label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Délig körülbelül 3 ezer gyerek és kísérő látogatott el a képviselőházba

Megközelítőleg 3 ezer gyerek és kísérő látogatott el a képviselőházba ma délig, a gyereknapon megszervezett Nyitott kapuk keretében, áll az alsóház közleményében.

Az épületet 15 óráig lehetett látogatni.

Több, az intézmény tevékenységére jellemző termet látogathatnak meg a gyerekek, de néhány olyan helyiséget is, amelyek általában nincsenek megnyitva a turisták előtt, mint például a plénum üléstermét és az elnök irodáját.

A nemzetközi gyereknap alkalmából nyitott kapuk várták a kiskorúakat ma a belügyminisztériumban, az állatkertben, a Cotroceni-palotában és a fővárosi Falumúzeumban is. (4)


Vélt lejáratási kampány miatt tett feljelentést a Székely Nemzeti Tanács egyik vezetője

Vélt titkosszolgálati lejárató és megfélemlítő kampány miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a főügyésznél Árus Zsolt gyergyószentmiklósi vállalkozó, a Gyergyószéki Székely Tanács alelnöke.

A sajtóhoz eljuttatott ügyészségi beadványban Árus Zsolt közölte, március eleje óta módszeres lejáratási kampány folyik ellene. Különböző címekről küldött internetes levelekben, illetve Gyergyószentmiklós utcáin elszórt nyomtatott anyagokban róla és vállalkozásáról valótlan állításokat terjesztenek.

Árus Zsolt szerint a lejárató levelek - melyek Izsák Balázst, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét és Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós tisztségéből felfüggesztett polgármesterét is említik - voltaképpen a Székely Nemzeti Tanács ellen irányulnak. A vállalkozó szerint a levelek rá vonatkozó valós információfoszlányait csakis titkosszolgálati módszerekkel lehetett összegyűjteni. A módszerek felsorolásában telefonbeszélgetései lehallgatását, elektronikus levelezésének megfigyelését és személyes mozgásainak megfigyelését említette. (4)


Székelyföldre érkezett Károly walesi herceg, brit trónörökös

A székelyföldi zalánpataki birtokára érkezett vasárnap este Károly walesi herceg, brit trónörökös, aki évek óta Erdélybe látogat a május végi, június eleji időszakban.

Az Agerpres hírügynökség hétfői jelentése szerint a herceget a falu összesereglett népe várta a zalánpataki birtoka előtt. A látogatás programját nem közölték, de a hírügynökség úgy tudja, a herceg hétfőn kaszálóversenyt néz meg, és a környékbeli gyermekek is előadással készültek a köszöntésére. A herceg az elkövetkező napokban várhatóan a szászfehéregyházi birtokát is meglátogatja.

Károly herceget vasárnap délután Bukarestben fogadta Klaus Johannis elnök. A találkozó után az államfő közösségi oldalán közölte:  Károly herceg értékeli Romániát, és bárhová megy a világban, hirdeti az erdélyi tájakat. ( ) Úgy beszél Romániáról, mint a lelke részéről” - közölte az elnök.

Az elnöki hivatal közleménye szerint a megbeszélésen Klaus Iohannis köszönetet mondott a hercegnek azért, hogy szerepet vállal az erdélyi közösségek sajátosságainak a megőrzésében”, a környezet és a biodiverzitás megőrzésének a bátorításában. A közlemény szerint arról a közös erőfeszítésükről is tárgyaltak, hogy közkinccsé tegyék Románia természeti és történelmi hagyatékát.

Klaus Johannis nyomatékosan hangsúlyozta, elnöki mandátuma idején figyelmet fordít az örökség megőrzésére, a történelmi hagyományok megőrzésére, és a környezetvédelemre. Károly herceg a brit nemzeti parkok pozitív gyakorlatát ajánlotta tárgyalópartnere figyelmébe, és nagy-britanniai látogatásra hívta meg az államfőt. (9)


Johannis kihirdette a gyermeknevelési pótlék megkétszerezéséről szóló törvénymódosítást

Kihirdette Klaus Johannis államfő hétfőn a gyermeknevelési pótlék megkétszerezéséről szóló törvénymódosítást, amelyet az ellenzék kezdeményezett.

A parlament május 20-án szavazta meg, hogy a gyermeknevelési pótlék 42 lejről a duplájára, 84 lejre emelkedjen.

A javaslat elfogadása meglepetést okozott, miután Victor Ponta miniszterelnök kifogásolta, hogy a kezdeményező ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem jelölte meg, milyen forrásból fedezzék a juttatás emelését.

A kormány további módosításokat tervez a gyermeknevelési pótlék esetében. Ponta azt akarja, hogy jövedelemarányosan kapják a családok a gyermekek után járó juttatást, de egyes vélemények szerint ez alkotmányellenes lehet. (9)

 


Közadakozásból építik újra a gyimesbükki Rákóczi-várat

Gyimesbükkön közadakozásból készülnek újraépíteni azt a Rákóczi-vár néven ismert őrtornyot, amely mintegy háromszáz éven át szolgálta a történelmi Erdély és Moldva határán a gyimesi kereskedelmi útvonal felügyeletét - közölte ma a sajtóval Deáky András, a Gyimesbükkért Egyesület elnöke.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)

 


Károly herceg Zalánpatakán: mindig örömmel jövök Erdélybe

Károly herceg ma a Kovászna megyei Zalánpatak településen kijelentette, hogy mindig örömmel jön Erdélybe. A herceg vasárnap este érkezett Háromszékre, a Klaus Johannis államelnökkel való találkozója után.

A Kovászna megyein településen több lakós fogadta a brit trón örökösét, akikkel néhány szót váltott.

Károly herceg azt mondta, hogy mindig örömmel jön Erdélybe.

„Mindig örömmel jövök Erdélybe. Erdély nagyon különleges! Remek kirándulás!” - mondta a walesi herceg. (4)


Oszlásban levő holttestet találtak a Kis-Szamosban

Oszlásban levő holttestet találtak ma a Kis-Szamosban, a kolozsvári repülőtér környékén. A rendőrség nyomozásba kezdett.

Simona Vîrci, a Kolozs Megyei Rendőrség szóvivője szerint a rendőrök vizsgálatot indítottak egy férfi személyazonosságának a megállapítása érdekében, akinek a holttestét megtalálták a Kis-Szamosban.

„A rendőrséget reggel 8 óra 40 perckorkor értesítették, hogy a Kis-Szamosban, a repülőtér közelében egy férfi holttestére bukkantak. A rendőrök a helyszínen vannak, és nyomozást indítottak a férfi személyazonosságának a megállapítására és az elhalálozás körülményeinek kiderítésére. A holttestet a kolozsvári törvényszéki orvosi intézetbe szállították a boncolás elvégzésére” - jelentette ki Simona Vîrci.

A nyomozást végzők sorából források azt nyilatkozták: a férfit nehéz lesz azonosítani, mivel a holttest oszlásnak indult. Az eddigi információk szerint a férfi 50 éven felüli, magassága körülbelül 170 centiméter, holtteste körülbelül egy hónapig állhatott a vízben.

A boncolás elvégzése után átvizsgálják a Kolozs Megyei Rendőrségnek az eltűnt személyeket tartalmazó adatbázisát, hogy lássák, a folyóban talált férfi közöttük van-e, mondták még a rendőrök. (4)


Triplázott a Steaua

A labdarúgó Román Kupa döntőjét a Bukaresti Steaua és a Kolozsvári U FC vívta a fővárosi Nemzeti Stadionban. A Steaua 3–0 arányban diadalmaskodott, Adrian Popa 2 (9. és 53. perc) és Raul Rusescu (48. perc) találataival.

A fővárosiak így a Ligakupa és a bajnokság megnyerése mellett triplázni tudtak. (7)


Spanyolországban jelenleg nincs elég férőhely a menekültek befogadására

Spanyolországnak bővítenie kellene a befogadó központokat ahhoz, hogy férőhelyet tudjon biztosítani annak az 5837 menekültnek, akiket az Európai Bizottság javaslata alapján el kellene helyeznie - közölte ma a menekülteket segítő spanyolországi szervezet (CEAR) főtitkára Madridban.

Estrella Galán elmondta: a Valenciában, Sevillában és Madridban működő központok jelenleg 1000 ember ellátására alkalmasak, az ellátórendszer pedig úgy épül fel, hogy két éven át nyújtson segítséget a befogadott menekülteknek.

Az első hat hónapban szállást, élelmet kapnak, pszichológus van mellettük, és képzésben is részt vesznek, hogy aztán munkához jussanak. Fél év után megkapják a munkavállalási engedélyt. Aki ekkor még nem alkalmas arra, hogy önálló életet kezdjen, az még három hónapig maradhat a központban, aki pedig elköltözik onnan, továbbra is kap juttatásokat.

A szakember szerint olyan emberekről van szó, akik a halál elől menekültek, ezért nem a nemzetiséget, hanem a kiszolgáltatottságot kellene figyelembe venni, amikor döntenek róluk. (4)


Fegyver- vagy robbanóanyag-utánzatot próbáltak meg felcsempészni utasszállító gépekre

Az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (TSA) ellenőrei 70 alkalomból 67-szer nem vették észre, hogy fedett ügynökök az Egyesült Államok repülőterein fegyver- vagy robbanóanyag-utánzatot próbáltak meg felcsempészni utasszállító gépekre - közölte ma az ABC televízió.

A rossz eredmények miatt Jeh Johnson belbiztonsági miniszter a múlt héten személyesen találkozott a TSA vezetőivel és azonnali változtatások bevezetésére utasította őket.

Egy esetben a reptéri ellenőrök annak ellenére is továbbengedtek egy titkos ügynököt, hogy a hátára ragasztószalagozott bombautánzat miatt megszólalt a fémdetektor és az illetőt meg is motozták.

A TSA belső vizsgálatát a belbiztonsági minisztérium "Vörös csapatának" ügynökei végezték el.

A TSA az elmúlt hat év alatt 540 millió dollárt költött csomagellenőrző berendezésekre és további 11 milliót kiképzésre. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 628
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap