label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Szándékos pusztítást sejtetnek a Germanwings-gép második fekete dobozának adatai is

A második fekete doboz adatainak első értékelése szerint is szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést a Germanwings német légitársaság múlt héten az Alpokban lezuhant utasszállító gépének másodpilótája – közölte pénteken a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA).

A katasztrófa helyszínén csütörtökön megtalált adathordozó információinak első elemzése alapján megállapítható, hogy „a pilótafülkében tartózkodó pilóta beprogramozta a robotpilótát arra, hogy kezdjen süllyedést 100 láb (30 méteres) magasságig, majd a süllyedés folyamán a pilóta többször is módosította a robotpilóta beállítását annak érdekében, hogy gyorsítsa a süllyedő repülőgép sebességét” – olvasható a BEA közleményében.

A hatóság tovább részleteket nem közölt, de jelezte: folytatódik a második doboz adatainak kiértékelése „a repülés pontos és tényszerű lefolyásának megállapítása érdekében”. (2)

(Fotó: MTI/AP/Claude Paris)


Kiengedték a börtönből Gigi Becalit

Csaknem két év bebörtönzés után feltételesen szabadlábra helyezték George Becali üzletembert, aki pénteken elhagyta a konstancai Poarta Albă börtönt. A medgidiai bíróság ítélete után a konstancai törvényszék is úgy döntött, hogy Becali elhagyhatja a fegyházat. Mint ismert, a Steaua tulajdonosát a védelmi minisztériummal lebonyolított törvénytelen telekcsere miatt ítélték börtönbüntetésre. Az üzletember úgy nyilatkozott, hogy ezentúl új életet kezd, és egész vagyonával a szegényeken akar segíteni. (5)

Fotó: click.ro (archív)


Érvénytelenítette a bíróság a magyar himnusz énekléséért kirótt bírságot

Érvénytelenítette a sepsiszentgyörgyi bíróság pénteki ítéletében azt a jegyzőkönyvet, amellyel Kovászna megye prefektusa bírságot rótt ki a magyar himnusz elénekléséért a Magyar Polgári Párt Kovászna megyei szervezete ellen.

A bíróság a honlapján közölt ítéletben megállapította, hogy a prefektus törvénytelenül bírságolta meg a Magyar Polgári Pártot (MPP), és mentesítette az MPP-t az ötezer lejes bírság kifizetésétől. Elutasította ugyanakkor, hogy az MPP kérésére megállapítsa annak a kormányhatározatban rögzített előírásnak a törvénytelenségét, amely alapján a prefektus a bírságot kirótta.

Az MPP-t 2014. december 2-án bírságolta meg Marius Popică, Kovászna megye – azóta leváltott – prefektusa amiatt, hogy az MPP által 2014. június 4-én tartott sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen elénekelték a magyar himnuszt. (9)


Börtönbe kell mennie Ioan Niculaénak is, Románia leggazdagabb üzletemberének

Jogerősen 2 és fél év börtönbüntetéssel sújtotta egy bukaresti bíróság pénteken közzétett ítéletében Ioan Niculaét, az ország leggazdagabb üzletemberét, akit abban találtak vétkesnek, hogy törvénytelenül finanszírozott egy elnökválasztási kampányt. A milliárdos emellett 641 ezer lej pénzbüntetést is kapott. Az indoklás szerint Niculae 1 millió euróval finanszírozta a Szociáldemokrata Pártból (PSD) időközben kizárt Mircea Geoana volt államfőjelölt 2009-es kampányát. Ezért cserében azt várta volna el, hogy kormányalakításkor ő dönthesse el, ki lesz a gazdasági miniszter. Niculae ugyanis érdekelt volt abban, hogy gyárai kedvezményes áron kapjanak földgázt az állami gázvállalattól. Az ítéletet a bukaresti ítélőtábla hozta meg. Első fokon az egyik bukaresti kerületi bíróság 2013 őszén még felmentette az ügy vádlottjait. Ezt a döntést bírálta most felül az ítélőtábla.
    Niculae vagyonát a romániai gazdagok legutóbbi toplistája csaknem 1,1 milliárd euróra becsüli. Cégbirodalmának legnagyobb eleme az Interagro vállalat, amely műtrágyagyártással foglalkozik, és az egyik legnagyobb szereplő a hazai élelmiszerpiacon. Niculae ugyanakkor a román futball egyik legnagyobb támogatója is, ő szponzorálta az Astra Ploiesti élvonalbeli csapatot, amely az elmúlt években rendszeresen szerepelt az Európa Ligában. (3)


Magas francia kitüntetést kapott Kertész Imre Nobel-díjas író

Kertész Imre Nobel-díjas írót (fotó) a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének parancsnoki fokozatával tüntették ki csütörtök este a francia nagyköveti rezidencián Budapesten – közölte a követség pénteken az MTI-vel.

A kitüntetést Roland Galharague francia nagykövet adta át Kertész Imrének. Mint írják, Franciaország a kultúra világának legmagasabb francia elismerésével a jelentős irodalmi munkássággal rendelkező író és a kivételes személyiségű ember előtt tiszteleg. „Franciaország a kitüntetéssel kívánja elismerni Kertész Imre jelentős hozzájárulását a kultúrához és az irodalomhoz, valamint a magyar író életművének univerzális dimenzióját” – olvasható a tájékoztatóban.

A művészetek, az irodalom és a kulturális örökségek megőrzése terén végzett kiemelkedő teljesítményért járó kitüntetést 1957-ben alapították. A francia kulturális minisztérium által adományozott elismerésnek három – lovagi, tiszti és parancsnoki – fokozata van. (2)

 


Kristóf Márton lett a legjobb színész a vilniusi nemzetközi filmfesztiválon

Kristóf Márton (fotó) az Utóélet című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színész díját a csütörtökön véget ért 20. Vilniusi Nemzetközi Filmfesztiválon Litvániában. A Zomborácz Virág rendezésében készült film a New Europe – New Names (Új Európa – új nevek) versenyszekció tíz filmje között szerepelt a programban.

Litvánia egyik legjelentősebb kulturális eseményén évente több mint 200 alkotást tűznek műsorra. A fesztivál versenyszekciójában új, innovatív alkotók és filmjeik versengenek egymással. (2)
    

 


Zöld vonal a tanfelügyelőségen: feljelenthetjük a tanárt

A Kolozs Megyei Tanfelügyelőség hétfőtől ingyenes telefonvonalat fog működtetni, amelyen a szülők megreklamálhatják a tanítók, tanárok viselkedését, de egyéb problémákat is a felügyelőség tudomására hozhatnak – jelentette ki ma Valentin Cuibus főtanfelügyelő.

Az intézkedésre azt követően kerül sor, hogy a S: Toduţă Zenelíceumban egy tanítónő hülyének és félkegyelműnek nevezett egy első osztályos gyereket. A tanítónő állítólag rendszeresen becsmérelte a tanulókat, emiatt az egyik apuka riportofont rejtett gyereke iskolatáskájába, és hangfelvételt készített az esetről, s azzal a sajtóhoz fordult.

Az eset kapcsán a tanügyminiszter felszólította Cuibust, hogy függessze fel állásából a tanítónőt, aki román sajtóforrások szerint rögtön az esetet követően betegszabadságra „menekült”. Cuibus elmondta: már rég tervezték egy ilyen telefonvonal beüzemelését, de az incidens miatt eldöntötték, nem várnak vele többet. (13)


Pert vesztett Victor Ponta Kolozsváron

Egyetlen tárgyalás után – amelyen Victor Ponta miniszterelnök nem jelent meg – máris ítélet született abban a közigazgatási bírósági perben, amelyet Mihai Seplecan Kolozs Megyei Tanácsos kezdeményezett, mivel a kormányfő nem írta ki az időközi választást a megyei önkormányzat elnöki tisztségére.

A bíróság ítélete arra kötelezi Victor Pontát, hogy tűzze ki a választások időpontját. Az ítélet nem végleges, Ponta 15 napon belül fellebbezhet.

Mint ismeretes, a tanácselnöki fotel azt követően üresedett meg, hogy Horea Uioreanu korrupciógyanúba keveredett és több hónapot töltött előzetes letartóztatásban. Seplecan már többször megpróbálta megkaparintani a tisztséget, de rendre elhamarkodta a dolgot, és a kinevezésére vonatkozó tanácsi határozatokat a prefektus érvénytelenítette. (13)


FOTÓRIPORT – Csendőrnap karatéval, hószállingózással

A román csendőrség fennállásának 165. születésnapja alkalmából helyi hivatalosságok részvételével tartottak rövid ünnepséget ma délelőtt a Bocskai/A. Iancu téren.

A ceremóniát különféle bemutatók követték, így a „kékruhások” karaté- és dzsúdótudásukat mutatták meg az érdeklődőknek, valamint csendőrkutyákat is láthattunk „akció közben”.

Végül a csendőrség fegyverarzenálját illetve a bevetések során használatos speciális járműveket lehetett közelről is megnézni, az erős széllökések és az időnkét szállingózó hópelyhek miatt inkább csak futólépésben, hiszen az idő nem tartott a látogatókkal. A csendőrség egyébként a jövő héten bekapcsolódik az Iskola másképp programba, így azok az iskolások, akik az idő miatt most kénytelenek voltak kihagyni a látványosságot, bepótolhatják a mulasztást.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


FOTÓRIPORT – Viharos szél pusztított a Rákóczi úton

Ma délben viharos szél tarolt a kolozsvári Rákóczi/Grigorescu úton: egy gesztenyefa kidőlt, és alaposan megrongált egy parkoló Skodia Octaviát, valamint könnyebben egy másik gépkocsit.

A helyszínen készült felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 738
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap