label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Hiányoztak a parlamentből – megbüntették őket

Az alsóház vezetősége ma úgy határozott, hogy megbünteti Mircea Roşca, Florentin Gust, Aurelian Popescu és Andrei Sava képviselőket mivel tavaly novemberben és decemberben igazolatlanul hiányoztak a parlament üléseiről.

Ez Nicuale Mircovici háztitkár ma jelentette be képviselőház Állandó Bizottságának (ÁB) ülése után, rámutatta, a ház vezetősége a főtitkár, Cristian Buican javaslatát fogadta el ezzel.

„A négy képviselő igazolatlanul hiányzott és nem is tettek erőfeszítéseket a hiányzások igazolására. Mircea Roşca, Florentin Gust, Aurelian Popescu és Andrei Sava képviselőkről van szó. Az ÁB úgy határozott, hogy minden napért, amelyen igazolatlanul hiányoztak, 1 százalékot levon a bruttó képviselői illetékből. Ez azt jelenti, hogy az illető képviselő urak esetében egy-kettő, 15 vagy 5 százalékát vonják le a fizetésnek, attól függően, hogy hány napot hiányoztak” - magyarázta Mircovici. (4)


Avantgarde - Johannist tartják a legmegbízhatóbb politikusnak a romániai választók

Továbbra is Klaus Johannis vezeti azon politikusok toplistáján, akikben a leginkább bíznak a romániai választók – derül ki az Avangarde ma közzétett felméréséből. Az adatok szerint Románia elnökében a megkérdezettek 76 százaléka bízik. Johannist Mihály király követi a sorban 61 százalékkal, a harmadik helyezett Laura Codruța Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője 50 százalékkal, majd Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója 49 százalékkal. Nem marad le sokkal Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök és Victor Ponta miniszterelnök sem, mindketten 43-43 százalékkal a toplista ötödik helyezettjei. Meglepetésnek számít, hogy Dan Voiculescu, mint ahogy Mircea Geoană és Traian Băsescu is 30-30 százalékos bizalmi indexet tudhat magáénak.

Ami az intézményeket illeti, a legnagyobb bizalma a románoknak a tűzoltókban van (81 százalék), majd a hadseregben (74 százalék), az egyház ezúttal a harmadik helyen van (70 százalék). Az elnöki hivatalban a megkérdezettek 68 százaléka bízik. (9)


Nemzetközi körözést adott ki a rendőrség Markó Attila volt RMDSZ-képviselő ellen

Nemzetközi körözést adott ki a rendőrség Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) korrupcióval gyanúsított, Magyarországon tartózkodó volt parlamenti képviselője ellen, akinek az előzetes letartóztatását múlt héten rendelte el a legfelső bíróság - közölte hétfőn az Evenimentul Zilei című lap internetes oldalán, amelyet az MTI idéz.

Markó Attila neve és fényképe az Interpol (a bűnügyi rendőrség nemzetközi szervezete) körözési listáján szerepel, a Románia által külföldön is keresett másik 160 gyanúsított neve között. A volt RMDSZ-képviselő a rendőrség honlapjának csaknem ötven nevet tartalmazó körözési listáján is megtalálható.

Markó Attila lapunktól szerzett tudomást a nemzetközi körözés elrendeléséről. A Szabadságnak csupán annyit mondott: bízik abban, hogy „majd egyszer talán eljön az igazság órája is.” (9)


Benkő Samu kapta az MTA Arany János-életműdíját

Rangos elismerések, köztük az Akadémiai Aranyérem és az Akadémiai Díjak átadásával, valamint a 21. század szupermikroszkópjáról szóló tudományos előadással kezdődött hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 186. közgyűlése Budapesten.

A jelentős tudományos munkásságú külhoni magyar tudósok elismerésére szolgáló Arany János-életműdíjat Benkő Samunak, az MTA külső tagjának (fotó) adományozták 2015-ben. A Széchenyi-díjas kutató, a Román Akadémia kolozsvári Történeti Intézetének nyugalmazott főkutatója, az Erdélyi Múzeum-Egyesület volt elnöke a díjat a magyar, főként erdélyi származású humán értelmiség szerepének és teljesítményének feltárásáért, valamint azért a több évtizeden át végzett, kiemelkedő kutatómunkáért kapta, amelynek során elkészítette Bolyai János kéziratainak katalógusát, értékelte életútját, levelezését, vallomásait, marosvásárhelyi kéziratait. „Munkásságával, szakmai presztízsével jelentősen hozzájárult az erdélyi magyar tudomány fejlesztéséhez. Életműve az erdélyi és egyetemes magyar tudományosság maradandó értéke” – hangsúlyozta a méltatás.

Az elismerést fia, Benkő Elek vette át.

(2)


VIDEÓINTERJÚ – Egzotikus pillangó kiállítás Kolozsváron

Egzotikus pillangó kiállítás zajlik Polus Centerben. A részletekről Lăcătuş Mihai szervezőt kérdeztük.

A videóinterjú ide kattintva tekinthető meg.


FOTÓRIPORT – Hazai pályán is győzött az U Alexandrion

A női kézilabda, Nemzeti Liga rájátszásának alsóházában, a második fordulóban a Kolozsvári U Alexandrion hazai pályán fogadta a Râmnicu Vâlceai MKK-t, és 28-27 arányú győzelmet aratott.

A helyszínen készült felvételeink ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Putyinnak "ajándékozná" Zemant a cseh művészek egy csoportja

Vlagyimir Putyin orosz államfőnek "ajándékozná" Milos Zeman köztársasági elnököt a cseh művészek egy csoportja.

"Humoros formában így szeretnénk kifejezni egyet nem értésünket Zeman nézeteivel az orosz-ukrán konfliktusról" - nyilatkozta ma Jaroslav Rudis író, az egyik ötletgazda Prágában újságíróknak.

Részletek a Bulvár rovatban. (4)


Élénk volt az idegenforgalom a május 1-jei hosszú hétvégén

Csaknem százezer turista töltötte hazai üdülőhelyeken a május 1-jei hosszú hétvégét, a külföldi célpontok közül Magyarország volt a második legkeresettebb a romániai turisták körében - közölte ma az idegenforgalmi munkáltatók szövetsége

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


CNAS: hétfő reggel több mint 70 panasz futott be az egészségügyi kártya használatára vonatkozóan

Az Országos Egészségbiztosító Pénztárhoz (CNAS) ma reggel több mint 70 panasz futott be az egészségügyi kártyák működésével kapcsolatban, amelyek használata május elsejétől kötelező. A pénztár felkér mindenkit, hogy továbbra is jelezzenek mindenféle hibát.

„Ma reggel több mint 70 panasz futott be hozzánk az egészségügyi kártya működésével kapcsolatban. A jelzett problémák egy részét megoldottuk, a többi kezelése folyamatban van” - nyilatkozta Mihaela Tănase, a CNAS szóvivője.

A szóvivő megismételte a pénztár elnökének azon felszólítását, hogy az egészségügyi kártya működésével kapcsolatos bármely problémát jelezni kell.

„Felszólítjuk ismét az egészségügyi szolgáltatókat, de a pácienseket is, hogy jelezzenek bármely, az egészségügyi kártya működésével kapcsolatos problémát. Ha ezeket nem jelzik, nem is tudjuk azokat gyorsan kijavítani” - mondta a CNAS szóvivője. (4)


Fennakadásokat okozott az egészségügyi kártyás rendszerre való áttérés

Fennakadásokat okozott az orvosi rendelőknél, kórházaknál és az egészségbiztosító megyei kirendeltségeinél ma az elektronikus egészségügyi kártyára való áttérés.

Május elsejétől kizárólag a bankkártya méretű, a biztosított személyi adatait digitális formában tartalmazó új egészségügyi kártyák alapján lehet elszámolni Romániában az ingyenes családorvosi vagy kórházi szolgáltatásokat, illetve az árkedvezményes gyógyszereket az országos egészségbiztosítási pénztárnál (CNAS).

A média jelentései szerint sok helyütt gondot okozott a kártyák aktiválása. Az áttérés a CNAS kirendeltségeinél is sorállást okozott, mert - bár több mint 14,3 milliót kiosztottak - még mindig több mint 800 ezer biztosítottnak nem sikerült kézbesíteni az egészségügyi kártyáját. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1099
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap