label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Koszovó elismerésének lehetőségét lebegtette meg Ponta

Románia eddigi elutasító álláspontjának felülvizsgálatára, Koszovó független államként való elismerésének lehetőségére utaló kijelentést tett albániai látogatása során Victor Ponta. A miniszterelnök a Koszovó és Szerbia közötti párbeszéd előrelépéseire hivatkozva utalt arra, hogy a Koszovóval kapcsolatos román álláspont is változhat.

"Románia 2008-ban úgy döntött, hogy nem ismeri el Koszovót. Ennek ellenére azóta sok minden változott. Változtak a kormányok, és nem kizárt, hogy új döntés születik Koszovó elismerésével kapcsolatban" - mondta albániai látogatásán kedden Victor Ponta. (9)

 


Marosvásárhelyi utcanévtáblák – Harminc hagyományos utcanév kiírásától döntött a tanács

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója kezdeményezésére harminc hagyományos utcanév tájékoztató jellegű kiírásáról döntött csütörtökön a marosvásárhelyi önkormányzati testület.

A döntés nyomán Marosvásárhely egyes utcáira tájékoztató jelleggel kikerülnek azok az utcanevek is, amelyeket az illető utcák akkor viseltek, amikor Marosvásárhely még Magyarország része volt. A marosvásárhelyi magyarok is a köznyelvben többnyire az utcáknak a régi, nem hivatalos megnevezését használják. Így a hivatalosan Călărașilornak nevezett utca sarkain álló épületekre tájékoztató jelleggel az is kikerül, hogy Kossuth Lajos utca. Tájékoztató jelleggel kerül ki egyes utcákra és terekre Munkácsy Mihály, Baross Gábor, Deák Ferenc, Jókai Mór, Vörösmarty Mihály, Ady Endre és más magyar személyiségek neve. (9)

 


Újabb kanadai cég kapott aranykitermelési engedélyt az erdélyi Érchegységben

A Carpathain Garden romániai leányvállalata nemesfém-kitermelési engedélyt kapott az erdélyi Érchegységben, ahol aranyat és rezet akar felszínre hozni.

A Mediafax hírügynökség szerint a Samax Románia révén a kanadaiak megkapták az ásványkincseket felügyelő állami hatóságtól 20 évre a kitermelési engedélyt, amely több kormányzati igazgatóság végleges jóváhagyása után lép hatályba.

A két Hunyad megyei település, a Rovina és Criscior között elhelyezkedő kitermelés 20 kilométerre fekszik Verespataktól, ahol a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalat próbál 15 éve aranyat és ezüstöt kitermelni, de a beruházás során használni tervezett ciántechnológia miatt a hatóságok nem engedélyezték a beruházást.

A kanadai vállalat közleménye szerint a kitermelési engedély megszerzése a legfontosabb lépés. Hangsúlyozták, hogy a román állam először adott nemesfém-kitermelési engedélyt úgy, hogy a tervezett beruházásnak nem részese román állami vállalat. (9)


Nyilvános árverésen értékesítik a komlódi Teleki-kastélyt

A Beszterce-Naszód megye önkormányzata nyilvános árverésen készül értékesíteni a komlódi (Comlod) Teleki-kastélyt – közölte ma a Realitatea hírtelevízió.

Az 1756-ban épült, romos állapotban levő kastély értékét 494 ezer lejre becsülte egy erre szakosodott cég. Ez az összeg lesz az ingatlan kikiáltási ára. Az árverés romániai és külföldi természetes vagy jogi személyek számára is nyitott. A jelentkezőknek 15 ezer lejt kell garanciaként befizetniük, amelyet vásárlás esetén előlegnek tekint az önkormányzat.

A 14 szobás, mintegy 400 négyzetméter hasznos területű, kétszintes kastélyhoz 0,78 hektáros telek tartozik. A birtok a Kolozs, Maros és Beszterce-Naszód megye határvidékén elterülő Sármási gyepek védett terület része. (4)


Együttműködési megállapodást írt alá Kovászna megyében az RMDSZ és az MPP

Önkormányzati és politikai együttműködési megállapodást kötött ma az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) frakciója a Kovászna megyei közgyűlésben - közölte a székelyföldi önkormányzati testület sajtóirodája.

„A mai naptól stratégiai együttműködés veszi kezdetét az RMDSZ és MPP között Háromszéken (...) Célunk, hogy jó politikai hangulatot teremtsünk Székelyföldön, fejlesszük a térséget és jogainkat megvédjük" - mondta a megállapodás aláírásakor Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke.

Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei szervezetének elnöke kiemelte, hogy az aláírt egyezmény garantálja a párt identitásának és önállóságának megőrzését.

„Vannak ügyek, ahol össze kell fogni, erőt kell felmutatni. Továbbra is ezt kell üzenjük Bukarestnek, hogy egységben tudjuk képviselni a magyar ügyet" - hangoztatta az MPP Kovászna megyei vezetője.

A megállapodás szerint az RMDSZ és az MPP frakció együttműködik minden olyan nemzetpolitikai kérdésben, amely Székelyföld ügyét érinti, politikai és önkormányzati szinten együttműködnek a közösségi szimbólumok védelme, elismertetése, tiszteletben tartása és használata érdekében. A két frakció közös munkacsoportot hoz létre, amely nyomon követi Kovászna megye fejlesztési stratégiájának megvalósítását. (4)


Péntek délig meghosszabbították a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Krasznán

Az Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) péntek délig meghosszabbította a harmadfokú (vörös jelzésű) árvízvédelmi készültséget a Kraszna folyón, a Királydaróctól (Craidorolţ) a román-magyar államhatárig terjedő szakaszon.

Az intézet honlapján közzétett mai közlemény szerint a Tisza hazai vízgyűjtőjében továbbra is fokozott figyelmet követel az elmúlt napok esőzései által előidézett árhullám levonulása. Az intézet első fokú (sárga jelzésű) figyelmeztetést bocsátott ki a Berettyóra és a Fekete-Körösre is. A figyelmeztetés a Berettyónak a Bályok (Bâlc) és a román-magyar államhatár közötti szakaszára, a Fekete-Körösnek pedig a Talpas (Talpos) és az államhatár közötti szakaszára érvényes.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint Királydarócon húsz veszélyeztetett embert költöztettek ki csütörtökre virradóan lakásából. A kiköltöztetettek a helyi művelődési házban töltötték az éjszakát. A kivezényelt tűzoltók és csendőrök 1500 méteren magasították meg homokzsákokkal a folyó töltéseit. A homokzsákgát mindeddig megakadályozta, hogy a Kraszna elárassza Királydarócot.

Aurel Ulici a katasztrófavédelmi felügyelőség Szatmár megyei egységének szóvivője a hírügynökségnek elmondta, a Krasznán levonulóban van az ár, csütörtökön apadni kezdett a folyó. (4)


Sepsiszentgyörgyön agrármérnökképzést indíthat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem

A Romániai Felsőoktatás Minőségét Ellenőrző Hatósága (ARACIS) engedélyezte, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) a 2015-2016-os tanévtől agrármérnöki szakot indítson Sepsiszentgyörgyön – adta hírül a sajtóhoz ma eljuttatott közleményében az intézmény.

Az egyetem a következő tanévben 30 hallgatót vehet fel az agrármérnöki szakra, akik egy évek óta nem használt iskolaépületben kezdhetik el tanulmányaikat. Az eredetileg Kós Károly által tervezett, de egyszerűsített formában felépített iskolaépületet az elmúlt években közösen újította fel a székelyföldi város önkormányzata és a Sapientia EMTE.

A sepsiszentgyörgyi agrármérnökképzés elindításával új helyszínnel bővül a Sapientia EMTE felsőoktatási hálózata. A magyar költségvetésből támogatott erdélyi egyetem jelenleg csíkszeredai, marosvásárhelyi és kolozsvári karokkal működik. A sepsiszentgyörgyi négyéves agrármérnöki szak a Marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar alegységeként kezd működni, koordinációját a marosvásárhelyi kertészmérnöki tanszék végzi. (4)


Johannis nem támogatja a büntetőjog módosítását

Nem támogatja a büntető törvénykönyv és az eljárásjog módosítását az államfő - ezt maga Klaus Johannis erősítette meg a szenátusi elnök hozzá intézett nyílt levelére reagálva ma.

Johannis rámutatott: azért ellenzi a Btk. módosítására irányuló törvénykezdeményezéseket, mert "a jelek szerint" azok csak azt célozzák, hogy hátráltassák az igazságszolgáltatást egyes bűncselekmények - közöttük a nagy korrupciós ügyek - felderítésében.

Az államfő elhárította Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök azon kérését is, hogy "váltsa vagy mondassa le" a román legfelső bíróság elnökét és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjét, akiket Tăriceanu visszaéléssel vádolt. Iohannis rámutatott: az államfőnek nincsen ilyen jogköre, a bírák és ügyészek ellen csak szakmai testületük, a Legfelső Bírói Tanács folytathat fegyelmi vizsgálatot. (4)


MMA közgyűlés – Életműdíjat kapott Kallós Zoltán

Átadták a köztestületi díjakat az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) mai budapesti közgyűlésén: a Nagydíjat Tornai József költő, műfordító, a nemzet művésze, az Életműdíjat pedig Kallós Zoltán néprajzkutató, a nemzet művésze (fotó) vehette át. Kallós Zoltán a szellemi és tárgyi népművészet nemzettudatot megtartó kutatásáért, az erdélyi és moldvai kisebbségi sorban élő magyarság lelki összetartozását erősítő közéleti munkásságáért vehette át a 4 millió forinttal járó díjat. 

Tornai József az egyetemes és egyéni létértelmezés humanista meggyőződésű költői és esszéírói munkásságáért, a magyar és a világirodalomi hagyományok egyesítésében kifejtett öt évtizedes pályafutásáért kapta az elismerést, amely 6 millió forintos pénzjutalommal jár.

Az MMA Aranyérmét Nagy Elek üzletembernek ítélték oda kivételes vállalatvezetői eredményei mellett az elmúlt évtizedekben folytatott mecénási tevékenységéért, a magyar kulturális és történelmi értékek megőrzésének támogatásáért. Az MMA első idei rendes közgyűlésén az elnöki és egyéb beszámolók megvitatása után rendes és levelező tagokat is választanak. (8)

(Fotó: kallos.org.ro)


Megvédte bajnoki címét a Steaua

A labdarúgó I. liga 34., utolsó fordulójából a bajnoki címet eldöntő két mérkőzést rendezték ma este.

A Bukaresti Steaua gól nélküli döntetlenre végzett a Jászvásári/Iaşi-i CSMS otthonában – ez még ugyan nem lett volna elég a fővárosiak címvédéséhez, ha a Marosvásárhelyi ESE/ASA legyőzte volna hazai pályán a kullogók közt jegyzett Galaci Oţelult.

A 39. percben Gabi Mureşan büntetőt értékesített, s ekkor bajnoknak érezhette magát a marosvásárhelyi gárda. A hidegzuhany a második félidőben jött: Tudorie közelről fejelt a hálóba egy szabadrúgásból kapott labdát (68. perc), majd a teljes tűzerővel támadó házigazdákat meglepték egy kontrával, amelynek végén Helder az üres kapuba passzolhatott a 95. percben. A mérkőzést 2–1-re az Oţelul nyerte.

A Steaua összességében 26., sorozatban harmadik bajnoki címét ünnepelheti. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1174
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap