label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Ponta egészségügyi okokból ideiglenes miniszterelnök kinevezését kéri Johannistól

A térdszalagszakadással megműtött Victor Ponta lábadozása idejére ideiglenes miniszterelnök kinevezését kéri Klaus Johannis államfőtől egy legfeljebb 45 napig tartó átmeneti időszakra - közölte vasárnap a bukaresti kormány sajtóirodája.

A kommüniké szerint Victor Ponta hétfőn küld átiratot az elnöki hivatalba, amelyben Gabriel Oprea belügyminiszter és nemzetbiztonsági miniszterelnök-helyettes ideiglenes kinevezését javasolja a kormány élére.

Pontát, aki egy kosárlabda-mérkőzésen sérült meg, június 15-én műtötték meg egy törökországi klinikán: akkor saját hatáskörben, korlátozott jogkörökkel bízta meg Opreát péntekig a kormány operatív vezetésével. Ha az államfő elfogadja Ponta javaslatát, Oprea teljes jogkörrel elláthatja a miniszterelnöki teendőket Ponta visszatéréséig. (9)


Román tiltakozás a családi pótlék uniós reformját sürgető osztrák kezdeményezés ellen

Több román kormányzati tisztségviselő bírálta a hét végén Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter kezdeményezését, aki a külföldieknek juttatott szociális szolgáltatások - például a családi pótlék - uniós szintű reformját sürgette.

Kurz a Kronen Zeitung múlt vasárnapi számában rámutatott: Ausztria 2013-ban már több mint 200 millió eurónyi családi pótlékot küldött más EU-tagállamokba, mivel a családfenntartók valamelyike Ausztriában dolgozott. Az osztrák külügyminiszter azzal példálózott, hogy országa két 10 év alatti gyerek esetén 300 eurós családi pótlékot juttat egy román vendégmunkás családjának, miközben szerinte az ilyen típusú román kormányzati hozzájárulás ennek mindössze egytizedét teszi ki.

 A román külügyminisztérium szombaton közleményben szögezte le: az EU-n belüli mozgási szabadságnál nem lehet hátrányos megkülönböztetést alkalmazni. A bukaresti külügyi kommüniké szerint Kurz vádaskodása egy osztrák belpolitikai vita áldozataivá teszi a legálisan ott dolgozó románokat, akiknek a kiemelését Bukarest azért is méltánytalannak tartja, mert az Ausztriából külföldre juttatott családi pótlékok sorában Románia csak az ötödik helyen áll Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Szlovénia után. (9)


Határzár – Ha felépül a kerítés a magyar-szerb határon, Románia felé veheti az irányt a menekültáradat

A menekültek már tudnak arról, hogy a magyar kormány négy méter magas kerítéssel zárná le a határt. A Vajdaság Ma című hírportál tudósítójának a szíriai menekültek azt mondták, sem egy kerítés, sem egy fal nem akadályozhatja meg őket abban, hogy továbbmenjenek úti céljuk, Nyugat-Európa felé. „Mi mindenünket erre az útra tettük fel, nem állunk meg, míg célba nem érünk” - hangsúlyozták.

A vajdasági  Magyarkanizsa önkormányzata a napi több száz oda érkező menekült miatt elkezdte fertőtleníteni a köztereket, és rendőri jóváhagyással létrehoztak egy polgári járőrszolgálatot is. A járőrök a szabadkai Pannon RTV információi szerint a jövő héttől napi 24 órában felügyelik majd a település köztereit, és megakadályozzák, hogy a menekültek a lépcsőházakban és a lakóházak udvarain telepedjenek le.

Egyes feltételezések szerint amennyiben felépül a négy méter magas és 175 kilométer hosszú kerítés a magyar-szerb határon, akkor a menekültáradat Horvátország vagy Románia felé felerősödik majd, a migránsok ugyanis a kerítés megkerülésével igyekezhetnek az Európai Unióba jutni. Egyelőre azonban nem tapasztalható illegális mozgás a szerb-román határon – számolt be róla a Pannon RTV. (9)


FOTÓRIPORT – Kolozsvár sosem alszik – Jótékonysági Zumbathonon ropták a Főtéren

Az időjárás is kedvezett a Claudia Safta – Szolidalitásért és Empátiáért Egyesület Küzdjünk az életért elnevezésű jótékonysági táncmaratonjának tegnap kora délután, a város Főterére összesereglett zumba oktatók és táncosok – és nem csak – fergeteges kétórás össztánc részesei vagy szemlélői lehettek.

Részletek a holnapi Szabadságban. Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


FOTÓRIPORT – Kolozsvár sosem alszik – ilyen volt a Szamos-parti Beach Party

A szomorkás időjárás ellenére szombat délután többen ellátogattak a Szamos-partra, hogy részt vegyenek a Kolozsvár sosem alszik elnevezésű rendezvénysorozat keretében tartott Beach Party-n. 

Fotóriportunk itt és itt látható. (8)


FOTÓRIPORT – Kolozsvár sosem alszik – a hőlégballon a földön maradt

Ha a szervezők és a járókelők lelkesedésén múlt volna, bizonyára semmi akadály nem gördülhetett annak útjába, hogy a Deák Ferenc utca elején felfújt hőlégballon a magasba emelkedjen szombaton este, a Kolozsvár sosem alszik rendezvénysorozat keretében.

A szél azonban jócskán közbeszólt, így az érdeklődők csupán „testközelből” szemlélhették a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (Kifor) akcióját, egyesek a léggömb kosarában ülve, nehezékként tehettek szert új élményekre. Fotóriportunk itt látható. (8)


Mergea elvesztette a döntőt

Döntőt játszott ma a németországi Halle-ban a Florin Mergea, Rohan Bopanna román–indiai duó, miután az 1,6 millió eurós összdíjazású tenisztorna elődöntőjében szombaton szuper tie-breakkel 7:6, 4:6, 13–11 arányban jobbnak bizonyultak az amerikai Eric Butorac, Scott Lipsky párosnál. 

Döntőbeli ellenfelük a Horia Tecău, Jean-Julien Rojer román-holland párost 7:6 (5), 3:6, 11–9-cel búcsúztató Raven Klaasen, Rajeev Ram dél-afrikai, amerikai kettős volt, amelynek tagjai remekül értették egymást a pályán, így alig valamivel több mint 70 perc alatt 7:6 (5), 6:2-vel diadalmaskodtak.

Mergeáéknak így be kellett érniük a második helyezettnek járó 50 ezer euróval és 300 ATP-ponttal a párosok ranglistáján. (13)


A Föld a kihalás új szakaszába lépett

A Stanford, a Princeton és a Berkeley egyetemek által végzett kutatás szerint a gerincesek a normálisnál 114-szer gyorsabban tűnnek el - idézi a BBC-t a vs.hu. 1900 óta több mint 400 nagyobb gerinces faj tűnt el. Ez a kihalási tempó a tudósok szerint 10 ezer év alatt volna normális. Az okok: klímaváltozás, légszennyezés, erdőirtás. A méhek három emberi generáción belül kihalhatnak, sok állat már most a kihalás szélén áll.

A tanulmány egyik szerzője azt mondta, „beléptünk a hatodik nagy tömeges kihalási eseménysorba”. Legutóbb ilyen 65 millió évvel ezelőtt történt, mikor kihaltak a dinoszauruszok. Igaz, azt minden bizonnyal egy nagy meteor becsapódása okozta.

A Duke Egyetem tavaly, a Science folyóiratban megjelent tanulmányában sokban egybehangzó megállapításokra jutott kutatás vezető szerzője, Gerardo Ceballos azt mondja, az emberiség viszonylag gyorsan eltűnhet.

„Magunk alatt vágjuk a fát” – figyelmeztetett a Stanford egyetem professzora, Paul Ehrlich. (9)


Brit harcjárműveket kapott az ukrán hadsereg, tüzérségi támadások Donyecknél

Megérkezett Ukrajnába ötvenöt Saxon páncélozott szállító harcijármű Nagy-Britanniából - jelentette be Jurij Birjukov elnöki tanácsadó. A kijevi hadműveleti parancsnokság közben ma ismét intenzív szakadár tüzérségi támadásokról adott hírt, közleménye szerint az utóbbi 24 órában 83-szor sértették meg a tűzszünetet a kelet-ukrajnai frontvonal mentén.

Ukrajna 75, a brit királyi hadsereg hadrendjéből már kivont Saxon gumikerekes páncélozott szállító harcjárművet vásárolt 3,8 millió dollárért Nagy-Britanniától. Az első húsz PSZH már márciusban megérkezett Ukrajnába. A most megkapott járművekből húszat mentőautóvá alakítanak a frontnál megsebesült katonák evakuálására, a többi 35-öt pedig különböző feladatra szánt parancsnoksági szállítójárműnek - írta az elnöki tanácsadó Facebook-oldalán.

Az elmúlt egy nap alatt két katona vesztette életét és hat sebesült meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében - közölte vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője. (4)


Melegfelvonulások, és melegházasság-ellenes tiltakozások Európában

Több százezren vonultak Róma utcáira szombaton, hogy a melegházasság ellen tiltakozzanak. Matteo Renzi olasz miniszterelnök kormánya nemrég törvényjavaslatot nyújtott be a bejegyzett élettársi kapcsolatról, s reményei szerint ezt még az év végéig elfogadhatják. A La Stampa című olasz napilap által májusban közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 52 százaléka támogatta azt, hogy a házasság definícióját terjesszék ki az azonos nemű párokra.
    
Bécsben huszadik alkalommal rendezték meg szombaton a homoszexuálisok diszkriminációja elleni menetet. Rigában, a let fővárosban majdnem ötezren vettek részt az idei parádén, hogy fellépjenek a homoszexuálisok diszkriminációja ellen.. Az eseményen felszólaló Maria Vassilakou, a város alpolgármestere kiállt az azonos neműek házassága mellett, és sürgette annak ausztriai legalizálását. A tavalyi évben vajsavval megtámadott Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti európai parlamenti képviselő ugyancsak részt vett a felvonuláson. (9)
    
 


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 615
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap