label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Gorghiu: az autonómia nem képezheti alku tárgyát

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke, Alina Gorghiu szerint a székelyföldi autonómia nem képezheti alku tárgyát a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) folytatandó tárgyalások során.

A politikust a Székely Hírmondó napilap kérdezte meg azzal kapcsolatban, hogy a PNL bizalmatlansági indítványt készít elő a parlamentben, és ennek támogatásáról az RMDSZ-szel is tárgyalni kíván.

Alina Gorghiu kijelentette, fel sem vetődik az a kérdés, hogy engedményeket tegyenek a székelyföldi autonómia ügyében; ha az RMDSZ beterjeszti a parlamentben az erre vonatkozó tervezetét, ellene fognak szavazni. (9)


Ponta: Románia energia- és kiberbiztonsága védelmében "háborúzik"

Victor Ponta szerint Románia háborút visel - bár nem konvencionális fegyverekkel, mint Ukrajna - azok ellen, akik energetikai, illetve kibernetikai biztonságát veszélyeztetik - erről egy bukaresti háromnapos kiberbiztonsági találkozó megnyitóján beszélt hétfőn a kormányfő.

"Oroszországnak nem a tankok és rakéták a legfőbb fegyverei, hanem a gáz és energia, amivel zsarolni tudja a térséget és Európát. Ugyanakkor folyamatosan támadják a számítógépes és távközlési hálózatainkat olyan emberek, akiket sosem látunk a tévében, de akik azon vannak, hogy lebénítsák rendszereinket, az internetet, tévét, vasutat, légi közlekedést, mindazt, ami a hétköznapi életünk része" - mutatott rá Ponta. (9)


Támogatná a kötelező katonai szolgálat visszaállítását a románok többsége

A románok több mint 58 százaléka támogatná és alig 31 százaléka ellenezné a kötelező katonai szolgálat visszaállítását - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség egy friss felmérést ismertetve.

Az Inscop közvélemény-kutató cég adatai szerint a férfiak, az 50 év felettiek, a falusiak és az alacsonyabb jövedelműek körében az átlagosnál magasabb az általános hadkötelezettség bevezetésének támogatottsága, de a 34 évesnél fiatalabbak közül is csaknem minden második válaszadó támogatja a sorkatonasághoz való visszatérést.

Romániában a 2007-es európai uniós csatlakozásakor szüntették be a sorkötelezettséget: az egykori 300 ezer fős sorkatonaság helyett ma az ország mintegy 80 ezres hivatásos hadsereggel rendelkezik. (9)


Kisebb földrengés volt a magyar-román-ukrán határ találkozásánál

A Richter-skála szerinti 3,3-as erősségű földrengés volt a magyar-román-ukrán határ találkozása térségében hétfő reggel, károkról eddig nem érkezett bejelentés - közölte az MTI.

A reggel nyolc órakor észlelt földrengés a magyarországi Garbolc és a romániai Újberek közelében, mintegy kilenc kilométer mélységben keletkezett - olvasható.

A földrengést a lakosság érezte, károkról eddig nem érkezett lakossági bejelentés - közölték. (4)


Bezáratná vasárnaponként a nagy bevásárlóközpontokat két liberális törvényhozó

Zárva tartásra kötelezné vasárnaponként és ünnepnapokon a 2500 négyzetméternél nagyobb hipermarketeket két liberális törvényhozó, akik módosító indítványt terjesztettek be a parlamentben.

Az ellenzéki jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) két képviselője, Nini Săpunaru és Tinel Gheorghe azzal indokolták indítványukat, hogy ennek köszönhetően fellendülhetne a hagyományos kereskedelem. Az RFI rádió mai tudósítása szerint gazdasági elemzők fenntartásaikat fejezték ki a kezdeményezés sikerével kapcsolatban.

A honatyák szerint a zárva tartásra kötelezés azért is lenne hasznos, mert a vásárlók több időt töltenének a családban vasárnap, és több idejük maradna a mozgásra és egyéb szabadidős tevékenységre.

A honatyák a 2009/321-es törvényt akarják módosítani úgy, hogy a kiskereskedelemben tevékenykedő, 2500 négyzetméternél nagyobb, élelmiszereket és nem élelmiszereket áruló üzletek kötelező módon zárva legyenek vasárnaponként és ünnepnapokon.

A képviselők úgy vélik, hogy a kötelező zárva tartás arra kényszerítené a román vásárlókat, hogy a napi és heti vásárlást munkanapokon vagy a hétvége első felében végezzék el. Szerintük a törvénymódosításnak kedvező hatása lenne a román mezőgazdasági termelőkre, akik több árut tudnának eladni a hagyományos piacokon, és így a hazai termelők nagyobb támogatásban részesülnének, akárcsak a kis boltokat működtetők. (4)


Nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az első negyedévben

Nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya az első negyedévben, amikor elérte az 1,372 milliárd eurót - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A külkereskedelmi mérleg hiánya 235,4 millió euróval volt magasabb a tavalyi év hasonló időszakához képest. A behozatal gyorsabb ütemben növekedett a kivitelhez képest.

Az idei első három hónapban a román export értéke 13,381 milliárd euró volt, ami 4,9 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az import értéke a vizsgált időszakban 14,753 milliárd euró volt, ami 6,3 százalékos növekedést jelent a tavalyi első negyedévhez képest.

Márciusban 261,9 millió euróval nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya a tavalyi harmadik hónapban jegyzett adathoz képest.

Az év első két hónapjában a kivitel még gyorsabban nőtt, mint a behozatal, márciusban azonban az előző hónaphoz képest az export 9,3 százalékkal gyorsult, míg az import 17,6 százalékkal.

Az első negyedévben a kivitel és a behozatal szerkezete változatlan volt a korábbi időszakokhoz képest, az export 44 százalékát, az import csaknem 37 százalékát járművek, gépek és felszerelések tették ki egyaránt.

Tavaly hazánk 52,458 milliárd euró értékben exportált és 58,504 milliárd euró értékben importált. (4)


Ukrán válság - NATO-főtitkár: az oroszok képesek lennének gyors támadást indítani Ukrajnában

Oroszország olyan katonai képességeket vont össze az ukrán határ mentén, valamint Ukrajnán belül is, hogy újabb támadási szándék esetén nagyon rövid idő leforgása alatt akciót tudna indítani Kelet-Ukrajnában - mondta hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján Jens Stoltenberg, az atlanti szövetség főtitkára (képünk).

Ez - állapította meg - ellentétes a kelet-ukrajnai helyzet békés, politikai eszközökkel történő rendezésének előfeltételeit megteremteni hivatott minszki megállapodáscsomaggal.

Stoltenberg megerősítette a NATO azon álláspontját, hogy az ukrajnai válságot a fehérorosz fővárosban Ukrajna és Oroszország, valamint Németország és Franciaország csúcsvezetője által kidolgozott csomag előírásainak maradéktalan végrehajtásával kell megoldani. (9)

 


Jeb Bush védelmébe vette az iraki háborút

Védelmébe vette az iraki háborút a Fox News jobboldali hírcsatornának adott interjújában Jeb Bush korábbi floridai kormányzó, George W. Bush volt elnök fivére, aki várhatóan hamarosan versenybe száll az elnökjelöltségért a republikánusok oldalán.

Jeb Bush a hétfő este adásba kerülő, a CNN hírcsatorna internetes portálja által előre szemlézett interjúban azt mondta, ugyanúgy tett volna, mint bátyja.

"Jóváhagytam volna (az iraki háború megindítását), ahogy Hillary Clinton (demokrata elnökjelölt-aspiráns) is így tett volna, csak hogy emlékeztessek rá mindenkit. És ugyanígy tett volna szinte mindenki más is, aki láthatta a hírszerzési információkat, amelyeket ők láthattak" - jelentette ki Bush.

A CNN emlékeztetett: a 2008-as demokrata előválasztási kampányban fontos szerepet játszott, hogy Hillary Clinton 2003-ban támogatta az iraki beavatkozást, mivel az eleinte nála esélytelenebbnek tartott Barack Obama akkor élesen bírálta azt, és az iraki és afganisztáni háború befejezését ígérte.     Bush számára előnyös lehet, ha megpróbálja elmosni a választóvonalakat maga és Clinton között bátyja elnökségének hagyatéka kapcsán - vélte a CNN.

Azt mindenesetre Jeb Bush is elismerte, hogy az Egyesült Államoknak nagyobb figyelmet kellett volna fordítania az iraki belbiztonságra, amiben állítása szerint bátyja is egyetért vele. Jeb Bush nemrég egy magánrendezvényen közölte, hogy fivére külpolitikai tanácsadóként segíti őt kiigazodni a közel-keleti térség ügyeiben. (4)


Jégeső, hó, tornádók az Egyesült Államok középső vidékein

Jégeső és hó, tornádók és sújtották a hétvégén az Egyesült Államok középső vidékeit, a Sziklás-hegységtől egészen a karolinai partvidékig.

Az Ana trópusi vihar - ez az első vihar, amelynek nevet adtak 2015-ben - a dél-karolinai Myrtle Beachnél érte el az amerikai partvidéket. A szárazföldön aztán az Ana trópusi depresszióvá enyhült, de így is áradásokat okozott.

Meteorológusok szerint a vihar megérkezésével idén szokatlanul korán kezdődött meg az általában június 1-jétől november 30-ig tartó amerikai hurrikánszezon.

Dél-Dakotában a kitelepítették a 234 fős lélekszámú Delmont több lakóját, miután a településre vasárnap tornádó csapott le és 20 épületet megrongált - köztük egy újonnan épült tűzoltóállomást és egy templomot -, megszakítva az áram- és vízellátást. Delmontban többen könnyebb sérülést szenvedtek.

A texasi Cisco környékén szombaton egy ember meghalt, egy másik pedig életveszélyesen megsérült a forgószélben. (A tornádók évadja általában májusban és június elején van az ország középső régióiban.)

A dél-dakotai Fekete-hegységben 25-45 centiméternyi hó hullott. Az előrejelzések szerint a csapadékréteg vastagsága elérheti az 50-60 centimétert is. Colorado déli részéből 46 centiméteres havat jelentettek.

Texasból és Arkansas-ból vasárnap jégesőt jelentettek. A két államban és Oklahomában tornádóveszélyre való figyelmeztetést is kiadtak. Dallas és Forth Worth repülőterein a viharok miatt vasárnap mintegy 100 járatot kellett törölni. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 805
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap