label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Letartóztattak öt embert a kenyai terrortámadás kapcsán

A kenyai hatóságok letartóztattak öt embert az afrikai ország egyik egyetemén végrehajtott véres terrorakcióval kapcsolatban péntek este – közölte Joseph Nkaissery kenyai belügyminiszter az NTV televíziós csatornán.

Fegyveresek csütörtökön 148 embert – 142 egyetemi hallgatót, három rendőrt és három katonát – öltek meg a keleti Garissában, a sebesültek száma eléri a nyolcvanat, sokak állapota válságos. A biztonsági erők végeztek négy támadóval.

További részletek a napirendben rovatban. (2)

Fotó: MTI
 


Este Jézus feltámadást ünneplik a katolikus templomokban

Nagyszombaton Krisztus kereszthaláláról elmélkednek a keresztények, az esti vigília-szertartással a katolikus templomokban pedig már kezdetét a húsvét, a kereszténység legnagyobb, Jézus feltámadását hirdető ünnepe.

A vigília szertartása négy, jól elkülönülő részből áll: a fény liturgiájából, az igeliturgiából, a vízszentelésből és az áldozati liturgiából. A jelenlegi liturgikus rend, a IV. századra vezethető vissza. 

A szertartás a tűzszenteléssel kezdődik, majd a pap meggyújtja a húsvéti gyertyát, amelynek fénye a feltámadt Jézus Krisztust jelzi, aki új reményt ad az embernek.

A húsvéti igeliturgia végigvezeti a híveket az üdvösségtörténet nagy állomásain, majd felhangzik a Glória, Isten dicsőítése, és "visszatérnek a harangok", felszólítva a hívőket Krisztus győzelmének ünneplésére. A szentleckét követően az ünnepélyes alleluja Isten népének ujjongó örömét fejezi ki. Az evangélium Jézus feltámadásának története, amelynek felolvasása után szentbeszéd hangzik el.

Ezután a keresztkútnál vizet szentel a pap. Ha vannak keresztelendők, ekkor részesülnek a beavató szentségekben, ha felnőttek, a keresztelés mellett a bérmálásban és az elsőáldozásban is, ahogy az már az ősegyházban is gyakorlat volt. Az egész hívő közösség is megújítja keresztségi fogadalmait: hitet tesz Isten mellett és ellene mond a sátán kísértésének. A vigília ünnepét az Eucharisztia ünnepélyes bemutatása koronázza meg.A szentmise után a hívek körmenetet tartanak, hogy az egész világ számára elvigyék az örömhírt: Krisztus Feltámad! (9)

 


Kiesési rangadón nyert az U FC (FRISSÍTVE FOTÓRIPORTTAL)

A labdarúgó I. liga 24. fordulójának szombat esti mérkőzésén Kolozsvár másik csapatának is véget ért a bajnoki ínség: az U FC 1–0-ra legyőzte a Bukaresti Rapidot a Kolozsvár Arénában.

A gólt Geoffrey Castillion lőtte az 56. percben.

Helyszínen készült felvételeink ITT. (7)


CFR: Astra elleni diadal

A labdarúgó I. liga 24. fordulójában az edzőváltáson átesett Kolozsvári CFR 1907 (a lemondott Eugen Trică helyét egyelőre a gyakran dzsókerként használt eddig másodedző, Dican Ferenc vette át) idei lejobb eredményét jegyezte: a 2015-ben szerzett második bajnoki gól az első – szenzációs – győzelmet hozta el.

Az 1–0-s siker a Gyurgyevói/Giurgiui Astra otthonában születetett meg, szöglet után Ionuţ Larie fejelt a hálóba. (7)


A Mount Everest megmászására készül Török Zsolt aradi hegymászó

Török Zsolt (fotó) szombat reggel indult Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal jusson fel a Föld legmagasabb hegycsúcsára. Az MTI-nek elmondta, hogy a déli oldalon próbálkozik, amelyiken a csúcs első meghódítói, Edmund Hillary és Tenzing Norgay is haladtak. Hozzátette, romániai hegymászó még nem jutott fel ezen az útvonalon a 8848 méter magas csúcsra.

Török Zsolt fizikailag és lelkileg is felkészültnek mondta magát. Megjegyezte, hogy azért választotta az oxigénes mászást, mert ezzel is be szerette volna biztosítani a sikert. Hozzátette, könnyebben teljesíthető feladatra számít, mint amilyen a Nanga Parbatnak és az Eiger északi falának a megmászása volt, a Mount Everestet azonban szimbólumnak tekinti, amelynek a meghódítására kisgyerek kora óta vágyik.

Az aradi magyar hegymászó elmondta, hogy a román zászlóval és támogatóinak a zászlajával készül a csúcsra. Mint fogalmazott, meggyőződése, hogy konfliktust gerjesztenek azok az erdélyi magyar mászók, akik a magyar zászlót viszik magukkal. (2)


Hollandiában nem aranyos kisnyuszi, hanem éltes jószág a húsvéti nyúl

Hollandiában is a tojás a húsvéti ünnepek egyik legfontosabb kelléke, mellé azonban a hollandok nem aranyos kisnyuszit, hanem igazi, éltes, méretes mezei nyulat képzelnek el húsvéti nyúlként.E két jelkép uralja hetek óta a hollandiai boltok polcait, és az ünnepekre a családok jelentős része - különösen a kisgyermekesek - apró fatojásokkal, nyuszifigurákkal, színes girlandokkal, tavaszköszöntő feliratokkal dekorált, már-már karácsonyfa-méretű fűzfaágakkal díszíti fel a házát. 

A tojásfestés Hollandiában is kedvelt húsvét előtti foglalatosság, statisztikai adatok tanúsága szerint csak a húsvéti ünnepek alatt - a csokoládétojásokat nem számítva - 35 millió tojást fogyasztanak el a 16 millió 800 ezer lakosú országban.

Nagypénteken az általános iskolába járó gyerekek úgynevezett húsvéti reggeliző dobozt ajándékoznak egy-egy osztálytársuknak. Ezek többnyire egyszerű cipős dobozok, amelyeket a gyerekek saját kezűleg díszítenek ki. Néhány iskolában az utóbbi években - úgymond az egészséges táplálkozás jegyében - megtiltották, hogy a húsvéti reggelihez édességet, gyümölcslekvárt, illetve fehér kenyeret csomagoljanak. Így aztán a csokoládétojások is tiltólistára kerültek, átadva helyüket a jóval unalmasabb, viszont ezerszer egészségesebbnek ítélt sajtos szendvicsnek.

A világhírű hollandiai virágkultúrához kötődik a húsvéti ünnepek másik régi hagyománya: Hollandiából érkeznek a római Szent Péter térre a tulipánok, amelyekkel a pápa húsvét vasárnapi áldásosztására díszítik fel a Vatikán központját. A holland virágkertészek huszonkilenc éve minden esztendőben 42 ezer darab tulipánt szállítanak Rómába erre az eseményre. A hagyományok szerint az ajándékért a pápák hollandul mondanak köszönetet. E szokás eddig csupán egy alkalommal tört meg, 2013-ban Ferenc pápa olaszul mondta el a köszönő szavakat. (9)

 


Germanwings - Két kényszerleszállás egy nap alatt

Az egyik hajtómű hibája miatt kényszerleszállást hajtott végre a stuttgarti repülőtéren a Germanwings Kölnből Velencébe tartó járata. Az Airbus A-319-es gép pilótája azért döntött a kényszerleszállás mellett, mert olajszivárgás miatt le kellett állítania az egyik hajtóművet. 

A gép 123 utassal és 5 fős személyzettel a fedélzetén 10 óra előtt szállt fel Kölnben. 11 óra körül a kapitány jelentette a hibát a légiirányításnak. A gép 11:10-kor landolt Stuttgartban. A Germanwings közlése szerint nem kényszerleszállás történt, jelen esetben egy "standard biztonsági eljárásról" volt szó - tájékoztat az index.hu.

Ugyancsak ma egy másik Germanwings gépnek is kényszerleszállást kellett végrehajtania. A Hannoverból Rómába tartó járaton egy utas és egy utaskísérő annyira rosszul lett, hogy azonnali orvosi ellátásra szorultak – közölte a légitársaság szóvivője. Egy utas arról számolt be, hogy az egyik, mögötte ülő nőnek a repülés miatti félelemtől pánikrohama lett. Ezután csak annyit észlelt a történtekből, hogy süllyedni kezdett a gép és feltűntek a velencei lagúnák. Ezután a gép leszállt, a pilóta pedig közölte az utasokkal, hogy a személyzet egy tagja és egy utas rosszul lett, ezért úgy döntött, leszáll a Marco Polo reptéren. (9)

 


Ferenc pápa pénzadományt küldött a római hajléktalanoknak

Miközben Ferenc pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a Via Crucis keresztútját vezette, az olasz főváros utcáin élő hajléktalanok között pápai pénzadományt osztottak szét - jelentette szombaton a Vatikáni Rádió.

Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás péntek este kilenctől éjfélig végigjárta Róma legnagyobb vasútállomásait, valamint a Szent Péter tér és a Vatikán környékét, és az éjszakát itt töltő hajléktalanoknak átadta Ferenc pápa ajándékát. A hajléktalanok fejenként egy borítékot kaptak, benne Ferenc pápa húsvéti jókívánságaival, a pápa fényképével és pénzadománnyal. Krajewski érseket Diego Ravelli atya, a vatikáni alamizsna-hivatal vezetője kísérte - jelentette a Vatikáni Rádió. 
 

Az adomány összegét nem közölték, de tavaly a Krajewski érsek által szétosztott borítékokban egyenként ötven euró volt. Most mintegy háromszáz római hajléktalan kapott segítséget. A pápai alamizsna hivatal vagyona azokból a bevételekből származik, amelyeket a hívők a keresztelőkre, esküvőkre és más évfordulókra kért pápai áldásokért fizetnek. A hivatal bevételét a mindenkori pápa jótékonysági célokra fordítja.
 

Ferenc pápa a Colosseumnál tartott keresztút végén mondott beszédében Krisztus szenvedését azokéhoz hasonlította, akiket a családjuk és a társadalom az utcára taszít, ahol figyelem és szolidaritás nélkül, az emberek nemtörődömsége és közönye által megsebezve élnek. (9)


Nem változott jelentősen a németek viszonya a repüléshez a Germanwings-gép katasztrófája óta

Nem változott számottevően a német lakosság viszonya a repüléshez a Germanwingslégitársaság egyik utasszállító repülőgépének márciusi katasztrófája óta. Egy pénteken ismertetett felmérés szerint a túlnyomó többség nem aggódik és nem tervezi, hogy ezentúl ritkábban utazik repülővel.

Az ARD közszolgálati televízió megrendelésére készült reprezentatív közvélemény-kutatásban megkérdezettek csupán 9 százaléka mondta azt, hogy a következő időszakban nem utazik repülővel, és csak 1 százalék nem akar soha többé repülőre szállni. A felmérésben résztvevők 89 százaléka nem változtat utazási szokásain.

Az utazás világbajnokainak is nevezett németek tavaly minden korábbinál többet utaztak repülővel. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) március elején közölt kimutatása szerint a német repülőterekről 2014-ben 81,6 millióan indultak útnak, ami 2,7 millióval - 3,4 százalékkal - több az egy évvel korábbinál. Így tovább folytatódott a növekedés 2010 óta megfigyelt trendje.

A legtöbben - 60,9 millióan - Európán belül utaztak. A legnépszerűbb célország Spanyolország volt, oda 12,1 millióan utaztak repülőgéppel Németországból, ami 5,8 százalékos növekedés éves összevetésben. (9)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 558
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap