label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
További harminc napig előzetes letartóztatásban marad Gyergyószentmiklós polgármestere

Meghosszabbította harminc nappal a marosvásárhelyi törvényszék a Mezei Jánosra, Gyergyószentmiklós polgármesterére vonatkozó előzetes letartóztatási parancsot - közölte ma a törvényszék.

Az elöljáró március 19-től van fogdában. Az előzetes letartóztatás meghosszabbítását a korrupcióellenes ügyészség kérte.

Mezei Jánost hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja az ügyészség egy olyan telek eladása miatt, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A vádhatóság szerint ez a telek nem lett volna eladható a magyarországi tulajdonos beleegyezése nélkül. (4)


Védelmi miniszter: folyamatos lesz a NATO-katonák jelenléte a szövetség keleti szárnyán

Folyamatos lesz a NATO-országok katonáinak jelenléte az észak-atlanti szövetség keleti szárnyán - jelentette ki ma Mircea Duşa védelmi miniszter (képünkön), abból az alkalomból, hogy holnap az utóbbi évek legnagyobb szárazföldi NATO-hadgyakorlata kezdődik a Fekete-tenger romániai partvidékén.

A Wind Spring 15 elnevezésű manőverhez 2200 román, amerikai, brit és moldovai katonát és több száz páncélos járművet mozgósítottak.

Duşa elmondta, ezen felül egy amerikai torpedóromboló tartózkodik a konstancai kikötőben, és nemrég 11 darab A-10-es csatarepülő érkezett Aranyosgyéresre, ahol az amerikai pilóták a hazaiakkal közösen fognak gyakorlatozni. Az év folyamán később portugál F-16-osokat és amerikai F-15-ösöket várnak az erdélyi légi támaszpontra. (4)


A jövő hétre halasztották az adótörvény vitáját

A szenátus költségvetési-pénzügyi bizottsága a jövő hétre halasztotta az adótörvénykönyv tervezetének a vitáját, mivel kedden több tucat módosító javaslatot nyújtottak be, melyeket alaposan elemezni kell a pénzügyminiszterrel közösen.

„Javasolom, hogy halasszuk el az adótörvénykönyv tervezetének a megvitatását, mert nagyon sok a módosító javaslat. Jó lenne, ha jövő héten is dolgoznánk, holnap megpróbáljuk megoldani a perrendtartási törvénykönyv problémáját, a jövő héten pedig vitassuk meg az adótörvénykönyvhöz benyújtott módosító javaslatokat” - mondta ma a szenátoroknak Viorel Arcaş, a bizottság elnöke az ülés elején.

A bizottság tagjai elfogadták a javaslatot, illetve azt is, hogy szerdai nap folyamán még fogadnak módosító javaslatokat, de ez az utolsó nap a javaslatok benyújtására. (4)


A román, a bolgár és a szerb kormányfők találkoznak a közös román-bolgár kormányülés előtt

A román, a bolgár és a szerb kormányfők április 24-én, Krajován találkoznak egy együttes megbeszélésre, majd azt követően, aznap, a román és a bolgár kormány együttes kormányülést fog tartani, amelyen többek között a turizmusról, a pénzügyekről és a Turnu Măgurele-Nikopol híd építéséről fognak beszélni.

Victor Ponta kormányfő a mai kormányülés elején bejelentette: április 24-én, a beütemezett közös román-bolgár kormányülés előtt a román, a bolgár és a szerb kormányfők összeülnek egy találkozóra.

- Azt akarom, hogy ma fogadjunk el minden memorandumot és egyezményt annak érdekében, hogy az április 24-ei közös kormányülésre a bolgár kormánnyal minden megfelelően elő legyen készítve. Krajován hármas kormányfői találkozót tartunk, a szerb, a bolgár miniszterelnök és én, majd azt követően tartjuk a közös román-bolgár kormányülést” - mondta Ponta a minisztereknek. (4)


Hivatalosan is megszűnt Markó Attila képviselői mandátuma

Hivatalosan is megszűnt a parlamentből két hete lemondott Markó Attila képviselői mandátuma, miután a képviselőház mai ülésén tudomásul vette az RMDSZ politikusának lemondását.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) által visszaéléssel vádolt Markó Attila akkor mondott le mandátumáról, amikor a vádhatóság a képviselő őrizetbe vételéhez kérte a képviselőház hozzájárulását.

A házbizottság arra hivatkozva halasztotta el április elején a képviselő lemondásának tudomásul vételét, hogy a kézzel írt lemondólevelet csak fénymásolatban kapta meg. Az eredeti irat megérkezése és Markó Attila képviselői mandátumának megszűnése után már nem lesz szükség a parlament jóváhagyására ahhoz, hogy a DNA a politikus előzetes letartóztatását kérje a bíróságtól.

Az RMDSZ politikusát a kommunizmus idején államosított ingatlanokat visszaszolgáltató restitúciós hatóság kártérítési bizottságában vállalt szerepe miatt akarják ismét bíróság elé állítani. A DNA többrendbeli hivatali visszaéléssel vádolta meg a kártérítési bizottság nyolc volt tagját - köztük Markó Attilát -, akik állítólag 85 millió euró kárt okoztak az államnak azáltal, hogy a piaci értéknél jelentősen magasabb kártérítéseket ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

A december óta Magyarországon tartózkodó Markó Attila korábban úgy nyilatkozott: igazságtalanul vonták őt felelősségre Romániában, nem is akar visszatérni oda, Magyarországon akar új életet kezdeni. A Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorának adott interjújában a politikus azt állította, a román állam az igazságügyi rendszert eszközként használja fel arra, hogy megakassza a restitúciós folyamatot, újból államosítson már visszaszolgáltatott ingatlanokat. (4)


Elhunyt Lászlóffy Csaba

2015. április 14-én, hosszú betegség után elhunyt Lászlóffy Csaba József Attila-díjas költő, író, műfordító, szerkesztő, az MMA rendes tagja.

Az 1939-ben Tordán született irodalmár költőként és prózaíróként egyaránt jelentőset alkotott: mintegy ötven kötete látott napvilágot. (13)


Ioan Rus: két év múlva használható az Erdélyi Autópálya

Corina Creţu, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa Ioan Rus szállítási miniszter társaságában ma megszemlélte a Szászsebes és Torda között épülő autópálya néhány építőtelepét, majd megbeszélését folytatott Gheorghe Vuşcan prefektussal és Vákár Istvánnal, a Kolozs Megyei Tanács ideiglenes elnökével.

A látogatás alkalmával tartott sajtótájékoztatón a biztos elmondta, hogy küszöbön áll az Infrastrukturális Operatív Program életbeléptetése, amelynek során Románia 9,5 milliárd eurót kap a szállítás, a környezetvédelem és az energiatermelés fejlesztésére (6 milliárdot csak a szállításra).

Ez az összeg a befektetések több mint 40%-át teszi ki annak a 23 milliárd eurónak, amit az ország a gazdaság erősítésére, és új munkahelyek létesítésére kap a kohéziós alapból.

Ioan Rus szállítási miniszter kijelentette: két év múlva használható lesz az Erdélyi Autópálya. (4)


Átfogó katonai gyakorlat Aranyosgyéresen, amerikai katonákkal

Mintegy 350 amerikai, illetve 300 hazai katona, valamint tizenegy A-10-es típusú repülőgép, illetve négy MiG 21-LancerR vadászgép vesz részt a Kolozs megyei Aranyosgyéres melletti 71-es légi bázison kezdődő átfogó katonai gyakorlaton – tájékoztat ma a Mediafax.

A hírügynökség szerint a Dacian Thunder (Dák Mennydörgés) elnevezésű gyakorlat júliusig tart. A cél többek között az amerikai és a román katonai struktúrák közötti együttműködési szintjének a növelése. (4)


Az utastéri wifin keresztül sebezhető az utasszállító gépek rendszere

A legmodernebb utasszállító gépek repülőelektronikai rendszerébe be lehet törni a legtöbb kereskedelmi járaton ma már elérhető vezeték nélküli internetkapcsolat segítségével - figyelmeztetett egy kedden közzétett jelentésében az amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (GAO).

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


Tizenöt százalékkal nőtt az építőipari termelés január-februárban

Csaknem 15 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az idei első két hónapban - közölte ma a statisztikai intézet.

A nyers adatok szerint a növekedés 14,8 százalék volt, a szezonális és munkanaphatással kiigazított érték szerint a bővülés 14,7 százalékos. Az új építményeknél végzett munkálatok volumene 20 százalékkal bővült, a karbantartási munkálatok esetében 8,3 százalékos növekedést jegyeztek, míg a generáljavítások 2 százalékkal estek vissza.

Éves összevetés szerint februárban az építőipar termelési volumene 19,7 százalékkal nőtt a tavalyi hasonló időszakhoz képest, havi bontásban 24,3 százalékos növekedést jegyeztek januárhoz képest.

Az építkezések volumene tavaly a nyers érték szerint 6,7 százalékkal csökkent 2013-hoz képest. A román gazdaság növekedésének egyik lassító tényezője az építőipar teljesítménye volt, amelyre kedvezőtlen hatással volt, hogy számos közberuházás megtorpant, miután a román kormány mintegy 40 százalékkal csökkentette az erre fordított összegeket. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1207
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap