label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az alsóház elhalasztotta a párt-finanszírozás törvényének újraelemzését

A képviselőház ma Marian Neacşu PSD-s frakcióvezető javaslatára úgy döntött, visszaküldi egy hétre a választási törvény bizottságához a párt-finanszírozás és a politikai pártok törvénytervezetének újraelemzéséről szóló kérést.

„Mivel a tegnap a választási törvény bizottságában megvitatott véleményezéshez képest a ma nekünk bemutatott véleményezésben egy sor cikkely jelent meg, egyesek ezek közül kiegészítő jellegűek, nem voltak összhangba hozva és nem is került sor megvitatásukra a bizottságban, kérem, hogy küldjük vissza ezeket a tervezeteket a bizottsághoz” - mondta a PSD képviselője. (4)


Július elsejétől a háborús veteránok pótlékát 75 százalékkal emelik

A kormány által ma elfogadott sürgősségi rendelet értelmében július elsejétől a háborús veteránok pótlékát 75 százalékkal emelik. A rendeletet a Háborús Veteránok Napján fogadta el a kormány.

A kabinet ülésén Victor Ponta kormányfő rámutatott, a pótlékok továbbra is nagyon alacsonyak, és hangsúlyozta, veteránnak számítanak azok is, akik a közelmúltban vettek részt kiküldetésekben a háborús övezetekben.

„A veterán kifejezés már nem csak azt a nagyon idős személyt jelenti, aki sok évvel ezelőtt részt vett a háborúban, hanem azokat a katonáinkat, akik részt vettek kiküldetésekben háborús övezetekben. Bárhogy is, a pótlékok nagyon alacsonyak, a növelés jelentős, azonban még így sem fedezi azt, amit kellene” - mondta Ponta. (4)


Ponta arra kérte a minisztereket, tárgyaljanak a közigazgatási szakszervezetekkel

Victor Ponta kormányfő felkérte az illetékes minisztereket, hogy folytassák a párbeszédet a közigazgatási szakszervezetekkel,rámutatva, a sztrájk a legrosszabb megoldás. Álláspontja szerint ezzel csak az állampolgárokat büntetik, akik jövedelmet hoznak a büdzsébe, amelyből majd valamikor megemelhetik a tisztviselők bérét.

„Őszintén szólva, a sztrájk a lehető legrosszabb megoldás. Csak annyit érünk el vele, hogy az állampolgárokat büntetjük, de nem lesz több pénzünk, amit azután a köztisztviselőknek adjunk esetleg. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha többet és jobban dolgozunk, és jobban kezeljük a pénzeket” - fejtette ki Ponta a mai kormányülés elején. (4)


Nem hívják az RMDSZ-t a kisebbségvédelem hazai modelljéről szóló konferenciára

Sem az RMDSZ-t, sem a Kisebbségkutató Intézetet nem hívták meg arra a nemzetközi konferenciára, amit a külügyminisztérium és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) szervez holnap Kolozsváron a húsz éve elfogadott kisebbségvédelmi keretegyezményről, és a kisebbségvédelem román modelljéről.

"Az RMDSZ az MTI híréből értesült a konferenciáról. Sem a szövetségi elnök, sem a politikai alelnök - aki a nemrég tartott RMDSZ-kongresszusig a szövetség külügyeiért felelt -, sem a főtitkár, sem a Kolozs megyei szervezet nem kapott meghívót a kolozsvári konferenciára" – nyilatkozta ma az MTI-nek Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára.

A politikus hozzátette: a konferencia, amelyre Kolozsvárra várják Gianni Buquicchiót, a Velencei Bizottság elnökét is, feltételezhetően csak a külügyminisztérium "kirakatintézkedése". (4)


Kovács Péter: Elfogadhatatlan és sértő, hogy a kolozsvári multikulturális oldalon ne jelenjen meg a magyar közösségről egyetlen szó sem

„Elfogadhatatlan és sértő, hogy a kolozsvári multikulturális oldalon ne jelenjen meg a magyar közösségről egyetlen szó sem, hogy ne lehessen magyarul is elérni a portált, ezt a mulasztást mielőbb pótolni kell. Éppen ezért, az RMDSZ Főtitkársága önkéntesnek jelentkezik, és részt vállal a hiányzó tartalom fordításában” – reagált Kovács Péter főtitkár Borzási Sarolta, a Kolozsvár Ifjúsági Főváros projektet koordináló Share Föderáció magyar ügyekért felelős munkatársának indoklására, amely szerint a honlapon azért nincs magyar tartalom, mert ennek lefordítására nincs kapacitás, hiszen nem jelentkeztek elegen erre a munkára.

Részletek a Napirenden rovatban. 4)


Házkutatást tartott Csíkszereda elöljáróinál a korrupcióellenes ügyészség

Házkutatást tartott ma Ráduly Róbertnél, Csíkszereda polgármesterénél, valamint Antal Attila és Szőke Domokos alpolgármestereknél és a csíkszeredai városházán a korrupcióellenes ügyészség (DNA) – közölte a Mediafax. A hírügynökség közlése szerint az ügyészek és az őket támogató álarcos rendőrök hajnalban szállták meg a városházát, az elöljárók lakását, valamint egyes olyan cégek székhelyét és a tulajdonosaik lakását, amelyek szerződéses viszonyban állnak a polgármesteri hivatallal.

A hírügynökség ügyészségi forrásokra hivatkozva közölte, Ráduly Róbertet többek között azzal gyanúsítják, hogy egy közvetítőn keresztül havi tízezer euró csúszópénzt kapott a parkolódíjak begyűjtésével megbízott cég tulajdonosától. Azzal is gyanúsítják a polgármestert, hogy 200 ezer lej csúszópénzt kapott egy építőanyag-kereskedéssel foglalkozó nagyáruház építési engedélyének kiadásáért és a forgalmi rendezés megvalósításáért az áruház környékén.

Szőke Domokos alpolgármestert azzal gyanúsítják, hogy a reális összeg százszorosáért ítélt oda egy zöldövezeti munkálatra szóló megbízást egy bukaresti cégnek. Antal Attila alpolgármestert pedig amiatt vizsgálják, hogy a Márton Áron és a Segítő Mária gimnáziumok felújítására szerződtetett cég a valós ár ötödrészéért végzett felújítási munkálatokat az alpolgármester szüleinek tulajdonában álló házon. (4)


Ponta: csökkenteni lehet az áfát az előadások belépti díjára is

A könyvek hozzáadott-értékadójának csökkentése mellett, amit a művelődési miniszter javasolt, csökkenteni lehet az áfát az előadások belépti díjára is, jelentette ki Victor Ponta kormányfő a mai kormányülésen.

„Gratulálok Vulpescu művelődési miniszter úrnak a könyvek hozzáadott-értékadójának csökkentésére tett javaslatáért, támogatom. Úgy vélem, hogy az előadások belépti díjának és a többi dolognak is csökkenthetjük az áfáját” - mondta Ponta.

A művelődési miniszter a múlt héten bejelentette, hogy 9 százalékról 5 százalékra fogják csökkenteni az áfát a könyvek esetében; az intézkedés a jövő évtől lépne hatályba. (4)


Ponta: nem tudjuk lefagyasztani az árakat az üzletekben, de kiróhatunk rendkívüli illetékeket

A kormány nem tudja befagyasztani a termékek árát az üzletekben, de behozhat bizonyos alkotmányos és európai intézkedéseket, például nagyon magas rendkívüli illetékeket abban az esetben, ha a kereskedők nem csökkentik az árakat az áfa 9 százalékra való csökkentése után, jelentette ki a kormányfő.

Victor Ponta a kormány mai ülésén kérte, hogy az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Versenytanács figyelmesen ellenőrizze az üzletekben az árak helyzetét. (4)


FEJLEMÉNY – Orbán Viktor áll Martin Schulz rendelkezésére

"Orbán Viktor álláspontja szerint a halálbüntetés kérdését napirenden kell tartani. Természetesen a témában európai szinten is konzultációkat kell folytatni, így a miniszterelnök ezúttal is örömmel áll Schulz elnök úr rendelkezésére" - közölte a Magyar Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Az MTI azt követően kereste meg Havasi Bertalant, hogy Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ma Strasbourgban tudatta, telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt.

A magyar kormányfő keddi pécsi látogatásán a kaposvári dohánybolti gyilkossággal kapcsolatos kérdésre válaszolva foglalt állást amellett, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. Néhány éve azt hitték, a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglani büntetést, de ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő - mondta Orbán Viktor, aki szerint a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha állampolgárai védelméről van szó. (4)


FEJLEMÉNY – Martin Schultz sürgős telefonbeszélgetést kezdeményezett a magyar miniszterelnökkel

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke ma Strasbourgban közölte: telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt.

Az EP ma délelőtti ülésének kezdetén Jörg Leichtfried osztrák szociáldemokrata EP-képviselő első felszólalóként, a nemzetközi média jelentéseire hivatkozva azt mondta, hogy Orbán Viktor felvetette a halálbüntetés visszaállításának gondolatát. Leichtfried szerint ez ellentétes lenne az európai joggal, "barbarizmussal" érne fel.

Schulz erre adott válaszában közölte: ő is olvasta az erről szóló beszámolót, és Orbán Viktor titkárságánál reggel kezdeményezte, hogy telefonon beszélhessen a magyar miniszterelnökkel. Hozzátette, hogy amint megtörténik ez a beszélgetés, tájékoztatást fog adni annak eredményéről.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, Orbán Viktor szerint napirenden kell tartani a halálbüntetés bevezetésének a kérdését. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 307
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap