label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis államfő kihirdette a pártok és a választási kampány finanszírozásának törvényét

Klaus Johannis aláírta szombaton a politikai pártok és a választási kampány finanszírozását szabályozó törvény kihirdetésének rendeletét, miután a jogszabályt visszaküldte a parlamentnek újratárgyalás végett, és az államfő kifogásait végül elfogadták. Az államelnöki hivatal szombaton adott ki közleményt a törvény kihirdetéséről. A képviselőház május 6-án fogadott el három törvényt a választásokkal kapcsolatosan, ezek közül a pártfinanszírozási törvényt küldte vissza újratárgyalásra az államfő még április elején. (Hotnews) 3


NATO-közgyűlés - A szövetség déli térséggel kapcsolatos stratégiájáról vitáznak a képviselők

Budapesten tartják a NATO parlamenti közgyűlésének háromnapos tavaszi ülésszakát, az Országházban, a gyűlés ma, szombaton kezdődött. A közgyűlés védelmi és biztonsági bizottsága a NATO déli országokkal kapcsolatos stratégiájáról tanácskozik.  A bizottság ülésének elején a szakértők - akik nem járultak hozzá nevük és tisztségük közzétételéhez - főként arról beszéltek, hogy a NATO-tagállamoktól délre fekvő térségben az elmúlt években több konfliktus alakult ki, humanitárius válsággal kell szembenéznie a tagországoknak, és a szélsőségek megerősödését is kezelniük kell.
    A szövetség nagyon komoly stratégiai előnyökkel rendelkezik, így beavatkozása döntő jelentőségű lehet, ugyanakkor az alapvető cél a konfliktus-megelőzés elrettentés révén - hangsúlyozta egy szakértő. Hozzátette: a NATO képes megvédeni a szövetség tagjait és partnereit.
    Emlékeztetett: a NATO tavalyi walesi csúcstalálkozóján a szövetség tagjai úgy döntöttek, hogy az Oroszország által képviselt fenyegetésre és a déli irányból érkező kihívásokra válaszolni kell, a NATO-nak olyan lépéseket kell tennie, amelyekkel ellensúlyozhatja ezeket a fenyegetéseket. Arról is beszélt, nagyon fontos a gyors fellépés, hiszen ez ad módot arra, hogy a háborútól eltérő lehetőségei is legyenek a szövetségnek egy válságot illetően. A megfelelő készültség teszi lehetővé a gyors fellépést, de ennek ára van, ezért szükséges a tagállamok anyagi hozzájárulása - magyarázta. Megjegyezte: fontosak a megfelelő erőforrások a gyors válaszadáshoz.

A NATO parlamenti közgyűlésének tavaszi ülésszaka keretében szombaton a védelmi és biztonsági bizottság mellett a testület gazdasági és biztonsági, valamint a tudományos és technológiai bizottsága is tanácskozást tart az Országházban. Az ülésszak vasárnap a civil és biztonsági, továbbá a politikai bizottság tanácskozásával folytatódik, majd hétfőn plenáris üléssel zárul. (forrás MTI) 3


Kivonulással fenyeget a Schweighofer

Az osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó társaság kilátásba helyezte, hogy kivonul Romániából a parlament asztalán levő új erdészeti törvény miatt, amelynek hatásait beláthatatlanoknak véli.

A társaság 2014 őszén Victor Ponta miniszterelnököt, a hét elején pedig a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot figyelmeztette nyílt levélben, hogy kivonulásával mintegy háromezer munkahely kerül veszélybe Romániában. A társaság elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a parlament által elfogadott, de Klaus Iohannis köztársasági elnök által újbóli megfontolásra visszaküldött erdészeti kerettörvény fajtánként 30 százalékra korlátozná az egyes cégcsoportok által felvásárolható fa mennyiségét, a monopóliumok kialakulásának megakadályozása érdekében. 

A Holzindustrie Schweighofer társaság működését évek óta figyelik a romániai környezetvédő szervezetek. Az interneten több mint egymillióan néztek meg egy kisfilmet, amelyen egy környezetvédő egy védett területtől a gyár kapujáig kísér egy törvénytelenül kivágott fákból álló rönkszállítmányt. A közelmúltban pedig egy olyan rejtett kamerás kisfilm került nyilvánosságra, amelyen a cég vezetői áron felüli juttatásokat ígérnek egy – magát erdőtulajdonosnak kiadó – környezetvédőnek a kilátásba helyezett illegális szállítmányokért. (9)


Cannes - Óriási csalódást okozott az Arany Pálma-díjas Gus Van Sant

A sajtóvetítésen kifütyülték, az első kritikák pedig lehúzták Gus Van Sant amerikai rendező The Sea of Trees című filmjét, amelyet az egyik leginkább várt alkotásként szombaton mutattak be a 68-i cannes-i fesztivál hivatalos versenyprogramjában. Az Elefánt című filmjével 2003-ban Arany Pálma-díjat nyert rendező 16. alkotása két, öngyilkosságra készülő férfi találkozásáról szól a Japánban található Aokigahara erdőben. Az amerikai főszereplőt, Arthur Brennant az Oscar-díjas Matthew McConaughey alakítja. A meghalni készülő férfi egy megsérült japán férfiba botlik a sűrű erdőben, s úgy dönt, hogy segít neki onnan kijutni. A két férfi útnak indul a veszélyes erdőben, miközben a néző visszaemlékezéseken keresztül megismeri az amerikai férfi halálvágyának okát: a Naomi Watts által alakított felesége halálát és azt megelőzően, a házaspár bonyolult viszonyát. 
    A túlélésről szóló alkotás a két férfinak a spirituális világú erdőben átélt fizikai megpróbáltatásaira és párbeszédeire helyezi a hangsúlyt, amely talán segíthet az újrakezdésben. 
    A 62 éves Gus Van Sant, aki független filmesként több hollywoodi alkotást is forgatott, ezúttal nem győzte meg a fesztiválközönséget, az alkotás az idei seregszemle első nagy csalódásának tekinthető. Az újságírók kifütyülték a sajtóvetítés végén a filmet, az esti díszbemutató előtt megjelent első kritikák pedig egyhangúlag lehúzták. (forrás MTI) 3)


Négyéves mandátum Török Zoltánnak

Jól sikerült a tanfelügyelői vizsgája Török Zoltánnak, Kolozs megye főtanfelügyelő-helyettesének, akit a korrupciós vádak alapján elítélt Péter Tünde távozása után kértek fel a tisztség vállalására. Török mandátuma négy évre szól, egy évvel meghosszabbítható.

Kolozs megyében sikeresen vizsgázott a megyei tanfelügyelőség másik két vezetője is. A jelölteknek nem csak terjedelmes pályázati dossziét kellett benyújtaniuk, hanem írásbeli és szóbeli vizsgán is részt vettek. A magyar jelöltek közül Török Zoltán volt az első, aki 10-est kapott az írásbeli vizsgán. (9)


CFR: kiütéses siker Jászvásáron

A labdarúgó I. liga 32. fordulójának szombati játéknapján a Kolozsvári CFR 1907 csapata Jászvásáron, a CSMS otthonában vendégszerepelt, és 3-0 arányban nyert.

A gólokon Tadé 2 (32. perc és 82. perc), valamint Jakolisz (55. perc) osztozott. (7)


Victor Ponta nem mond le a baksisadóról – átgondoltatja

Hajlandó egyet visszalépni a borravaló megadóztatását előíró rendelet esetében, az elképzelésről azonban nem mond le – jelentette ki Victor Ponta kormányfő ma, Targu-Jiu városában tartott látogatásakor. Elmondta, a szerdai kormányülésre várja Eugen Teodorovici pénzügyminisztert, hogy tegyen valamilyen konkrét javaslatot. A kormányfő szerint a baksisadó bevezetését javasolták a vállalkozók, ezzel a miniszter is egyetértett, aztán most újabban szintén ők azok, akik meggondolták magukat és lemondanának az intézkedésről. Ponta elmondta, hogy az év első negyedében másfél milliárd euró bevétel volt az állami költségvetésben, ami az adócsalás elleni intézkedéseknek tudható be. Bele sem mer gondolni abba, milyen mértékű Romániában az adócsalás, ha egy kis ijesztés a hatóságok részéről ilyen bevételhez vezetett – vélte a komrányfő. (Agerpres) 3


Dzsihadista vezetőt öltek meg az amerikai különleges erők

Az Egyesült Államok különleges erői megölték az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik vezetőjét. Az akciót Szíriában hajtották végre. Az amerikai hatóságok szerint Abu Szajjaf a Szíriában és Irakban jelentős területeket, köztük olaj- és földgázmezőket uraló szélsőséges szervezet egyik pénzügyi vezetője volt. Fontos szerepet játszott az IÁ olaj- és gázeladásainak egyengetésében, ami a csoport egyik legfőbb bevételi forrása. Az akciót Obama rendelte el.

A rajtaütés során az amerikai katonák őrizetbe vették Abu Szajjaf feleségét, akit jelenleg Irakban tartanak fogva – közölte a Fehér Ház és a Pentagon. A közleményben azt írják, hogy az akcióval újabb jelentős csapást mértek az Iszlám Államra. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács közölte, a dzsihadistát azután ölték meg, hogy tüzet nyitott amerikai katonákra.  A műveletet az iraki hatóságok teljes beleegyezésével, a nemzeti és nemzetközi joggal összhangban hajtották végre. (3)


Börtönkitörés miatt halálra ítélték Mohamed Murszi volt egyiptomi elnököt

Halálra ítélték szombaton Mohamed Murszi volt egyiptomi elnököt abban a perben, amelyet azzal a váddal indítottak ellene, hogy "külföldi fegyveresek" segítségével kitört börtönéből a 2011-es egyiptomi felkelés első napjaiban. Saabán es-Sámi bíró Murszi mellett 106 további, ugyanebben a perben halálra ítélt papírjait küldte az egyiptomi főmuftihoz, mert az ország előírásai szerint csak a legfőbb vallási méltóság jóváhagyását figyelembe véve véglegesítik a halálbüntetéseket. Az elítéltek között van az iszlamista exelnök mögött álló Muzulmán Testvériség szervezet vezetője, Mohamed Badíe, és a mozgalom egyik legismertebb támogatója, az évtizedek óta katari száműzetésben élő iszlám hitszónok, Júszuf el-Karadávi is. Az iszlamista politikusok egymásba karolva fogadták az ítélethirdetést. A vádlottaknak felállított, hangszigetelt üveggel körbevett vasketrecből alig hallhatóan olyan kiáltások szűrődtek ki, mint "le a katonai hatalommal" és "szabad forradalmárok együtt folytatjuk". (3)


Bostoni robbantás - Az esküdtszék Dzsohar Carnajev halálra ítélése mellett döntött

Dzsohar Carnajev halálra ítélése mellett döntött pénteken Bostonban az esküdtszék. Carnajevet korábban bűnösnek találták a 2013-as bostoni maratoni futóverseny nézői és versenyzői elleni robbantásos merénylet elkövetésében.

A 12 tagú esküdtszék 14 és fél órán át tanácskozott, és több vádpont alapján is egyhangúlag a halálbüntetés mellett döntött. 

Carnajev ügyvédjei, akik a per folyamán a letöltendő életfogytiglani szabadságvesztés mellett érveltek, várhatóan fellebbezni fognak. Ez több évig, akár évtizedekig elhúzódó eljárás lehetőségét vetíti előre. Ha felsőbb szinten nem változtatják meg az ítéletet, a büntetést méreginjekció beadásával fogják végrehajtani. (9)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 371
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap