label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Marosvásárhelyi utcanévtáblák – Az RMDSZ kiáll a kétnyelvű feliratok mellett

Az RMDSZ minősíthetetlennek tartja a marosvásárhelyi helyi rendőrség fellépését a kétnyelvű marosvásárhelyi utcanévtáblák ellen – nyilatkozta a szövetség főtitkára.

Kovács Péter szerint az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének jogi védelmet kell biztosítania azok számára, akiket a helyi rendőrség meghurcolt az utcanévtábla-ügyben, és politikai eszközökkel el kell érnie, hogy a városban mindenhová kikerüljenek a kétnyelvű utcanév-táblák.

A főtitkár bírálta Peti Andrást Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármesterét, és Soós Zoltánt, a városi önkormányzat RMDSZ-es képviselőjét, akik szerinte defenzívába vonultak.

"Az RMDSZ-es alpolgármesternek és városi tanácsosnak nem az a feladata, hogy a rendőrség visszaéléseit magyarázza, vagy hogy kiskapukat keressen" - jelentette ki Kovács Péter. (4)


Könnyebben utazhatnak Kanadába 2016-tól a román állampolgárok

Könnyebben utazhatnak 2016-tól Kanadába a román állampolgárok - jelentette be ma Victor Ponta miniszterelnök.

A kormányfő közölte, hogy Románia bekerül a jövő évtől a kanadai utasnyilvántartási rendszerbe (eTA), s ez lehetővé teszi, hogy azok a román állampolgárok, akiknek az elmúlt tíz évben volt már kanadai vízumuk, többet nem kell kérniük ilyen okmányt.

A román állampolgárok jelenleg csak vízummal utazhatnak be az észak-amerikai államba. (4)


Székelyföld nevében pályázik Sepsiszentgyörgy az Európa Kulturális Fővárosa címre

Székelyföld nevében pályázik Sepsiszentgyörgy az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címre - közölte ma Antal Árpád, a város polgármestere az M1 aktuális csatorna műsorában.

Bár maga a kiírás elsősorban városoknak szól, a pályázatra Sepsiszentgyörgy az egész Székelyföld nevében nevez, hiszen nemcsak a város, hanem az egész régió értékeit akarja megmutatni a világnak. A városok és a községek is fel lesznek készülve arra, hogy több száz, akár több ezer turistát fogadjanak és megmutassák Székelyföld szépségeit - fogalmazott a polgármester.

Sepsiszentgyörgy Románia legnagyobb magyar többségű városa, az október végéig leadandó pályázat is az identitás erősítése jegyében készül a székelyföldi városok bevonásával. Statisztikusok szerint egyébként Romániában Sepsiszentgyörgyön a legnagyobb az egy főre eső, kultúrára fordított összeg.

Knop Ildikó, a sepsiszentgyörgyi városimázs iroda munkatársa elmondta, hogy már zajlanak az egyeztetések a kulturális intézmények vezetőivel, civil szervezetek képviselőivel. A város a közösségépítés és Székelyföld népszerűsítésének jegyében tíz romániai várossal száll versenybe, a polgármester szerint erős a mezőny.

A pályázatot október 10-ig kell benyújtaniuk az EKF címre jelentkezőknek, végleges döntés 2016 novemberére várható. A zsűri 10 tagja európai intézményeket, kettő pedig a romániai művelődési misztériumot képviseli.

2021-ben egy román és egy görög várost illet meg az Európa Kulturális Fővárosa cím, ennek elnyeréséért mindkét országban versenyt szerveznek a települések között. (4)


Şova ügyében a szenátus állandó bizottsága egyetért a jogi bizottsággal

A szenátus állandó bizottsága ma jóváhagyta a jogi testület által kiállított határozatot a Şova esetében adott voksról, és elküldi azt kihirdetés végett a Hivatalos Közlönynek, jelentette be Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke.

A szenátus elnöke leszögezte: egy rövid ülésre összehívta az állandó bizottságot, hogy tudomásul vegyék a határozattervezetet, amelyet a jogi bizottság kiállított.

„Az állandó bizottságban megszavaztuk ezt a tervezetet, elfogadtuk és elküldjük kihirdetés végett a Hivatalos Közlönynek” - mondta Tăriceanu.

A határozattervezet így szól: „a március 25-én lezajlott szavazás nyomán megállapítjuk, hogy nem teljesültek a 2006/96-os törvény 24. cikkelye 4. bekezdése és a szenátus szabályzatának 73. cikkelye által követelt feltételek Dan Şova szenátor őrizetbe vételére és előzetes letartóztatására vonatkozó kérés jóváhagyására”. (4)


Kelemen Hunor: hosszú az út egy írásbeli egyezségig a PNL-vel, működik a kézszorítás is

- Hosszú az út az RMDSZ és a PNL közötti parlamenti együttműködésre vonatkozó írásos egyezségig - mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke ma RFI-nek. Leszögezte: létezett már egy ilyen dokumentuma egy volt PNL-elnökkel, amelyet azonban nem tartottak be.

Kelemen Hunor hozzátette: „minden előfeltétele megvan” azonban annak, hogy az RMDSZ és a PNL sok kérdésben egyetértsen.

Arra a kérdésre, hogy egy írásbeli egyezség nem feltételezne-e bizonyos garanciákat is, Kelemen így válaszolt: „Én írtam már alá írásbeli egyezséget egy volt PNL-elnökkel, és ezt nem tartották be, és én nem tehettem egyebet, mint hogy lobogtassam az papírt. Tehát, ami engem illet, ha valakinek megszorítottam a kezét és megígértem neki, hogy megteszek valamit, akkor én írásbeli szerződés nélkül is megteszem azt. Úgy gondolom, hogy komoly és felelős emberek között egy kézfogás is olyan egyezséget jelent, ami működik”.

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke a múlt héten kijelentette, a liberálisok megbeszéléseket akarnak az RMDSZ-szel a parlamenti együttműködést és a PNL kormányprogramjának támogatását szorgalmazó egyezmény aláírására. (4)


Országszerte hideg időjárás szerdán és csütörtökön

Szerdán és csütörtökön országszerte hideg időre, alacsony hőmérsékletekre kell számítani, figyelmeztetett ma az Országos Meteorológiai Intézet (ANM), hozzátéve, egyes vidékeken dér keletkezik, a hőmérsékletek pedig fagypont közeliek lesznek.

Az ANM tájékoztat, hogy szerda este 22 órától csütörtök reggel 8 óráig országszerte alacsony hőmérsékletekre kell számítani.

„Az említett időszakban az idő minden régióban hideg lesz. Máramarosban, Erdélyben, illetve a többi régió dombvidékén és elszigetelten az ország többi részében is dér várható, a hőmérsékletek pedig fagypont közeliek lesznek” - áll az intézet előrejelzésében.

A meteorológusok szerint a csütörtökről péntekre virradó is keletkezhet dér, de kisebb kiterjedésű területeken. (4)


Megadóztatják a borravalót

Megadóztatják a borravalót - döntötte el ma a bukaresti kormány, amely sürgősségi rendeletet fogadott el erről.

A rendelkezés szerint a kereskedelmi egységeknek külön nyugtatömbön kell regisztrálniuk a borravalót, amit 16 százalékkal adóztatnak meg. Hazánkban ennyi ugyanis a társasági adó, és ezentúl a borravaló is adóköteles bevételnek számít.

A borravaló ugyanakkor áfa-mentes és amennyiben az alkalmazottak között szétosztják, nem kell magasabb társadalombiztosítási járulékot sem fizetni utána.

Ez a rendelet része a kormány azon intézkedéssorozatának, amit az adócsalás visszaszorítása érdekében hozott meg az elmúlt hetekben.

A vendéglátó-ipari egységekben az alkalmazottak saját pénzét naponta nyilvántartásba kell venni, ugyanis amennyiben az adóellenőrök eltérést tapasztalnak a vizsgált üzletben lévő pénz és a leszámlázott összegek között, szigorú büntetéseket rónak ki. (4)


A munkaügyi felügyelők több mint 130 feketén dolgozó személyt azonosítottak

A munkaügyi felügyelők 133 feketén dolgozó személyt azonosítottak az április14-17. közötti időszakban, az emiatt kirótt bírságok összege közel 500 ezer lejre rúg és 29 munkáltatót megbüntettek, tájékoztatott ma a Munkaügyi Felügyelőség (IM).

Az említett időszakban végzett ellenőrzések nyomán a Munkaügyi Felügyelőség összesen 860 ezer lej értékben, azaz 195 590 euró értékben rótt ki bírságokat.

A munkaügyi felügyelők 133 feketén dolgozó személyt azonosítottak. Ezek közül 40-en Krassó-Szörény megyeiek voltak, 33-an Bihar megyeiek, 18-an Bukarestiek. A felügyelők 4 személy ellen javasolták a bűnvádi eljárás elindítását, mivel azok ötnél több személyt dolgoztattak törvényes munkaszerződés nélkül” - áll a sajtónak eljuttatott közleményben. (4)


Terrortámadást akadályozott meg a francia rendőrség Párizsban

Egy vagy két templom ellen tervezett merényletet egy 24 éves informatikus-hallgató, akit vasárnap tartóztatott le a rendőrség Párizsban - jelentette be ma a francia belügyminiszter.

Bernard Cazeneuve sajtótájékoztatóján elmondta: a férfit megfigyelés alatt tartották a titkosszolgálatok, mert Szíriába készült, hogy csatlakozzon a dzsihádistákhoz. Gépkocsijában és a Párizs egy déli kerületében található lakásán fegyvereket, töltényeket, golyóálló-mellényeket, telefonokat és informatikai eszközöket foglaltak le a nyomozók.

"Olyan dokumentumot is találtak (a rendőrök), amelyből egyértelműen megállapítható, hogy az érintett személy valószínűleg egy vagy két templom ellen tervezett azonnali merényletet. Vasárnap reggel ezt a támadást elhárítottuk" - fogalmazott a tárcavezető. (4)


Obama: Washington figyelmeztette Teheránt, hogy ne küldjön fegyvereket Jemenbe

Az amerikai kormány "nagyon direkt üzeneteket" küldött Iránnak, amelyben arra figyelmeztette, hogy ne küldjön Jemenbe fegyvereket, amelyeket fel lehetne használni a térségbeli hajóforgalom veszélyeztetésére - közölte az MSNBC televíziónak nyilatkozva Barack Obama amerikai elnök.

"Azt mondtuk nekik, hogy ha Jemenen belül olyan csoportok kapnak fegyvert, amelyek veszélyeztetik a hajózást, az problémát fog okozni. Nem küldünk nekik homályos üzeneteket" - mondta az elnök, aki szerint amerikai hadihajók a hajózás szabadságának szavatolása érdekében tartózkodnak a Perzsa-öböl térségében.

Steve Warren ezredes, a Pentagon szóvivője ezzel kapcsolatban kijelentette: iráni teherhajók egy konvojának jelenléte az Arab-tengeren közrejátszott abban a döntésben, hogy újabb amerikai hadihajókat vezényeljenek a háború sújtotta Jemen partjainak közelébe. Warren ugyanakkor cáfolta, hogy a Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó és a Normandy romboló feladata az lenne, hogy olyan iráni hajókat állítsanak meg, amelyek fegyvert szállítanak a Teherán által támogatott húszi gerilláknak, akik az Egyesült Államokkal együttműködő jemeni kormány csapatai ellen harcolnak. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 479
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap