label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Több országban incidensek és tüntetések kísérték május 1-jét

Több tucat embert őrizetbe vett a török rendőrség Isztambulban pénteken, mert a május elsejére elrendelt tilalmat megszegve a kormányellenes tüntetéseiről ismert Taksim téren akartak demonstrálni, Dél-Koreában pedig, a szöuli nagygyűlésen tízezrek tiltakoztak a munkaügyi és nyugdíjreform terve ellen. Részletek


Május 1: Szent József a munkások védőszentje

Május elsején Szent Józsefet, a munkások védőszentjét ünnepli a katolikus egyház, és példaképül állítja a munkások elé - mondta Berán Ferenc plébános az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Szent Józsefre a XIX. századtól emlékeznek mint a munkások védőszentjére. 1891-ben május 1-jén volt a híres párizsi munkástüntetés, és ugyanabban az évben adta ki az egyház az első szociális enciklikáját - emlékeztetett.
    A Rerum novarum enciklika kifejezetten a munkások helyzetével foglalkozott, rámutatott nyomorúságos helyzetükre, és arra ösztönözte az egyház vezetőit, hogy megkülönböztetett figyelemmel forduljanak a munkások felé - mondta. A plébános utalt arra, Szent József biztosította a Szent Család anyagi hátterét, és "ebből a szempontból is példaképe nemcsak a munkásembereknek, hanem minden egyes férfinak, férjnek, hogy a család anyagi hátterét csendes munkával biztosítsa". (3)


Székely fesztivál Budapesten: a gazdaság is összekapcsol

Székelyföldet is be kell kapcsolni a gazdasági vérkeringésbe, erre Magyarországnak is szüksége van - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az első Székely fesztivál megnyitóján, pénteken Budapesten. A tárcavezető azt mondta, azért vállalta a rendezvény fővédnökségét, mert hiszi, hogy nemcsak a kultúra, a művészet vagy az oktatás kapcsolja össze a magyarokat, hanem nagyon fontos gazdasági csatornák is. A jelen lévő székely vállalkozók Budapesttől 600 kilométerre állítanak elő értékeket, és Magyarországnak szüksége van arra, hogy itt megjelenhessenek, és találjanak olyan kapcsolódási pontokat, amelyekkelmindannyian erősödnek. A megnyitó beszéd előtt a miniszter Székelyföldről érkezett vendégeivel közösen hargitai vörösfenyő-csemetét ültetett a fesztiválnak otthont adó Millenáris Parkban.
    A háromnapos fesztiválon kulturális programok, köztük táncház, bál és bábszínház, valamint gasztronómiai bemutatók és vásár is várja az érdeklődőket. A gasztrokulturális majálison száz kiállító mintegy ezer terméke lesz jelen. Első nap Hargita megye, második nap Kovászna, harmadik nap Maros megye és olyan magyarországi szervezetek mutatkoznak be, amelyek ápolják a székelyföldi hagyományokat. (forrás MTI) 3


Emberöléssel vádolják a baltimore-i rendőröket a fekete bőrű őrizetes halála miatt

Freddie Gray halála emberölésnek minősül, amiért az őt őrizetbe vevő hat rendőr ellen vádat emelnek - jelentette ki pénteken az egyesült államokbeli Baltimore-ban Marilyn Mosby államügyész.

Grayt április 12-én vették őrizetbe, miután "szemkontaktust teremtett" a rendőrökkel és futni kezdett előlük. A 25 éves afroamerikai fiatalember az eljárás során súlyos nyakgerinc-sérülést szenvedett, amelybe egy hét múlva belehalt. Az eset nyomán zavargások törtek ki Baltimore-ban, az Egyesült Államok több nagyvárosában pedig tiltakozások voltak.

Mosby szerint Grayt törvénytelenül vették őrizetbe, mert a rendőröknek nem volt okuk valószínűsíteni, hogy bűncselekményt követett el. A korábbi jelentésekkel ellentétben nem rugós kést, hanem zsebkést találtak nála, amelynek viselése a marylandi törvények szerint legális.

Az államügyész a legsúlyosabb bűncselekménnyel, szándékos emberöléssel a rabszállító furgon vezetőjét vádolta meg. A többiekkel szemben a vád gondatlanságból elkövetett emberölés, testi sértés és törvénytelen letartóztatás. Marilyn Mosby hangsúlyozta, hogy a rendőrök a vádlottól annak többszöri kérése ellenére is megtagadták az orvosi segítségnyújtás lehetőségét. 

Mosby államügyész bejelentését Baltimore utcáin ujjongással, az autósok dudálással üdvözölték. A baltimore-i rendőrszövetség viszont még a vádak kihirdetése előtt levélben fordult az államügyészhez, amelyben azt állította, hogy a hat rendőr nem felelős Gray haláláért, és arra kérte Mosbyt, hogy nevezzen ki egy független különleges ügyészt. (9)
     


Nepál - Az Everestet is feltolhatta a földrengés

Az ENSZ becslései szerint a 28 milliós Nepál mintegy 8 millió lakosát érintette az április végi katasztrofális földrengés. Katmandu alatt a földlemezek mintegy három méterrel mozdultak el. Hogy a Himalája magassága változott-e, még elemzik a kutatók, a Mount Everest magassága ugyanis nem állandó, az indiai kontinens észak felé tart, és nyomja egyre magasabbra a Himalája csúcsait (M1/hirado.hu)


 

 


Hatezer fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma

Hatezer fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma, a sérülteké pedig lassan a 14 ezerhez közelít. A katmandui hatóságok által pénteken közzétett legfrissebb összesítés szerint legalább 6204 ember halt meg a földrengésben, és 13 932-an sérültek meg. A szombati földrengés óta napról napra több százzal nő az áldozatok számra. A nepáli hatóságok csütörtök délután még 5582 halottról és 11 200 sérültről számoltak be. Az ENSZ adatai szerint a 28 millió lakosú Nepálban nyolcmillió embert sújtotta a földrengés, közülük 1,7 millió gyereket.
A szombati pusztító, 7,9 erősségű földmozgást 70 kisebb erejű utórengés követte. A nepáli védelmi minisztérium adatai szerint 1,9 ezer lakóház romba dőlt, és legalább 4 ezerben keletkeztek károk. A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten a földrengés következtében több lavinaomlás történt, mintegy 80 hegymászó életét vesztette.
A földrengést érezni lehetett India fővárosában, valamint keleti, északi és északkeleti államaiban, ahol összesen 70-en haltak meg és 250-en megsérültek. Mianmarban, Kínába és Bangladesben is áldozatokat követelt és károkat okozott a hatalmas erejű földrengés. (MTI) 3


Provokátorokat vettek őrizetbe a kommunisták ukrajnai rendezvényén

Az ukrán hatóságok 15 fiatalt vettek őrizetbe a kommunisták május 1-jei kijevi rendezvényén, mert verekedést akartak provokálni. A rendezvényen a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái kefirrel leöntötték a Kommunista Párt elnökét. A munka ünnepén az ukrán kommunisták a Nagy Honvédő Háború múzeumánál gyűltek össze, a déli órákig mintegy ezren. 
    Egy csoport fiatal jelent meg a rendezvényen, akik közül néhányan maszkot viseltek. A rendőrök feltartóztatták őket, mire a fiatalok összetűztek velük. A rendőrök néhányukat rabszállító autóba tuszkolták, a fiatalok még az őrizetbe vétel közben is ellenálltak. Helyszíni jelentések szerint a rendőri intézkedés közben egyikük megsérült a fején. 
    A rendezvényen a nacionalista Szabadság párt aktivistái leöntötték kefirrel Petro Szimonyenkót, a Kommunista Párt vezetőjét, miközben éppen a sajtónak nyilatkozott. Szemtanúk szerint a kefirből több jutott az újságírókra, mint a pártelnökre, a legnagyobb adag a Rosszija orosz tévétársaság riporterét találta el. 
    Az ukrán fővárosban tartott rendezvényeken összesen mintegy 6500 rendőr, valamint 22 társadalmi szervezet tagjai vigyáztak a rendre. A belvárosban, a Majdanon, azaz a Függetlenség terén és a Hrescsatik főutcán gyermekprogramokat szerveztek. (3)
 


Kínában büntetik a nem hivatalos időjósokat

Májustól tilos a nem hivatalos időjárás-jelentés Kínában, ezzel a szenzációhajhászást és a pánikkeltést akarják elkerülni a hatóságok.

Az újság szerint péntektől kezdve kizárólag a központi Kínai Meteorológiai Szervezet által közölt előrejelzések terjeszthetők a kelet-ázsiai országban, minden más, nem hivatalos előrejelzés illegális.

Aki mégis időjóslásra adná a fejét, azt akár 50 ezer jüanos büntetéssel is sújthatják.

Az 1,4 milliárd lakosú országban a természeti katasztrófákat, a szélsőséges időjárást prognosztizáló előrejelzések, amelyek akár száz milliónyi mikroblogozóhoz is eljuthatnak, indokolatlan pánikot okozhatnak.

Egy ilyen eset áprilisban is történt, amikor egy férfi - akinek jelentős követői tábora van - az interneten, a tengerparti Fucsien tartományban szupertájfun hírével rémisztgetett, üzenetével nagy zavart okozva.

Akadnak még megválaszolatlan kérdések, nem tudni például, hogy az időjárás-előrejelzést kínáló mobiltelefonos alkalmazásokra vagy a több forrás adatait összesítő fizetős hírlevelekre miként terjesztenék ki a szabályozás hatályát. (9)


Chicagóban lesz Barack Obama elnöki könyvtára

Nem York és Hawaii ajánlatát maga mögé utasítva Chicago nyerte el a lehetőséget, hogy felépítse Barack Obama elnöki könyvtárát - közölte egybehangzóan az amerikai NBC televízió híradója és az AP hírügynökség.

A Fehér Ház jelenlegi lakójának alapítványa a Chicagói Egyetem ajánlatát fogadta el. Obama itt jogot oktatott, miközben a "szeles városban" élt, majd a szövetségi szenátusban is képviselte Illinois államot.

A rivális ajánlatokat annak alapján nyújtották be, hogy az elnök Hawaiin nőtt fel és hogy a New York-i Columbia Egyetemen szerezte meg első diplomáját. Ugyancsak sikertelenül pályázott a szintén Chicagóban működő állami Illinois-i Egyetem is.

Márciusban Chicago város tanácsa, hogy maga felé billentse a mérleg nyelvét, egyhangúlag megszavazta, hogy két, az Obama család otthonához közeli parkban is telket biztosít erre a célra, amelyek egyikét a Chicagói Egyetem rendelkezésére bocsátja, ha megnyeri a pályázatot. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 261
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap