében szükséges 20 százalékos arányt még akkor is, ha a jelenlegi erőviszonyok mellett versenytársat kap. Eközben az is látszik, hogy a két magyar többségű megye mellett nincs még két olyan megye, ahol két magyar szervezet is elérhetné a 20 százalékot. Az alternatív küszöb tehát nem ad lehetőséget arra, hogy egyszerre két magyar alakulat jusson be a segítségével a parlamentbe - állapították meg. (4)


Ponta: Johannis jobbágyoknak tekinti a románokat

Elmérgesedett a viszony a politikai társbérlet főszereplői között: Victor Ponta miniszterelnök szerint Klaus Johannis államfő úgy viszonyul a románokhoz, mintha jobbágyok lennének a birtokán, akik a parancsait kell teljesítsék - írta ma a Mediafax hírügynökség a politikus egy televíziós interjúját idézve.

A gyógykezelésen külföldön lévő Ponta telefonon nyilatkozott arról, hogy Johannis saját volt pártjából, az ellenzéki Nemzeti Liberális Pártból (PNL) jelölt igazgatót a kémszolgálat élére a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) megkérdezése nélkül. A jelölés megtörni látszik a kormánykoalíció egységét, ugyanis a kormányt (Ponta távollétében) ideiglenesen vezető Gabriel Oprea belügyminiszter bejelentette, hogy az általa vezetett Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) - nemzetbiztonsági kérdésről lévén szó - megszavazza Johannis jelöltjét.

Ponta a tévéműsorban azt állította, hogy továbbra is teljes bizalommal van Oprea iránt, aki mindig "korrekt" koalíciós partner volt, ami a kormányprogram teljesítését illeti. A szociáldemokrata politikus viszont ismét olyan élesen támadta Klaus Iohannist, mint a tavalyi választási kampányban, amikor egymás ellenfelei voltak az elnökválasztáson.

Ponta a kampány idején evangélikus vallására és német kisebbségi eredetére utalva próbálta befeketíteni Iohannist a románok szemében, a mostani újabb "jobbágyozással" pedig azokra a - tankönyvekben szereplő - történelmi sérelmekre utalt, amelyek szerint az erdélyi románság évszázadokig sínylődött idegen urak elnyomása alatt. (4)


Erdélyben és a Bánságban Ponta lemondását sürgetik

Eltérően ítélik meg Victor Ponta korrupciós botrányát az ország különböző történelmi régiói: míg Erdélyben és a Bánságban a többség a politikus lemondását sürgeti, a Kárpátokon kívüli területeken azok vannak többen, akik megtartanák őt tisztségében - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet az Evenimentul Zilei című napilap közölt mai számában.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Medve sebesített meg egy pásztort Csíkdánfalva közelében

Medve sebesített meg ma egy pásztort a székelyföldi Csíkdánfalva közelében – közölte a Székelyhon portál.

A portál közlése szerint az 53 éves pásztor könnyebb sérüléseket szerzett a medvével való küzdelem során; a karján, a vállán és a fején érték karmolások, harapások. Sérülései nem súlyosak, de a nap folyamán kórházi felügyelet alatt tartják Csíkszeredában.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a csíkdánfalvi pásztor már a negyedik, akire medve támadt az elmúlt hat hétben Hargita megyében.

Adrian-Jean Andrei, Hargita megye prefektusa a hírügynökségnek elmondta, személyesen fordult a környezetvédelmi minisztériumhoz, hogy engedélyt kérjen néhány veszélyes egyed befogására és elszállítására. Megjegyezte, hogy az engedélyezés hosszú folyamat, és a gombák és az erdei gyümölcsök begyűjtésének a szezonjában egyre több ember van kitéve medvetámadás veszélyének. A prefektus a medvék élőhelyeinek elkerülését javasolta.

A május elején végzett becslés szerint a székelyföldi Hargita megye erdőiben mintegy 800-1000 medve él, számuk 30-40 egyeddel nőtt az elmúlt évben. A medvék elsősorban a legelő állatokat veszélyeztetik. A Hargita megyei környezetvédelmi ügynökség statisztikája szerint 2014-ben 242 esetben jelentettek vadkárt a megyében. Mintegy 200 esetben medvék által okozott kárról szólt a bejelentés – idézte a statisztikát a Mediafax hírügynökség. (4)


Serena Williams lesz Babos ellenfele a második fordulóban

Az ötszörös bajnok, világelső Serena Williamsszel találkozik Babos Tímea a wimbledoni nyílt teniszbajnokság második fordulójában.

A 20-szoros Grand Slam-győztes, a londoni viadalon legutóbb 2012-ben diadalmaskodott sztár a hétfői nyitókörben az orosz Margarita Gaszparjan ellen nyert két játszmában.

Eredmények:
1. forduló (a 64 közé jutásért):

férfiak:
    --------
Cilic (horvát, 9.)-Morija (japán) 6:3, 6:2, 7:6 (7-4)                
Goffin (belga, 16.)-Zeballos (argentin) 7:6 (7-4), 6:1, 6:1  
Isner (amerikai, 17.)-Szoeda (japán) 7:6 (7-5), 6:4, 6:4  
Thiem (osztrák, 32.)-Sela (izraeli) 2:6, 6:3, 6:4, 6:4                  
Kyrgios (ausztrál, 26.)-Schwartzman (argentin) 6:0, 6:2, 7:6 (8-6)    
Berankis (litván) - Haider-Maurer (osztrák) 6:2, 5:2-nél Haider-Maurer feladta
Granollers (spanyol)-Tipsarevic (szerb) 6:3, 6:4, 6:2      
Mayer (argentin, 24.)-Kokkinakis (ausztrál) 7:6 (9-7), 7:6 (7-3), 6:4        

Nők:
    ----    
S. Williams (amerikai, 1.)-Gaszparjan (orosz) 6:4, 6:1
Pliskova (cseh, 11.)-Falconi (amerikai) 6:4, 4:6, 6:1
Azarenka (fehérorosz, 23.)-Kontaveit (észt) 6:2, 6:1    
Dijasz (kazah)-Pennetta (olasz, 24.) 6:3, 2:6, 6:4
Mladenovic (francia)-Dulgheru (román) 6:2, 6:1  
Flipkens (belga)-Beck (német) 0:6, 6:3, 6:4          
Vandeweghe (amerikai)-Schmiedlova (szlovák) 6:4, 6:2    
    korábban:
BABOS TÍMEA-Petra Cetkovska (cseh) 7:6 (7-4), 6:3   (4)


Görög adósság - Brüsszel indokoltnak tartja a tőkekorlátozásokat

A bejelentett görögországi tőkekorlátozásokat az Európai Bizottság az uniós jog őreként gyorselemzésnek vetette alá, s az intézkedéseket indokoltnak tartja - erről adott ki ma közleményt Jonathan Hill, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért felelős tagja.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


FOTÓRIPORT – Lezajlott az érettségi második mozzanata

A nemrég tartott román nyelv és irodalom szóbeli vizsga után, ma az írásbeli volt soron.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 343
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap