label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A bírói tanács újabb állásfoglalásban marasztalta el Kelemen Hunort

Újabb állásfoglalásban marasztalta el ma a Legfelső Bírói Tanács (CSM) Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, amiért a politikus széles nyilvánosság előtt ismét ártatlannak minősített két jogerősen elítélt RMDSZ-politikust.

A romániai bírák és ügyészek szakmai testülete szerint az RMDSZ elnöke megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét, amikor az RMDSZ kongresszusán azt állította, hogy Nagy Zsolt volt távközlési miniszter ártatlanul ül börtönben, Markó Attila volt parlamenti képviselőt pedig azért ítélték el, mert - a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó református kollégium visszaszolgáltatásakor - jóhiszeműen alkalmazta a törvényt.

A CSM szerint Kelemen Hunor kijelentéseivel azt sugallja, hogy a két politikus esetében ítélkező bírák önkényesen, politikai megrendelésre jártak el, döntésük megalapozatlan, és törvénytelen volt. A testület azt állította: az RMDSZ elnöke bizalmatlanságot ébreszt az ügyben eljáró bírákkal és az igazságszolgáltatás egészével szemben, megkérdőjelezve annak függetlenségét.

A CSM februárban is elmarasztalta Kelemen Hunort egy hasonló kijelentés miatt. Akkor a szövetség megalakulásának a 25. évfordulója alkalmából tartott kolozsvári gálán azt állította, hogy Nagy Zsoltot ártatlanul ítélték el, ügye nem korrupciós ügy, az ellene felhozott vádakra nincsenek bizonyítékok mások lehallgatott beszélgetéseiből következtettek az ő állítólagos bűnösségére.

A CSM a hazai bírák és ügyészek szakmai testülete, amely arra hivatott, hogy felügyelje az igazságszolgáltatás működését. Állásfoglalásának nincs jogi következménye.

A CSM egyebek mellett azon is őrködik, hogy más hatalmi ágak ne avatkozzanak be az igazságszolgáltatás munkájába. A testület az ilyen esetekben kiadott állásfoglalásokkal a bírákat és ügyészeket védi: egyfajta szakmai szolidaritásról biztosítja a vitatott ítéletet meghozó vagy az ítélethozatal előtt "nyomás alá" került ügyészeket vagy bírákat. (4)


Az RMDSZ-nek fontos, hogy a levélben való szavazással ne lehessen visszaélni

A RMDSZ nem vitatja a külföldön lakó román állampolgárok választójogát, de fontosnak tartja, hogy ne lehessen visszaélni a levélben való szavazás lehetőségével - mutatott rá ma Márton Árpád képviselőházi frakcióvezető-helyettes.

A választási reformot előkészítő különbizottság tagja az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a liberális ellenzék - tudomása szerint - nem konzultált az RMDSZ-szel, mielőtt bejelentette, hogy a külföldön élők választójogának korlátozásáért akar bizalmatlansági indítványt benyújtani Victor Ponta szociáldemokrata kormánya ellen.

Márton Árpád "furcsának és értelmetlennek" tartja a témaválasztást, mivel szerinte olyasmit kérnek számon a kormányon, ami nem a kormány feladata. Hozzátette: nem hiszi, hogy az RMDSZ támogatni tudná a liberális bizalmatlansági indítványt. (4)


UNITER-gála: legjobb előadás a De vânzare / For Sale

A Gianina Cărbunariu rendezésében készült De vânzare / For Sale, a bukaresti Odeon Színház produkciója nyerte el a legjobb előadás díját hétfőn este Bukarestben, a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) huszonharmadik díjkiosztó ünnepségén. A legjobb rendezőnek járó kitüntetésben a Mobilă şi durere alkotója, Victor Ioan Frunză részesült (bukaresti Nicolae Bălcescu UNESCO Kulturális Központ).

Amint arról az est folyamán beszámoltunk, Berekméri Katalin, a marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat művésze a legjobb női mellékszereplő díjával térhetett haza (Az ördög próbája, rendező: Radu Afrim). Kolozsvárra is jutott egy UNITER-díj, a legjobb női főszereplőnek járó elismerést Anca Hanu érdemelte ki a Román Színház Amalia respiră adânc című előadásában játszott szerepéért (r.: Tudor Lucanu). (8)


Ígérik: idén véget ér Ic Ponor útkálváriája

Még az idén befejeződik a turisztikai szempontból kimagaslóan fontos Havasreketye–Ic Ponor megyei út korszerűsítése – ígéri a Kolozs Megyei Tanács.

A mai sajtótájékoztatón a Kolozs Megyei Köz- és Magánterületfenntartó Vállalat (RAADPP) igazgatója, Mircea Avram közölte, hogy a 20,5 kilométernyi szakaszra kiírt árverést a Kolozs Megyei Utak és Hidak Rt, valamint a Cridov Kft. összetételű társulás nyerte meg. A határidő 2015 november vége, de a kivitelező azt állítja, hogy mindössze három hónap alatt képes megfelelő minőségű munkával befejezni a feladatot.

Horaţiu Cătărig és Mihai Seplecan alelnökök a munka nagyon szigorú, napról napra történő ellenőrzését helyezték kilátásba az ütemterv tartása érdekében, ugyanis az uniós pályázati támogatás érvényét veszti, ha ebben az évben nem fejezik be a munkát… (13)


Államháztartási többlet az első négy hónap után

A bruttó hazai termék (GDP) 0,85 százalékának megfelelő államháztartási többletet jegyeztek az idei első négy hónap után - közölte ma a pénzügyminisztérium.

A vizsgált időszakban a bevételek csaknem 6 milliárd lejjel haladták meg a kiadásokat, ami növekedést jelent az első három hónap után regisztrált adatokhoz képest. Március végén a román államháztartási többlet 4,89 milliárd lej volt.

Tavaly az első négy hónap után az államháztartásnak még hiánya volt, ez az érték akkor 1,88 milliárd lej volt.

Az idei első négy hónapban a bevételek elérték a 76,03 milliárd lejt, ami a GDP 10,9 százalékának felel meg. A bevételek mértéke 12,1 százalékkal haladta meg a tavalyi hasonló időszakban jegyzett összegét. Legnagyobb mértékben, 20 százalékkal az áfabevételek nőttek. A nyugdíjjárulékok utáni bevételek ugyanakkor 0,3 százalékkal csökkentek.

A konszolidált állami költségvetés kiadásai elérték a 70,1 milliárd lejt, ami 0,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi hasonló időszakhoz képest, de GDP-arányosan 0,5 százalékos csökkenésnek felel meg. A beruházásokra fordított összeg 5,3 milliárd lej volt, ami a GDP 0,8 százalékának felel meg. (4)


Németországban visszaállították a határellenőrzést a G7-csúcs miatt

Németországban kedden ideiglenesen visszaállították a határellenőrzést a legfejlettebb iparú országokat összefogó G7 csoport vezetőinek közelgő találkozója miatt.

A szövetségi belügyminiszter rendelete szerint május 26-tól június 15-ig állítják vissza a határellenőrzést, amelynek célja a G7-csúcs biztonságának erősítése, a találkozó erőszakos megzavarására készülő emberek beutazásának megakadályozása.

A közúti, a vasúti, a légi  és a vízi közlekedést egyaránt érintő intézkedés nem azt jelenti, hogy három hétre visszaállnak a schengeni övezet - a belső határellenőrzés nélküli uniós térség - kialakítása előtti állapotok. A tárca közleménye alapján ugyanis csak helyenként és időnként várható ellenőrzés, és a hatóságok arra törekednek, hogy a lehető legkisebb mértékben tartsák fel a határon áthaladó forgalmat.

A hetek - a soros elnök Németország mellett az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország -  vezetői június 7-én és 8-án tanácskoznak majd a bajorországi Alpokban, a Garmisch-Partenkirchen közelében fekvő elmaui kastélyszállóban (Schloss Elmau). (4)


Leégett egy szanatórium Kínában, sokan meghaltak

Harmincnyolc ember meghalt, és hatan megsérültek abban a tűzben, amely Közép-Kínában egy magánszanatóriumban ütött ki - jelentette ma helyi forrásokra hivatkozva a Hszinhua hírügynökség.

A lángok hétfőn az esti órákban csaptak fel eddig ismeretlen okból a Honan tartománybeli Pingtingsan városhoz tartozó Kanglojüan intézményben - közölte a regionális munkavédelmi hivatal illetékese.

A hat sérültet kórházba szállították, kettejük állapota válságos. A helyszínen kedd reggel még folyt a kutatás és a mentés. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1139
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap