label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A közigazgatásban dolgozó köztisztviselők tüntettek Bukarestben

A közigazgatásban dolgozó köztisztviselők tüntettek ma Bukarestben a kormány épülete előtt magasabb béreket követelve.

A mintegy kétórás tiltakozáson 1500-an vettek részt. Követelték, hogy a kormány kezdjen tárgyalásokat velük, ellenkező esetben meghatározatlan időre szóló általános sztrájkot helyeztek kilátásba.

A köztisztviselők április végén már tartottak egynapos sztrájkot, azóta többször tüntettek Bukarestben. Sérelmezik, hogy a köztisztviselők csaknem kétharmadának bére alig haladja meg a romániai minimálbért. (4)


Az alsóház elfogadta a módosításokat a nyugtalottó szabályaihoz: legtöbb 100 nyeremény lesz

A képviselőház ma 183 igen, 91 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett elfogadta a nyugtalottó megszervezéséről szóló 2015/10-es rendelet módosítását, eldöntve, hogy a nyugtalottó húzásaikor csak legtöbb 100-100 nyereményt ítélnek oda.

A képviselők törvénybe iktatták az Eugen Teodorovici pénzügyminiszter által javasolt módosításokat annak érdekében, hogy „a nyugtalottón résztvevők nyereménye jelentősebb összeg legyen”.

A PNL-s képviselők bejelentették, hogy nem támogatják ezt a rendeletet, Andreea Paul liberális képviselő rámutatott, „adóügyi becsapásról” van szó, és hogy az adótörvényt arculatépítési eszközként használják fel.

Gheorghe Ialomiţianu PNL-s képviselő azt mondta, ezekkel az előírásokkal a vásárlókat nem ösztönzik már arra, hogy elkérjék a nyugtákat, mivel „a rendszer nehézkes, a nyeremények pedig nagyon kicsik”.

A képviselők által elfogadottak értelmében a nyugtalottó húzásain legtöbb 100-100 nyereményt fognak odaítélni.

Az ügyben a képviselőház döntő szerv. (4)


A szenátus jogi bizottsága: kezdjük elölről az eljárást Şova ügyében

A felsőház jogi bizottsága ma megszavazta a PSD képviselőinek azon javaslatát, hogy kezdjék újra az eljárást a DNA-nak a Dan Şova szenátorra vonatkozó kérése kapcsán. A bizottság elküldi ezt az álláspontot az Állandó Bizottságnak (ÁB).

Ioan Chelaru PSD-s szenátor azt javasolta, hogy a bizottság javasolja az ÁB-nak, hogy „vessék ismét szavazás alá az ügyészség Şovára vonatkozó kérését egy határozattervezettel együtt”.

Chelaru elmagyarázta, ez azt jelentené, hogy az egész eljárást újraveszik a Şova-ügyben.

A javaslatot négy igen, három nem szavazattal fogadta el a bizottság egy tartózkodás mellett.

A bizottság a javaslatot elküldi az Állandó Bizottságnak. (4)


Ponta nem hiszi, hogy a PNL benyújtja a bizalmatlansági indítványt

Victor Ponta kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke nem hiszi, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) be fogja nyújtani a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen június 5-én, ahogyan azt bejelentette, és azt javasolta a sajtó képviselőinek, hogy aznap várjanak vele együtt éjfélig, hogy meggyőződhessenek erről.

„Én azt javasolom, hogy június 5-én üljünk mindannyian itt, a parlamentben és várjuk a bizalmatlansági indítvány benyújtását, majd éjfélkor menjünk haza, mert nem fognak benyújtani semmiféle dokumentumot. Lássuk! Én úgy vélem, hogy semmiféle indítványt nem fognak benyújtani 5-én” - mondta Ponta az újságíróknak, akik állásfoglalást kértek tőle ma a PNL azon bejelentésére, hogy június 5-én bizalmatlansági indítványt nyújtanak be. (4)


Vuşcan: havonta 30-nál több diák kerül kórházba etnobotanikus szerek használat miatt

Harmincnál több fiatal kerül be havonta a Kolozs megyei kórházak sürgősségi osztályára etnobotanikai szerek használata következtében, állítja Ioan Gheorghe Vuşcan prefektus, hangsúlyozva, a fogyasztók száma növekedőben van.

Ioan Gheorghe Vuşcan ma, a Kolozs Megyei Prefektusi Hivatal ülésén kijelentette, nagyon magas a pszichoaktív szerek fogyasztóinak száma és a társadalomnak is hozzá kellene járulnia „eme csapás” felszámolásához.

„Megállapítottam, hogy a pszichoaktív szerek fogyasztóinak száma nagyon nagy, ráadásul és növekedőben van. Harmincnál több fiatal, tanuló és egyetemista kerül havonta a kórházak sürgősségi osztályára etnobotanikus szerek használata miatt. Ez egy nagy gond és a társadalomnak is reagálnia kellene. A megelőzésre kell koncentrálnunk, főként az oktatási egységekben, időben közbe kell lépnünk. Kolozs megyében elterjedtebb ez a csapás, mint máshol” - mondta Vuşcan.

Mariana Pop, a Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint is „súlyos” a helyzet. (4)


Több tucat udvart és alagsort öntött el a víz Feketetó községben és Désen

Az elmúlt órák esőzései következtében ma körülbelül 30 háztartást öntött el a víz a Kolozs megyei Feketó községben, Désen pedig több alagsor megtelt vízzel, a lakosság a tűzoltók segítségét kérte a víz kiszivattyúzásához.

Andrei Biriș, a Kolozs Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője elmondta, a tűzoltókat kiküldték szivattyúkkal, hogy kiszivattyúzzák a vizet több dési épület alagsorából, illetve Feketetó község több udvarából.

„A segítségünket kérték a víz kiszivattyúzásához három dési épület alagsorából. Egyiknek a tulajdonosa többször is a segítségünket kérte, mert a szennyvíz-csatorna nem bírta elnyelni a rengeteg vizet és az alagsort állandóan elöntötte a víz, ami körülbelül 10 centiméteres volt. Feketetó községbe is kihívtak minket, hogy kiszivattyúzzuk a vizet az alagsorokból és az udvarokból. Oda egy bánffyhunyadi kocsival szálltak ki a tűzoltók” - mondta Biriș.

Vlad Daniel Nistor, Feketetó alpolgármestere elmondta, hogy a keddről szerdára virradó éjszaka leesett bő csapadék nyomán 10 házat és 20 udvart öntött el a víz.

„Ma reggel 5 óra óta dolgozunk azon, hogy kiszivattyúzzuk a vizet a házakból, összehívtuk a helyi katasztrófavédelmi bizottságot és a tűzoltók segítségét kértük. Szerencsére nem volt áradás, de összegyűlt a víz a talajvízből és néhány megduzzadt patakból” - mondta Vlad Daniel Nistor.

Az alpolgármester hozzátette, továbbra is felhős az ég és esik az eső Feketetón, de a hatóságok készenlétben állnak arra az esetre is, ha áradás következne be. (4)


Hováth Anna is csatlakozott a többnyelvű helységnévtáblákkal kapcsolatos perhez

A kolozsvári Minerva-házban tartott mai sajtótájékoztatón Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat megbízott elnöke is aláírta azt a kérelmet, amellyel a többnyelvű városnévtáblák ügyében a polgármesteri hivatal ellen indított perhez csatlakoztak.

A Musai-muszáj kezdeményező csoport képviselője, Bethlendi András a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a többnyelvű városnévtáblák ügyében több mint kétezer kolozsvári polgár kérvényét iktatták a polgármesteri hivatalban, melyekre elutasító válasz érkezett. Ezért az ezer per tavaszát hirdették meg. Mint elmagyarázta, azt tűzték ki célul, hogy legalább ezer felperest állítanak a Minority Rights Egyesület mellé a kétnyelvű táblák kihelyezéséért elindított perben.

Hozzátette, hogy a kolozsvári bíróság történetében nem volt még példa olyan perre, melyben ilyen nagy a felperesek száma. Szerinte a számokkal azt lehet bizonyítani, hogy nemcsak a politikai elit, hanem a társadalom kéri a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezését Kolozsváron. A kezdeményezők szerint eddig több mint 250-en csatlakoztak a perhez. (4)


Címvédés az Európa Ligában

A „kisebbik” európai labdarúgó kupasorozatban Varsóban az ukrán Dnyipro Dnyepropetrovszk és a címvédő spanyol FC Sevilla mérkőzött az Európa Liga trófeáért.

Bár nem volt olyan könnyű, mint eredetileg várták, a sevillai csapat fordulatos mérkőzésen 3–2-re nyert.

A gólokon Krychowiak (28. perc), valamint Bacca 2 (31. és 73. perc), illetve Kalinics (7. perc) és Rotan (44. perc) osztozott. (7)


Győzelemmel búcsúzott az U FC az élvonaltól (FRISSÍTVE FOTÓRIPORTTAL)

A labdarúgó I. liga 34., utolsó fordulójában a Kolozsvár Arénában mérkőzött az U FC és a Karácsonkői/Piatra Neamţ-i Csalhó.

A kiesettek presztízscsatáját 2–0-ra nyerte az U FC, Ceppelini (41. perc) és Vlad Morar (87. perc) volt eredményes.

A helyszínen készült felvételek ITT. (7)


Berceanu: Hazatért a verseny

A cselgáncsozók kolozsvári szövetségi kapitánya, Florin Berceanu a hétvégi European Open felnőtt vetélkedő előtti sajtótájékoztatón elmondta: egy álma vált valóra, hogy a kolozsvári új sportcsarnokban rendezik a nagy nemzetközi vetélkedőt.

– Hazajött a verseny – nyilatkozta a mester. Eddig az ilyen nagy versenynek a főváros adott csak otthont, idén azonban májusban két nemzetközi cselgáncsversenynek is Kolozsvár lett a helyszíne.

Berceanu elmondása szerint jó esély van rá, hogy Grand Prix versenyt rendezzen a kincses város 2017-ben. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 397
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap