label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Lármafákkal világítaná ki Székelyföld határait a Székely Nemzeti Tanács

Lármafákkal, őrtüzekkel kívánja kivilágítani Székelyföld természetes, történelmileg kialakult határait 2015. október 25-én a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Izsák Balázs, az SZNT elnöke a felhívásban arra szólított fel, hogy a 2013 októberében tartott Székelyek nagy meneteléséhez hasonló erejű összefogással hozzák Bukarest és a nagyvilág tudomására, hogy Székelyföldet sem feldarabolni, sem beolvasztani nem hagyják.

Erre a tömegméretű megmozdulásra szerinte azért van szükség, mert Románia kormánya nem mondott le arról, hogy Székelyföldet egy román többségű óriásrégióba olvassza be, a Székelyföld autonómiájára vonatkozó igénynek már a puszta megfogalmazását is „bűnügyi jelenségként” kívánja kezelni, Székelyföld fővárosában, Marosvásárhelyen pedig a magyarság minden tiltakozó megmozdulását betiltja vagy korlátozza. (9)


Tiltakozó levelet intézett Kelemen Hunor a Velencei Bizottság elnökéhez

Kelemen Hunor szövetségi elnök levélben fordult Gianni Buquicchióhoz, a Velencei Bizottság elnökéhez, amelyben ismertette a romániai nemzeti kisebbségi jogok terén észlelt visszásságokat.

Három nappal ezelőtt, április 30-án konferenciát szervezett Kolozsvárott a román külügyminisztérium és a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem abból az alkalomból, hogy húsz évvel ezelőtt Románia elsőként ratifikálta az Európa Tanács (ET) által kidolgozott Kisebbségvédelmi Keretegyezményt. A Velencei Bizottság elnökének írt levelében Kelemen Hunor elsősorban leszögezi: a romániai magyarok jelentik a legnagyobb nemzeti közösséget az országban, sőt az Európai Unióban is, ennek ellenére képviseletük nem kapott meghívást erre a fórumra. További fontos intézményeket elfelejtettek meghívni a szervezők, mint például a Romániai Nemzeti Kisebbségkutató Intézetet.


Átadták a 25. Mediawave fesztivál díjait

Lucy Mulloy kubai–brit–amerikai koprodukcióban készült filmje, az Una Noche lett a legjobb nagyjátékfilm a 25. Mediawave fesztivál nemzetközi versenyében, a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Vahram Mkhitaryan Lengyelországban élő örmény rendező Tejtestvér című filmje nyerte el. Szabó Simon Fal című munkája kisjátékfilmes különdíjat kapott – közölték a komáromi Monostori Erődben tartott rendezvénysorozat szervezői az MTI-vel.

További részletek a Kult-túra rovatban. (8)


FOTÓRIPORT – Templomszentelés Feketelakon

Az esős idő ellenére zsúfolásig megtelt tegnap a Kolozs megyei Feketelak kis református temploma, a helybéliek mellett Buzából, Ördöngösfüzesről, Szépkenyerűszentmártonból és Szamosújvárról is érkeztek hívek a felújított templom szentelési ünnepségére. Fotóriportunk itt látható. (8)


U FC: elszalasztott győzelem (FRISSÍTVE FOTÓRIPORTTAL)

A labdarúgó I. liga 30. fordulójának vasárnapi játéknapján a Kolozsvár Arénában U FC–Medgyesi Gázmetán mérkőzést rendeztek.

Az egyetemisták Vlad Morar révén már a 2. percben megszerezték a vezetést, és 83 percen győzelemre álltak – az egyenlítés büntetőből érkezett, a 11-est Llullaku értékesítette.

Végeredmény: • U FC–Gázmetán 1–1 (gól: Morar – 2. perc, illetve Llullaku – 85. perc, 11 m).

Helyszínen készült felvételeink ITT. (7)


FOTÓRIPORT - Születésfával székházat és Születés hetét nyitott az Életfa

Mézgafát ültettek kicsik és nagyok ma az Életfa Családsegítő Egyesület új székházának felavatásán – ő a születés fája –, egyben megnyitották a Születés hetét. Az udvaron focimeccs zajlott, bogrács főtt, bábszínházban adtak Kőlevest. A Születés hete hétfőtől érdekes meghívottakkal és előadásokkal várja az érdeklődőket. Részletes program az eletfa.ro honlapon.

Fotóriportunk itt látható.


Merkel Dachauban: a zsidóság a német önazonosság része

A zsidó élet a német önazonosság része, a diszkriminációnak, a kirekesztésnek és az antiszemitizmusnak pedig nincs helye Németországban - mondta a német kancellár vasárnap a dachaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

Hangsúlyozta, hogy az államnak és az állampolgároknak egyaránt kötelező a határozott fellépés a zsidóellenességgel, a hátrányos megkülönböztetés valamennyi formájával és a kirekesztéssel szemben.

Rámutatott, hogy a jelenkori antiszemitizmus és "a gyilkos iszlamista terror" az emberi méltóság és a szabad, demokratikus berendezkedés alapjai ellen irányul.   Angela Merkel az első német kormányfő, aki beszédet mondott az egykori bajorországi láger területén kialakított emlékhelyen. (9)


68 kulturális örökségi helyszín károsodott Nepálban

A nepáli régészeti hatóság első felmérése szerint mintegy 60 templom teljesen megsemmisült az április 25-i földrengésben, a katasztrófában 68 kulturális örökségi helyszín és több mint 200 műemlék szenvedett károkat. A természeti csapás leginkább a Katmandu-völgyet sújtotta, amely ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja.

A hatóságok megkezdték a világörökségi helyszíneken a romok átvizsgálását, az épen maradt díszítő elemek, szobrok, díszes támgerendák, ezüst és réztárgyak összegyűjtését, munkájukat helyi lakosok és önkéntesek is segítik. A nepáli fővárosban tartózkodik, az UNESCO világörökségi bizottságának képviselője, Christian Manhart, aki egy rádióinterjújában bizakodóan beszélt az újjáépítés esélyeiről. Úgy becsülte, hogy az újjáépítés "rengeteg millióra, valószínűleg több százmillió euróra fog rúgni".

Katmanduban romba dőlt a város egyik jelképe, a kilencszintes Darahara torony. Az 1832-ben épült 62 méteres épület szintén részben megsemmisült az 1934-es földrengésben, de sikerült újjáépíteni.

Vasárnapi adatok szerint a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladta a 7 ezret, a sérülteké a 14 ezret. Az ENSZ azt közölte, hogy a 28 millió lakosú Nepálban nyolcmillió embert sújtott a földrengés, közülük 1,7 millió gyereket. (9)


Iszlám Állam - A dzsihadisták kivégeztek háromszáz jazidi foglyot

A jazidi kisebbséghez tartozó háromszáz foglyot végeztek ki az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyveresei az iraki Moszul közelében – közölték jazidi és iraki illetékesek.

A BBC hírszolgálat idézte mára virradóra a Jazidi Haladó Párt közleményét, amely szerint a foglyokat pénteken ölték meg a Moszul melletti Tal Afar körzetben. A párt elítélte a tömegmészárlást, iszonyatos bűnténynek nevezte, és felszólította az iraki erőket, hogy szabadítsák ki azokat a jazidikat, akik még mindig az IÁ fogságában vannak. Oszama al-Nudzsaifi iraki alelnök borzalmasnak és barbárnak nevezte a mészárlást.

A BBC emlékeztet arra, hogy az IÁ fegyveresei tavaly jazidik ezreit ejtették foglyul, és állítólag a fellegváruknak számító Moszulban tartják őket fogva. Április elején, nyolc hónapnyi fogva tartás után közülük több mint kétszázat engedtek szabadon. Az Iszlám Állam fegyveresei jazidik százait ölték meg az általuk elfoglalt területeken. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vizsgálata a jazidik elleni vérengzésekkel kapcsolatban arra a megállapításra jutott, hogy az IÁ rémtettei kimeríthetik a népirtás bűncselekményét, ezért a Nemzetközi Büntetőbíróságnak kell velük foglakoznia. (8)

(Fotó: bbc.com)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 718
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap