label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az elakadt ingatlan-kártérítéseket lendítené ki a holtpontról a kormány

A kommunizmus idején államosított ingatlanokért járó, elakadt kártérítéseket próbálja kilendíteni a holtpontról egy szerdán elfogadott sürgősségi rendelettel a kormány.

A rendelet a hiányos kártérítési dokumentációk esetében segíti a döntéshozatalt azzal, hogy a hiányzó információkat "vélelmezett" adatokkal pótoltja.

A jogszabály a kisebbségi közösségektől és egyházaktól államosított ingatlanok visszaszolgáltatását azzal mozdítaná elő, hogy az ezzel foglalkozó restitúciós különbizottság munkájába bevonja a megyei prefektusi hivatal, illetve a helyhatóság egy-egy képviselőjét.

A kormányközlemény szerint a különbizottság előtt 10 600 elkobzott egyházi vagy közösségi ingatlan ügye vár elbírálásra: az ezekre vonatkozó restitúciós igényeket 2002 és 2006 között terjesztették be. (9)

 


Betiltotta a legionárius és vasgárdista jelképek használatát a parlament

A képviselőház betiltotta a legionárius és vasgárdista jelképek használatát. Három liberális honatya terjesztett be törvénymódosítást a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő szervezetek és jelképek tiltásáról szóló 2002/31-es sürgősségi kormányrendelethez, amelynek értelmében Romániában tilos háborús bűnösök emlékét ápolni.

A módosított rendelet megállapítja, hogy a legionárius mozgalom is fasiszta jellegű szervezetnek minősül, amely 1927 és 1941 között fejtette ki tevékenységét Romániában egyebek mellett Vasgárda név alatt.

Legionárius jelképek rendszerint a hírhedten magyarellenes Noua Dreapta (Új Jobboldal) nevű szélsőségesen nacionalista  szervezet tüntetésein szoktak felbukkanni. (9)

 


Illegális bevándorlás – „Technikai szünetet” kér Magyarország

Magyarország továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a további illegális bevándorlók visszavételére, hiszen azokat már képtelen ellátni - mondta Tasnádi László magyar rendészeti államtitkár.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója közölte, az uniós normák szerint Magyarország összesen 1500 migránst tud befogadni, jelenleg azonban sátrakat is felállítva napi 3500-4000 embert kell elszállásolniuk. Hangsúlyozta: az uniós tagállamok folyamatosan szigorítják fellépésüket és próbálnak egyre több kérelmezőt visszaadni Magyarországnak. Jelenleg 6-700 migráns átvételéről kezdődött egyeztetés és az ő esetükben kértek türelmet.

Magyarország az uniós szolidaritás jegyében arra kérte a dublini rendszer tagállamait, hogy ne indítsák el az előre tervezett transzfereket, illetve újabbak indítását egyelőre ne tervezzék. A magyar hatóságok dolgoznak a kapacitások bővítésén, ez időt vesz igénybe - tették hozzá. (9)


Beadványáradattal kérik számon a Kovászna megyei prefektuson a himnuszper folytatását

A három erdélyi magyar párt Kovászna megyei képviselői közös akció során beadványáradattal kívánják számon kérni Sebastian Cucu Kovászna megyei prefektuson (képünkön) a himnuszper folytatását.

Erről sepsiszentgyörgyi közös sajtótájékoztatójukon számoltak be szerdán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), és a Magyar Polgári Párt (MPP) megyei vezetői, és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megyei önkormányzati képviselői.

A három párt képviselői elsőként írták alá azt a magyar nyelvű beadványt, amelyben magyarázatot kérnek a kormány képviselőjétől a himnuszper folytatása miatt.

A prefektus hivatali elődje ötezer lejes (350 ezer forint) bírságot rótt ki az MPP-re, mert a párt által szervezett tavalyi sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen az összegyűltek elénekelték a magyar himnuszt. A bírságolás jegyzőkönyvét a bíróság alapfokon érvénytelenítette, ám a prefektus fellebbezett a döntés ellen. (4)


Elfogadta a képviselőház az adótörvénykönyvet

Cikkelyenként elfogadta ma a képviselőház az adótörvénykönyvet. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter rámutatott, az intézkedések költségvetésre gyakorolt hatása 12 milliárd lej, a fő intézkedés pedig az általános forgalmi adó (áfa/TVA) 19 százalékra történő csökkentése 2016. január elsejétől.

A végszavazásra néhány perc múlva, pontosabban16 órakor kerül sor.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter elmondta, az adótörvénykönyv a gazdaság szempontjából fontos intézkedéseket tartalmaz, a legfontosabb ezek közül az áfa 19 százalékra történő csökkentése. Ezáltal ugyanis Románia a legnagyobb áfát alkalmazó országok sorából átkerül a legkisebb általános forgalmi adójú államok körébe. (4)


Felfüggesztette az ügyészség képviselői tisztségéből Ponta egyik közeli barátját

Felfüggesztette a korrupcióellenes ügyészség szerdán parlamenti képviselői tisztségéből Sebastian Ghiţă üzletembert, aki Victor Ponta miniszterelnök egyik közeli barátja.

A rendkívüli intézkedést először alkalmazza a vádhatóság egy törvényhozó ellen. Megtiltották neki, hogy bemenjen a parlamentbe, és képviselői minőségében bármilyen tevékenységet folytasson.

Ghiţă már februárban az ügyészség látókörébe került Ponta egyik rokonával együtt. Most kiterjesztették ellene a bűnvádi eljárást újabb bűncselekmények miatt. Az üzletember a kihallgatása után kijelentette, hogy most a tavalyi államelnök-választás miatt vizsgálják, és a vádhatóság célja a szintén korrupcióval gyanúsított Ponta lemondásának kikényszerítése. (4)


Fenyegetnek az oroszok – Románia is lehetséges célpont

Romániát nem lehet fenyegetésekkel megfélemlíteni, a rakétavédelmi pajzs alapvető feltétele az ország biztonságának! – írta a térdműtétje után Törökországban lábadozó Victor Ponta miniszterelnök egy Twitter-bejegyzésében. A kormányfő az orosz biztonsági tanács honlapján tegnap közzétett figyelmeztetésre reagált, amely szerint a balti államok, illetve Románia és Lengyelország lehetséges célpontokká válnak amiatt, hogy területükön találhatók a NATO rakétavédelmi pajzsának bizonyos elemei. (9)

 


Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfőt jelölték a külföldi hírszerzés élére

Klaus Johannis államfő Mihai Răzvan Ungureanu volt miniszterelnököt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátorát jelölte a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségébe.

Ungureanu 2012-ben néhány hétig vezette a PDL-RMDSZ kormányt, őt Emil Boc lemondását követően kérte fel kormányalakításra Traian Băsescu. Az Ungureanu-kabinetet az akkori szociáldemokrata és liberális ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal buktatta meg, egyebek mellett azt kifogásolva, hogy Ungureanu a marosvásárhelyi magyar orvosképzésnek kari önállóságot biztosító határozatot hozott. Ungureanut 2007 márciusában nevezte ki Băsescu kémfőnöknek, ezt a tisztséget 2012-ig töltötte be.

A titkosszolgálatok vezetőit a parlament nevezi ki az államfő javaslata alapján.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátorai azonnal jelezték, hogy nem támogatják Ungureanu kinevezését a SIE élére. (9)


FOTÓRIPORT – Seherezádétól ördögverőkig

Mesés világokban kalandozhatnak kicsik és nagyok egyaránt, ha betérnek a Művészeti Múzeum földszinti termeibe: a Puck Bábszínház idei évadában bemutatott három előadás – Seherezádé meséje, Ajándék, Vasilache és Mărioara – mellett az Ördögverő jóbarátok, valamint a Jancsi és Juliska című produkciók díszletei, bábjai és kellékei vehetők szemügyre közelebbről az immár kilencedik alkalommal megszervezett kiállításon.

Ugyanakkor jelenlegi és korábbi, magyar és román nyelvű produkciók plakátjai (összesen ötven) is láthatók (A három narancs szerelme, Eljöhetnél hozzám!, A boldog herceg, Apolodor könyve, A varázsló macskája, Piroska és a farkas, Karnyóné stb.). Fotóriportunk itt látható. (8)


Ultimátum szemétügyben

Sorozatosan nem tartotta tiszteletben a határidőket a Kolozs Megyei Integrált Hulladékkezelő Központ kialakítására vonatkozó szerződés kivitelezője, ezért Mihai Seplecan, a Kolozs Megyei Tanács elnöke ultimátumot intézett az Atzwanger S.P.A. felé.

A kivitelező holnapig kapott haladékot a szerződés folytatását célzó javaslatainak bemutatására, az erre vonatkozó függeléket legkésőbb június 30-án, kedden írnák alá. Ellenkező esetben a megyei tanács megteszi a szükséges intézkedéseket a károk behajtásáért és a munkálatok véglegesítéséért.

Mint ismeretes, egy június 17-i találkozón a felek abban egyeztek meg, hogy a kivitelező június 19-ig mutatja be javaslatait, és egy június 24-ei újabb találkozóban is megállapodtak. A június 19-i határidő be nem tartása után az ultimátum tegnap született. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 507
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap