label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Európa egyik legnagyobb mecsetje épül majd Bukarestben

Európa egyik legnagyobb mecsetje épül majd Bukarestben egy muszlim kulturális központ részeként, amely 11 ezer négyzetméter alapterületű lesz - adta hírül szerdán az Adevarul. A romániai muzulmán felekezet a török állam segítségével építi meg a központot, amely könyvtárat, tantermeket és szálláshelyeket is magában foglal a tervek szerint.

Juszuf Murat romániai főmufti szerint a mecsettel rendelkező európai fővárosok közül a bukaresti lesz a legnagyobb. A telket a román állam bocsátotta a muzulmánok rendelkezésére.  A főmufti szerint azért választották Bukarestet, mert az elmúlt években csaknem megkétszereződött a román fővárosban a muzulmánok száma, jelenleg megközelíti a tízezret. (9)


Merényletet kíséreltek meg Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán Egyiptom egyik legfőbb turistalátványosságánál, a felső-egyiptomi Luxorban lévő karnaki templomkomplexum közelében, több embert megsebesítve, további két támadó pedig a rendőrökkel vívott tűzharcban vesztette életét.

Egyes sajtójelentések négy egyiptomi sebesültről szólnak, mások szerint a támadásnak több tucat sebesültje van, köztük helyi bazártulajdonosok és turisták.

A két agyonlőtt merénylő sorsáról is eltérő hírek láttak napvilágot, egyes értesülések szerint a rendvédelmi erők tagjai végeztek velük, az al-Maszrávi egyiptomi hírportál helyi forrásokra hivatkozva viszont azt állította, hogy egyikükkel elfogása után saját társa végzett. Az idézett források feltételezése szerint utóbbi így akarta megakadályozni, hogy a társa a támadással kapcsolatos információkat árulhasson el a hatóságoknak.

Hírügynökségi jelentések szerint a terroristák autóval érkeztek a templomkomplexumhoz közeli parkolóba. Ketten golyózáport zúdítottak azokra a rendőrökre, akik a világhírű látványossághoz vezető utat őrizték, harmadik társuknak pedig sikerült átjutnia a rendőrségi útakadályon, és ott működésbe hozta robbanószerkezettel felszerelt mellényét. (9)


Blaga: kicsi az esélye a kormánybuktatási kísérlet sikerének

Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke szerint kicsi az esélye annak, hogy sikeres legyen a Victor Ponta kormányának megbuktatására irányuló kísérletük azon a parlamenti szavazáson, amelyen az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványról fog szavazni a parlament. A voksolásra várhatóan pénteken kerül sor.

Blaga a Mediafax hírügynökség által szerdán idézett egyik interjúban kifejtette, bíznak a Szociáldemokrata Párt (PSD) és annak kisebb koalíciós partnere, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) honatyáinak "választókkal szembeni jóhiszeműségében". (9)


Többpárti javaslatról szavaz a magyarországi helyzettel kapcsolatban az Európai Parlament

Közös javaslatot terjesztett az Európai Parlament (EP) elé a szociáldemokrata, a radikális baloldali, a liberális és a zöldpárti képviselőcsoport a magyarországi helyzetről, amelyről kora délután tartják a szavazást a strasbourgi plenáris ülésen.

A "magyarországi helyzet" megjelölés alatt a frakciók a májusi plenáris vitához hasonlóan két témára összpontosítanak. Egyrészt a miniszterelnök halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentéseire, másrészt a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációra.

A többpárti szövegtervezet elítéli, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök több kijelentésével is vitát kezdeményezett a halálbüntetésről, de a tervezet tudomásul veszi, hogy a kormányfő tudatta, a kormány nem tervezi a halálbüntetés visszaállítását. A nemzeti konzultáció kérdésében a javaslat rögzíti, hogy a tagállamoknak szuverén joguk konzultációt kezdeményezni, megjegyzi viszont, hogy az ilyen megkérdezéseknek tükrözniük kell a kormányzat készségét a felelős kormányzásra, melynek célja demokratikus politikai megoldások megtalálása és az unió alapértékeinek tiszteletben tartása. (9)


Seplecan a megyei elnök: politika, sport és horrofilm

Egy érvénytelen és 8 ellenszavazattal Mihai Seplecant választotta elnökévé a Kolozs Megyei Tanács. Az egyetlen elnökjelöltet 25 tanácsos szavazta meg. A 33 éves megyei tanácselnök önéletrajzában azt írta: érdekli a politika, a sport, és kedveli a horrorfilmeket. Megválasztását hosszas politikai csatározás előzte meg, a Horea Uioreanu megyei elnök korrupció vádjával való letartóztatása óta eltelt egy év alatt már többször megválasztották a megyei tanács elnökévé, ám mindannyiszor érvénytelenítették a megyei testület döntését. Kisebb szünetekkel Vákár István látta el a megyei tanács elnöki hatáskörét. Vákár István továbbra is a Kolozs Megyei Tanács alelnöke marad, a leköszönő új elnök helyett pedig a liberális Horaţiu Cătărig lesz a másik alelnök. (6)


XXVI. Tusványos: Több mint fesztivál!

Több mint fesztivál! mottó alatt zajlik idén a július 21. és 26. között szervezett XXVI. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor a Hargita megyei Tusnádfürdőn. Az idei előadások, kerekasztal-beszélgetések a nemzetpolitika, a külpolitika és gazdaság különböző kérdéseit helyezik előtérbe – fejtette ki Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, a Tusványos néven elhíresült tábor politikai programjainak koordinátora a mai sajtótájékoztatón. Szervezési szempontból újítás, hogy idén egy sajátos beléptető rendszert alkalmaznak majd, amely egyrészt a kiskorúak alkohol- és nikotinfogyasztásának lehetőségeit korlátozná, másrészt gátat vetne a tábor túlzott telítődésének. Az elképzelésnek megfelelően mindazok számára, akik napközben részt szándékoznak venni a szabadegyetem rendezvényein, következésképpen délután négy óra előtt regisztrálnak és kiváltják a karszalagot, a tábor valamennyi programja ingyenesen látogatható. A délután négy óra után, tehát kifejezetten az esti koncertekre érkező vendégeknek egy jelképes, 15 RON értékű összeget kell naponta a belépésért fizetniük – részletezte Fancsali Barna, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke, a rendezvény erdélyi főszervezője. (3)


Kukkoljunk vörösvércsét!

Érdekes élményben lehet részük mindazoknak, akik ellátogatnak a www.clujbird.ro honlapra: megfigyelhetik egy vörösvércse család életét, az “Apáthy István Egyesület” által indított, Kolozsvár madarai élő adásban program keretén belül. A madarak fészke a Monostor negyed egyik tömbházának eresze alatt van, ahonnan a mozgóképet éjjel-nappal közvetíti a közelébe szerelt kamera. A déli kitettségű házfalat délelőtt erősen süti a nap, így a fészekben zajló események inkább délután élvezhetőek. Az egyesület sajtóközleményében arról is tájékoztat, hogy: a vörös vércse egyike a városi környezethez alkalmazkodott számos madárfajnak (a sirályok, cinkék, baglyok, harkályok mellett) és szerves részét képezi a városi biodiverzitásnak. Nappal vadászik, rovarokat, rágcsálókat néha békákat és gyíkokat hord fiókáinak eleségül. Védelmét hazai és nemzetközi törvények és egyezmények szavatolják.


FOTÓRIPORT - Hangszeres évzáró a kolozsvári népzenei tanfolyamon

Közel ötven diákkal második tanévét zárta a 2014 januárjától működő kolozsvári népzenei tanfolyam. A Kallós alapítvány "iskolájában" tanultakat ma este talpcsiklandó műsorban mutatták be a 10-73 éves tanulók. (6)

A Reményik galériában készült fotóriportunk itt látható.


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:549
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 320
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap