label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Húsvéti szabadságát tölti Klaus Johannis államfő

Az Államelnöki Hivatal közleményben jelentette be, hogy április 6-10 között az államfő húsvéti szabadságát tölti, ellenben a hivatal szóvivője nem válaszolt a Hotnews hírportálnak arra a kérdésére, hogy hol tartózkodik Johannis.

A hírportál megjegyzi, hogy az államfő nem vett részt Nagyszebenben vasárnap a római katolikus szentmisén, ahová minden húsvétkor el szokott menni.

A Mediafax hírügynökségnek helyiek azt nyiltakozták, hogy Johannis nincs az országban, állítólag a szüleihez ment Németországba. Nyilvánosság előtt nem jelent meg április elseje óta, amikor a török államfővel tartott sajtótájékoztatót. (3)


Több hiba a gázvezetéken, törpehőközpont robbant Nagyszebenben

Egy lakást és a tömbház közelében parkoló öt személygépkocsit rongált meg a vasárnap délutáni nagyszebeni robbanás. A helyszínelő hatóságok a Hipodromului utcai tömbház egyik teraszán történt robbanás okait még vizsgálják, a jelek szerint a törpehőközpont robbant, gázszivárgás miatt.

Egyelőre több rendellenességet találtak a belső gázvezetékeknél, ezért éjszakára biztonsági okokból felfüggesztették a földgáz-szolgáltatást, az érintett lakások gázóráit lepecsételték. A hibák kijavíttatása a tulajdonosokra vár. A robbanásban érintett lakónak ideiglenes szállást ajánlottak, amit az elutasított.

A hatóságok eredetileg 30 személyt kilakoltattak, ők később visszatérhettek otthonaikba. (6)


Megújult a párizsi Lido

Négy hónapig tartó felújítás után húsvét hétvégén nyitotta újra kapuit a teljesen megfiatalodott párizsi Lido. A jövőre 70 éves legendás revükabaré 27. műsorát az a belga Franco Dragone rendezte, akinek nevéhez a világhírű Cirque Du Soleil társulat tíz show-jának és egyebek mellett Céline Dion Las Vegas-i koncertjének megalkotása fűződik.

A Champs Elysées sugárút variétészínháza teljes átalakuláson ment át az elmúlt hónapokban: a 1132 néző befogadására alkalmas 2 ezer négyzetméteres panorámatermet újjávarázsolták, a színpadtechnikát a beépített medencével és jégpályával modernizálták.

A legnagyobb várakozás azonban az új műsort előzte meg, amelyet most először teljes egészében egy külsős szórakoztatóipari vállalatra bízott Nathalie Szabo, a Lido francia elnöke, aki volt magyar férje nevét viseli.

A Paris Merveilles (Párizsi csodák) nevű műsort rendező 62 éves belga Franco Dragone neve ismeretlen a nagyközönség előtt, pedig a Cirque du Soleil leghíresebb előadásait (Saltimbanco, Mystere, Alegría, Quidam, La Nouba, O) ő hozta létre. Amióta otthagyta a kanadai társulatot, dollár-tízmilliókba kerülő látványos showkat hoz létre Las Vegasban, kínai városokban vagy Dubajban. (4)


David Lynch kivonul a Twin Peaks-sorozat folytatásából

David Lynch kivonul a kilencvenes évek kultsorozatának, a Twin Peaksnek a folytatásából, amelyet múlt év őszén hirdetett meg a CBS tulajdonában lévő Showtime kábelcsatorna.

Lynch Twitter-üzenetben jelentette be, hogy nem lesz a rendezője a kilenc epizódra tervezett új sorozatnak a pénzről kialakult nézeteltérések miatt. Mint írta, nem kapott elegendő fizetséget arra, hogy úgy készítse el a filmet a "forgatókönyvből, ahogyan érzésem szerint meg kellene csinálni... Ezen a hétvégén elkezdtem felhívogatni a színészeket, hogy tudassam velük, nem én fogom rendezni őket" - idézte az üzenetet a BBC News honlapja, amely szerint Lynch távozása megkérdőjelezheti a sorozat folytatását.

Az eredeti tervek szerint mind a kilenc epizódot Lynch rendezte volna, aki közösen írta a forgatókönyvet és osztozott volna a produceri feladatokon Mark Frosttal, akivel annak idején is közösen dolgoztak.

A Twin Peaks 1990-ben és 1991-ben két évadban futott. A történetben Dale Cooper (Kyle MacLachlan) FBI-ügynök egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány, Laura Palmer ügyében nyomozott a képzeletbeli, titokzatos Twin Peaks városkában. A sorozat három Golden Globe-díjat kapott. Lynch 1992-ben Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! címmel
mozifilmet is készített a tévésorozat nyomán, amelyet a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutattak be. (4)


Román-spanyol konzorcium építi az autópályát Bors és Berettyószéplak között

Román és spanyol cégek konzorciuma fejezheti be az észak-erdélyi autópályának a magyar-román államhatár közelében levő Borstól Berettyószéplakig (Suplacul de Barcău) terjedő szakaszát – közölte ma honlapján az Országos Útügyi és Autópálya-társaság (CNADNR).

A 60 kilométeres pályaszakasz befejezésére kiírt versenytárgyalás győzteseként a spanyol Corsan SA és Corviam Construccion SA, valamint a román Consinit SRL, Road Consulting & Design Solution SRL és a Via Design SRL társaságok konzorciumát hirdette ki a hatóság.

A konzorciumnak azokat a munkálatokat kell befejeznie, amelyeket az amerikai Bechtel társaság kezdett el, és végzett el mintegy felerészben.

Az építőnek 24 hónap alatt kell elvégeznie a tervezési és építési munkákat, és az átadás után 30 hónapra kell garanciát vállalnia. A konzorcium áfa nélkül 701 millió lejes ajánlatot tett. Amint Ioan Rus szállításügyi miniszter korábban közölte, a pályaszakasz építését Románia saját forrásokból finanszírozza.

A Brassó és Bors között tervezett 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a román kormány az amerikai Bechtel társasággal, de miután csak 52 kilométer épült meg Gyalu (Gilău) és Aranyosgyéres között, a felek közös megegyezéssel felbontották a szerződést, a román hatóságok pedig újabb versenytárgyalásokat írtak ki több szakaszra. (4)


Februárban csökkent a nettó átlagbér, januárhoz viszonyítva

A statisztikai hivatal jelentése szerint februárban 9 lejjel (0,5%) volt kevesebb az országos nettó átlagbér, szemben az egy hónappal korábbi értékhez viszonyítva, 1731 lej volt. A legnagyobb béreket a dohánytermék gyártásban (5151 lej) jegyezték, a legkisebb béreket pedig a szállodákban és vendéglőkben dolgozóknál (999 lej).

Egy év során a bérek összege folyamatos változást mutat, tekintettel az évközben kiosztott prémiumokra, egyéb anyagi juttatásokra. Az előző év februárjához viszonyítva, a nettó átlagbér 6,5%-kal emelkedett. (3)


Hat éve nem volt ilyen olcsó a cukor

A februári elemzői várakozásokra rácáfolva tovább esett a cukor ára a világpiacon amiatt, hogy a legnagyobb előállítónak számító Brazíliában az utóbbi hetekben heves esőzések voltak, melyek hatására több cukornád teremhet - mondta Juhász Gergely, a nemesfém-forgalmazással és árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

A nyerscukorért a New York-i határidős tőzsdéken, májusi szállításra fontonként (1 font=45,35 dekagramm) már csak 12 dollárcentet kell fizetni, szemben a február eleji 15 centtel. Ilyen olcsó utoljára 2009 januárjában volt az édesítő - emlékeztetett. Az áresést alapvetően az idézte elő, hogy a világ cukorkínálata a következő, 2015. október 1-jétől 2016. szeptember 30-áig tartó szezonban kevésbé marad majd el a kereslettől, mint ahogy arra a piac korábban számított. A mintegy 179 millió tonnás éves globális termelésnél a vásárlói igények mindössze 2 millió tonnával lehetnek nagyobbak, szemben a korábban 5 millió tonnásra becsült többletkereslettel.

A második legnagyobb cukortermelő állam, India gyártását ösztönözheti, hogy ott megemelték a cukornád hatósági felvásárlási árát.Brazília és India termelési többletei bőven ellensúlyozhatják, hogy Kína, a világ harmadik legnagyobb cukortermelője - termőterületei és terméshozamai csökkenése miatt - kevesebb édesítőt állíthat elő. (3)


Medvebocsokat keresnek Nagyszebenben

Két medvebocsot láttak ma reggel Nagyszebenben, több csapat keresi, hogy elfogják őket, és egyelőre nem tudják, honnan kerültek a városba – tájékoztat a Mediafax. A szebeni sürgősségi esetek felügyelőségének szóvivője, Bianca Sabau nyilatkozta, hogy hétfőn reggel jelezték lakosok, hogy medvebocsot láttak két helyen a városban, és a felügyelőség emberei ki is mentek a helyszínekre, hogy megtalálják és elfogják az állatokat.

A helyi állatkertet vezető szebeni polgármesteri hivatal képviselői szerint az állatkertből nem szabadultak el medvék, tehát a városban látott bocsok nem onnan származnak. Feltételezik, hogy az állatok a közeli erdőből tévedtek a városba, vagy a környéken tartózkodó cirkuszból mehettek el. (3)


Purcărete Danaidák című előadása ma este a televízióban

A Silviu Purcărete által húsz évvel ezelőtt rendezett, nagy sikert aratott Danaidák című előadást sugározza ma este 8 órától a román közszolgálati televízió kettes csatornája, a TVR2. Az előadást a neves román rendező születésnapja alkalmából tűzte műsorra a közszolgálati tévécsatorna, Silviu  Purcărete április 4-én ünnepelte 65. életévét.

A húsz évvel ezelőtt bemutatott Danaidákban olyan színészek léptek fel, mint Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracas, Alexandru Repan, Mihai Dinvale, továbbá „kollektív szereplőként” ötven férfi és ötven nő lépett színpadra. (2)

További részletek a Spektákulum rovatban.


Ferenc pápa nemzetközi fellépést sürgetett a keresztények legyilkolásának megfékezésére

A nemzetközi közösség beavatkozását szorgalmazta a keresztények üldözésének és legyilkolásának megfékezésére Ferenc pápa húsvéthétfőn, a pápai lakosztálynak a vatikáni Szent Péter térre néző egyik ablakából mondott beszédében.

A hagyományosan a húsvéti időszakban mondott Regina Coeli (Mennyek királynője) imádság végén Ferenc pápa azokról beszélt, akiket a világ számos országában "üldöznek, legyilkolnak, lefejeznek csakis azért, mivel keresztények". Az egyházfő úgy fogalmazott: "ők a mi mai mártírjaink, és sokan vannak - azt mondhatjuk, hogy többen vannak, mint bármelyik más korban".

Ferenc pápa azt kérte, hogy a nemzetközi közösség "ne szemlélje szótlanul és tétlenül ezt az elfogadhatatlan bűncselekményt", amely veszélybe sodorja a legalapvetőbb emberi jogokat. "A nemzetközi közösség ne fordítsa másfelé a tekintetét!" - szólított fel az egyházfő.

Megválasztása óta Ferenc pápa többször hangoztatta már, hogy korunkban több a hitéért meghaló keresztény mártír, mint ahányat a keresztényüldözések első évszázadaiban gyilkoltak le.

Nagycsütörtökön 147 keresztény egyetemistát öltek meg Kenyában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet fegyveresei. A pápa küldötte, Fernando Filoni bíboros a húsvétot a szíriai és iraki keresztények jordániai és kurdisztáni menekülttáboraiban töltötte. A Vatikáni Rádiónak a bíboros úgy nyilatkozott, hogy az iraki Kurdisztánba menekült keresztények azt remélik, Ferenc pápa ellátogat hozzájuk. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 552
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap