label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Ejtették a vádat Markó Attila volt RMDSZ-es képviselő ellen az egyik kárpótlási ügyben

Ejtette a vádat a korrupcióellenes ügyészség Markó Attila, az RMDSZ volt parlamenti képviselője ellen az egyik kárpótlási ügyben, amely miatt a vádhatóság tavaly decemberben le akarta tartóztatni a politikust - közölte ma maga a vádlott Markó Attila.

A volt képviselő egy közösségi oldalon ismertette az ügyészség vádiratának rá vonatkozó passzusát, amely szerint ejtették ellene a hivatali visszaélés vádját. Korábban a politikus többször kérte ezt, mivel nem vett részt a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok után járó kárpótlásokat elbíráló bizottság szóban forgó ülésén. A vádhatóság szerint az adott ülésen a testület tagjai jóváhagytak egy olyan kárpótlást, amelynek összegét egy telek reális árának háromszoros túlértékelésével állapították meg.

Ebben az ügyben vádat emeltek többek között Alina Bica ellen, aki a szervezett bűnözés elleni ügyészség vezetője volt. A vádhatóság élére való kinevezése előtt Bica is tagja volt a kárpótlási bizottságnak.

Markó Attila ellen egy másik kárpótlási ügyben is vádat emeltek április elején. Ennek vádiratában szerepel most, hogy az első ügyben ejtették az ellene megfogalmazott vádat. A második ügyben három rendbeli hivatali visszaéléssel vádolják amiatt, hogy a kárpótlási bizottság tagjaként hozzájárult három kárpótlás megítéléséhez, amelynek összegét az ügyészség szerint szintén többszörösen túlértékelt telkek alapján állapítottak meg. Az ügyészek szerint ezáltal 85 millió euróval károsították meg az államot. (4)


ActiveWatch: Johannis tisztázza álláspontját a nemzeti kisebbségek jogairól

Az ActiveWatch civil szervezet felszólította ma Klaus Johannis államfőt, hogy tisztázza álláspontját a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartásáról.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


A kormány támogatni fogja a parlamentben a csapvíz áfájának a csökkentését is

A kormány egy módosító javaslatot támogat az élelmiszerek áfáját csökkentő sürgősségi rendelethez, amely a csapvíz áfáját is 9 százalékra csökkentené, jelentette be ma Victor Ponta kormányfő, a PSD elnöke a párt mai ülése után.

A rendelet, amit a kormány már elfogadott, előírja, hogy júniustól kezdődően 24 százalékról 9 százalékra csökken az élelmiszerek és az alkoholt nem tartalmazó italok hozzáadott-értékadója.

Ponta hangsúlyozta, a sürgősségi rendelet parlamenti vitáján a kormány támogatni fog egy módosító javaslatot, amely előírja, hogy a lakosság által fogyasztott csapvíz áfáját is csökkentsék le 9 százalékra. A költségvetésre ez 100 millió eurós alatti megterhelést jelent.

A PSD-ben egy héttel ezelőtt került szóba a téma, hogy a csapvíz áfáját is csökkentsék, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter akkor kijelentette, az intézkedést ősztől helyezhetnék hatályba, a költségvetés alakulásának függvényében. (4)


Romániában huszonöt éve először van több nyugdíjas, mint gyermek

Romániában huszonöt éve először van több 65 évnél idősebb nyugdíjas, mint 15 évnél kisebb gyermek, ami a lakosság elöregedését vetíti előre - írta ma az Adevărul című napilap.

Az újság a statisztikai hivatal adatait ismerteti, amelyek szerint 2015-ben Romániában 3,4 millió 65 évnél idősebb nyugdíjas szerepel a nyilvántartásban, miközben a 0-14 év közötti gyerekek száma 3,3 millió. 2014-ben ez utóbbiak még többen voltak, mint a nyugdíjasok, az arányok megfordulása január 1-től állt be. A lap felidézi, hogy 1992-ben még 5 millió gyermek jutott 2,5 millió nyugdíjasra, így 23 év után a 15 évnél kisebb gyerekek száma csaknem felére csökkent.

A szociológusok szerint egész Európában megfigyelhető ez a demográfiai hanyatlás. Rámutattak, hogy megváltoztak a fiatalok családalapítási és gyerekvállalási szokásai. 1990-ben például a férfiak 25 évesen nősültek, a nők 22 évesen, míg most a hazai nők esetében 27 éves korra, a férfiak esetében 30 éves korra tolódott ki a házasságkötés pillanata. A hazai nők 1990-ben az első gyermeket 22 évesen szülték, most 26 évesen hozzák világra.

A szociológusok szerint a Romániát erőteljesen sújtó elvándorlás, a születési arányszám drasztikus csökkenése és a megnőtt várható élettartam eredményezi ezt a kedvezőtlen demográfiai arányt - olvasható az Adevărulban. (4)


Izsák Balázs: nem tévedésből tűnt el Iohannis üzenetéből a kisebbségi kérdés

Nem valószínű, hogy közönséges tévedésből cserélte le az elnöki hivatal Klaus Johannis államelnöknek azt az üzenetét, amely a kisebbségi kérdésre vonatkozó megállapításokat tartalmazott - véli Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Átadták a felújított Reményik Sándor Galériát

Sok esemény helyszíne volt az évek során a tíz esztendővel ezelőtt felszentelt galéria, de szükségesnek látszott, hogy az Evangélikus-Lutheránus Egyház Püspöksége által működtetett belvárosi helyiség megújuljon. Az erről szóló döntést tavaly hozták meg, a felújító munkálatokat pedig Guttmann Szabolcs építészre bízta a püspökség. A hétfő esti átadási ceremónián ezt a megújulást ünnepelhettük, a hálaadó ünnepségen Fehér Attila főtanácsos és Adorjáni Dezső Zoltán püspök köszöntötte az egybegyűlteket, illetve mondott hálaadó imádságot.

Az eseményen készült fotókat a Riport rovatunkban tekinthetik meg. (2)


Mircea Daneliucot ünnepli idén a TIFF

Mircea Daneliuc rendezőt (fotó) ünnepli idén a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) abból az alkalomból, hogy negyven évvel ezelőtt debütált a filmszakmában, olvasható a fesztivál mai közleményében.

A Daneliuc-retrospektív keretében tizenkét filmet vetítenek le a fesztivál ideje alatt – köztük a negyven évvel ezelőtt bemutatott A hosszú út (Cursa) című első filmjét is – lesz plakát- és fotókiállítás, ezenkívül a rendező találkozik majd a fiatal filmesekkel és filmkedvelőkkel, és jelen lesz az 1980-ban bemutatott Mikrofonpróba című filmje vetítésén. (2)

További részletek a holnapi Szabadságban.


Lilian Zamfiroiu lemondott a Román Kulturális Intézet (ICR) éléről

Lilian Zamfiroiu lemondott a Román Kulturális Intézet (ICR) elnöki tisztségéből. A lemondást Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnökének kabinetjében pénteken regisztrálták, mondták el ma parlamenti források.

Lilian Zamfiroiu lemondását pénteken Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnökének kabinetjében regisztrálták, mivel az ICR a felsőház alárendeltsége alatt álló intézmény.

A lemondás a Hivatalos Közlönyben való megjelenésekor válik hatályossá.

Parlamenti források nyilatkozata értelmében Lilian Zamfiroiut vatikáni nagykövetnek neveznék ki.

Lilian Zamfiroiu diplomatát 2013. június 26-án nevezték ki a Román Kulturális Intézet elnöki tisztségébe, a PSD frakciójának javaslatára. (4)


Kedden és szerdán országszerte esőkre és lehűlésre kell számítani

Az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) szerint kedden és szerdán országszerte csapadékra kell számítani, nagy kiterjedésű területeken esni fog az eső, a csapadék mennyisége elszigetelten elérheti a 40 litert négyzetméterenként. Az idő is lehűl, az év eme időszakához képest hideggé válik.

Kedd reggel 10 órától szerda este 20 óráig az egész ország területén lehűlésre, alacsony hőmérsékletekre és esőkre kell számítani, tájékoztatott ma az ANM. (4)


Elütötte a vonat Dés mellett. Mit találtak a rendőrök az áldozat mobiltelefonjában?

Ma reggel a Kolozs megyei Dés közelében vasúti baleset történt, amelynek következtében egy személy életét vesztette – tájékoztatta a sajtót a rendőrség.

Közölték: a városnak a Beszterce felőli bejáratánál egy 50 éves férfit ütött el a Máramarossziget irányából közlekedő vonat. A kékruhások úgy vélekednek, öngyilkosságról lehet szó, közvetlenül a tragikus baleset előtt ugyanis a férfi körülbelül harminc alkalommal hívott egy nőt mobiltelefonon. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 520
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap