label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
MEGBUKOTT A BIZALMATLANSÁGI INDÍTVÁNY, MARAD A KORMÁNY

Néhány perccel ezelőtt elutasította a parlament az ellenzéki liberálisok által iktatott, a Ponta-kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt. A kezdeményezést 194 honatya szavazta meg, 13-an voksoltak ellene, hét szavazatot érvénytelennek minősítettek. Az indítványt a törvényhozói testület tagjai fele plusz egy arányban, 278 vokssal kellett volna megszavazniuk, hogy a Ponta-kormány megbukjon. (9)


Vita a liberálisok bizalmatlansági indítványáról - Gorghiu: a kormánynak mennie kell!

A kormánytöbbségnek semmi köze többé a választók többségéhez, ennek a kormánynak mennie kell! – mondta parlamenti beszédében Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke, aki sajnálatát fejezte ki, hogy a közelmúltban pártja segítette hatalomra a szociáldemokratákat. A képviselőház és szenátus együttes ülésen szavaz ma a Victor Ponta kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról.

A PNL a külföldön élő román állampolgárok választójogának korlátozását, a levélben való szavazást szabályozó törvény elfogadásának halogatását kéri számon a kormánykoalíción. Az előterjesztők meglehetősen szkpetikusak, ami a bizalmatlansági indítvány sorsát illeti, elfogadásához minősített többség, azaz a törvényhozók (nem csak a jelenlévők) többségének támogató voksára van szükség. Számítások szerint a kormány megbuktatásához 278 szavazat kell. A liberális képviselők és szenátorok létszáma 174, a velük együttműködő Mircea Geoana vezette pártnak 12. Az együttes ülésen 364 parlamenti képviselő van jelen. (9)


FOTÓRIPORT - Magyar állami díjakat adtak át Kolozsváron

Magyar állami kitüntetéseket adott át ma délután Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja Németh Júlia újságíró-műkritikusnak, a Barabás-céh alelnökének az erdélyi magyarság körében végzett közösségépítő, az erdélyi magyar képzőművészet kitartó kutatását és népszerűsítését szolgáló munkájáért (laudációt mondott Kolozsi Tibor szobrászművész); dr. Ráduly-Zörgő Éva logopédusnak, a BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Kara megbízott adjunktusának, aki nagyban hozzájárult a kolozsvári iskolákban tanuló beszéd- és tanulászavaros gyermekek integrációjához, tanácsaival nagymértékben segítette az erdélyi magyar tanintézetekben dolgozó szakemberek munkáját (laudáció: Bitay Levente konzul); dr. Sipos Gábornak, a BBTE Történelem és Filozófia Kara egyetemi docensének, az Erdélyi Református Egyházkerület levéltárosának, az EME elnökének, aki hozzájárult az erdélyi levéltárak szakszerű megőrzéséhez, és az erdélyi magyar könyvtáros-levéltáros utánpótlás képzésében végzett meghatározó munkát (laudáció: Pál Judit egyetemi tanár).

Fotóriportunk az eseményről itt tekinthető meg.


Az év művésze díjra jelölte Fischer Ivánt a Gramophone

Tíz művészt, köztük Fischer Ivánt (fotó), a Budapesti Fesztivál Zenekar zeneigazgatóját jelölte Az év művésze díjra a Gramophone című brit zenei folyóirat. A díjazottat a lap olvasói szavazáson választhatják ki. Olyan zenészeket jelöltek, akik az elmúlt 12 hónapban különösen sikeresen voltak – olvasható a folyóirat honlapján.

A jelöltek között három karmester van: Edward Gardner, az English National Opera távozó zeneigazgatója, Fischer Iván és az észt Paavo Järvi, az Orchestre de Paris zeneigazgatója. Két zongoraművész, az orosz-német Igor Levit és az argentin Ingrid Fliter található a jelöltek között. Jelölték továbbá az iráni-amerikai csemballóművészt, Mahan Esfahanit, Arabella Steinbacher német hegedűművészt, és három operaénekest: Christine Kard német szopránt, Carolyn Sampson angol szopránt és Christian Gerhaher német baritont.

Szavazni július 31-ig lehet a Gramophone honlapján, a győztes nevét a Garmophone-díjak szeptember 17-i átadásán hozzák nyilvánosságra. (2)


FOTÓRIPORT - Hétfőre elkészül az Unió utca, következik a Mócok útja

Hétfőre befejezik a kolozsvári Unió/Memorandumului utca korszerűsítési munkálatait, így ismét megnyílnak a közszállítási vállalat járatainak régi megállói is. A javítások miatt az utóbbi hónapokban a szokásosnál is jobban leterhelt közúti forgalom csak ideiglenesen szabadulhat fel, ugyanis a belváros utcáit korszerűsítő uniós projekt részeként most a Mócok/Motilor út javítása következik. Ennek elkezdésével megvárják, amíg lejárnak a tanévzárók. Milyen új munkálatok kezdődnek, és mi a helyzet a már zajló javításokkal, azt a holnap Szabadságban olvashatják. (6)

Így néz ki a felújított Unió utca.


FOTÓRIPORT - Bezárták a pataréti szeméttelepet

Pénteken Mihai Seplecan megyei tanácselnök a helyszínen szemléltette a sajtónak azt a terepet, amelyet a pataréti szeméttelep bezárása után ideiglenes hulladéklerakatként használnak, és ahol egy éven belül a pályázatot elnyert cég környezetvédelmi szempontból megfelelően rehabilitált területnek fog kialakítani. (Ö. I. B.)

Fotóriportunk itt látható.


Hétfőre kész az Unió utca, visszaköltöznek a megállók

Befejezik a kolozsvári Unió/Memorandumului utca korszerűsítését, így június 15-től kezdődően ismét működnek a közszállítási vállalat (CTP) troli- és autóbuszmegállói az utcában, a régi helyeken. Jó hír az is, hogy néhány járat – 19, 24, 24B, 29, 30, 32B, 42 – ezután is megáll a Kossuth Lajos utcában, a János Zsigmond Unitárius Kollégium előtt. Továbbra is a J. Curie–Kossuth Lajos/21 Decembrie 1989 utcán fog viszont közlekedni a 19-es, 29-es és 42-es járat. Ugyanakkor a Nádas híd korszerűsítési munkálatainak befejeztével hétfőtől ismét villamosok közlekednek a 100-as és 102-es vonalán. A CTP emlékezteti az utasokat, hogy a 102-es villamosra érvényes bérlettel a 100-as és 101-es villamosokon is lehet utazni. (6)


Moszkva biológiai fegyverlaboratóriumok létesítésével vádolja Washingtont

Moszkva azzal vádolta meg Washingtont, hogy biológiai fegyverekkel kísérletező laboratóriumokat létesít Oroszország határai közelében, így Grúziában is.

Moszkva szerint "mélységes aggodalmat vált ki, hogy a Pentagon Oroszország határainak közvetlen közelében állítja fel orvosbiológiai laboratórumait". A külügy a grúz főváros, Tbiliszi külvárosában lévő, Richard Lugar amerikai szenátorról elnevezett közegészségügyi központot emelte ki, amelyben a közlés szerint az Egyesült Államok szárazföldi hadseregének kutatási egysége működik.

Az oroszok azzal vádolják az amerikai és a grúz hatóságokat, hogy titkolni akarják ennek a laboratóriumnak a valódi rendeltetését. Orosz információk szerint ugyanis a létesítményben különösen veszélyes fertőző betegségek kutatásával foglalkoznak. A Pentagon hasonló, álcázott katonai orvosi és biológiai létesítményeket a Független Államok Közössége (FÁK) más tagállamaiban is létre akar hozni - állítják Moszkvában. (9)


Megfosztotta címétől nővérét a spanyol király

Királyi rendelettel megfosztotta címétől a spanyol király, VI. Fülöp korrupciós ügy miatt vád alá helyezett nővérét, Cristinát. A rendeletet az uralkodó és Mariano Rajoy spanyol kormányfő írta alá, s ez csütörtökön éjféltől életbe is lépett. Így Cristina mától már nem Palma de Mallorca hercegnője.

Cristinának a címet még édesapja, I. János Károly király adományozta neki és férjének, amikor 1997-ben összeházasodtak. A király fiatalabbik lányának férje, a volt olimpikon, Inaki Urdangarin az általa vezetett Noos Alapítványba befolyt adományokból több millió eurót saját bankszámlájára utalt át. Az egykori sztársportoló mellett a hercegnőt is megvádolták, s adócsalás miatt akár 6 és fél év börtönre is ítélhetik.  (9)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 734
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap