label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Visszatér tájékozódni Marosvásárhelyre a román királyi ház képviselője

Július elején visszatér a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre (MOGYE) tájékozódni a román királyi ház képviselője, miután az egyetem magyar tagozata és Borbély László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselője arról tájékoztatta, hogy egy hónappal ezelőtt történelemhamisításhoz asszisztált a királyi család.

Az MTI-t Szabó Béla magyar tagozatvezető és Borbély László képviselő is arról tájékoztatta, hogy a királyi ház pénteken levélben válaszolt a magyar panaszokra. A magyar oktatók azt kifogásolták, hogy május 18-án Margit hercegnő és Radu herceg jelenlétében tartottak királyi napot az egyetemen, és avattak emléktáblát az épület falán a következő szöveggel: „I. Mihály, Románia királya írta alá 1945-ben a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem megalapításáról szóló törvényerejű rendeletet”.
 

Az egyetem magyar tagozata levélben, Borbély László RMDSZ-képviselő pedig személyes megbeszélésen tájékoztatta a királyi családot a magyar álláspontról. Elmondták, hogy Mihály király kolozsvári magyar tannyelvű egyetem létrehozásáról rendelkezett hetven évvel ezelőtt, mely a Bolyai Tudományegyetem nevet vette fel. A Bolyai egyetem orvosi karát azért kellett Marosvásárhelyre költöztetni, mert a kolozsvári román egyetem – a királyi rendeletet megszegve – nem fogadta be a magyar egyetem gyakorlati képzését a klinikáira. (9)


Kelemen Hunor: Ne csak külföldi ajánlólapként használja Románia a kisebbségek jogait

Kelemen Hunor szerint a Romániában élő nemzeti közösségek nem érhetik be azzal, hogy értékeiket csupán  ajánlólapnak” tekintsék, amely az ország előnyös külföldi megítélését segíti elő.

Az RMDSZ elnöke a ruszinok világkongresszusán mondott köszöntő beszédet pénteken Déván. Amint az RMDSZ sajtószolgálata közölte, Kelemen Hunor sérelmezte, hogy a kisebbségi közösségek jogállására vonatkozó 2006-ban beterjesztett törvénytervezetet azóta sem fogadta el a parlament.

Nem akarjuk magunkat szüntelenül azokhoz az országokhoz hasonlítani – és mások se hasonlítsanak minket ezekhez –, ahol az őshonos közösségek helyzete rosszabb, mint a miénk. Nem ez a fejlődés szabálya” - idézte Kelemen Hunort az RMDSZ közleménye. (4)


Magyarország nem akar bevándorló célpont lenni

Az anyaországi kormányszóvivő szerint Magyarország nem akar a bevándorlók célpontja lenni, most nincs szükség gazdasági bevándorlókra.

Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában azt mondta, emiatt az uniós csúcstalálkozón Magyarország más álláspontot fog képviselni, mint a nyugat-európai országok: a tagállamoknak saját hatáskörben kellene döntenie a kérdésben.

Hozzátette, azon országok, akiknek szüksége van munkaerő-utánpótlásra, azok is azt mondják, hogy a kezelhetetlen formában érkező "áradat" nem mehet tovább. Egységes és hatékony uniós álláspont kell, de ez messze van, Magyarország ezért döntött a drasztikus, de hatékonynak tűnő lépést megteszi. (4)


FOTÓRIPORT – Átadták az európai uniós támogatással felújított széki református templomot

Hosszas tervezés és kétévi munka után ma átadták az európai uniós támogatással két millió euróból felújított széki református templomot.

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. Részletek a holnapi Szabadságban. (13)


FOTÓRIPORT – Új CT-t kapott a kolozsvári járványkórház

Átadták a legújabb típusú tomográfot a Kolozs Megyei Tanács hatáskörébe tartozó Járóbeteg-ellátó kórházban Kolozsváron. Az eseményen felszólaltak a megyei tanács alelnökei, Vákár István és Horaţiu Cătărig, valamint a kórház részéről Ioan Mureşan igazgató.

Az emberi testet rétegenként feltérképező gépet már mától üzembe helyezik, így az új technológiával gyorsabb és eredményesebb vizsgálatokra számíthatunk. Az új felszerelés átadása apropóján a radiológia részleg berendezéseit is megtekinthették a jelenlévők. Fotóriportunk itt látható. (8)


Elhalaszthatják a januártól tervezett újabb áfacsökkentés elfogadását

Elhalaszthatja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által ellenzett, és januártól tervezett négy százalékpontos áfacsökkentés elfogadását - erről a Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik képviselője beszélt ma.

A parlament pénzügyi és költségvetési bizottságában ülő Aurelia Cristea szerint a halasztást az indokolja, hogy a most elfogadás előtt álló adótörvény és adóeljárási törvény legyen összhangban az IMF és az Európai Bizottság elvárásaival.

A kormány januártól 24 százalékról 20 százalékra tervezi csökkenteni az általános áfakulcsot, miután június 1-jétől valamennyi élelmiszerre kiterjesztette a kedvezményes, 9 százalékos áfát. A nemzetközi hitelezők által ellenzett adócsökkentés esetleges halasztásáról először beszélt kormánypárti politikus.

A kormány március végén fogadta el az adó és adóeljárási törvények új módosításait, amelyeket a parlament elé terjesztett. A törvényhozói testület a tervek szerint június végéig szavaz róluk. (4)


Több mint 23 ezer munkahely az országos állásbörzén, a legtöbb Bukarestben és Kolozs megyében

Több mint 23 ezer munkahely szerepel az országos szinten meghirdetett állásbörzén, a legtöbb állást Bukarestben, illetve Kolozs, Arad, Prahova megyékben hirdetik meg, a legkevesebbet Bacău, Krassó-Szörény, Mehedinţi és Szilágy megyékben, tájékoztatott ma az Országos Munkaerő Ügynökség (ANOFM).

Az Országos Munkaerő Ügynökség központosított, ma közzétett adatai szerint összesen 23 093 állást hirdetnek meg az országos állásbörzén.

A legtöbb állást Kolozs megyében hirdetik meg, összesen 3285-öt, majd Bukarest következik 2786 állással, Arad megye 1439-cel, Prahova megye 1121-gyel, Dolj megye 1073-mal, Argeş megye 956-tal és Hunyad megye 900-zal.

A legkevesebb a betölthető állás a következő megyékben: Bacău (19), Krassó-Szörény (32), Mehedinţi (36), Szilágy (56), Suceava (69), Teleorman (98) és Ialomiţa (113). (4)


Putyin: az Egyesült Államok lépései hidegháborút és fegyverkezési versenyt provokálhatnak ki

Nem Oroszország, hanem az Egyesült Államok lépései provokálhatnak ki hidegháborút és újabb fegyverkezési versenyt - jelentette ki az orosz elnök a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórum mai záró vitájában.

Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy "nem a helyi konfliktusok, hanem a világméretű döntések váltják ki a hidegháborút, mint például Washington egyoldalú, 2002-es kilépése a rakétavédelmi rendszereket korlátozó nemzetközi egyezményből (ABM-szerződés). Ez valóban olyan lépés, amely a fegyverkezés újabb hulláma felé tol bennünket, és megváltoztatja a globális biztonsági rendszert."

Az orosz államfő a szentpétervári fórumon a vitavezető felvetésére reagált, aki emlékeztette, hogy Washington csütörtökön azzal vádolta Moszkvát, hogy a délkelet-ukrajnai "felkelők" támogatásával új hidegháborút provokál ki.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország nem erőből diktál, nem viselkedik agresszívan, és "nem tart igényt tiszavirág életű szuperhatalmi státusra", csupán "sokkal következetesebben és állhatosabban védi saját érdekeit" a nemzetközi színtéren, mint azelőtt.

Arra szólította fel a nyugati államokat, hogy "dolgozzanak együtt" Oroszországgal az ukrajnai válság megoldása érdekében. Szerinte Kijevnek a "manipulációról" át kell térnie a februárban elfogadott minszki megállapodás végrehajtására, mert a Donyec-medence státusáról szóló törvény elfogadását követően módosították a jogszabályt.  (4)


Kijev: csaknem kilencezer orosz katona van Ukrajna területén

Csaknem kilencezer orosz katona tartózkodik jelenleg Ukrajna területén - jelentette ki ma Szerhij Halusko ezredes, a Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnokhelyettese.

Az ezredes által ismertetett adatok szerint az országban lévő orosz csapatok összesen 532 páncélozott harceszközzel, 153 tüzérségi fegyverrel, 190 harckocsival, 89 rakéta-sorozatvetővel, 66 légvédelmi rendszerrel és 4 Tocska-U típusú harcászati rakétarendszerrel rendelkeznek. A "törvénytelen fegyveres csoportok", vagyis az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadár erők jelenlegi összlétszáma 33 ezer fő. Egy hónappal korábban még 43 ezer főre tette a parancsokság a szakadár fegyveresek számát.

A parancsnokhelyettes hozzátette, hogy a kelet-ukrajnai szakadároknak jelenleg legalább 368 harckocsijuk, 940 egyéb páncélozott harcjárművük és 375 lövegük van. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1197
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap