label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FEJLEMÉNY - Lemondott Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere

Lemondott tisztségéről Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere, aki ellen ma vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) – közölte a Székelyhon portál.

A portál szerint a házi őrizetben lévő polgármester lemondó levelét a felesége vitte be a polgármesteri hivatalba. A lemondás tényét a polgármesteri teendőket ellátó Antal Attila alpolgármester és Ráduly ügyvédje is megerősítette a portálnak. Az RMDSZ színeiben megválasztott Ráduly Róbert 11 évig volt a hargitai megyeszékhely polgármestere.

A tisztségéből egy hónappal ezelőtt felfüggesztett polgármester ellen három rendbeli hivatali visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség. Az Agerpres hírügynökség a vádirat áttanulmányozása alapján közölte, hogy az egyik ügyben Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, volt kulturális miniszter is érintett.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, vádat emeltek Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen. (4)


Vádat emeltek Szilágycseh RMDSZ-es polgármestere ellen

Vádat emelt a Szilágy megyei törvényszék ügyészsége Varga András, Szilágycseh (Cehu Silvanei) polgármestere (képünkön) ellen, akit hivatali visszaéléssel és csalással gyanúsítanak - közölte ma az Agerpres hírügynökség.

A vádirat szerint az erdélyi kisváros elöljárója törvénytelen módon hagyta jóvá, hogy az önkormányzat 75 ezer lejjel egészítse ki egy útépítő céggel kötött szerződés költségvetési keretét. A vádhatóság egy parkfelújítást végző cégnek átutalt csaknem 40 ezer lejes kifizetést is szabálytalannak talált. Az ügyészség szerint a munkálatokat a polgármester hamis adatok alapján akarta elszámolni a környezetvédelmi alapnál.

Az RMDSZ jelöltjeként megválasztott Varga András 2008 óta áll a szilágysági város élén. Az elöljáró az MTI-nek elmondta: egy számvevőszéki vizsgálat nyomán indult eljárás ellene, többször beidézték az ügyészségre, de a Szilágy megyei prefektusi hivatal mindeddig nem függesztette őt fel tisztségéből.

A 7200 lakosú kisvárosban élők fele vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson. (4)


Beperelték Hargita megye prefektusát

Beperelte Hargita megye prefektusát a Gyergyószéki Székely Tanács alelnöke, Árus Zsolt, mert szerinte a prefektus nem tartatja be a magyar közösség nyelvi jogait biztosító törvényeket.

Árus Zsolt egy szerdai gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatón ismertette a prefektus elleni kifogásait, amelyeket személyes blogján is közzétett. Amint leírja, tavaly szeptemberben figyelt fel arra, hogy a székelyföldi Hargita megye egyetlen román többségű városában, Maroshévízen (Topliţa) sem a település, sem az intézmények nevei nincsenek kiírva magyarul. Emlékeztetett arra, hogy a hazai törvények kötelezik az önkormányzatokat a többnyelvű feliratozásra ha egy kisebbség helyi aránya meghaladja a 20 százalékot, és Maroshévízen a magyarok a lakosság 21 százalékát teszik ki. (4)


Johannis: Románia "energetikai biztonságot" akar "exportálni" portugál segítséggel

Románia az "energetikai biztonság exportőrévé" szeretne válni a térségben, amihez portugál beruházók segítségét is igénybe venné - jelentette ki ma Klaus Johannis, miután fogadta Aníbal Cavaco Silva portugál köztársasági elnököt.

A két államfő közös sajtóértekezletén Iohannis beszámolt róla: az Európai Unió határán fekvő országokról lévén szó megbeszélésükön áttekintették a menekültügyi kérdést, az EU déli, illetve keleti partnerségi politikáját, valamint a terrorizmus megelőzésének és elhárításának lehetőségeit.

Cavaco Silva emlékeztetett arra, hogy Portugália négy F-16-os harci repülőgép romániai állomásoztatásával vesz részt a NATO keleti szárnyának megerősítésében. A portugál vendég méltatta az országában dolgozó román közösség szerepét a két állam közötti kulturális kapcsolatok fejlesztésében. (4)


Ismeretlenek megpróbálták felgyújtani a tornyai római katolikus templomot

Szerdára virradóra ismeretlen tettesek megpróbálták felgyújtani a román-magyar államhatár romániai oldalán fekvő Tornya (Turnu) római katolikus templomát – tájékoztatott az Aradi hírek portál.

Az elkövetők a templomajtót gyújtották meg, de a tűz nem terjedt át a templom más részeire, mert egy helybéli észrevette a füstöt, és riasztotta a falut és a hatóságokat. A tűzben csak a templomajtó rongálódott meg. Az eset az után történt, hogy szombatra virradóra - szintén ismeretlenek - betörték a templom ablakát.

A Tornyán is szolgáló Király Árpád marosi főesperes, arad-gáji plébános a portálnak elmondta, hogy értetlenül és megdöbbenve áll a gyújtogatás előtt. "Csak találgatok, hogy mi vezethetett ide. Talán az, hogy fel akarjuk újítani a templomkerítést, hogy a közelben készülő rendezvényterem vendégei ne itt járjanak majd át, vagy csak suhancos csínytevés az egész, nem tudom. Nekem senkivel semmi bajom nincs a faluban, sem felekezeti, sem etnikai konfliktus nem volt soha" – nyilatkozott Király Árpád. (4)


Négyméter magas kerítéssel zárják le a magyar-szerb határt

A magyar kormány utasította a belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, amely egy négyméter magas kerítéssel történhet meg - jelentette be Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ma Budapesten a kormányülés szünetében tartott tájékoztatón.

A miniszter közlése szerint 175 kilométer hosszú szakaszról van szó. Mint mondta, Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettséget, semmilyen nemzetközi szerződést nem szeg meg.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a belügyminiszterek keddi uniós tanácskozásán kiderült: Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlás a tagállamok közül. (4)


Vádat emeltek Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádat emelt Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester (képünkön) és Szőke Domokos alpolgármester ellen – közölte ma honlapján az ügyészség.

A polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolják. A vádhatóság magyarázatként megjegyezte, azt tekinti hivatali visszaélésnek, hogy a vádlottak jogtalan hasznot szereztek maguknak vagy másnak.

A DNA egyebek mellett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem 2014-es csíkszeredai építkezési engedélyét kifogásolta, amelyet állítása szerint hiányos dokumentáció alapján állított ki a polgármester. A vádhatóság kiemelte, hogy a polgármester oktatóként is tevékenykedik az egyetemen.

Ráduly Róbertet és Szőke Domokost azzal is gyanúsítják, hogy indokolatlanul hagytak jóvá közel egymillió lejt kitevő városházi kifizetéseket egy kataszteri felméréseket végző cégnek olyan munkákra, amelyeknek semmilyen végeredménye nem volt.

Szőke Domokost azzal is vádolja a hatóság, hogy egy szerződés meghamisítására utasította az egyik beosztottját. Az eredeti bérleti szerződéssel a város egy ingatlant bocsátott egy cég rendelkezésére, de kikötötte, hogy a cég nem köthet albérleti szerződéseket az ingatlan egyes részeire. A vádhatóság szerint az alpolgármester utasítására ezt a kitételt törölték a szerződésből. Az alpolgármester azzal is törvényt sértett az ügyészek szerint, hogy később a ingatlan két albérleti szerződését szintén jóváhagyta.

Az alpolgármesternek rója fel a vádhatóság, hogy befolyásával visszaélve ítélt oda egy zöldövezeti munkálatra szóló megbízást egy bukaresti cégnek, amelynek azután a városháza a szolgáltatás reális értékének százszorosát fizette ki.

Mindkettőjüknek felróják, hogy magáncélokra is használták a polgármesteri hivatal gépkocsiját. (4)


Rupert Murdoch a kisebbik fiának adja át a 21st Century Fox vezetését

Rupert Murdoch 84 éves veterán médiamágnás július 1-jétől ifjabbik fiának, a fele annyi idős Jamesnek (képünkön) engedi át a 21st Century Fox vezérigazgatói posztját - erősítette meg a sajtóban már korábban megjelent értesülést a film- és televíziós társaság.

Az idők során ausztrálból amerikaivá vált Murdoch ugyanakkor továbbra is ügyvezető elnök marad a két éve létrehozott szórakoztatóipari vállalatnál, amelynek fennhatósága alá a Fox hollywoodi stúdiói és tévés üzletága tartozik.

Idősebbik, 43 éves fia, Lachlan az apjával egyenrangú társsá lép elő a korábbi, nem ügyvezető elnöki pozíciójából.

Rupert Murdoch a Fox részvényeinek 39 százalékát birtokolja.

A Fox-vállalatok egyszerre jelentenek majd Lachlan és James Murdochnak. A 61 éves Chase Carey, aki 2009 óta a cég elnöke és ügyvezető igazgatója volt, helyettes ügyvezető elnök lesz, de csak egy év erejéig.

Rupert Murdoch News Corp elnevezésű médiabirodalmát 2013 júniusában bontották két társaságra, a 21st Century Foxra és egy kiadóvállalatra, amely továbbra is News Corp néven viszi tovább a Dow Jonest, a The Wall Street Journalt, a New York Postot és a HarperCollins könyvkiadót. (4)


Ukrán katonák lelőttek két, szerintük a szakadárokkal együttműködő nőt Donyeck megyében

Az ukrán fegyveres erők két sorkatonája megölt két helybeli nőt, egy 77 éves anyát és 45 éves lányát a Donyeck megye ukrán ellenőrzésű részében lévő Artemivszk város térségében - közölte ma a megyei ügyészség.

A közlemény szerint a 23 és 25 éves katonák, miután a hatóságok őrizetbe vették őket, elismerték tettüket.

Az ügyészségi közlemény szerint megállapítást nyert, hogy a gyanúsítottak június 15-én behatoltak a frontvonalnál fekvő Luhanszke faluban a házba, ahol a két nő lakott, és akikről azt feltételezték, hogy együttműködnek a szakadárokkal. Ezért automata fegyverekkel tüzet nyitottak rájuk. Mindkét áldozat fejlövés következtében vesztette életét.

A katonák ellen szándékos emberölésért indítottak eljárást. További részleteket a Donyeck megyei ügyészség nem hozott nyilvánosságra. (4)


Washington F-22-eseket vezényelhet Európába

Elképzelhető, hogy az Egyesült Államok Európába vezényel néhányat a legfejlettebb, F-22-es típusú harci gépéből, hogy erődemonstrációval válaszoljon Oroszország ukrajnai fellépésére - jelentette ki Deborah Lee James légierőért felelős miniszter a CNN amerikai televízió híroldalának közlése szerint.

James akkor nyilatkozott erről, amikor hétfőn felkereste a párizsi légi szalont. Az amerikai légierő első számú polgári vezetője szerint a legnagyobb fenyegetést Oroszország és az orosz fellépés jelenti. Az ukrajnai válság fejleményeit "rendkívül aggasztónak" nevezte.

A Pentagon az Atlanti eltökéltség művelet keretében hónapok óta egymást követő váltásokban küld át harci repülőgépeket európai hadgyakorlatokra, hogy ezzel jelezze elkötelezettségét szövetségesei biztonsága iránt. A katonai manőverekben a B-2-es és B-52-es bombázók, valamint az F-15C és az A-10 típusú támadó gépek mellett az amerikai hadsereg és haditengerészet harci eszközei is részt vesznek.

Az Obama-kormány légierőért felelős minisztere szerint az Európába küldött katonai repülőgépek palettája kiegészülhet az F-22-es Raptorral is. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:550
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 272
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap