label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Két NATO-vezénylési központ Bukarestbe telepítéséhez kérte a parlament jóváhagyását Johannis

Klaus Johannis államfő a parlament jóváhagyását kérte két NATO vezénylési központ Bukarestbe telepítéséhez - közölte Hotnews.ro hírportál.

Románia, Lengyelország, Bulgária és a három balti ország területén úgynevezett integrációs egységeket (vezénylési központokat) hoznak létre a gyorsreagálású NATO-erők számára (NATO Forces Integration Unit - NFIU).

Az államfő a NATO-erők egyik integrációs egységének és egy hadosztály szintű nemzetközi vezénylési központnak (Multinational Division South-Est Headquarters - MND-SE HQ) a befogadásához kérte a parlament jóváhagyását.

Az NFIU, azaz a gyorsreagálású erők bukaresti vezénylési központja 2016-ra kell elérje teljes operatív kapacitását, de a tervek szerint már idén júniusban megkezdi működését. (9)

 


Kihirdette a választási reformcsomag első törvényeit Johannis

Kihirdette a választási reformcsomag első három törvényét - a párttörvényt, a pártfinanszírozási törvényt és az önkormányzati választási törvényt - Klaus Johannis államfő.

Ezt Johannis jelentette be mai sajtóértekezletén. Az elnök úgy értékelte, a jogszabályok előrelépést jelentenek a politikai képviselet hatékonyságának javítása, a pártok gazdálkodásának átláthatóbbá tétele terén. Iohannis ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a parlament "késésbe került" a külföldön élő román állampolgárok levélben való szavazásának szabályozásával.

Johannis leszögezte: nem tartja elfogadhatónak, hogy a törvényhozók saját érdekük alapján módosítsák a büntető törvénykönyvet (Btk.) és arra figyelmeztette a parlamentet, hogy - elfogadása esetén - nem fogja kihirdetni a Btk.-t módosító törvényt. (4)


Kövér: Mélyponton a magyar-román kapcsolatok

A magyar-román kétoldalú kapcsolatok rendszere mára olyan mélypontra jutott, hogy komoly aggodalommal tekintenek az erdélyi magyar közösség jövőjére – fejtette ki Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A magyar kormány ezért a konkrét támogatások mellett olyan gazdasági kapcsolatokat is próbál kiépíteni, amelyek segítik a romániai magyar közösséget. Hozzátette: a kabinet a nemzetközi színtéren azt szeretné elérni, hogy Európa ne csak azoknak a hangját hallja meg, akik erőszakhoz folyamodnak, hanem azokét is, akik békés eszközökkel próbálják érvényesíteni alkotmányos önrendelkezési jogaikat.

 „Azt szeretnénk, ha a környező országokban élő magyar közösségek megkapnák, ami jár nekik" - mondta Kövér László, megjegyezve, hogy az Európai Unió ebből a szempontból "kicsit torzan fogja fel az emberi jogokat", hiszen a "hizlalandó sertések és a tojóhibridek mentálhigiénéjével többet foglalkozik az európai szabályozás", mint a közösségek oktatási és kulturális önrendelkezésének védelmével. (9)

 


Johannis: Románia és Magyarország kapcsolata jó

Románia és Magyarország kétoldalú kapcsolata jó, és a két országot stratégiai partnerség fűzi össze, de sok mindent lehet javítani - mondta Románia államfője az ARD német közszolgálati televíziónak.

Klaus Johannis szerint a két ország kapcsolatára vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a témáról már elnöki tevékenysége legelső időszakában tárgyalt a magyar kormány képviselőivel. "Azt hiszem, lehetségessé válik, hogy kapcsolatunkat még jobbá tegyük" és a két ország között "jószomszédi kapcsolat" alakuljon ki. Ez "mindkét ország érdekében állna" – mondta.

Johannis a magyar közösség helyzetéről szólva elmondta, hogy egy "etnikai kisebbség" - az erdélyi szász közösség - tagjaként "nagyon jól" ismeri az "etnikai kisebbségek problematikáját". Hangsúlyozta, hogy a romániai magyar kisebbségre "egyáltalán nem problémaként" tekint, és úgy véli, hogy a kisebbségek "gazdagítják" az országot, amelyben élnek.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a romániai kisebbségek lehetőségeinek, jogainak számbavételével "gyorsan megállapítható, hogy a már régen megoldott problémákból sokkal több van, mint a megbeszélésre váró problémákból". (9)


NATO-közgyűlés - Vershbow: szükség van a transzatlanti együttműködésre és szolidaritásra

Biztonságunk és közös értékeink több irányból is támadás alatt állnak, ezért nagy szükség van a transzatlanti együttműködésre és szolidaritásra - mondta Alexander Vershbow, a NATO amerikai főtitkárhelyettese a NATO parlamenti közgyűlésének tavaszi ülésszakán ma, Budapesten.

A szövetség főtitkárhelyettese a plenáris ülésen kiemelte: a NATO jól halad a tavalyi walesi csúcstalálkozón meghatározott célok megvalósításában, de több területen nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség.

Alexander Vershbow hangsúlyozta: a NATO és az EU közötti együttműködés fontosabb, mint valaha, koordinálni kell a tevékenységüket, összhangba kell hozni a megközelítéseiket. (4)


Albert Csilla, B. Fülöp Erzsébet és Szász Réka a TIFF projektjében

Három magyar színésznő is részt vesz a május 29-e és június 7-e között zajló 14. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál a Tízen a filmért (10 pentru film) elnevezésű projektjében, amelynek célja, hogy a romániai színházak tehetséges művészei számára lehetőséget biztosítsanak a filmes szakemberekkel való találkozásra. A fesztivál idején immár negyedik alkalommal bonyolítja le ezt a programot, idén Albert Csilla (Kolozsvári Állami Magyar Színház),B. Fülöp Erzsébet (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata) és Szász Réka (Râmnicu Vâlcea-i Anton Pann Színház) kapott meghívást, akik másik hét kollégájukkal (Alexandru Ion, Ali Deac, Ana Covalciuc, Irina Drăgănescu, Lucian Teodor Rus, Ruxandra Maniu, Silva Helena Schmidt) egyetemben részt vehetnek az amerikai Nancy Bishop casting ügynök mesterkurzusán. (2)

 


Frida Kahlo egykori ruhatárának fotóiból nyílt kiállítás Londonban

Frida Kahlo mexikói festőnő mintegy ötven éven át elzárt, színpompás ruhatáráról és személyes tárgyairól készített fotográfiákból nyílt kiállítás a londoni Michael Hoppen Galleryben.

Kahlo férje, a művész Diego Rivera mexikóvárosi otthonuk egyik szobájában őrizte felesége holmiját az asszony 1954-ben bekövetkezett halála után. A férfi azt is meghagyta, hogy csak saját halála után 15 évvel nyithatják ki a helyiséget. Így is történt. Rivera 1957-ben halt meg és a szoba végül egészen 2004-ig zárva maradt, amikor a házaspár régi házában működő Frida Kahlo Múzeum elkezdte katalogizálni a szoba tartalmát és felkérte Mijako Isiucsi japán fotográfust, hogy készítsen felvételeket a több mint 300 tételről.

A nagyközönség most ezeket a fényképeket veheti szemügyre a londoni galériában. A képek a 47 évesen elhunyt Kahlo fűzőit, cipőit, napszemüvegeit, a gyermekbénulás és egy tragikus buszbaleset testi következményeinek elrejtésére használt színpompás ruhadarabjait és díszített műlábát örökítik meg. (2)

(Fotó: www.michaelhoppengallery.com)


Nastassja Kinski az idei TIFF díszvendége

Nastassja Kinski lesz az idei TIFF díszvendége, jelentették be ma délelőtti sajtótájékoztatójukon a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál szervezői. Az 1970-es, ’80-as évek egyik leghíresebb színésznője először jár Romániában, a kolozsvári fesztiválon június 3-án, a Wim Wenders által 1984-ben rendezett Párizs, Texas című film vetítése alkalmával fog találkozni a közönséggel, ugyanakkor a Transilvania Talent Lab keretében mesterkurzust tart június 5-én, déli 12 órától. A díjkiosztó gálán Nastassja Kinski átveszi a TIFF-életműdíjat. (2)


Kolozs megyében nincs jelentkező a magyar nyelv és irodalom oktatásért felelős tanfelügyelői állásra

Kiírta a vizsgát a tanfelügyelők számára a minisztérium.

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség vezetőségének mai sajtótájékoztatóján megtudtuk: megyénkben a 28 helyre csak 23 jelentkező akadt, így például nincs jelentkező a magyar elemi tagozatért és a magyar nyelv és irodalom oktatásért felelős tanfelügyelői állásra.

Arról, hogy miért nem indulnak a jelenlegi tanfelügyelők, a holnapi Szabadságban olvashatnak. (13)


Kolozsvári Városnapok: idén is lesz kincskereső verseny

Idén is lesz kincskereső (Treasure Hunt) verseny a Kolozsvári Városnapokon – derül ki a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal mai közleményéből.

Az évről évre egyre népszerűbb, immár 5. kiadásához érkezett, a csapatok városismeretére is építő szórakoztató vetélkedőt május 23-ára illetve 24-ére (döntő) írta ki a városháza, amely 180 csapat részvételére számít (közülük a legjobb 60 kerül be a döntőbe).

Beiratkozni május 21-ig lehet a www.zileleclujului.ro honlapon vagy a Deák Ferenc/Eroilor utcai turisztikai információs irodában; a verseny fődíja 1000 euró, a 2. helyezett 300, a 3. helyezett 200 eurót kap. A játékban csak a 18. életévüket betöltött személyek vehetnek részt. (13)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1188
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap