label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Balog: erő kell ahhoz, hogy megtartsuk, ami a miénk

Erő kell ahhoz, hogy megtartsuk, ami a miénk, a magyar kormány ezért - a szó legjobb értelmében - az erő politikáját akarja folytatni, amikor a határon kívüli nemzetrészekre, az ott élő magyarokra gondol - jelentette ki Balog Zoltán, az Orbán-kormány emberi erőforrások minisztere szombaton Szatmárnémetiben. Erdélyi látogatásán Balog arról beszélt, ha Magyarországnak van gazdasági ereje és nemzetközi tekintélye, akkor lehet felszólalni azok érdekében, akik "hozzánk tartoznak, akikkel egy nemzetet képezünk, de mégis elválasztanak minket a határok egymástól".

A miniszter hangsúlyozta, a magyar kormány nem adja fel azon törekvését és nemzetstratégiai célját, hogy a Kárpát-medencét a határok ellenére egy egységes magyar nemzeti térnek tekintse.

Annak a véleményének adott hangot, hogy a romániai jogállamiságot veszélyezteti az egyházi és közösségi ingatlanok restitúciójának a megkérdőjelezése. Az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta: a magyar történelmi egyházak képviselői súlyos aggodalmát tapasztalta azokkal a folyamatokkal kapcsolatban, amelyek az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának a leállítását, visszafordítását jelzik. „Úgy gondolják, hogy ez jogállami bizonytalanságot jelent, akadályozza őket abban a munkában, amit évekkel ezelőtt elkezdtek. Felhívtam a román hatóságok figyelmét, hogy Budapesten is aggódunk emiatt” - jelentette ki Balog Zoltán. (9)


Az örmény kiállítás nyerte az Arany Oroszlánt Velencében

A diaszpórában élő örmény művészek munkáiból válogató, Armenity/Haiyutioun című kiállításával Örményország nyerte el a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlánt az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén, az All the World's Futures című főkurátori kiállítás művészei közül pedig az amerikai Adrian Pipert jutalmazták Arany Oroszlánnal.

A nemzetközi zsűri indoklása szerint Örményország idén egy diaszpórában élő népről szóló kiállítással jelentkezett, amelyben minden művész kifejezte kötődését lakóhelyéhez, de a közös kulturális örökséghez való viszonyát is. A pavilon egy palimpszesztet idéz – olyan kéziratot, amelyről lekaparták az eredeti írást, hogy újra írni lehessen rá -, és a kortárs művészet alkotásait egy történelmi-kulturális helyszínen, a velencei San Lazzaro degli Armeni kolostorszigeten jeleníti meg. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


Elhunyt Dukász Péter színművész

Május 9-én, életének 61. évében tragikus körülmények között elhunyt Dukász Péter színművész, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja, adta hírül a temesvári intézmény.

Mint a színház honlapján olvasható, a saját bevallása szerint eredetileg mérnöknek készülő Dukász Péter, édesanyja, Dukász Anna nyomdokaiba lépve 1978-ban végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola színész szakán, majd rendezőként és színészként is tevékenykedett az ország és a régió több magyar nyelvű színházi intézményében.

Pályája jelentős részét, csaknem négy évtizedet töltött a temesvári magyar színházban, színészként, rendezőként és társigazgatóként egyaránt helytállva.

„Példamutató munkájával, a színház, kollégái és családja iránti végtelen szeretetével sokak elismerését és őszinte barátságát vívta ki. Emlékét számtalan fénykép, előadás plakát és legendás alakítás őrzi majd a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház falai között”, áll a közleményben.

(2)


Velencei Biennále - Az örmény kiállítás nyerte az Arany Oroszlánt

A diaszpórában élő örmény művészek munkáiból válogató, Armenity/Haiyutioun című kiállításával Örményország nyerte el a legjobb nemzeti pavilonnak járó Arany Oroszlánt az 56. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén, az All the World's Futures című főkurátori kiállítás művészei közül pedig az amerikai Adrian Pipert jutalmazták Arany Oroszlánnal. A nemzetközi zsűri indoklása szerint Örményország idén egy diaszpórában élő népről szóló kiállítással jelentkezett, amelyben minden művész kifejezte kötődését lakóhelyéhez, de a közös kulturális örökséghez való viszonyát is.

A díj indoklása utalt arra is, hogy idén emlékeznek világszerte az örmény genocídium száz éves évfordulójára: az Adelina Cüberyan von Fürstenberg kurátor által rendezett kiállítás pedig ebben az évben az összetartás és a kultúrák közötti párbeszéd iránti állhatatosságot képviselte.
Adrian Piper The Probable Trust Registry: The Rules of the Game 1-3 című munkájával nyerte el az Arany Oroszlánt. A zsűri kiemelte, hogy Piper úttörő művészként megújította a konceptuális művészetet, beillesztve abba a személyes szubjektivitást.
Az All the World's Futures kiállítás legígéretesebb fiatal művészének járó Ezüst Oroszlánt Im Hueng-Soon nyerte el Factory Complex című videoinstallációjával, melyben a koreai művész az ázsiai női dolgozók nehéz munkakörülményeit vizsgálja a művészet eszközeivel. A német Harun Farocki, a szíriai Abounaddara collective és az algériai Masszinissza Szelmani munkáit különdíjjal jutalmazta a zsűri, melynek tagjai idén Naomi Beckwith, Sabine Breitwieser, Mario Codognato, Randzsit Hoszkote és Yongwoo Lee voltak. Szintén különdíjjal ismerték el az Egyesült Államok They Come to Us Without a Word című kiállítását, a legendás amerikai video- és performanszművész, Joan Jonas munkáját.
Okwui Enwezor főkurátor javaslatára az Arany Oroszlán-életműdíjat a ghánai El Anatsui kapta meg, az amerikai Susanne Ghez pedig Arany Oroszlán-különdíjban részesült életművéért.(forrás MTI) 3


FOTÓRIPORT – A romániai erdőkért tüntettek a Főtéren

Más hazai és külföldi városok mellett Kolozsvár főterén is tüntettek ma délután a külföldi befektetők kíméletlen romániai erdőtaroló politikája ellen.

Fotóriport itt. (8)


U FC: kapushiba okozta vereség

A labdarúgó I. liga 31. fordulójának szombati játéknapján a Kolozsvári U FC a Ploieşti-i Petrolul otthonában vendégszerepelt, és 1–0-s vereséget szenvedett.

A gól Robert Veselovsky hibájából esett az 53. percben: a túl messzire elkalandozó kapus kezéből kicsúszott a labda egy szabadrúgás beívelése nyomán, s Ipsa belőtte a győztes találatot. (7)


Csokoládéválság fenyeget, öt-hat éven belül

Rendszeres kutató- gyűjtőmunkát végeznek botanikusok az Amazonas vidékén, hogy a mostaninál erősebb, jobban termő kakaópalántákat találjanak. A begyűjtött magokat, hajtásokat egy vidéki angol kutatóközpontba gyűjtik. Ott dőlhet el a csokoládé jövője. A világpiaci szakértők egy ideje már figyelmeztetnek arra, hogy „csokiválság” jöhet. Egyre drágább a kakaó, s vannak olyan jóslatok, amelyek arról szólnak, hogy a kakaóültetvényeket sújtó növényi betegségek, illetve kártevők miatt teljesen eltűnhet a boltok polcairól az igazi csokoládé. (3)

Részletek

 


Libéria ebolamentes lett

Ebolamentessé nyilvánította az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet (MSF) szombaton Libériát, ahol 42 napja nem észleltek új megbetegedést. Az MSF ugyanakkor óvatosságra intett, és hangsúlyozta, hogy csak akkor lehet fellélegezni, ha a Libériával szomszédos Guineában és Sierra Leonéban is sikerül visszaszorítani a valaha számon tartott legsúlyosabb ebolajárványt.  
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 2013 decembere óta a három nyugat-afrikai országban 11 005 ember halt bele a vérzéses lázzal járó betegségbe, csaknem fele Libériában, ahol tavaly augusztus és október között tetőzött a járvány.
A vírus 21 napos lappangási idejének kétszerese a WHO által megszabott idő arra, hogy kijelenthessék, megszűnt a járvány az adott országban. Az Orvosok Határok Nélkül ugyanakkor arra kérte a libériai hatóságokat, hogy folytassanak ellenőrzést a határokon, nehogy az átkelő emberek révén az ebola visszatérjen az országba.
David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi megbízottja a héten azt mondta, a libériai hatóságok elkötelezettek az iránt, hogy onnantól számítva legalább egy évig fenntartják a szigorúbb ellenőrzést, hogy ebolamentessé nyilvánították az országot.
Sierra Leonéban és Guineában együttesen kevesebb mint húsz új esetet jelentettek a héten, Nabarro szerint azonban még így is hónapokba telhet, mire nullára csökken ez a szám.
Az Orvosok Határok Nélkül a járvány során egyébiránt hevesen bírálta az ENSZ és a nyugati országok általa lassúnak ítélt válaszlépéseit. A szervezet ezért Libéria fővárosában, Monroviában felállította a világ legnagyobb, 400 ágyas ebola-krízisközpontját. (MTI) 3


Győzelem napi ünnepségek Moszkvában – hiányzó állam- és kormányfők

A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik - jelentette ki az orosz államfő a moszkvai Vörös téren szombaton tartott jubileumi katonai díszszemlén. Putyin a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi rendezvényen emlékeztetett, hogy az 1930-as években "a felvilágosult Európa nem vette rögtön észre a halálos veszélyt a nácizmus ideológiájában". Hozzátette: "Most, 70 év elteltével a történelem ismét éberségünkre int". (3)

Részletek


Győzelem napi ünnepségek - Putyin: a világ minden országára kiterjedő biztonsági rendszert kell kidolgozni

A világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszert kell létrehozni, amely nem a katonai tömbök logikáján nyugszik - jelentette ki az orosz államfő a moszkvai Vörös téren szombaton megkezdődött jubileumi katonai díszszemlén.

A főváros központi terén Oroszország történelmében a legnagyobb katonai parádéval ünneplik a második világháború európai hadszínterén a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulóját. 16 és félezer katona, 194 haditechnikai eszköz vonul fel és 143 repülő, illetve helikopter vesz részt rajta. 
 

Az ünnepi rendezvényről a Kreml Ukrajna-politikája miatt hiányozanak az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetői, a tagállamok állam- és kormányfői, ugyanakkor részt vesz rajta többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. (9)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 399
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap