label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Háborús veszélyről beszélt Johannis

Háborús veszélyről beszélt ma Klaus Iohannis államfő annak a - Fekete-tenger térségének biztonságáról - szóló egyhetes oktatási programnak a hivatalos megnyitóján, amelyet az elnöki hivatallal, és a Román Hírszerző Szolgálattal közösen rendezett meg Bukarestben a Harvard Kennedy School of Government, és az amerikai Nemzeti Hírszerző Egyetem (NIU).

Kiemelte, hogy a Fekete-tenger az érdekek összefonódásának és ütközésének is a térsége a partján található országok számára, és bár sokféle próbálkozás volt közöttük egy hatékony együttműködés kialakítására, Johannis szerint a biztonság terén ezek nem hoztak látványos előrelépést.

"A regionális biztonság nemcsak a térség országainak gondja, hanem az egész nemzetközi közösség számára kihívást jelent, főleg, ha a konfliktusok rohamosan haladnak egy államon belüli, vagy államok közötti háború felé" - hangoztatta Johannis a Fekete-tenger térségének biztonsága című program ünnepélyes megnyitóján.

Hozzátette: Románia eltökélt abban, hogy "biztonságot szolgáltató" országa legyen a térségnek, és azon van, hogy a szabad, virágzó, biztos Európa eszméje az Európai Unió szomszédságában is valósággá váljon. (4)


Érvénytelenek a tilosban parkoló autók elszállításáról szóló önkormányzati rendeletek

Jogerős végzésben mondta ki ma a legfelsőbb bíróság, hogy a szabálytalanul parkoló gépjárművek elszállításának szabályozása nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, így a városi tanácsokban erről hozott határozatok érvénytelenek.

A legfelsőbb bíróság Victor Ciorbea ombudsman fellebbezésének helyt adva hozta meg a joggyakorlat egységesítését célzó határozatát.

Hazánkban az autótulajdonosok ezrei pereskednek az önkormányzatok által megbízott cégekkel, amelyek a tilosban várakozó gépkocsik elszállításával foglalkoznak, ám a bíróságok nem ítélkeztek egységesen az ilyen esetekben: erre hivatkozva fordult a legfelsőbb bírósághoz az ombudsman, hazai elnevezéssel a nép ügyvédje.

A bíróság hétfői végzését magyarázva az ombudsman rámutatott: a döntésnek nincs visszamenőleges hatálya, így azok, akik nem tudták a pereskedéssel visszaszerezni az autójuk elszállításáért felszámított összeget, nem reménykedhetnek a bírósági végzés utólagos megváltoztatásában.

Hozzátette: valójában a kormány követett el mulasztást, amikor a tilosban parkoló gépjárművek elszállítását lehetővé tevő 2002-es sürgősségi rendeletéhez nem adott ki végrehajtási szabályzatot: erre a joghézagra próbáltak - szabálytalanul - helyi megoldásokat kidolgozni a városi önkormányzatok. (4)


Burgonya- és dinnyerakományok között találtak afgán határsértőket a határrendőrök

Burgonyát és dinnyét szállító nyerges vontatók rakterében lepleztek le 23 afgán határsértőt Calafatnál, a Bulgáriát és Romániát összekötő, két éve átadott Duna-híd közúti határátkelőjénél - közölte ma a határrendőrség.

Először egy lengyel sofőr által vezetett, Görögországból Lengyelországba dinnyét szállító kamion rakománya alatt fedeztek fel vasárnap hét arabul beszélő, személyazonossági iratok nélküli férfit, majd néhány óra múlva egy másik, ugyanezen az útvonalon burgonyát szállító lengyel kamion rakteréből került elő további 16 iratok nélküli határsértő.

Kihallgatásuk során mindkét csoport tagjai azt állították, hogy afgán állampolgárok, a sofőr tudtán kívül szálltak fel a kamion rakterébe egy görögországi parkolóban, azzal a céllal, hogy Nyugat-Európába jussanak.

A határrendészet közleménye szerint a rakomány között elrejtőzött határsértők jelenlétét szén-dioxid-detektoros vizsgálat mutatta ki.

A határsértőket és az őket szállító két lengyel nyerges vontatót a román fél - a két ország közötti egyezménynek megfelelően - átadta a bolgár határrendészetnek. (4)


UNITER-díj Kolozsvárnak – Anca Hanu a legjobb női főszereplő

Az Amalia respiră adânc című előadásban nyújtott alakításáért Anca Hanu, a kolozsvári Román Színház művésze részesült a Legjobb női főszereplő UNITER-díjában ma este Bukarestben, a Romániai Színházi Szövetség gáláján.

A szakmai szervezet a 2014-es év kiemelkedő színházi teljesítményeit jutalmazza az ünnepségen. A legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést Vlad Ivanov (A szecsuáni jólélek, bukaresti Bulandra Színház) kapta; a díjra Sorin Leoveanut is jelölték, aki Hitler szerepét formálta meg a kolozsvári Román Színház Mein Kampf című előadásában. (8)


Kulturális érdemrendben részesült az UNITER

A romániai színházi kreativitás ösztönzéséért tett erőfeszítése elismeréseként a Román Kulturális Érdemrend tiszti fokozatában részesült ma este a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Romániai Színházi Szövetség (UNITER).

A bukaresti Nemzeti Színházban zajló díjkiosztó ünnepségen, ahol a szakmai szervezet a 2014-es év kiemelkedő színházi teljesítményeit jutalmazza, Sergiu Nistor államelnöki tanácsos jelentette be, hogy Klaus Johannis államfő a mai nap folyamán ellátta kézjegyével az erről szóló rendeletet. (8)


UNITER-díjat kapott Berekméri Katalin

Az ördög próbája című előadásban nyújtott alakításáért Berekméri Katalin, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának tagja vehette át a Legjobb női mellékszereplő díját néhány perccel ezelőtt Bukarestben, a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) gáláján.

A szakmai szervezet a 2014-es év kiemelkedő színházi teljesítményeit jutalmazza, a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést Mihai Călin (A vihar, bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház) kapta. (8)


Harmadszorra sikerült: Mihai Seplecan a Kolozs Megyei Tanács új alelnöke

A liberális Mihai Seplecant választották meg ma délelőtt a Kolozs Megyei Tanács alelnöki tisztségébe. 

A választásra azt követően került sor, hogy nemrég lemondott az eddigi alelnök, Ioan Oleleu. Seplecan 21 igen és 8 nem szavazatot kapott.

Seplecant most választották meg harmadszorra e tisztségbe, de a korábbi két tanácsi határozatot megtámadta a prefektusi hivatal, így mindeddig nem tudta elfoglalni a hőn áhított posztot. Ezúttal azonban minden jel arra mutat, hogy végre beülhet Oleleu székébe. (13)

 

 

 


Brit EU-népszavazás - A külföldi EU-állampolgárok nem szavazhatnak

A mai brit sajtó egybehangzó értesülései szerint az európai uniós társállamok Nagy-Britanniában élő állampolgárai nem vehetnek részt a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazáson.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Medve sebesített meg egy nőt Székelyföldön

Medve sebesített meg egy nőt Madéfalva közelében – közölte ma az Agerpres hírügynökség.

Részletek a Bulvár rovatban. (4)


Lengyel elnökválasztás: Andrzej Duda győzött az exit pollok szerint

A legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a vasárnapi lengyelországi elnökválasztást az Ipsos közvélemény-kutató által a szavazófülkéket elhagyók körében végzett felmérés szerint. Már a prognózisok kiadása után többen győztesként gratuláltak neki, néhány nyilatkozó pedig az ország előtt álló kihívásokra is utalt.

A 45 éves jogász, aki a múlt évtized végén államtitkár-helyettesi posztot töltött be Lech Kaczynski elnöki hivatalában, majd 2011-től  parlamenti, 2014-től pedig európai parlamenti képviselő lett, a vasárnap éjjel közölt javított becslések, az úgynevezett late pollok szerint a szavazatok 52 százalékát nyerte el.

A másik jelölt, a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski a voksok 48 százalékát kapta. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 357
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap