label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis: felkértem a SRI-t, ellenőrizze Ponta kijelentéseit, ha nem igazak, feleljen értük

Klaus Johannis államfő ma felkérte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatóját, ellenőrizze, milyen információk juthattak el Ponta kormányfőhöz, ki kijelentette: az államfő körébe tartozó emberek fafeldolgozó cégek képviselőivel találkoztak. Szerinte a kijelentés nagyon súlyos, és ha kiderül, hogy nem igaz, Pontának felelnie kell.

Klaus Johannis államelnök ma reagált Victor Ponta kormányfő tegnap esti kijelentéseire. Ponta az egyik tv-műsorban a következőket mondta: „PNL-s vezetők magánjellegű, de a korábban betöltött közéleti tisztségek alapján találkozókat tartottak az osztrák Holzindustrie Schweighofer céggel az erdőtörvény tervezete kapcsán, majd később félretájékoztatták Klaus Johannis államelnököt”.

Hozzátette, „konkrét információi vannak a találkozásokkal kapcsolatban, de nem volt hajlandó felsorolni az illető liberálisok nevét, csak azt mondta, meggyőződése, hogy az állam intézményei megfigyelés alatt tartják a helyzetet és tájékoztatni fogják a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot azon a júniusra beütemezett ülésen, amelyen meg fogják vitatni az erdőtörvény ügyét is”. (4)


Románia és Moldova egyesülését pártoló román aktivistát utasítottak ki Moldovából

Kiutasítottak a Moldovai Köztársaságból egy, a Romániával való egyesülést népszerűsítő romániai aktivistát - jelentette csütörtökön az Agerpres hírügynökség.

George Simiont, az Actiunea 2012 nevű szervezet vezetőjét szerdán tartóztatták fel Chisinauban a moldovai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat ügynökei, majd a román határig kísérték, és öt évre kitiltották Moldovából.

A külügyminisztérium szerint a moldovai román külképviselet felvette a kapcsolatot az ottani hatóságokkal és Simionnal is, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson számára, de a kiutasított román állampolgár erre nem tartott igényt. A külügynem kommentálta a kiutasítást, csak annyit közölt, hogy figyelemmel kíséri az esetet.

A chisinaui belügyminisztérium csütörtökön közleményben leszögezte, hogy a moldovai törvények értelmében a hatóságoknak joguk van nemkívánatossá nyilvánítani és kiutasítani az országból minden olyan külföldit, aki a nemzetbiztonságot veszélyezteti.


Felfüggesztették tisztségéből Ráduly Róbertet és Szőke Domokost

Hargita megye prefektusa ma felfüggesztette tisztségéből Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, a város egyik alpolgármesterét azt követően, hogy a hivatali visszaéléssel gyanúsított elöljárókat jogerősen harminc napra házi őrizetbe helyezte a bíróság.

A prefektus arra a törvénycikkelyre hivatkozott, amely szerint mérlegelés nélkül fel kell függeszteni a tisztségéből az előzetes letartóztatásba helyezett elöljárókat. A törvény értelmében a kényszerintézkedés idején Antal Attila, a város másik alpolgármestere láthatja el a polgármesteri teendőket Csíkszeredában, ha az önkormányzati testület ráruházza a feladatot.

A korrupcióellenes ügyészség április 30-án kezdeményezte Ráduly Róbert és Szőke Domokos előzetes letartóztatását, a bukaresti bíróság azonban csak az elöljárók házi őrizetét rendelte el. (4)


Bulgáriában és Romániában a legfiatalabbak a kismamák

Bulgáriában vállalnak gyermeket a legkorábban a nők az európai országok közül, a második helyen minimális különbséggel Románia áll – derül ki az Eurostat felmérésből.

A 2013-as adatok szerint átlagosan 25,7 évesen szülik első gyereküket a bolgár nők, Romániában a hölgyek átlagosan 25,8 évesen válnak anyává. A ranglista további közép- és kelet-európai országokkal folytatódik: Lettországban, Észtországban, Lengyelországban, Litvániában és Szlovákiában 26 évesen hozzák a világra első babájukat. Magyarországon átlagosan 27,7 évesen vállalkoznak az anyaságra. Németországban átlagosan 29,3, Olaszországban pedig 30,6 évesek a kismamák. Az európai uniós átlag 28,7 év. (9)


Az NSA tömeges adatgyűjtésének megszüntetéséről szavazott az amerikai képviselőház

Megszavazott az amerikai képviselőház szerdán egy törvénytervezetet, amely véget vetne a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) azon gyakorlatának, hogy amerikaiak millióinak telefonbeszélgetéseire vonatkozó metaadatokat gyűjt össze és tárol - írja ma az MTI.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


Kolozsvár: több mint 2500 nyertes az első nyugtalottón

Szerdáig több mint 2500 nyertes nyugtát nyújtottak be a Kolozsvári Regionális Pénzügyi Igazgatósághoz, a határidő lejártáig a nyugtalottó első, ortodox húsvétkor megszervezett húzására. A régió szintjén a legtöbb nyugtát, 1026-ot Kolozs megyében nyújtották be.

Ioan Pop, a Kolozsvári Regionális Pénzügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója a ma elmondta, a legkevesebb kérést, 193-at, Szilágy megyéből nyújtották be.

„A Kolozsvári Regionális Pénzügyi Igazgatósághoz 2523 nyeremény-kérést nyújtottak be. A legtöbbet, 1026-ot Kolozs megyéből. A regionális igazgatósághoz tartozó többi megyében a helyzet a következő: Bihar – 473 nyugta, Beszterce-Naszód - 273, Szatmár - 208, Máramaros - 350 és Szilág – 193” - mondta Pop.

Az igényléseket a nyereményekre május 13-áig lehetett benyújtani.

A nyugtalottót havonta szervezik meg, a 15-e utáni első vasárnap. Az elsőt április 13-án, ortodox húsvétkor szervezték meg. Azok a nyugták számítanak nyertesnek, amelyeket február 7-én állítottak ki, értékük pedig 6 és 6,99 lej között volt. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 827
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap