label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis: meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a jövendőbeli parlament együttműködik az igazságszolgáltatással

„Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a jövendőbeli parlament teljes mértékben együtt fog működni az igazságszolgáltatással”, írta Klaus Johannis államelnök ma a Facebook oldalán, hangsúlyozva, hétfőn elkezdi a tanácskozások új fordulóját a parlamenti pártokkal.

„A pártok és a választási kampányok finanszírozása korrekt módon és átláthatóan kell történjék. A külföldön élő románok számára biztosítani kell a szavazás jogát. A választási rendszer reformjának garantálnia kell olyan jelöltek jelenlétét, akiket érdekel a közpénzek megfelelő módon való kezelése és valóban az állampolgárok érdekeit képviselik. Biztosítanunk kell ugyanakkor magunkat arról, hogy a jövendőbeli parlament teljes mértékben együtt fog működni az igazságszolgáltatással” - szögezi le az államelnök a közösségi hálón.

Klaus Johannis bejelenti, hogy hétfőn elkezdődik a tanácskozások újabb fordulója a parlamenti pártokkal és politikai alakulatokkal, melyeken az említett témák lesznek napirenden. (4)


Románia felkészíti katonai repülőtereit az F-16-os harci gépek fogadására

Románia felkészíti katonai repülőtereit a 2016-tól hadrendbe állítandó F-16-os harci repülőgépek fogadására – jelentette ki Mircea Duşa védelmi miniszter csütörtökön, Aranyosgyéresen, ahol a Dacian Thunder 2015 elnevezésű román–amerikai hadgyakorlaton vett részt.

A miniszter arról számolt be, hogy folyamatban vannak a repülőtér-felújítási munkálatok a Feteşti-i támaszponton, és az év második felében elkezdődik az aranyosgyéresi repülőtér felújítása is. A félévesre tervezett aranyosgyéresi munkálatok során felújítják a reptér futópályáját, kibővítik a repülőgép-parkoló platformot, és korszerűsítik a légi irányítást.

Románia Portugáliától vásárolt 12 használt F-16-os vadászgépet, amelyek 2016-tól érkeznek az országba. Mircea Duşa azt is elmondta, hamarosan elkezdik a tárgyalásokat a többfunkciós vadászgépek egy újabb rajának a beszerzéséről. (13)


Az államelnök és a pártok közötti tanácskozások április 20-án folytatódnak. Miről egyeztetnek?

Klaus Johannis államelnök és a parlamenti pártok képviselői közötti tanácskozások április 20-án folytatódnak a választási törvénnyel, illetve más aktuális témákkal, olvasható az Államelnöki Hivatal honlapjára ma feltöltött közleményben.

„A tanácskozások témája a választási törvény lesz, beleértve azon részét is, amely a határokon kívül élő román állampolgárok szavazáshoz való jogának a biztosítására vonatkoznak” – áll a dokumentumban.

Napirenden lesz ugyanakkor a parlamenti képviselők elleni ügyészi kérések jóváhagyásának a kérdése is, illetve más közérdekű témák is. (4)


Több ezer ember tüntetett egy autópályáért

Több ezer ember vonult utcára ma az ország déli részén, akik a Piteşti és a Nagyszeben közötti autópálya megépítését sürgették.

A tüntetők a francia Renault tulajdonában lévő Dacia gépkocsigyár Mioveni városban működő gyárának alkalmazottai és hozzátartozói voltak.

A hírügynökségek 6-7 ezerre becsülték a tiltakozók számát, akik amiatt elégedetlenek, hogy a kormány csak 2020 után építi meg a Déli-Kárpátokat átszelő autópályát. Attól tartanak, hogy a késlekedés miatt a Renault elköltözteti a Dacia üzemét Romániából. (4)


Ponta a Versenytanács támogatását kéri az élelmiszerek áfáját illetően

Victor Ponta kormányfő a Versenytanács támogatását kérte az élelmiszerek 9%-ra való csökkentést követő néhány hónapban, hogy megakadályozzák az új kartellek piacon való megjelenését, rámutatva, a kenyér esetében a csökkentésnek „kevésbé pozitív részei is voltak”.

„Meg szeretném kérni önöket, hogy támogassanak minket a június elseje utáni időszakban, egy-két-három hónapig a versenyszabályok és a piaci szabályok alkalmazásában, miután az élelmiszerek áfája csökken. A kenyér esetében tapasztalhattuk, hogy a csökkentésnek vannak pozitív és kevésbé pozitív részei is. Most azonban minden élelmiszer áfája csökken, ezért szeretném azt hinni, hogy a versenyszabályok és a szabad piaci szabályok valóban működni fognak, és nem fogunk felébredni új kartellekkel a húsiparban, a pékiparban, más termékek iparában. Mert ez a jelenség tulajdonképpen meg fogja állítani azt, amit pedig mi a leginkább akartunk, éspedig a nyílt versenyt, alacsonyabb árakat és nagyobb minőséget” - jelentette ki Ponta a Versenytanács tevékenységi beszámolóján.

A kormány határozata értelmében június elsejétől 9 százalékra csökken a hozzáadott-értékadó minden élelmiszer esetében. (4)


Az ANAF elnöke nem jelent meg a szenátus költségvetési-pénzügyi bizottsága előtt

Gelu Ştefan Diaconu, az Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) elnöke nem jelent meg ma a szenátus költségvetési-pénzügyi bizottsága előtt, ahová hivatalos meghívást kapott, és nem is jelentette be, hogy nem tud elmenni, jelentette ki Viorel Arcaş, a bizottság elnöke.

„Diaconu úr nem jelent meg ma a bizottság előtt, mi hivatalos meghívót küldtünk neki, mint mindenki másnak. Köteles lett volna eljönni, nem kellett visszajeleznie, hogy jön, ellenben tájékoztatnia kellett volna minket arról, ha nem tud megjelenni, mert kiküldetésben van” - jelentette ki Arcaş, miután a bizottság tagjai majdnem egy órán keresztül vártak az ANAF elnökére. (4)


Ferenc pápa: aki nem képes a párbeszédre, az el akarja hallgattatni a másikat

Aki nem képes a párbeszédre, az el akarja hallgattatni a másikat - jelentette ki Ferenc pápa csütörtöki homíliájában, elemzők szerint feltehetőleg válaszul Ankara amiatt bírálatára, hogy a katolikus egyházfő népirtásnak nevezte az örmények 1915-ös legyilkolását.

Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott reggeli misén úgy fogalmazott, "aki nem képes a párbeszédre, az nem engedelmeskedik Istennek, és el akar hallgattatni mindenkit, aki Isten örömhírét hirdeti".

Ankara visszahívta szentszéki nagykövetét és további lépéseket ígért a Vatikánnal szemben azt követően, hogy a katolikus egyházfő vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott örmény rítusú misén népirtásnak nevezte az örményeknek az Oszmán Birodalmon belüli legyilkolását a történelmi esemény kezdetének 100. évfordulóján.

Ferenc pápa a Szent Márta-házban hétfőn bemutatott misén azt mondta, hogy az egyháznak bátorsággal és érthetően kell beszélnie. (4)


Megbírságolta a marosvásárhelyi rendőrség a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezőit

A marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség reklámnak tekintette a Civil Elköteleztettség Mozgalom (Cemo) önkéntesei által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat, és egyenként ötezer lejes bírságot rótt ki két tetten ért önkéntesre.

Az esetről a megbírságolt Barabás Miklós és Kincses Előd ügyvéd számolt be egy mai marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.

Barabás Miklós elmondta: az elmúlt hetekben mintegy 80 kétnyelvű utcanévtáblát helyeztek ki Marosvásárhelyen olyan épületek utcafrontjára, amelyek tulajdonosai korábban beleegyeztek ebbe. Március 20-án igazoltatta őket a helyi rendőrség járőre, a bírságolási jegyzőkönyvet pedig április elején kapták kézhez.

Kincses Előd elmondta: mindkét bírságolási jegyzőkönyvet megtámadták a marosvásárhelyi bíróságon, és hatalommal való visszaélés miatt büntető feljelentést is tettek a helyi rendőrség parancsnoka, Valentin Bretfelean és az ügyben eljáró két rendőr ellen. (4)


Több mint 3500 hazai és külföldi résztvevőt várnak az Arobs Nemzetközi Maratonra

Több mint 3500 hazai  és külföldi résztvevőt várnak vasárnap a Kolozsváron szervezendő Arobs Nemzetközi Maratonra, köztük van négy kenyai futó is – jelentették be ma a szervezők.

A futóverseny a Kolozsvár Arénából indul és ott is ér véget, a résztvevők a város központi részében és a Donát/Grigorescu negyedben fognak szaladni, mondta Horaţiu Morar az esemény egyik szervezője, a Runners Cluj Sportegyesület képviselője.

„Vasárnap immár ötödszörre adjuk le a startlövést a kolozsvári Arobs Nemzetközi Maratonon, amely Erdélyben a legnagyobb számú résztvevőt felmutató rendezvény, amelyen a díjak értéke meghaladja a 10 ezer eurót. Az idén rekordszámú résztvevőre számítunk, több mint 3500 hazai és külföldi futóra. Huszonegy országból lesznek résztvevők, többek között Kenyából is, ahonnan három férfi és egy nő nevezett be. A futóverseny a Kolozsvár Arénából indul és ott is ér véget, a résztvevők a város központi részében és a Donát negyedben fognak szaladni. Ezzel az eseménnyel akarjuk népszerűsíteni a mozgást, de magát Kolozsvárt is” - mondta Morar.

Morar azt is elmondta, hogy a legidősebb benevező a 82 éves aradi Gheorghe Moşion. (4)


CFR: INGYEN JEGY 1000 TANULÓNAK

A pénteki Kolozsvári CFR 1907–Marosvásárhelyi ESE labdarúgó bajnoki mérkőzésre az egyesület 1000 ingyen jegyet biztosít tanulók részére – közölte ma az egyesület honlapja.

A 27. fordulóban 20.30 órakor kezdődő összecsapás belépőit az ellenőrző felmutatásával lehet átvenni egy órával a meccs kezdete előtt a II. lelátónál a léptető rendszer előtt. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 468
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap