label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elfogadta a képviselőház a zászlótörvényt

Nagy többséggel elfogadta a helyi zászlók megalkotásáról és használatáról szóló törvénytervezetet a képviselőház. Ennek értelmében a közigazgatási egységek - községek, városok, megyék - saját zászló megalkotását kezdeményezhetik, a települési vagy megyei tanácsban elfogatott zászlót azonban - a helyi címerekhez hasonlóan - a kormánynak is jóvá kell hagynia.

A zászlókon szerepelhet a helyi címer, valamint a közigazgatási egység neve is. Ez utóbbit kisebbségi nyelven is fel lehet tüntetni ott, ahol az illető közösség teszi ki a lakosság legalább húsz százalékát.

Az RMDSZ tavaly márciusi kormányra lépésekor állapodott meg koalíciós partnereivel, hogy jogszabályt dolgoznak ki a helyi jelképek használatáról. (9)


Ponta ideiglenesen betiltaná a faexportot

Ideiglenesen betiltaná Victor Ponta mindenféle faáru exportját, az erről szóló sürgősségi rendelet tervezete a jövő héten kerülhet a kormány asztalára.

Ponta a kormányülés elején, a sajtó jelenlétében beszélt terveiről, arra reagálva, hogy szombaton a környezetvédők országszerte tüntettek az erdők védelmében, a parlamentben pedig az államfő által megfontolásra visszaküldött erdészeti kerettörvény tervezete körül élénk politikai vita alakult ki.

A kormányfő nem pontosította, milyen időszakra állítanák le a faexportot, illetve hogy a tiltás a nyersanyagra, a rönkárura korlátozódik-e, vagy a fűrészáru kivitelét is leállítanák.

Victor Ponta nyilvánosan elbocsátással fenyegette meg az igazságügyi minisztérium szakembereit, akik állítólag hátráltatják a faexport felfüggesztéséről szóló rendelet elfogadását. (9)


Romániában öt lakos közül négy szerint a magyar autonómia elfogadhatatlan

Románia felnőtt lakosságának csaknem 80 százaléka szerint elfogadhatatlan, hogy a magyarlakta területek közigazgatási autonómiát kapjanak - derült ki egy friss felméréséből, amelyet szerdán ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A CSCI közvélemény-kutató intézet felvetéséhez, miszerint a "magyarok lakta területek közigazgatási autonómiájára irányuló igény elfogadhatatlan Románia számára", a megkérdezettek 72 százaléka határozottan, 7 százaléka pedig inkább egyetértően viszonyult, míg a válaszadók 6 százaléka jelezte, hogy nem igazán ért egyet ezzel a kijelentéssel, 8 százaléka pedig azt, hogy teljességgel más véleményen van.

A román nacionalizmus című kutatás szerint ugyanannyian támogatják, mint ahányan ellenzik azt a kijelentést, hogy "el kéne vinni Erdélyből azon magyarok szobrait, akik Románia ellen harcoltak". (9)


Barca–Juve döntő a Bajnokok Ligájában

A labdarúgó Bajnokok Ligája második elődöntőjének visszavágóján a Real Madrid és az olasz Torinói Juventus mérkőzött a spanyol fővárosban.

Múlt kedden a torinói gárda nyert 2–1-re, s az egygólos előny a 23. percig tartott ki, amikor Cristiano Ronaldo 11-esből vezetést szerzett a Realnak. A továbbjutást eldöntő találat viszont Álvaro Morata nevéhez fűződik, aki a Juve egyenlítő gólját jegyezte.

Az összecsapás 1–1-gyel végződött, a Juventus 3–2-es összesítéssel jutott a berlini döntőbe, ahol az FC Barcelona lesz az ellenfele. (7)


Ellenzi az euró bevezetését a csehek nagy többsége

A csehek 69 százaléka ellenzi az euró bevezetését, míg 24 százaléka támogatja – derült ki a CVVM prágai akadémiai közvélemény-kutató intézet áprilisi felméréséből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra Prágában.

Az egy évvel ezelőtti hasonló felméréshez képest az euró bevezetését ellenzők aránya hét százalékponttal  csökkent, míg a bevezetést támogatóké öttel emelkedett.

Az euró bevezetésének kérdése április végén került újra a cseh közvélemény érdeklődésének középpontjába, amikor a cseh kormány elfogadta az európai uniós politika távlati koncepcióját.

A koncepció öt kiemelt célt fogalmaz meg Csehország számára az EU-ban. Ezek egyike az euróövezeti csatlakozás.

"A kormány társadalmi vitát kezdeményez az euró bevezetésének hatásairól, hogy legkésőbb 2020-ban politikai döntés születhessen a csatlakozásról. Ha lehetséges, akkor viszont korábban" - szögezte le már korábban Tomás Prouza, az európai ügyekért felelős államtitkár.

Milos Zeman államfő szintén szorgalmazza, hogy társadalmi vita kezdődjön a ügyben. Zeman szerint Csehországnak elemi érdeke, hogy minél hamarabb csatlakozhasson az euróövezethez. (4)


Pénzhez jut a gyermek valamilyen tevékenységből? - a szülőnek jelentenie kell, hogy elkerülje a büntetést

A szülőknek ezentúl jelenteniük kell, amennyiben gyermeküket megfizetik valamilyen kulturális tevékenységért, mint például reklámfilmben való szereplésért, színházi fellépésért, koncerten való részvételért. Holnaptól, május 14-étől kezdődően lép érvénybe ez a kötelezettség a szülőkre nézve – tájékoztat a Hotnews hírportál, az Avocatnet.ro honlapra hivatkozva. A gyermekek említett tevékenységéről a 2015/75. számú Kormányhatározat rendelkezik, amely már februárban megjelent a Hivatalos Közlönyben, és eszerint május 14-től lép hatályba az arra vonatkozó előírás, miszerint megbírságolják a szülőt, aki nem jelenti gyermeke fizetett tevékenységét a társadalombiztosítási osztályon. Az említett hivatalban tehát kötelezően jelenteni kell a tevékenység megkezdése előtt, amennyiben a kiskorú gyermek pénzhez jut reklámból, színházi előadásból vagy más hasonló tevékenységből. Legtöbb tíz munkanapon belül pedig be kell nyújtaniuk a szervezővel kötött szerződés hitelesített másolatát is. Mulasztás esetén a büntetés 1000-től 5000 lejig terjedhet. A gyermekek, 14 éves koruktól, kulturális, művészeti, sport, reklám és modellkedés terén fejthetnek ki fizetett tevékenységet az említett kormányhatározat értelmében, a szervező és a szülő között megkötött szerződés alapján. (3)    


A gazdaság 4,3 százalékkal nőtt az első negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) 4,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A kiigazított érték szerint a növekedés 4,2 százalékos volt éves szinten. A tavalyi utolsó negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 1,6 százalékkal javult.

Legutóbb a tavalyi második negyedévben csökkent a gazdaság az előző negyedévhez képest, akkor 0,6 százalékos visszaesést mértek. Ezt követően a tavalyi harmadik negyedévben 2,2 százalékkal, a negyedik negyedévben 1 százalékkal nőtt az előző negyedévekhez képest.

Az idén a kormány 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Az Európai Bizottság a román bruttó hazai termék 2,8 százalékos bővülésére számít. Tavaly a GDP 2,9 százalékkal nőtt 2013-hoz képest, és 150,8 milliárd euró volt a nominális GDP. 2013-ban 3,5 százalékkal nőtt a GDP.

Szintén ma közölte a statisztikai intézet, hogy az első negyedévben 13,4 százalékkal nőtt az építőipari munkálatok volumene. Az új építményeknél végzett munkálatok volumene 16,2 százalékkal bővült, a karbantartási munkálatok esetében 9 százalékos növekedést jegyeztek, míg a generáljavítások volumene 6,1 százalékkal nőtt. (4)


Egy időre lemond a Mount Everest megmászásának a tervéről Török Zsolt aradi hegymászó

Egy időre lemond a Mount Everest megmászásának a tervéről Török Zsolt. Az aradi hegymászó a múlt hét végén ért haza Nepálból, miután az április 25-i földrengés által előidézett lavina a teljes felszerelését elsodorta.

Részletek a Világjáró rovatban. (4)


Ukrán válság - Merkel és Porosenko a megállapodások betartását sürgeti Moszkvától

Nagyobb erőfeszítésekre van szükség Moszkvától az ukrán válság rendezését szolgáló minszki megállapodások végrehajtásához - mondta a német kancellár és az ukrán államfő ma Berlinben, a megbeszélésük előtt tett sajtónyilatkozatban.

A fehérorosz fővárosban kidolgozott megállapodáscsomag februári aláírása óta eltelt időszak fejleményeit vizsgálva "meg kell állapítanunk, hogy nem tartunk ott, ahol szeretnénk" - mondta Petro Porosenkóval folytatott tárgyalása előtt Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy továbbra sem teljes a tűzszünet, és a fogolycsere nem halad a Miszkben rögzített menetrendnek megfelelően.

A német kancellár az ukrán elnökkel tett sajtónyilatkozatában hozzátette, hogy a megállapodások végrehajtása "nehéz, és sok vesződséggel jár", de Németország minden lehetséges módon támogatja Ukrajnát a béke helyreállításához vezető úton, és a minszki folyamat előmozdítására törekszik, együttműködve Párizzsal, Kijevvel és Moszkvával.

Petro Porosenko hangsúlyozta, hogy Ukrajna pontról pontra végre akarja hajtani a minszki megállapodásokat, és ehhez hozzátartozik a politikai rendezés szolgálatára hivatott munkacsoportok megalakítása is.

Hozzátette, hogy több mint 30 ukrán állampolgár még mindig fogságban van Oroszország területén. Moszkvának "vissza kell adnia állampolgáraink szabadságát" - idézték német hírportálok az ukrán államfő nyilatkozatát. (4)


Nem emelnek vádat egy wisconsini fehér rendőr ellen, aki lelőtt egy fegyvertelen félvér fiút

Az illetékes amerikai ügyész úgy döntött kedden, hogy nem emel vádat egy fehér rendőr ellen, aki márciusban a wisconsini fővárosban, Madisonban agyonlőtt egy 19 éves, fekete és fehér szülőktől származó fiatalembert.

Matt Kenny rendőrt azért riasztották lakossági bejelentésre, mert Tony Robinson furcsán viselkedett: autók között rohangált, és megtámadott két embert. A fiatal a rendőrt meglátva befutott egy lakóházba, majd rálőtt a rendőrre, aki ezért lelőtte őt.

Az incidens után a madisoni feketék egy héten át békés tüntetéseken követelték, hogy Kennyt bocsássák el a rendőrségtől, és emberölés miatt emeljenek vádat ellene. Ismael Ozanne kerületi ügyész, aki Robinsonhoz hasonlóan félvér, de feketének vallja magát, március 27-án kapta meg a nyomozás anyagát, majd most közölte, hogy nem emel vádat a rendőr ellen.

Az ügyészi határozat hatására Madisonban tüntetések kezdődtek. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 316
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap