label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Duşa: még idén működőképes lesz a NATO-rakétapajzs hazai bázisa

Az év vége előtt működőképes lesz a NATO rakétapajzsának romániai bázisa – jelentette be kedden Mircea Duşa védelmi miniszter (fotó). A  tárcavezető ezt azután közölte, hogy találkozott a romániai látogatáson tartózkodó Mark Fergusonnal, a NATO nápolyi parancsnokságának vezetőjével. A hazai bázis a nápolyi parancsnokság irányítása alatt fog működni.

Duşa újfent megerősítette, hogy az Olt megyei Deveseluban lévő bázis védelmi célokat szolgál, nem jelent fenyegetést más országokra nézve. Elmondta: a megbeszélésen szó volt a NATO és az Európai Unió keleti határának biztonságáról. Kölcsönösen megerősítették az észak-atlanti szövetség szolidaritását a keleti határ biztonságának szavatolásában.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy Románia a „stabilitás oázisa”, egyúttal köszönetét fejezte ki, amiért a nápolyi parancsnokság támogatta, hogy Romániában megalakuljon egy multinacionális hadosztály-parancsnokság. Ferguson bejelentette, hogy a jövő hónapban a dél-erdélyi cincui katonai bázisra áthelyeznek ezer katonát az általa vezetett parancsnokságról, akik először fognak Romániában gyakorlatozni. Kiemelte: a következő időszakban több NATO-hadgyakorlat is lesz Romániában, ami azt mutatja, hogy az észak-atlanti szövetség alkalmazkodik az új biztonsági kihívásokhoz. (8)


Politikai és titkosszolgálati befolyás nehezedik a hazai sajtóra

Politikai és titkosszolgálati befolyás nehezedik a hazai sajtóra, amelyet a tulajdonosi szféra érdekeinek való kiszolgáltatottság is jellemez - állapította meg egyebek mellett az ActiveWatch nevű bukaresti civil szervezet, amely ma tette közzé a romániai sajtószabadságról készült 2014. évi jelentését.

A Mediafax hírügynökség által idézett beszámoló rámutat: a 2014-es választási év során a korábbi éveknél látványosabban ütköztek ki Romániában a sajtó szabadságát korlátozó problémák, amelyeket a lakosság is érzékelt.

"Tavaly minden eddiginél jobban látszott, hogy a sajtó propagandaeszközzé vált: a hírtévék nyílt pártosságához sokszor manipuláló, rágalmazó, a nemzeti és vallási érzékenységet sértő üzenetek társultak" - állapította meg az ActiveWatch. (4)


Az erdélyi főúri élet múzeumát alakítják ki Miklósváron

Az erdélyi főúri élet múzeumát kívánja kialakítani a Kálnoky Alapítvány a székelyföldi Miklósváron álló Kálnoky-kastélyban – közölte ma az MTI-hez eljuttatott közleményben az alapítvány. Mint kiderült, 1,12 millió eurós beruházással készülnek az épület és az azt körülvevő park felújítására. A pénz nagyobb részét, egymillió eurót a Norvég Alap biztosítja. Magyarósi Imola, az alapítvány ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a munkálatok májusban kezdődnek, és 2016 áprilisáig befejeződnek. Hozzátette: a Norvég Alap támogatási programját Romániában a kulturális tárca felügyeli, így a miklósvári kastélyfelújítást is Bukarestből kinevezett projektmenedzser irányítja. 

A kastélyt az alapítvány élő múzeumként szeretné működtetni. Egy év alatt korabeli erdélyi bútorokat próbálnak beszerezni, amelyek nem csupán kiállítási tárgyak lesznek. – Azt szeretnénk, hogy be is lehessen lakni, használni is lehessen őket. Azt szeretnék, ha az épület Erdővidék kultúrájának a fontos helyszínévé válna – magyarázta Magyarósi Imola. 

A miklósvári Kálnoky vadászkastélyt a 17. században reneszánsz stílusban építették. A 18. század végén, 19. század elején klasszicista stílusban átépített épület a 20. század elején nyerte el mai formáját. Az ingatlan a 19. és a 20. században többször gazdát cserélt, mielőtt államosították volna. Az államosítás előtti utolsó tulajdonos – egy bukaresti pénzügyminiszter – leszármazottai nem igényelték vissza. Az ingatlan Barót város önkormányzata tulajdonában maradt, amely 2004-ben 49 évre haszonbérbe adta a Kálnoky Alapítványnak. Az alapítványt az ősei szülőföldjére visszatérő Kálnoky Tibor gróf hozta létre. A gróf a kastély közelében lévő vendégházában látja évről-évre vendégül az erdélyi felmenőkkel is rendelkező Károly herceg brit trónörököst. (8)

(Fotó: ezerdely.hu)


Hazatért Barabás Miklós akvarellje

A Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta Barabás Miklós akvarelljét, a Leiningen Károly grófot, az egyik aradi vértanút ábrázoló portrét az Angliában élő Ambrus Győző. A mai nap folyamán ünnepélyesen átadott alkotás hollétéről több mint száz éven át nem lehetett tudni.

– Nagyszerű darabbal gazdagodik a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteménye. A magyar történelem számára minden olyan tárgy elképesztően fontos, amely az 1848-as nagy nemzedékhez kötődik. Barabás Miklós a reformkor legjelentősebb magyar arcképfestője volt; az 1844-ben készült, majd később átfestett akvarell gyönyörűen megjeleníti a hős honvéd tábornok karakterét, jellemét – mondta az eseményen Csorba László, az intézmény főigazgatója.

Az aranyozott keretben lévő mű 20-szor 25 centiméteres, egy minitárlat keretében a Magyar Nemzeti Múzeum Kupolájában már megtekinthető abban a vitrinben, ahol korábban Leiningen tábornoktársa, Nagysándor József honvéd vezérőrnagy aradi búcsúlevelét mutatták be a közönségnek. Utóbbit tavaly ősszel vásárolta meg a kormány.

Csorba László elmondta: a Leiningen-portré különlegessége, hogy a tiszt özvegye évekkel a forradalom leverése után arra kérte Barabás Miklóst, fesse át az eredeti képet. Így került rá Leiningenre, a császári hadsereg huszár egyenruhájára a vörös honvédtábornok-egyenruha (ez 1844-ben még nem lehetett rajta), valamint a Magyar Katonai Érdemrend II. osztályú kitüntetése. A Barabás-akvarellt az eddigi tulajdonos, Ambrus Győző 45 évvel ezelőtt vásárolta egy dél-angliai város régiségkereskedésében. (8)

(Fotó: Bruzák Noémi/MTI)


FOTÓRIPORT – Véradó hősöket keresnek Kolozsváron

Az Adj vért! Légy hős! elnevezésű kampány keretében önkéntes véradók jelentkezését várják, mivel komoly hiányban szenved ilyen téren az ország egészségügyi rendszere. A projekt május 4. és 8. között zajlik a kolozsvári véradó központban (Eszterházy/Nicolae Bălcescu utca 18. szám) hétfőtől péntekig 8 és 13 óra között.

A mozgalmat tizenöt éve szervezik meg országszerte, évente háromszor, a rekordot pedig a kolozsvári véradó központ tartja: 2014 decemberében öt nap alatt 700 személy adott vért. Iacob Cristian projektvezető lapunknak elmondta, hogy a decemberi rekordnál is nagyobb részvételi arányban reménykednek a jelenlegi kampányban.

A projektet a Romániai Orvostanhallgatók Egyesületeinek Szövetsége, a Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, valamint a Diákművelődési Ház közösen szervezi. Fotóriportunk itt látható. (8)


Román-portugál hadgyakorlat kezdődött az aranyosgyéresi légi támaszponton

Román-portugál hadgyakorlat kezdődött az aranyosgyéresi (Câmpia Turzii) légi támaszponton – közölte ma a védelmi minisztérium.

Az Torda városához közeli településen rendezett, Falcon Defence 2015 elnevezésű hadgyakorlaton 180 portugál katona vesz részt négy F16-os többfunkciós vadászgéppel, illetve 150 román katona a román légteret védő MiG 21 LanceR vadászgépekkel. A hadgyakorlat június 30-ig tart.

A közlemény szerint a két ország katonái egységes koncepció keretében gyakorolják az együttműködést, és biztosítják a regionális stabilitást és biztonságot a NATO keleti szárnyán. (4)


BL: lépéselőnyben a Juve

A labdarúgó Bajnokok Ligája első elődöntőjét rendezték Torinóban, a Juventus a spanyol Real Madridot fogadta.

Az olasz gárda korán vezetést szerzett Morata révén a 9. percben (1–0). A válasz ki mástól, mint a gólvágó Cristiano Ronaldótól érkezett, aki megfelelő helyen tartozkodott a megfelelő pillantban: egy méterre a kaputól hagyták őrizetlenül, s a hálóba bólintotta a beadást (1–1).

A győzelmet Carlos Tévez gólja hozta el, az argentin idegenlégiós büntetőt értékesített. A Juventus 2–1-re nyert, lépéselőnybe került a jövő szerdai visszavágó előtt. (7)


VIDEÓINTERJÚ - Mădălin Potoroacă, Clean Cluj: megtisztítjuk a várost

Idén szervezik meg az először a Clean Cluj projektet. Mădălin Potoroacă főszervezőt arról kérdeztük, mi a kezdeményezés lényege.

A videóinterjú ide kattintva tekinthető meg. (4)


FOTÓRIPORT – Készülődés a diáknapokra

Színes pólóba öltözött diákok ezrei lepik el holnaptól Kolozsvár utcáit, karszalagokkal, vidámsággal tarkítva szinte minden zugot – többek között a Törökvágást is, ahol ma már javában zajlottak az előkészületek.

Az apropót a magyar egyetemisták legmozgalmasabb hete, a diáknapok rendezvénysorozata szolgáltatja, amelyet huszonkettedik alkalommal szervez meg a Kolozsvári Magyar Diákszövetség. Idén rekord számú csapattal és résztvevővel zajlanak a programok: amint az a mai sajtótájékoztatón kiderült, 54 csapat nevezett be, ez összesen 1870 személyt jelent.

Hozzájuk csatlakozik 120 szervező, és idén először, a Kolozsvár – Európa Ifjúsági Fővárosa projekt keretében külön olimpiát rendeznek 80 külföldi (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Ausztria), valamint Románia más városaiból érkező egyetemistának. (8)


Európai Bizottság: 2016-ban a hazai államháztartási hiány erős növekedése várható

Az Európai Bizottság szerint a hazai államháztartási hiány jelentősen nőni fog 2016-ban, amikor eléri a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékát - derül ki az uniós végrehajtó szerv tavaszi gazdasági előrejelzéséből, amelyet ma tettek közzé.

A jelentés Romániára vonatkozó része megállapítja, hogy az idei államháztartási hiány várhatóan GDP-arányosan 1,6 százalék lesz, ez enyhén meghaladja a tavalyi 1,5 százalékot. A jelentés szerint 2016-ban jelentős romlás várható, a hiány ugyanis több mint kétszeresére nő. Ennek okát Brüsszel a kormány által tervezett adócsökkentésekkel magyarázza.

A jelentés megemlíti, hogy a kormány június 1-jétől kedvezményes, 9 százalékos  általános forgalmi adót (áfa) vezet be az élelmiszerekre, emellett január 1-jétől 20 százalékra csökkenti az általános áfát a jelenlegi 24 százalékról. A kormány megszünteti az ipari létesítményekre kivetett úgynevezett oszlopadót, a jövedéki adót is csökkentik, és megszűnik az osztalékadó.

A jelentés szerint az államadósság GDP-arányosan 42,4 százalékra nő 2016-ban a 2014-ben jegyzett 39,8 százalékról.

Ugyanakkor az Európai Bizottság felfelé módosította a gazdaság teljesítményére vonatkozó előrejelzéseit. 2,8 százalékra javította a korábban közölt 2,7 százalékról az idei várható gazdasági növekedést. 2016-ban 3,3 százalékos GDP-bővülésre számít a korábban közölt 2,9 százalék helyett. A gazdaság teljesítményének javulását a belföldi fogyasztás és a befektetések várható növekedésével indokolják. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1111
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap