label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Európai luxusüzleteket kiraboló bűnszövetkezetet leplezett le a román ügyészség

Tízmillió euró értékű árut, főleg ékszereket lopott el európai luxusüzletekből az a bűnszövetkezet, amelyet csütörtökön számolt fel a szervezett bűnözés elleni ügyészség.

Az ügyészek a rendőrség közreműködésével 54 helyen tartottak házkutatást Románia több városában, ezek nyomán ékszekereket, drága órákat és luxusgépkocsikat foglaltak le.

Az európai luxusüzletek kirablására szakosodott bűnszövetkezetet egy tíz évre jogerősen elítélt, és tavaly nyáron tévedésből szabadon engedett román állampolgár irányította.

Az elmúlt két évben egyebek mellett Belgiumban, Andorrában, Németországban, Ausztriában, Hollandiában, Horvátországban és Szlovéniában hajtottak végre betöréseket. (9)

 


Feltámasztja Băsescu a PDL-t

Levédte a Demokrata-Liberális Párt (PDL) nevet Traian Băsescu az Állami Szabadalmi és Védjegyhivatalnál (OSIM). Az ex-államfő volt pártja színeiben akar parlamenti mandátumot szerezni a 2016-os választásokon. Hírügynökségi jelentések szerint Băsescu az Elena Udrea letartóztatásával gazdátlanul maradt Népi Mozgalom Pártját (PMP) akarja PDL-nek át(vissza)keresztelni. A PMP alapítói ugyanis a PDL egykori tagjai, ilyen szempontból a Băsescu-Udrea köré csoportosuló politikusok nem tesznek mást, mint „visszaszerzik” pártjukat.

Tavaly, miután az új vezetéssel elégedetlen belső ellenzék elhagyta a pártot, a Vasile Blaga kezére került PDL egyesült a Nemzeti Liberális Párttal (PNL), az új politikai alakulat azonban megtartotta a PNL elnevezést, a PDL pedig, mint különálló párt, megszűnt létezni. Ennek ellenére Vasile Blaga, aki jelenleg az új PNL társelnöki tisztségét tölti be, jelezte: óvást emel a PDL márkanév bejegyeztetése ellen. (9)


Marosvásárhelyi utcanévtáblák - Tüntetést szervez az EMNP

Tüntetést szervez jövő keddre az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a marosvásárhelyi rendőrségnek a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében tanúsított túlkapásai ellen – közölte csütörtökön a párt.

Az EMNP marosvásárhelyi szervezete ezenkívül a nap folyamán beadvánnyal fordult a város polgármesteri hivatalához, amelyben Valentin Bretfelean azonnali menesztését kéri a marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség éléről. A párt a sajtónak is eljuttatott beadványában úgy foglalt állást, hogy a rendőrfőnök sokadik alkalommal él vissza hatalmával, és nacionalista megfontolásból etnikai feszültségeket szít a városban. (9)


Marosvásárhelyi utcanévtáblák - Az MPP a rendőrfőnök leváltását követeli

Etnikai feszültségkeltéssel vádolta a kétnyelvű marosvásárhelyi utcanévtáblák miatt bírsággal fenyegetőző helyi rendőrfőnököt ma Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, és a tisztségviselő leváltását követelte.

Biró ugyanakkor rámutatott arra is: másutt is üldözik a román hatóságok a magyar feliratokat.

Az MPP marosvásárhelyi sajtóértekezletén Vass Imre, a közeli Makfalva község MPP-s polgármestere arról számolt be, hogy Maros megye prefektusa a községhez tartozó Hármasfaluban kihelyezett, a településrészek történelmi megnevezéseit magyarul és románul feltüntető feliratok eltávolítására szólította fel a község polgármesteri hivatalát. (4)


Juan Goytisolo kapta a Cervantes-díjat

Juan Goytisolo katalán író kapta a legrangosabb spanyol irodalmi elismerést, a Cervantes-díjat. A kitüntetést csütörtökön adta át a királyi pár Alcalá de Henaresben a díj névadójának, Miguel de Cervantesnek szülővárosában, a könyv világnapján.

A 84 éves Juan Goytisolo köszönőbeszédében a világban és Spanyolországban tapasztalható igazságtalanságok ellen emelt szót. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.


FOTÓRIPORT – Sorstársaihoz látogatott Weis Fanni

A kolozsvári Kozmutza Flóra Hallásérültek Speciális Iskolájába látogatott ma délelőtt Weis Fanni hallássérült modell, ahol betekintést nyert az iskola életébe, diákokkal beszélgetett. 18 órakor A csend világából a csend hangáig címmel tart előadást a Báthory István Elméleti Líceumban. 

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg; a Weis Fannival készült interjú a holnapi Szabadságban olvasható. (13)


Hoppon maradt a Kolozsvár Aréna

A Román Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága véglegesítette: az idei Román Kupa döntőnek a Nemzeti Aréna ad otthont (amelyet az eredeti tervek szerint is a finálé helyszínének jelöltek) és nem a Kolozsvár Aréna.

Május 31-én a döntőben a Bukaresti Steaua és a Kolozsvári U FC csap össze, a fővárosiak tehát gyakorlatilag hazai pályán játszanak, hiszen a bajnoki mérkőzéseiket is ott játsszák.

Addig is hétvégén a két együttes a bajnokságban is megmérkőzik, az U FC–Steaua találkozó 21 órakor kezdődik a Kolozsvár Arénában. (7)


KÜLDJ EGY VICCET ÉS NYERJ HUMORFESZT-BELÉPŐT!

Küldj egy viccet az office@szabadsag.ro email-címre április 24-én 15.00 óráig, és nyerj egy kétszemélyes belépőt a szombati Humorfeszt-gálára, a Florin Piersic moziba!

Az e-mailben írd meg neved és telefonszámod is (nem lesz publikus). A viccet beküldők között kisorsoljuk a meghívó szerencsés tulajdonosát, akit telefonon értesítünk.

Ha jó viccet kapunk, megjelentetjük a Szabadságban is! (13)


Lokalizálhatnak sürgősségi hívás esetén

A hazai Speciális Távközlési Szolgálat (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – STS) szakemberei olyan számítástechnikai programot fejlesztettek ki, amely segítségével az 112-es sürgősségi hívást eszközlő személy lokalizálható – jelentette ki ma Dănuţ Popescu. Az 112-es egységes sürgősségi szám üzemeltetéséért felelős tábornok hozzátette: az európai normáknak megfelelően jelenleg a helymeghatározást a mobilszolgáltató cégek által végzik.

Popescu közölte: a műholdas helymeghatározó rendszert (GPS) használó applikáció maximum 20 métert tévedhet. A segélyhívást okostelefonról kell lebonyolítani, s ráadásul az illetőnek be kell kapcsolnia a GPS szolgáltatást.

Popescu tábornok megjegyezte, hogy a STS akár most is működésbe helyezhetné az applikációt, de a jelenlegi európai törvények értelmében a helymeghatározás csakis a mobiltelefon-szolgáltatók segítségével lehetséges.

Arról is beszámolt, hogy a szakemberek olyan rendszert is kidolgoztak, amely segítségével a segélykérés SMS üzenetben is eszközölhető. – Ezt a különböző fogyatékkal élő személyek számára alkalmas. Amennyiben ezt a megoldást üzembe helyezzük, akkor külön alkalmazottak lesznek, akik az SMS üzeneteket figyelik, s írásban válaszolnak a kérésekre – mondta a tábornok. (4)


ANAF: 880 cég ellenőrzése nyomán 885 bűnvádi keresetet készítettek elő a felügyelők

Az ANAF felügyelői az év első három hónapjában 880 cég ellenőrzése után 885 bűnvádi keresetet készítettek elő, az államnak okozott károkat 2,6 milliárd lejre becsülik, tájékoztat ma kiadott közleményében az Országos Adó- és Pénzügyi Ügynökség (ANAF).

Az ANAF felügyelői által vizsgált cégek a kereskedelem, az építkezés és a mezőgazdasági eredetű élelmiszerek eladása terén tevékenykedtek.

A felügyelők 2,6 milliárd lejre becsülik az államnak okozott károkat, emellett azon cégeknél, amelyek esetében bűnvádi keresetet készítettek elő, megközelítőleg 877 millió lejre rúgó biztosítékot kötöttek le.

A tavalyi év hasonló időszakához képest 2015. első negyedévében 38,07 százalékkal (641-ről 885-re) nőtt az Adóügyi Felügyelőség Igazgatósága által felterjesztett bűnvádi keresetek száma, a biztosítási intézkedések pedig 119 százalékkal emelkedtek (399,3 millió lejről 877,1 millió lejre). (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 344
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap