label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az SZNT levélben kérte Klaus Johannist, hogy ne hirdesse ki a zászlótörvényt

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) levélben kérte Klaus Johannis államfőt, hogy küldje vissza a parlamentbe a szerdán elfogadott zászlótörvényt.

Az SZNT egyben felkérte az ombudsmant, hogy kérje az elfogadott jogszabály alkotmánybírósági felülvizsgálatát, a magyar kormányt pedig arra kérte, hogy a két ország közötti alapszerződés értelmében tegyen lépéseket a székely szimbólumok védelméért.

Az SZNT megállapította, a zászlótörvényt nem azzal a céllal fogadták el, hogy a székely zászlónak a román zászlóval egyenlő használatát tegye lehetővé, hanem éppen korlátozni próbálták a székely szimbólum használatát. Úgy vélte, a jogszabály ellentmond a Románia által ratifikált Helyi Autonómia Európai Chartájának, és Románia alkotmányát is sérti. (9)


Megtámadta az ombudsman az alkotmánybíróságon a borravaló megadóztatását szabályozó rendeletet

Az alkotmánybíróságon támadta meg Victor Ciorbea ombudsman a kormánynak azt a sürgősségi kormányrendeletét, amely egyebek mellett a borravaló megadóztatását szabályozza.

Április végétől van hatályban a vitatott rendelet, amely szerint a vendéglátóipari egységek, akárcsak az egyéb szolgáltatásokat végző cégek kötelesek külön nyugtatömbön feltüntetni a borravaló összegét.

Az ombudsman a rendeletet azért támadta meg, mert tartalmaz egy olyan vitatott előírást, amely szerint az adóhivatal nem köteles visszaadni bírósági végzés alapján a jogtalannak bizonyuló bírságot. (9)


FEJLEMÉNY - Lemondott miniszteri és ügyvezető elnöki tisztségéből Dragnea

Szimbolikus jelentősége van a bírósági döntésnek, amellyel egy politikai akciót ítéltek el – nyilatkozta Victor Ponta ma déli rögtönzött sajtótájékoztatóján, amelyen Liviu Dragnea bejelentette lemondását. A miniszterelnök továbbra is úgy véli: Dragneát igazságtalanul vádolják azzal, hogy a 2012-es népszavazás alkalmával visszaélt hatalmával politikai haszonszerzés céljából.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés miatt egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte  Dragneát. A szociáldemokrata politikus, a Ponta-kormány közigazgatási és fejlesztési minisztere beváltotta ígéretét, és azonnal lemondott a kabinetben és a pártban betöltött tisztségeiről.  (9)


Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Dragneát

Egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság pénteken Liviu Dragneát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnökét, közigazgatási és regionális fejlesztési minisztert a 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) választási csalás megszervezése és befolyással való üzérkedés vádjával állította bíróság elé Dragneát, akit azzal gyanúsítottak, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna. (9)

Az ügy másik 74 vádlottja felfüggesztett büntetést vagy felmentő ítéletet kapott.

Az első fokon meghozott ítélet ellen a legfelső bíróság egy másik bírói tanácsánál lehet fellebbezni.


Cannes - Ötven év után újra bemutatták Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjét

Ötven évvel a cannes-i nemzetközi premier után csütörtök este újra bemutatták Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotását a 68. cannes-i fesztiválon, a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató program nyitóestjén - írja ma az MTI.

A filmet Jancsó Dávid vágó, a tavaly elhunyt rendező négy gyermeke közül a legfiatalabb mutatta be a közönségnek. A 32 éves filmes arra hívta fel a figyelmet, hogy a mindenkori elnyomó hatalom működéséről, a korrupcióról és a szabadságvágyról szóló film földrajzi helytől és kormányoktól függetlenül ötven év után is nagyon érvényes alkotás. 

A Rózsa Sándor betyárjainak kézre kerítését felelevenítő, korszakalkotó mű felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg a Cannes Classics nevű programba. A felújítás a MaNDA közreműködésével a Magyar Filmlaborban készült az elmúlt hónapokban.

Jancsó Dávid az MTI-nek elmondta: ez a tízedik alkalom, hogy Jancsó-filmet mutatnak be Cannes-ban. "A Papát nagyon szerették Cannes-ban, Gilles Jacob (a fesztivál több évtized után idén leköszönt elnöke) igazi rajongója volt, a halálakor azonnal írt nekünk" - mondta.

A Szegénylegényeket 1966-ban az utolsó versenynapon mutatták be a cannes-i fesztiválon, nem nyert díjat, de a nemzetközi kritika méltatása nyomán Jancsó Miklóst "felkapta" a világsajtó, s elindította a nemzetközi karrier és a világhír felé -  hangsúlyozta Jancsó Dávid. "Ezért is nagyon szép, hogy ezzel a filmmel tiszteleg a fesztivál előtte" - tette hozzá. (4)


FOTÓRIPORT: kreatív utca a Műépítészek Napjain

Vasárnap este 7 óráig lezárták a Színház/Emanuel de Martonne utcát, ahol a Műépítészeti Napok programjai zajlanak. Az utcában diákok rendhagyó anyagokból készített terveket, szabadtéri díszítőelemeket állítottak ki. (6)

Fotóriportunk itt látható.


Jelentős összegekhez jutottak a történelmi magyar egyházak

A Kolozsvári Városi Tanács néhány perccel ezelőtt véget ért ülésén jelentős összegekhez jutottak az elismert felekezetek.

Az önkormányzati képviselők határozata értelmében a 2,5 millió lejes összegből a következő alapokhoz jutnak a történelmi magyar egyházak: a római katolikus egyház 125 ezret, az Erdélyi Református Egyházkerület 160 ezret, az Evangélikus-Lutheránus Egyház 20 ezret, a Magyar Unitárius Egyház 45 ezret, míg a Kolozsvári Zsidó Hitközség 15 ezer lejt kapott.

A Szabadság szombati számából kiderül, a történelmi magyar egyházak mire fordítják a helyhatóságtól kapott pénzösszegeket. (4)


Szászfenes: nem lesz egyetem, mégse keseregnek

Szertefoszlott a merész terv: nem épül egyetem Szászfenesen. A Pro Integritate Keresztény Egyesület lemondott az egyetemépítésről. Hogy a nagyközség elöljárói nem búsulnak, annak oka nem más, minthogy a szerződés egyoldalú felmondásáért pénz üti a markukat. Méghozzá tekintélyes összegről van szó: 800 ezer lejt kell fizetnie az egyesületnek. Ugyanakkor a Leányvár negyedi telek új befektetőkre, tervekre vár, és Horia Sulea polgármester szerint máris vannak érdeklődők. (6)


Ha minden igaz, heteken belül elkezdik az Árpád-híd felújítását

Az óvást tevő Diferit Kft. fogja javítani az Árpád úti hidat, amely két éve részben beomlott, emiatt használhatatlan és veszélyes is. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal várhatóan jövő héten bocsátja ki az engedélyt a munkálatok elkezdésére. Ezzel együtt további forgalmi korlátozásokra kell számítani Kolozsváron. (6)


Döntőbe jutott az Európa Liga meglepetéscsapata, ellenfele a Sevilla lesz

A címvédő FC Sevilla mellett óriási meglepetésre az ukrán Dnyipro jutott be az Európa Liga döntőjébe.

A spanyol csapat a hazai háromgólos siker után Firenzében is legyőzte kettővel (gól: Bacca – 22. perc és Carrico – 27. perc) a Fiorentinát, így kettős sikerrel, 5–0-s összesítéssel jutott a varsói fináléba. A házigazdák még büntetőből sem tudtak betalálni, Joszip Iljics hagyta ki a 11-est a 67. percben.

A másik ágon a sorozat meglepetéscsapata a nápolyi 1–1-et követően ideiglenes otthonában, Kijevben egy góllal verte az SSC Nápolyt. Az 1–0-s siker találatát ugyanaz a Jevgenyij Szeleznyov jegyezte az 58. percben, aki Olaszországban is eredményes volt egy héttel korábban. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 579
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap