label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Három párt, köztük az RMDSZ jutna be a parlamentbe

Három párt jutna be a parlamentbe egy vasárnap közzétett felmérés szerint: a szavazatok 44 százalékával az új Nemzeti Liberális Párt (PNL) nyerné a parlamenti választásokat, ha most rendeznék meg, második lenne a Ponta vezette Szociáldemokrata Párt (PSD), a voksok 34 százalékával, harmadik az RMDSZ, a szavazatok 5 százalékával. A többi párt az 5 százalékos bejutási küszöb alatt van. A Calin Popescu Tariceanu szenátusi házelnök alapította Liberális Reform Párt (PLR) a szavazatok 3 százalékát gyűjtené össze, a Traian Basescu volt államfő védnökölte Népi Mozgalom Párt (PMP) 2,5 százalékon áll, akárcsak a Nagy-Románia Párt (PRM). A parlamenti választások iránti érdeklődés 40 százalékos, ennyien mennének szavazni. Tavaly az elnökválasztások részvételi aránya meghaladta a 60 százalékot. Az Agentia de Rating Politic nevű közvélemény-kutató intézet felmérése március 30. és április 3. között, 1100 fős mintán készült, hibahatára 3 százalék.

Romániában elvileg 2016 novemberében kellene megtartani a következő parlamenti választást, amennyiben az előrehozott választást vagy bizalmatlansági indítványt tervező új liberálisok kormánybuktatási törekvései nem járnak sikerrel. (6)


EGYESÜLTEK FACEBOOK-OLDALAINK!

Tudjuk, KÉTség nem fér hozzá, EGYségben az erő. Ezt az elvet követjük most mi is, mostantól így leszünk jelen a közösségi médiában. Bizonyára többen is tapasztalták, hogy korábban duplán voltunk jelen a Facebook közösségi oldalon: egyfelől nyomon követhették új tartalmaink egy részét a Szabadság Szerkesztősége nevű Facebook-profilon, mivel azonban ott a Facebook-barátaink száma igen gyorsan elérte a megengedett 5000-es korlátot, időközben létrehoztuk a Szabadság napilap nevű Facebook-oldalunkat is.

Mivel azonban a KEVESEBB NÉHA TÖBB, ezért úgy döntöttünk, hogy a kettős arculatot egyesítjük: összeolvasztottuk a két oldalt. Ezentúl egységesen a SZABADSÁG NAPILAP nevű Facebook-oldalon követhetnek minket, így megbízható és átlátható forrásból tájékozódhatnak a világról!

Ez a hír akkor lesz igazán az Önöké, ha MEGOSZTJÁK Barátaikkal!

Boldog húsvéti ünnepeket kíván a Szabadság szerkesztősége!


Robbanás egy nagyszebeni tömbházban

Robbanás történt egy nagyszebeni tömbházban ma délután. A robbanásnak nincs halálos áldozata, ám biztonsági okokból a Hipodromului utcai épületet kiürítették. Az esemény oka egyelőre nem ismeretes, a robbanás egy teraszon történt, amelyet alaposan megrongált. A helyszínen több tűzoltóalakulat, SMURD és rendőrségi csapat tartózkodik. (6)


Hó, eső, szél húsvéthétfőn és kedden is

Ha akadt még, aki reménykedett, most már biztosnak látszik: nagykabátban kell locsolni menni az idén. Hegyvidéken havazni fog hétfő hajnaltól kedden délutánig, helyenként hóvihar is lesz, és az ország egész területén jelentős esőzések várhatók – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. A szél sebessége helyenként eléri majd az 55–60 km/h-t. Magyarországi időjárásjelentések szerint az anyaországban szerdától várható felmelegedés, és csak a következő hétvégére lesz tavaszias időjárás. (6)


Kétszáz fát ültettek a Szamos parton a kolozsváriak

Mintegy 200 fát ültettek a Donát negyedben önkéntesek a Believe in life kezdeményezésére, a városháza, az erdészeti felügyelőség, a Share Szövetség és az állatorvosi és mezőgazdasági egyetem képviselőinek részvételével. A Szamos parti játszótér mögötti területen több mint 140-en szorgoskodtak. A Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa keretében az idén Kolozsváron 10 ezer fát terveznek elültetni. A következő közösségi kezdeményezés várostakarítás lesz két hét múlva, április 18-án. (6)


VIDEÓ – Amerikaifutball – Fölényesen győzött a Kolozsvár Crusaders (Keresztesek) a Temesvár 89ers ellen

Ma az amerikaifutball-bajnokság újabb mérkőzését tartották a Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportpark pályáján: ezúttal a Kolozsvár Crusaders (Keresztesek) a Temesvári 89ers csapatával küzdött meg.

Részletek és képsorok a Sport rovatban. (4)


Tejporjelzőt a hazai friss tejre!

A tejportartalmat is fel kellene tüntetni a hazai friss tej csomagolásán – erről rendelkezik egy szociáldemokrata törvénytervezet. A szabály megszegését 5000–10 000 lejes pénzbírsággal büntetnék. A kezdeményezők szerint a termelők becsapják a vásárlókat azáltal, hogy szimplán csak tehéntejként, eredeti tejként címkézik a terméküket, miközben a legtöbb hazai friss tej tejport is tartalmaz, így csökkentett tápértékű. A tejport nem tartalmazó tej csomagolásán ezt az információt kellene feltüntetni: tejport nem tartalmaz. Indoklásukban a tervezet előkészítői a versenytanács adataira is hivatkoznak, miszerint a szupermarketekben forgalmazott friss tej 63 százaléka hazai, 36% az EU tagállamaiból, 1% nem uniós országokból származik. A címkén feltüntetett „Gyártva Romániában” (fabricat în România) felirat korántsem azt jelenti, hogy hazai tehenektől származik a tej, hanem hogy itthon csomagolták – állítják a szociáldemokrata kezdeményezők. (6)


FOTÓRIPORT – Amerikaifutball – Fölényesen győzött a Kolozsvár Crusaiders (Keresztesek) a Temesvár 89ers ellen

Ma az amerikaifutball-bajnokság újabb mérkőzését tartották a Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportpark pályáján: ezúttal a Kolozsvár Crusaders (Keresztesek) a Temesvári 89ers csapatával küzdött meg.

Részletek és fotóriport ide kattintva. (4)


Hajléktalansors egyetemistákkal és kolozsi kulcsosház Ferenczy Miklóssal

A kolozsvári református egyházban hajléktalanokról gondoskodnak. A teológiai hallgatók és gyülekezetek munkájáról a Református Híradó húsvéti számában olvashatnak riportot, a hajléktalanokkal is beszélgettünk. Ugyanott Ferenczy Miklós, a Pata utcai Fehér templom lelkésze egy élet építkezéseiről mesél, különösen a gyülekezet Kolozson felépített üdülőjéről.

A Református Híradó legfrissebb számát itt olvashatja.


Újraindították a nagy hadronütköztetőt

A mintegy két évig tartó leállás után vasárnap újraindították az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC), amelynek jelentősen megnövelt teljesítményétől a Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizikában. Az LHC irányítóközpontjából élőben tudósító blog szerint a 2-es protonnyalábbal kezdték meg a két évig tartó átépítés és korszerűsítés után a hadronütköztető újraindítását. "A nyaláb simán végighaladt az egész gépezeten. Fantasztikus látni, hogy mennyire jól megy két év és egy ekkor átalakítás után" - idézte a blog Rolf Heuert, a CERN főigazgatóját.
Az 1-es protonnyalábot ezután indították el. A CERN honlapja szerint a protonütköztetések júniusban kezdődhetnek meg.
A hadronütköztető újraindítását eredetileg március második felére tervezték, ám ez egy, a mágneses rendszerben keletkezett rövidzárlat miatt mostanáig késett. Akkor azt hangsúlyozták, hogy a késés minimális hatással van a tudományos kutatásokra, 2015-öt ugyanis annak szentelték, hogy ellenőrizzék a két évig tartó leállás után újraindított gép teljesítményét. A kutatásokat a tervek szerint 2016 és 2018 között végzik. (3)


 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1128
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap