label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Képviselőházi nem Johannisnak - marad az erdészeti törvény kormány által előterjesztett változata

Döntött a képviselőház: az erdészeti törvénynek a kormány által előterjesztett változata marad érvényben – tájékoztatott Máté András Levente képviselő. A jogszabályt Klaus Johannis államfő küldte vissza újragondolás végett, négy cikkelyt kifogásolva.

A képviselőházi döntést követően Klaus Johannis köteles kihirdetni a törvényt, amennyiben nem emelnek óvást ellene az Alkotmánybíróságon, ahogyan azt különben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is kilátásba helyezte.

Az RMDSZ a kormány által előterjesztett változatot támogatta. A szövetség álláspontja szerint az államelnök által kifogásolt cikkelyek épp azok, amelyeknek a jogszabályba iktatásáért az RMDSZ komoly harcot folytatott. Ezekkel a cél az illegális fakitermelés megszüntetése, a monopolhelyzet-közeli nagyvállalatok visszaszorítása, a hazai erdőtulajdonosokat és faipari vállalatok támogatása volt. (9)

 


FEJLEMÉNY – Megszavazta a képviselőház a havi 84 lejes gyermekpénzt

A képviselőház 322 szavazattal és két tartózkodással elfogadta a 2014/65-ös sürgősségi kormányrendelet jóváhagyó törvényt, amely tartalmazza a liberálisok javaslatát a gyermeknevelési pótlék növelésére havi 42 lejről 84 lejre – tájékoztatott Máté András Levente képviselő. Elmondta, az RMDSZ kezdettől fogva támogatta a kezdeményezést.

Értesüléseink szerint a módosítás a jogszabálynak a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően hatályba lép. (9)

 

 


Ponta: júliusban lesz az idei első költségvetés-kiigazítás

A kormány júliusban hajtja végre az idei első költségvetés-kiigazítást, amikor pénzt tud majd kiutalni a helyi és megyei tanácsoknak, polgármesteri hivataloknak európai alapokat megpályázó projektjeinek társfinanszírozására is, ha az illetőknek nincs, vagy csak alacsony a jövedelme, jelentette be Victor Ponta.

A kormányfő Daniel Constantin mezőgazdasági miniszterrel együtt ma a községek polgármestereivel találkozott, hogy a vidéki infrastruktúra-projektek finanszírozásáról beszéljenek.

Miután egyes polgármesterek elpanaszolták, hogy még annyi pénzük sincs, hogy az európai alapokból finanszírozott projekteket társ-finanszírozzák, Ponta bejelentette, hogy a kormány júliusban végrehajtja az első költségvetés-kiigazítást.

„Júliusban lesz költségvetés-kiigazítás és kiutalhatok alapokat a társfinanszírozásokra” - mondta a kormányfő az elöljáróknak. (4)


Elszúrták a szociáldemokraták, mégis növelniük kell a gyermeknevelési pótlékot?

Délután 3-kor szavaz a képviselőház a 2014/65-ös sürgősségi kormányrendeletről, amelynek egyik cikkelye a 2 és 18 év közötti gyermekeknek járó 42 lejes havi nevelési pótlék megduplázásáról szólna.

A gyermekpótlék növelését a liberálisok javasolták, a módosító indítványt azonban a képviselőház illetékes szakbizottsága kedden határozottan elutasította. A munkaügyi bizottság kormánypárti tagjai azzal érveltek, hogy nincs rá költségvetési fedezet. Ennek ellenére a plénum ma délelőtt a cikkelyenkénti szavazás alkalmával elfogadta a módosítást, a képviselők 98-77-es arányban voksoltak a támogatás növelésére. Erre úgy kerülhetett sor, hogy a szociáldemokrata honatyák egy része nem tartózkodott a teremben.

A kezdeményezés sorsa a sürgősségi kormányrendelet egészéről szóló voksoláskor dőlhet el, amire ma délután kerül sor az alsóházban.

Victor Ponta kormányfő is reagált a szociáldemokrata „bakira”, úgy nyilatkozott: pártja elvben támogatja a liberálisoknak a gyermekpénz növelésére vonatkozó módosítását, sajnos azonban a kezdeményezők nem jelölték meg, hogy a duplázáshoz szükséges 1,8 milliárd lejes plusz fedezetét milyen forrásokból képzelik el. (9)


Sevil Shhaideh lenne az új közigazgatási miniszter

Victor Ponta kormányfő ma elküldte Klaus Johannis államelnöknek a javaslatot, mely értelmében Sevil Shhaideh lenne a régiófejlesztés és a közigazgatás új minisztere.

Ezt megelőzően Sorin Grindeanu távközlési miniszter azt nyilatkozta, hogy Sevil Shhaideh, a régiófejlesztési és a közigazgatási minisztérium államtitkára lesz az új közigazgatási miniszter és ma délután fél ötkor fogja letenni az esküt.

Sevil Shhaideh államtitkár-asszony 50 éves, a Konstanca Megyei Tanács informatikai osztályának volt az igazgatója 1993 és 2007 között, majd ezt követően 2012-ig a tervezési osztályt vezette a Konstanca Megyei Tanácsban. 2012-ben, miután Liviu Dragnea miniszter lett, kinevezték államtitkárnak a régiófejlesztési és a közigazgatási minisztériumba.

A közigazgatási miniszteri tisztség betöltetlen maradt, ugyanis május 15-én lemondott Liviu Dragnea. A volt tárcavezetőt a Legfelső Semmitő- és Ítélőszék egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a referendum-ügyben. (4)


Romániai és bolgár tisztségviselőket is kitiltottak az Egyesült Államokból

Korrupció miatt romániai és bolgár volt és jelenlegi kormányzati tisztségviselőiket is kitiltottak az Egyesült Államokból, de nem ugyanazon a jogi alapon, mint a magyarokat - ismerte el kérdésekre válaszolva Hoyt Brian Yee az amerikai képviselőház külügyi bizottsága európai és eurázsiai albizottságának meghallgatásán - írja ma az MTI.

Az amerikai-magyar kapcsolatok jövőjéről tartott meghallhatáson Yee, aki az amerikai külügyminisztérium térségért felelős államtitkár-helyettese, Dana Rohrabachernek, az albizottság republikánus elnökének arra vonatkozó felvetéseire válaszolt, hogy vajon az amerikai kormány a bírálataiban nem alkalmaz-e kettős mércét Magyarországgal szemben, annak térségbeli szomszédjaitól, például Romániától és Bulgáriától eltérően.

Az amerikai diplomata cáfolta, hogy az Egyesült Államok más országoktól eltérő megítélésben részesítené Magyarországot. Yee nem árulta el a kitiltott román és bolgár tisztségviselők kilétét, kijelentve, hogy - ugyanúgy, mint Magyarország esetében - a törvény nem teszi számára lehetővé az érintettek megnevezését. (4)


Páskándi Géza-ösztöndíjat hirdet a Lakiteleki Népfőiskola

Páskándi Géza író halálának 20. évfordulója alkalmából a Lakiteleki Népfőiskola egymillió forintos keretösszegben ösztöndíj pályázatot hirdet a Kárpát-medencei magyar középiskolák, egyetemek, főiskolák részére – közölte Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán az MTI-vel.

Azok az irodalmi önképzőkörök pályázhatnak, amelyek legalább egy éve működnek és vállalják, hogy a következő tanévben tervezett programjuk egy részében Páskándi Géza életművével foglalkoznak – mondta Lezsák Sándor.  

További információk a Lakitelek Népfőiskola honlapján – www.lakitelek.hu/nepfoiskola –ugyanitt tölthető le pályázati adatlap. (2)


Krasznahorkai László nyerte a Nemzetközi Man Booker Díjat

Krasznahorkai László nyerte a 2015-ös Nemzetközi Man Booker Díjat - jelentette be kedd este Londonban az elismerésről döntő bizottság elnöke, Marina Warner.

A Nemzetközi Man Booker-díjat olyan élő alkotó kaphatja meg, aki vagy angol nyelven ír, vagy munkái általában hozzáférhetőek angolul. Az évente kiosztott Man Booker-díjjal szemben a 60 ezer fonttal járó, kétévente átadott nemzetközi díjat nem egy-egy mű alapján, hanem az író teljes munkássága nyomán ítélik oda. (2)

(Fotó: Murdo Macleod)


Kiütéses kupagyőzelmek

A magyar és a román főváros is kupadöntőnek adott helyet szerdán.

A Groupama Arénában a Magyar Kupa döntőjét rendezték, s főleg második félidei remek teljesítményének köszönhetően a bajnokságban második Ferencvárosi TC 4–0-ra kiütötte a már bajnok Székesfehérvári Videoton FC-t.

A bukaresti Nemzeti Arénában a Ligakupa fináléját rendezték, a Bukaresti Steaua 3–0-lal gyűjtötte be idei első trófeáját a Zsilvásárhelyi/Târgu Jiu-i Pandúrok ellen. (7)


A magáncsőd intézményének bevezetéséről hozott törvényt a parlament

A magáncsőd intézményét bevezető és szabályozó törvényt szavazott meg nagy többséggel ma a képviselőház.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:554
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 930
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap