label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az EMNP tájékoztatni kívánja a nemzetközi szervezeteket a restitúció állásáról

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) botrányosnak tartja, hogy Romániában 25 év sem volt elegendő a kommunista diktatúra idején államosított ingatlanok visszaszolgáltatására, és ezért arra készül, hogy tájékoztassa a nemzetközi szervezeteket a restitúció állásáról.

Szilágyi Zsolt, a párt elnöke elmondta, a kommunista állam mintegy 2140 ingatlant vett el a történelmi magyar egyházaktól, ezeknek kevesebb mint a felét adták vissza. Az elnök üdvözölte, hogy az Egyesült Államoknak a zsidó vagyon visszaszolgáltatását vizsgáló különmegbízottja továbbra is érdeklődést mutat a téma iránt.  Nem akarjuk magukra hagyni a volt tulajdonosokat, hiszen ez nemcsak jogi, hanem politikai ügy is” - jelentette ki Szilágyi Zsolt. (9)


Átadták a Radnóti Miklós antirasszista díjat

Átadták a Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat hétfőn Budapesten. A kitüntetést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) 2000-ben alapította.

Radnóti-díjat kapott Borszéki Gyula XIII. kerületi alpolgármester, Fischer Ádám karmester, Galkó Balázs színművész, Holopné Schramek Kornélia XIII. kerületi alpolgármester, Janisch Attila filmrendező, Komássy Gyula, a MEASZ felügyelőbizottságának elnöke, Koncz Zsuzsa előadóművész (fotó), Konrád György író, id. Lasz György rendőrségi és biztonságpolitikai szakértő (posztumusz), a Szegő Tamás Díj Alapítvány, Szerényi Jánosné, a MEASZ alelnöke, a szombathelyi zsidó hitközség, Szunyogh Szabolcs újságíró, Ungvári Tamás irodalomtörténész, műfordító, egyetemi tanár és Vitray Tamás újságíró. (2)

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 


Kövesi a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörlését szorgalmazza

Teljesen el kellene törölni a képviselők és szenátorok előjogait Romániában, mert diszkriminatív a többi állampolgárral szemben, hogy a törvényhozók őrizetbe vétele esetében az igazságszolgáltatás helyét "politikai voks" veszi át - jelentette ki Laura Codruța Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyésze. A törvényhozókat ugyanis csak a parlament jóváhagyásával lehet őrizetbe venni, vagy házkutatást elrendelni ellenük.

"Nem normális, hogy a politikusok megakadályozhassák az igazságszolgáltatást, vagy átvegyék a szerepét" - mondta Kövesi, példaképpen Daniel Chițoiu volt gazdasági és Borbély László volt környezetvédelmi miniszter esetét hozta fel, akiket "nem adott ki" a képviselőház. (9)


Technikai gondok miatt visszafordult Bukarestbe a Kolozsvárra tartó Tarom-gép

Vissza kellett fordulnia Bukarestbe annak a Kolozsvárra tartó Tarom-gépnek, amelyik reggel 7.30-kor szállt fel az Otopeni repülőtérről. Értesülések szerint a kabinnyomás csökkenése miatt kellett az utasszállítónak visszatérnie alig néhány perccel a felszállást követően. (9)


Skót miniszterelnök: ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, Skócia függetlenné válhat

Skócia ismét népszavazást tarthat függetlenségéről, ha Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból - mondta szerda este a skót miniszterelnök.

Nicola Sturgeon, aki a függetlenségre törő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetőjeként áll a skót kormány élén, a többi skót politikai párt vezetőivel tartott televíziós választási vitában kijelentette: ha a Nagy-Britanniát jelenleg kormányzó Konzervatív Párt hatalmon marad a május 7-i parlamenti választásokon, és utána "ki akarná rángatni" az egész országgal együtt Skóciát is az EU-ból, az indokolhatná az újabb skóciai függetlenségi referendum kiírását.

 A skót függetlenségről szeptemberben megtartott népszavazáson az elszakadást ellenzők győztek. David Cameron brit miniszterelnök ugyanakkor 2017 végéig referendumot tervez a brit EU-tagság sorsáról. (9)


Ponta: Romániát nem félemlítik meg az orosz diplomácia agresszív megnyilatkozásai

Románia a NATO megbízható partnere és nem hagyja magát megfélemlíteni az orosz diplomácia agresszív megnyilatkozásai által - jelentette ki Victor Ponta miniszterelnök arra a moszkvai vádra reagálva, hogy országa a fekete-tengeri térség stabilitását veszélyezteti.

Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő azt állította: Románia fokozatosan az Egyesült Államok és a NATO hídfőállásává válik az orosz határ közelében, és ezzel kockára teszi a térség stabilitását csak azért, hogy "jobb színben tűnjön fel a tengerentúli stratégák szemében".

Ponta üdvözölte, hogy a NATO is reagált az orosz külügyi szóvivő kijelentésére. sajtóinformációk szerint Carmen Romero, az észak-atlanti szövetség helyettes szóvivője azt közölte: az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt erősíti katonai jelenlétét a szövetség keleti határán és megvédi szövetségeseit minden fenyegetéstől. (9)


Elhunyt Pap Vera színművész

Ötvenkilenc éves korában, hosszú betegség után csütörtökön elhunyt Pap Vera, a Vígszínház vezető színésznője, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész - tudatta a Vígszínház az MTI-vel. Mint írják, az egyik legnagyobb magyar színésznőt gyászolja a társulat. Pap Verát a Vígszínház saját halottjának tekinti. (2)
    

 


Bukarestbe érkezik Franco Nero

Franco Nero olasz színész, producer, forgatókönyvíró, rendező lesz a díszvendége a 11. Bukaresti Nemzetközi Filmfesztiválnak (B-EST IFF), a neves művésszel az április 20-a és 26-a között zajló seregszemle utolsó három napján találkozhatnak az érdeklődők.

A neves művész életéről, pályájáról itt olvashatnak. (8)


A Színházi Kritikusok Céhe kilép a Magyar Színházi Társaságból

A Színházi Kritikusok Céhe kilép a Magyar Színházi Társaságból, olvasható a céh honlapján. Az elnökség három tagja által – Herczog Noémi, Jászay Tamás, Tompa Andrea – aláírt közleményből kiderül: „a Színházi Kritikusok Céhe elfogadhatatlannak tartja, hogy miután a Pécsi Országos Színházi Találkozó eddigi gyakorlata szerint zsűritagnak jelölte egyik tagját, akit a Magyar Teátrumi Társaság nem fogadott el, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) a kritikuscéh delegáltja mellett nem állt ki, valamint a céh vezetőségének megkérdezése nélkül beleegyezett más kritikus meghívásába”.

Hozzáfűzik továbbá: „mindez nyilvánvalóvá tette, hogy az MSZT képtelen tagjai érdekeinek képviseletére”, ezért a Színházi Kritikusok Céhe kilép a Magyar Színházi Társaságból. (2)


Ma este száll fel a páva Kolozsváron

Kolozsváron startol az erdélyi Páva-turné: az MTVA és a Hagyományok Háza vetélkedőjének tavalyi és tavalyelőtti évadában megismert művészek ma, április 9-én este fél 8-tól a Kolozsvári Magyar Operában lépnek fel.

A szervezők – kolozsvári Tokos zenekar, nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes, sepsiszentgyörgyi Szilak legénytánckar – mellett a budapesti Csercsel énekegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a kolozsvári Harmadik zenekar, a balánbányai Ördögborda néptáncegyüttes, a szolnoki Kacsó Hanga Borbála, a tusnádfürdői Melles Endre, a balánbányai Nagy Noémi Kriszta, valamint a budapesti Herczeg Hajnalka és Hajdara Tamás látható-hallható a koncerten.

A mulatság este 10 órától a Bulgakov kávézóban (Búza/I. M. Klein utca 17. szám) folytatódik, ahol a talpalávalót Codoba Márton „Florin”, Fodor „Neti” Sándor, a Harmadik Zenekar és a házigazda Tokos zenekar húzza. Az erdélyi turné keretében 10-én Marosvásárhelyen, 11-én pedig Sepsiszentgyörgyön találkozhat a közönség a Fölszállott a páva előadóival. (13)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1195
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap