label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Házi őrizetbe helyezték Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét

A bukaresti törvényszék házi őrizetbe helyezte csütörtökön Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és helyettesét, Szőke Domokos alpolgármestert – közölte a Mediafax.  A döntés ellen mind a korrupcióellenes ügyészség (DNA), mind pedig a székelyföldi önkormányzati vezetők fellebbezést nyújthatnak be.

Ráduly Róbertet és Szőke Domokost szerdai csíkszeredai házkutatások után Bukarestbe szállította a korrupcióellenes ügyészség (DNA), ahol többórás éjszakai kihallgatás után csütörtök hajnalban őrizetbe vették őket. Az ügyészek előzetes letartóztatásukat kérték a bukaresti törvényszéktől. (9)


Kelemen Hunor a romániai jogsértésekről számolt be Strasbourgban

„A Mikó-ügy precedenst teremt arra, hogy az eddig rendezett tulajdonjogi helyzeteket visszafordítsák, hogy intézményi és igazságszolgáltatási eszközökkel megkérdőjelezzék azt, hogy az egyházak jogot formálhatnak elkobzott és visszaszolgáltatott ingatlanjaikra. Félő, hogy ez az eljárás a jogállamiságra vonatkozó aggályokat is ébreszt” – jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök április 30-án, csütörtökön Strasbourgban, az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának ülésén, amelyen a Mikó-ügy történetét, a tulajdonjog romániai helyzetét, az ingatlan-visszaszolgáltatási és kárpótlási folyamat jelenlegi állását ismertette. (9) 


Szolidáris az RMDSZ Rádulyékkal

„Az RMDSZ szolidáris Ráduly Róbert és Szőke Domokos csíkszeredai önkormányzati vezetőkkel, hiszen közéleti tevékenységük során mindketten a közösség érdekében dolgoztak és dolgoznak. Tiltakozunk kollégáink meghurcolása ellen, bízunk ártatlanságukban, és abban, hogy az ügyészség mielőbb lezárja az ellenük indult eljárást. A médiában nyilvánosságra hozott híresztelésekkel ellentétben, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nem gyanúsítja csúszópénz elfogadásával Ráduly Róbertet és Szőke Domokost, ezért az RMDSZ várja az ügy mihamarabbi tisztázását, és úgy véli, az ártatlanság vélelme kollégáinkat is megilleti” – áll az RMDSZ tegnapi állásfoglalásában.(9)


Maior lesz Románia washingtoni nagykövete, Hurezeanu pedig Bonnba megy

Tizennégy nagykövet kinevezését hagyta jóvá Klaus Johannis államfő. Értesülések szerint az amerikai külképviseletet George Maior (képünk), a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatója fogja vezetni, Emil Hurezeanu ismert politikai elemző pedig bonni nagykövet lesz. Adrian Cioroianu liberális politikus, a Tăriceanu-kormány egykori külügyminisztere az egyre-másra botrányba keveredő Nicolae Manolescut váltja az UNESCO-nagyköveti tisztségben.  (9)


Nepáli földrengés – Kimentették Török Zsoltot a Mount Everest alaptáborából

Az utolsó romániai hegymászót, Török Zsoltot is kimentették helikopterrel a Mount Everest déli oldalán lévő alaptáborából - jelenti a Mediafax hírügynökség a román külügyminisztérium közleményére hivatkozva.

A külügyi kommüniké nem nevezte meg az aradi hegymászót, csak azt tudatta, hogy az utolsó román alpinista is biztonságba került egy közeli településen a - szombati nepáli földrengés nyomán a Mount Everesten bajba került - négy román alpinista közül. A hírügynökség szerint azonban egyértelműen a felszerelése nélkül maradt Török Zsoltról van szó, hiszen egyik társa, Iustin Ionescu szerdai Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy négyük közül már csak Török Zsolt maradt az alaptáborban. (9)


Izsák Balázs: Románia a kisebbségi jogok folyamatos megsértését ünnepli

Izsák Balázs szerint a kisebbségvédelmi keretegyezmény elfogadásának huszadik évfordulója alkalmából tartott kolozsvári konferencián Románia tulajdonképpen azt ünnepli, hogy húsz éve folyamatosan megszegi az egyezmény előírásait.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke hívatlanul vett részt a külügyminisztérium és a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) által szervezett konferencia nyitóelőadásain, és ezt követően nyilatkozott a sajtónak. Elmondta, alig van olyan előírása a keretegyezménynek, amelyet Románia folyamatosan ne sértene meg, a legsúlyosabbnak pedig a Ponta-kormány régiósítási tervét tartotta. Ez ellentétes azzal az előírással, amely tiltja a nemzetiségi arányok megváltoztatását a közigazgatási határok átrajzolásával.

„Ezen a konferencián sok szép dolgot mondtak, épp csak a valóságról nem esett szó” - jelentette ki Izsák Balázs. (9)


Politikai menedékjogot sürget a Jobbik Markó Attilának

A Jobbik azt kéri a magyar kormánytól, hogy adjon menedékjogot az anyaországból tartózkodó Markó Attilának, az RMDSZ volt parlamenti képviselőjének, akinek előzetes letartóztatását szerdán rendelte el a legfelső bíróság.  

A vádlott távollétében hozott romániai legfelső bírósági határozat nem jogerős, ellene 48 órán belül lehet fellebbezni. Szávay István, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő MTI-hez eljuttatott közleményében a román jogállamiság gyalázatának tartja az előzetes letartóztatás elrendelését.

Arra is kérte a kormányt, hogy adjon meg minden segítséget a kommunizmus által államosított magyar ingatlanok visszaszolgáltatása kapcsán meghurcolt egykori képviselőnek. Emellett - mint írta - elvárják a magyar külügytől, hogy diplomáciai eszközökkel gyakoroljon nyomást az egész erdélyi magyar közösség megfélemlítését célzó koncepciós eljárás megszüntetése érdekében. Markó Attila és a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának másik hét volt tagja ellen március 9-én hivatali visszaélés gyanújával emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. (4)


Ma hajnalig zajlott Ráduly Róbert és társai kihallgatása

Őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét és Szőke Domokost, a város egyik alpolgármesterét - közölték ma a hírügynökségek. 

A székelyföldi város elöljáróit szerda este csendőrök vitték Bukarestbe a DNA központi székházába kihallgatásra, miután az ügyészek házkutatást tartottak lakásaikon, illetve a csíkszeredai városházán. Ráduly Róbertet és Szőke Domokost ma hajnalban vitték a bukaresti rendőrségi fogdába, őrizetbe vételük 24 órára szól.

A DNA előzetes letartóztatásukat kérte a bukaresti törvényszéktől, ámbár még nem közölte, hogy mivel gyanúsítja őket.  A sajtóba kiszivárgott értesülések szerint az ügyészek azzal gyanúsítják Ráduly Róbertet, hogy havi tízezer euró csúszópénzt kapott a parkolódíjak begyűjtésével megbízott cég tulajdonosától. (4)


Bogdan Aurescu: csak a kultúrák párbeszéde vezethet a társadalom fejlődéséhez

Bogdan Aurescu külügyminiszter szerint csak a kultúrák párbeszéde vezethet el a társadalom fejlődéséhez. A miniszter azon a mai kolozsvári konferencián beszélt a hazai kisebbségvédelmi modellről, amelyet a tárca és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szervezett a Kisebbségvédelmi Keretegyezmény elfogadásának huszadik évfordulója alkalmával.

Bogdan Aurescu kijelentette: a magukat elszigetelő kultúrák nem képesek fejlődni, így az etnikai alapú területi autonómia sem lehet jó megoldás a kisebbségvédelemben.

Elmondta, hogy Románia kialakította saját kisebbségvédelmi modelljét, amelynek alapja a kisebbségek bevonása a politikai döntéshozatalba.    

A modell nem tökéletes, szükség van folyamatos fejlesztésére, de jobb megoldást nyújt a kisebbségi kérdésre, mint más modellek - közölte Bogdan Aurescu. (4)


A Velencei Bizottság elismeri Románia érdemeit a kisebbségvédelemben

A Velencei Bizottság pozitív és építő jellegű megközelítést tapasztal Románia részéről a kisebbségvédelemben – jelentette ki Gianni Buquicchio, a testület elnöke azon a kolozsvári konferencián, amelyet a román kisebbségvédelmi modellről szerveztek az Európa Tanács (ET) által kidolgozott Kisebbségvédelmi Keretegyezmény elfogadásának huszadik évfordulója alkalmából.

Az ET konzultatív szervét vezető jogász kijelentette, a Velencei Bizottságnak nem feladata, hogy monitorozza az országok kisebbségvédelmét, de azt tapasztalja, hogy a román hatóságok kiemelten figyelnek a kisebbségvédelmi keretegyezmény és más alkalmazható normák betartására. Azt is megemlítette, hogy Románia kezdeményezően járult hozzá a Velencei Bizottság általános kisebbségvédelmi jelentéseinek az elkészítéséhez.

Gianni Buquicchio a külügyminisztérium és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem által szervezett nemzetközi konferencia megnyitója után átvette a kolozsvári egyetem díszdoktori címét. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:549
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 371
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap