label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Böjte Csaba kapta idén a Magyar Szabadságért díjat

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója kapta idén a Magyar Szabadságért díjat. A díjat szombaton a gödöllői Szentháromság templomban adták át.

Az elismerést minden év júniusának utolsó szombatján, a szovjet csapatok 1991. június 19-i Magyarországról történő kivonulására és az ország függetlenségének visszanyerésére emlékező Magyar Szabadság Napján adják át.    

Böjte Csaba, akit a jelenlévők felállva, vastapssal köszöntöttek, a díj átvételekor úgy fogalmazott: hiszem, hogy a világunkat a szeretet, a jóság képes szabaddá tenni. Hozzátette: a gyűlöletet, a sötétséget, a butaságot kell legyőzni, mert azok roncsolják a szabadságot.   Böjte Csaba szólt arról is, hogy csak együtt, közösen lehet a Kárpát-medencéből "tündérkertet" építeni, mert külön-külön a nemzetek erre nem képesek, és azt kívánta, hogy mindig legyen meg a párbeszédre való készség. (9)

 

 


FOTÓRIPORT – Családi citerazenekar és ifjú fúvósok a tordaszentlászlói kórustalálkozón

Tíz énekkar, a hattagú enyingi (Magyarország) fúvósegyüttes és a zilahi Gáspár Családi Ének-Citeracsoport jött el a hagyományos Szent László-napi kórustalálkozóra, amelyet 26. Alkalommal szervzett az RMDSZ, az EMKE tordaszentlászlói szervezete és a Romániai Magyar Dalosszövetség. A fergeteges hangulatú rendezvényen mindenki jól érezte magát – újból bebizonyosodott, hogy „nyelvében él, de dalában érez a nemzet”. A kórustalálkozó jó hangulatát az is emelte, hogy most fejeződött be a XIX. században épült templombelső felújítása, amit önerőből valósított meg az egyházközség. (N.-H. D.) (6)

Fotóriportunk itt látható.


Légihidat indítottak a legnagyobb brit utazási irodák a Tunéziában nyaraló több ezer brit turista hazaszállítására

A tunéziai tengerparton pénteken elkövetett fegyveres támadás 38 halálos áldozatának többsége brit. David Cameron brit miniszterelnök kérte, hogy a brit lakosság a hatóságokkal együttműködve szálljon szembe "az iszlám szélsőségesség mérgező narratívájával", amely túl sok fiatalt sodor a radikalizálódás útjára Nagy-Britanniában is. A miniszterelnök közölte: a brit kormány minden segítséget megad az utazási irodáknak a Tunéziában lévő britek hazaszállításához.(9)
 

 


Brit sajtó: merényletet tervezett az Iszlám Állam Londonban

Szombati brit sajtóbeszámoló szerint merényletet tervezett a hévégére Londonban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet.

A The Sun, a legnagyobb példányszámú brit tömeglap riportja szerint a merénylet kitervelője éppen a lap álcázott oknyomozó stábját próbálta beszervezni a merénylet végrehajtására. A támadást szombaton, a brit fegyveres erők napja alkalmából rendezett egyik londoni katonai parádén kellett volna végrehajtani, egy ahhoz hasonló házilagos robbanószerkezettel, amilyent a bostoni maratonon két évvel ezelőtt elkövetett merénylet végrehajtói is használtak.
 

A feladat az lett volna, hogy az újságíró a hátizsákba rejtett pokolgéppel vegyüljön el a katonai parádét figyelő tömegben, és ott hozza működésbe a robbanószerkezetet. A pokolgép elkészítéséhez Hussain részletes útmutatást küldött egy kódolt üzenőportálon. A The Sun riportja szerint a leírásban még az is szerepelt, hogy a pokolgép tartalmához véralvadásgátló patkánymérget kell keverni, mert így a szétrepülő repeszek megállíthatatlan belső vérzést okozhatnak a sérültek szervezetében.

A lap átadta az ügyet a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának. (9)

 


Dijsselbloem: Görögország elvágta a további egyeztetések lehetőségét

Szomorú döntésnek nevezte a Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke, hogy Görögország népszavazást kezdeményezett a hitelezők javaslatáról. Ezzel a tárgyalások lehetősége lezárult, pedig az én fejemben még nyitva volt - szögezte le szombaton, az Eurócsoport rendkívüli ülésére érkezvén a holland politikus. (9)

 


Ciprasz referendumot akar a nemzetközi megállapodásról

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök népszavazás kiírását jelentette be a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról. A referendumot a tervek szerint július 5-én tartják. A baloldali Sziriza párt vezetője, Ciprasz miniszterelnök a görög kormány éjszakába nyúló rendkívüli ülése után jelentette be a referendumot.  A kormányfő a hitelezőket - a Nemzetközi Valutaalapot, az Európai Központi Bankot és az Európai Bizottságot - a többi között azzal vádolta, hogy ultimátumszerő követeléseket támasztottak Athénnal szemben elviselhetetlen takarékossági terhek elfogadására.

A görög kormány az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek szombati tanácskozása miatt tartott rendkívüli ülést az éjszaka folyamán. A pénzügyminiszterek  délután tesznek még egy utolsó kísérletet arra, hogy megállapodjanak Görögországgal a reform- és takarékossági csomagról, és megmentsék az államcsődtől, miután Alekszisz Ciprasz a pénteki nap folyamán újabb megbeszélést folytatott Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia köztársasági elnökkel.

Brüsszelben, Berlinben és Párizsban egyelőre nem kommentálták Ciprasz bejelentését a referendumról. (9)

 


Az amerikai legfelsőbb bíróság legalizálta a melegházasságot

Az azonos nemű pároknak jogukban áll házasságot kötni bárhol az Egyesült Államok területén az amerikai alkotmány értelmében, a szövetségi tagállamok ezt nem tilthatják meg nekik - hirdette ki pénteken az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága.

A legmagasabb szintű amerikai bírói testület 5-4 arányban döntött a kérdésről. Elemzők rámutattak, hogy ez volt a bíróság legfontosabb, a házasodási jogokat kiterjesztő döntése 1967 óta, amikor a testület eltörölte az egyes államok "fajok" közötti egybekelést tiltó jogszabályait.

"Amerika számára ez győzelem, mert ha minden amerikai egyenlő bánásmódban részesül, akkor szabadabbak vagyunk" - mondta az ítélettel kapcsolatban Barack Obama elnök a Fehér Ház Rózsakertjéből közvetített beszédében. (9)

 


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1200
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap