label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FOTÓRIPORT - Múzeumok Éjszakája – estétől éjfélig tartó kínálat

Már közvetlenül az este nyolc órai nyitás után is sokan bolyongtak teremről teremre a kolozsvári Bánffy palotában működő Művészeti Múzeumban, kilenc órakor viszont már tekintélyes sor fogadta a bejáratnal az éppen akkor érkezőket. Egyébiránt nagy volt a zsüzsgés a város központjában, érezni lehetett, hogy a szombatra meghirdetett Múzeumok Éjszakája sokakat megmozgatott, és az emberek éltek az ingyenes múzeumlátogatás lehetőségével. Még akkor is, ha ezért helyenként óriási sorokat kellett kiállni. A szombat esti túránk ezúttal három múzeumra korlátozódott – Művészeti Múzeum, Gyógyszerészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum – mindhárom intézményben nagy volt az érdeklődés az esti órákban, a látogatók száma az idő múlásával egyre inkább növekedett. Szerencsére az időjárás is kedvezőbbre fordult délutántól arrafele, így nagyobb kedvvel vághatott neki mindenki az éjfélig tartó kulturális kalandnak. (2)

A különböző helyszíneken készített fotók a Riport rovatunkban tekinthetők meg.

 


Djokovic nyerte a római salakpályás tenisztorna férfi versenyét, a nőknél Sarapova győzedelmeskedett

A címvédő és világelső Novak Djokovic nyerte meg a római salakpályás tenisztorna férfi versenyét. A szerb játékos a vasárnapi döntőben két sima szettben verte a 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federert. A svájci klasszis pályafutása során negyedszer volt döntős az olasz fővárosban, de nyerni egyszer sem tudott. A Rómában korábban háromszor diadalmaskodó Djokovic - aki hatodik fináléját vívta a Foro Italicóban - sorozatban 22. mérkőzésén nem talált legyőzőre, legutóbb február 28-án, a dubaji torna döntőjében, Federertől kapott ki.
A világranglista első két helyezettjének különcsatájában Federer vezet 20-19-re.

Eredmény:
férfiak (3,3 millió euró összdíjazás):
döntő:
Djokovic (szerb, 1.)-Federer (svájci, 2.) 6:4, 6:3
korábban:
nők (2,4 millió dollár összdíjazás):
döntő:
Sarapova (orosz, 3.)-Suarez Navarro (spanyol, 10.) 4:6, 7:5, 6:1
páros, döntő:
Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 3.)-Martina Hingis, Sania Mirza (svájci, indiai, 1.) 6:4, 6:3


Újabb mentőprogram Görögországnak?

Nagy valószínűséggel rövidesen újabb mentőprogramra lesz szüksége Görögországnak az államcsőd elkerüléséhez - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap a görög államadósság-válság kezeléséről szóló tárgyalásokon részt vevő forrásokra hivatkozva. A lap szerint a válságkezelő programokat szervező intézmények - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap - körében növekvő aggodalommal szemlélik a jelenlegi, második program lezárására irányuló tárgyalások alakulását. Athén és az intézmények álláspontja között továbbra is nagy a távolság, és "egy kicsit olyan az egész, mintha a Titanicon utaznánk" - mondta a Welt am Sonntag egyik forrása, aki szerint "a hangulat ugyan valamivel jobb, mint korábban, de ez mit sem ér, ha közben süllyed a hajó".
Görögország akkor sem lábal ki egyhamar az államadósság-válságból, ha sikerül megállapodásra jutni és Athén megkapja a második hitelcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét, mert a törlesztési kötelezettségek miatt már nyáron kiürülhet az államkassza. Ezért a harmadik mentőcsomagról "már most tárgyalni kellene" - mondta a lap egyik forrása.
Egyes becslések szerint az athéni vezetés legfeljebb a májust vészelheti át az utolsó pénzügyi tartalékok mozgósításával. Mások szerint a radikális baloldali Sziriza vezette kormány június közepén vagy végén találja majd szembe magát azzal a dilemmával, hogy a nyugdíjakat fizesse-e ki, vagy inkább utalja át az IMF-nek az aktuális törlesztőrészletet. A tárgyalások egyes résztvevői már nagyon várják, hogy előálljon ez a helyzet, mert azt remélik, hogy a görög kormány végre felismeri, hogy reformok nélkül nem számíthat támogatásra. A végletesen szorult helyzet "lesz remélhetőleg a pillanat, amelyben megtörténik a fordulat" - mondta a Welt am Sonntag egyik forrása, megjegyezve, hogy igen hamar eljöhet ez a pillanat, "akár már a jövő héten". (3)


Különbizottság vizsgálja az újabb orosz hordozórakéta kudarcát

Különbizottságot hoztak létre Oroszországban egy újabb hordozórakéta balesetének kivizsgálására. Az orosz űripart és űrkutatást sorozatos kudarcok érték az utóbbi három hétben. A testület élére Igor Komarovot, az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) vezetőjét nevezték ki. Dmitrij Medvegyev miniszterelnök a felelősök és az okok megállapítására utasította a bizottságot, amelynek erre 6 napja van. 
    A Proton típusú orosz űrrakéta szombaton egy mexikói távközlési műholdat állított volna földkörüli pályára, de a rakéta utolsó fokozata nem sokkal a fellövés után visszazuhant a Földre. A Roszkoszmosz közlése szerint a baleset 161 kilométeres magasságon történt, a repülés kilencedik percében. A Proton egysége a műholddal együtt szinte teljesen elégett a Föld légkörében. A műholdnak egy perccel a műszaki baleset előtt kellett volna leválnia a hordozórakétáról - értesült a Ria Novosztyi állami hírügynökség.
    A Roszkoszmosz arról is tájékoztatott honlapján, hogy moszkvai idő szerint szombat reggel nem sikerült beindítani a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kapcsolódó Progressz M-26M teherűrhajó hajtóműveit, amelynek módosítania kellett volna az ISS pályáján. Az okokat még vizsgálják. Április végén a Szojuz hordozórakéta harmadik fokozatának műszaki hibája miatt a Progressz M-27M jelzésű orosz teherűrhajó nem jutott el a kijelölt pályára, ahonnan tovább kellett volna haladnia a Nemzetközi Űrállomásra. A Progresszt április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Az űreszköz a fellövés után nem sokkal irányíthatatlanná vált. Mivel nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot, a teherűrhajó fokozatosan lesüllyedt az orbitális pályán, míg május 8-án el nem égett a Föld légkörében.
    A Roszkoszmosz vezetése ezért úgy döntött, hogy július végéig nem indítják útnak az ISS újabb háromfős legénységét szállító Szojuz űrhajót. Az eredeti tervek szerint május 26-án indult volna a Nemzetközi Űrállomásra, hogy az ISS-en jelenleg tartózkodó hat űrhajósból hármat váltsanak. Ők ezen a csütörtökön tértek volna vissza a Földre, de ehelyett június végéig fent maradnak. 
    Szakértők szerint az orosz űriparban problémák vannak a minőségellenőrzéssel és rosszul fizetik a szakembereket. (forrás MTI) 3


Szentté avatott két palesztin szerzetesnőt a pápa

Több mint kétezer keresztény palesztin zarándok és Mahmúd Abbász palesztin elnök is részt vett a római Szent Péter téren vasárnap bemutatott misén, amelyen Ferenc pápa szentté avatta Marie-Alphonsine Ghattas és Mariam Bavardi palesztin szerzetesnőket. A jeruzsálemi Marie-Alphonsine Ghattas (1843-1927) 1880-ban alapította a Legszentebb Rózsafüzér Nővérei Kongregációt fiatal arab nők számára. Ez volt az első női szerzetesrend, amelyet a Szentföldön alapítottak. A galileai Abellinben született Mariam Bavardi (1846-1878) karmelita nővér volt. "Nem végzett iskolákat, alázatos szolgálatával azonban a teológusoknál is pontosabb válaszokat tudott adni a hitről" - jellemezte őt a katolikus egyházfő. A szerzetesnők az első közel-keleti szentek a kereszténység első évszázadai óta. Rajtuk kívül Ferenc pápa egy olasz és egy francia szerzetesnőt avatott szentté. (3)


Ukrán válság - Kijev szerint több mint tíz települést lőttek a szakadárok

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok újra civil célpontokat támadtak a katonai állások mellett, az éjjel több mint tíz települést vettek tűz alá - közölte vasárnap a kijevi hadműveleti parancsnokság. A közlemény szerint a szakadárok nehézfegyvereket is bevetettek: harckocsikkal és  páncélosokkal támadtak, valamint rakétarendszerekkel, aknavetőkkel, gránátvetőkkel nyitottak tüzet. Több helyen orvlövészek is "dolgoztak". 
    A legsúlyosabb helyzet Donyeck környékén alakult ki, ahol a frontvonal ukrán kormányerők által ellenőrzött oldalán lévő települések közül nyolcat ért támadás, köztük Piszkit, Avgyijivkát, Opitnét és Marjinkát. 
    Luhanszktól északra a frontvonalnál a kijevi hatóságok ellenőrizte két települést, Scsasztát és Sztanicja Luhanszkot is érték lövések. A két megyeszékhely között, Artemivszk környékén, Popaszna és Majorszke településeket is támadták a szakadárok. A frontvonal déli részén, Mariupol kikötővárostól keletre az éjjel viszonylagos nyugalom volt, a szakadárok egyszer nyitottak tüzet az ukrán katonákra kézi lőfegyverekből Sirokine településnél.
    Andrij Liszenko katonai szóvivő vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt 24 órában három katona halt meg és 17 szenvedett sérüléseket a harcok övezetében.
    Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó Facebook-oldalán közölte, hogy egy katonai jármű aknára futott Popaszna mellett egy földúton, aminek következtében egy nemzeti gárdista és három önkéntes vesztette életét.   
    Az ukrán határőrség arról számolt be vasárnap, hogy az éjjel egy járőrcsapatuk tűzharcba keveredett Luhanszk megyében az orosz határnál egy behatoló felderítő-diverzáns csoporttal. A behatolók visszavonultak a határ orosz oldalára. A harc közben a diverzánsok gránátot dobtak a határőrökre, akik közül egy megsebesült. (MTI) 3


A kormány lemondását követelik Macedóniában

A Szkopje belvárosában található kormányfői hivatal előtt gyülekező demonstrálók macedón és albán zászlókat lengettek. A tiltakozók kijelentették, hogy egészen addig az utcán maradnak, amíg el nem érik a Nikola Gruevszki miniszterelnök vezette kormány lemondását.
A tüntetések azután kezdődtek Macedóniában, hogy Zoran Zaev, a baloldali szociáldemokrata szövetség elnöke hangfelvételeket tett közzé, amelyeken állítása szerint a kormányfő, valamint a belügyminiszter, a macedón hírszerzés vezetője és más tisztségviselők arról tárgyalnak, hogy hogyan tussolják el a négy évvel ezelőtti emberölést, amelyet rendőrök követtek el. Zaev hónapok óta a kormány piszkos ügyeit bemutató, lehallgatott beszélgetéseket tesz közzé, ezek szerinte a macedón kémelhárítástól származnak. A felvételek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a kormányzó konzervatív párt az elmúlt években több választáson is csalt, valamint törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember, köztük politikusok, bírák, rendőrök, diplomaták telefonját. A 2006 óta hatalmon lévő Gruevszki szerint a felvételek nem valódiak, külföldi ügynökök segítségével készültek. (forrás MTI) 3


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 313
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap