label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elfogadta a választási reformcsomag egy részét a képviselőház

Elfogadta a választási reformcsomag egy részét - a párttörvényt, a pártfinanszírozási törvényt és az önkormányzati választási törvényt - mai ülésén a képviselőház.

Az új önkormányzati választási törvény szerint a megyei tanácsok elnökeit már nem közvetlenül választják, hanem a képviselőtestület utólag választ elnököt saját tagjai közül.

A polgármestereket továbbra is egy fordulóban, egyszerű többséggel választják.

A képviselőház nem fogadta el az RMDSZ azon javaslatát, hogy a választási küszöböt szállítsák le három százalékra, így továbbra is azok a szervezetek juthatnak képviselethez az önkormányzatokban, amelyek megkapják a voksok legalább öt százalékát.

A ma elfogadott új párttörvény megkönnyíti a politikai alakulatok bírósági bejegyzését. Eddig legalább 25 ezer támogató aláírására volt szükség - az ország 41 megyéje közül legalább 18-ból és a fővárosból - egy új párt bejegyzéséhez.

Az államfő által néhány hete megfontolásra visszaküldött, szerdán kiigazított pártfinanszírozási törvény értelmében a választási kampányokat ezentúl az állami költségvetésből pénzelik Romániában. A jelöltek hitelekből megelőlegezett költségeit utólag számolnák el, de csak akkor, ha elértek egy bizonyos támogatottságot. (4)


Alkotmányellenes a szenátus határozata egy korrupcióval vádolt tagjának ügyében

Sérti az alaptörvényt az a szenátusi határozat, amellyel meggátolták Dan Şova korrupcióval gyanúsított szociáldemokrata szenátor, Victor Ponta miniszterelnök volt kampányfőnöke őrizetbe vételét - állapította meg ma az alkotmánybíróság.

Március 25-én a jelen lévő szenátorok többsége megszavazta ugyan a korrupcióellenes ügyészség (DNA) kérését, a szenátus mégis azt közölte, hogy a törvényhozók nem járultak hozzá Șova őrizetbe vételéhez, mivel nem volt meg a házszabály által ilyen esetben előírt minősített többség.

Az alkotmánybíróság döntése megsemmisíti a Şova-ügyben hozott szenátusi határozatot, így várhatóan újabb szavazást rendeznek a befolyásos kormánypárti törvényhozó kiadásáról. (4)


Pártközi konszenzus az adatvédelmi jogszabály módosításáról

Aláírták a parlamenti pártok vezetői azt a törvénymódosítási javaslatot szerdán, amely bírói felhatalmazáshoz kötné a távközlési cégek által kezelt személyes adatokhoz való hatósági hozzáférést.

Az adatvédelmi jogszabály módosítását célzó tervezet közös beterjesztéséről a pártvezetők az elnöki hivatalban állapodtak meg. Klaus Iohannis államfő azt követően kezdeményezett konzultációt az adatvédelmi törvény módosításáról, hogy a kommunikáció megfigyelését szabályozó korábbi jogszabályok – az úgynevezett "Nagy Testvér" törvények - alkotmányellenesnek bizonyultak.

A párizsi Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás után a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyész is sürgette a joghézag felszámolását. (9)


Restitúciós ügy miatt indult bűnvádi eljárás Băsescu ellen

Egy restitúciós ügy miatt indult bűnvádi eljárás Traian Băsescu volt román államelnök ellen, aki a gyanú szerint bukaresti főpolgármesterként szolgáltatott vissza egy ingatlant jogtalanul egy magánszemélynek.

A visszaszolgáltatásról szóló főpolgármesteri határozat 2003-ban született, és 2008-ban tett feljelentést egy magánszemély a volt államelnök ellen. Akkor nem indulhatott nyomozás ellene, mert mentelmi jogot élvezett államfőként. A bukaresti V. kerületi bíróság most úgy döntött, hogy hivatali visszaélés gyanújával elkezdődhet a bűnvádi eljárás Băsescu ellen. (9)

 


FOTÓRIPORT - Clean Cluj – egy ígéretes akció suta kezdetei

Ma rajtolt a kincses város megtisztítását célzó Clean Cluj projekt: egy professzionális, takarításra szakosodott, az akcióval partnerséget vállaló cég képviselői már délben elkezdték megtisztítani (több-kevesebb sikerrel) a grafittiktól a Fellegvárra vezető lépcsők támfalát és a Szamos-partot, egy másik csapat pedig a Botanikus kert tavának vizét szűrte egy géppel, illetve a kőlámpásokat, kő díszelemeket takarította meg egy gépezet segítségével.

Részletek és fotóriport ide kattintva. (4)


VIDEÓ - Egzotikus pillangó kiállítás Kolozsváron

Egzotikus pillangó kiállítás zajlik a Pólus Centerben. A kiállítás június 30-ig tekinthető meg.

A képsorok itt találhatók. (4)


Franciaországi légikatasztrófa - A másodpilóta begyakorolta a gép megsemmisítését

A Germanwings német légitársaság márciusban lezuhant gépének másodpilótája előre begyakorolta a repülő megsemmisítését a katasztrófa körülményeinek vizsgálatát irányító francia hatóság (BEA) szerdán ismertetett előzetes jelentése szerint.

Német hírportálok beszámolói szerint az Airbus A320-as repülőgép fekete dobozából kinyert adatok alapján megállapították, hogy a másodpilóta a katasztrófa előtti utolsó úton, Düsseldorfból Barcelona felé több alkalommal beprogramozta a robotpilótát arra, hogy kezdjen süllyedést 100 láb (30 méter) magasságig.

A másodpilóta ekkor egyedül tartózkodott a pilótafülkében. A Bordeaux-i földi irányítástól azt az utasítást kapta, hogy kezdjen süllyedést. A másodpilóta végrehajtotta az utasítást, a robotpilótát a meghatározott repülési magasságra állította be, de ezt néhány másodpercre átállította 100 lábra, ami a szakértők szerint arra utal, hogy begyakorolta a végzetes manővert.

A gép március 24-én hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban, a fedélzeten 150 emberrel. A másodpilóta a végzetes süllyedés előtt bezárkózott a pilótafülkébe. (9)


Egyre súlyosbodik a helyzet a kelet-ukrajnai válság övezetében, halottak

Egyre több ukrán katona veszti életét szerdai ukrán sajtójelentések szerint a kelet-ukrajnai harcok övezetében, az elmúlt 24 órában legalább öten haltak meg. Nő a veszélye annak, hogy a szakadárok nagyszabású offenzívákat hajtanak végre a közeljövőben.

A kijevi hadműveleti parancsnokság is a kelet-ukrajnai helyzet egyre feszültebbé válásáról adott hírt szerdán. Közölte, hogy kedd délután hat óra és éjfél között a szakadárok 42-szer szegték meg a tűzszünetet, és egyre többször vetnek be olyan nehéztüzérségi fegyvereket, amelyeket a minszki megállapodás alapján ki kellett volna vonniuk a frontvonal térségéből.

A támadások zöme a Donyecktől északra fekvő térségben - Avgyijivka, Piszki, Opitne településeknél -, valamint a Mariupol melletti Sirokine falunál éri az ukrán katonákat. Luhanszk környékén múlt éjjel Sztanicja Luhanszka környékét lőtték a leghevesebben a szakadárok. (9)


Tornádó csapott le egy német kisvárosra

Heves esőzéssel és óránkénti több mint 100 kilométeres széllökésekkel vonult végig a Zoran nevű viharciklon Németország északi részén, a térségre kedd este lecsapó viharban Hamburgban egy ember meghalt, egy kisvárosban pedig tornádó alakult ki, amely megsebesített 30 embert - írja ma az MTI.

A Zoran Németország északi részén sokhelyütt kicsavart fákat, megrongálta épületeket hagyott maga után, a nagy mennyiségű csapadék pincéket árasztott el. Hamburgban egy gépkocsira zuhant egy épület tetőszerkezetéből egy elem, az autó vezetője életét vesztette. Mellette ült terhes élettársa, akit sérülései miatt kórházba szállítottak.

A Rostock melletti Bützow-ban tornádó alakult ki. A pusztító erejű forgószél alig néhány perc alatt súlyos károkat okozott, megrongálta egyebek között a polgármesteri hivatal épületét, egy templomot és a város kórházát. A lezuhanó tetőcserepek és a tornádó által felkapott egyéb tárgyak megsebesítettek 30 embert, a sérültek többségét vágott sebek miatt kellett ellátni.

A hatóságok szerda reggeli helyzetértékelése szerint az anyagi kár több millió euró lehet, a romok eltakarítása még napokig tarthat. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 318
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap