label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FEJLEMÉNY - A CSM nyitott Tăriceanu azon javaslatára, hogy részt vegyen egy találkozón a szenátussal

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) nyitott „a párbeszédre és együttműködésre”, és beleegyezik a Călin Popescu Tăriceanu azon javaslatába, hogy a két intézmény tagjai között egy nem hivatalos találkozó jöjjön létre, nyilatkozták ma a CSM képviselői.

A CSM vezetősége kijelentette, nyitott „a párbszédre és együttműködésre”, miután Tăriceanu szintén ma bejelentette: javasolja, hogy a parlament palotájában szervezzenek egy nem hivatalos találkozót a szenátus vezetősége és a CSM tagjai között a két intézmény közötti kapcsolatok és a hatáskörök teljesítésének témakörében.

A CSM várja, hogy a szenátus Állandó Bizottsága leszögezze a találkozó dátumát, mondták a tanács képviselői. (4)


Tăriceanu nem hivatalos találkozót javasol a szenátus vezetősége és a CSM között

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke ma bejelentette, nem hivatalos találkozót javasol a szenátus vezetősége és a CSM tagjai között a kétoldalú kapcsolat és a hatáskörök teljesítése témakörében, amelyre minél hamarabb sort kell keríteni.

A szenátus elnöke azt üzente, hogy az utóbbi időben „érezhetővé vált a közvélemény előtt is a szenátus és a Legfelsőbb Bírói Tanács hozzáállása és véleménye közötti különbség egy sor dolgot illetően”, és ez „a két intézmény egyes képviselőinek a nyilatkozataiban és a CSM által az alkotmánybírósághoz benyújtott keresetben öltött testet”.

A szenátus elnöke szerint „egy ilyen konstruktív jellegű párbeszéd nyomán azonosítani lehetne egy sor problémát, amelyeket a parlament meg tudna oldani a közeljövőben”. (4)


Közel 1300 sofőr maradt jogosítvány nélkül az ortodox húsvét ideje alatt

Közel 1300 sofőr maradt jogosítvány nélkül péntektől hétfőig, a forgalmi rendőrök ezen kívül 18 500 bírságot is kiróttak, körülbelül 6 300-at a gyorshajtó sofőröknek, 173-at pedig az ittasan vezetőknek – írja ma a Mediafax.


Monica Dajbog, a belügyminisztérium szóvivője ma bejelentette, hogy a négy nap alatt a forgalmi rendőrök 1291 sofőr gépkocsivezetői jogosítványát és 340 gépkocsi forgalmi engedélyét vonták be.

A rendőrök és a csendőrök közel 26 ezer bírságot róttak ki az ortodox húsvét idején, több mint 18 500-at a közlekedési szabályok ellen vétő gépkocsivezetőknek. A kirótt bírságok összege meghaladja a 7 millió lejt.

Monica Dajbog leszögezte, a négy nap alatt naponta átlagban 25 közúti baleset történt. (4)


Markó Attila „eredetiben” mondott le képviselőházi mandátumáról

A képviselőház állandó bizottsága eredeti formában kapta meg Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő lemondását – tájékoztat a Mediafax.

A hírügynökség szerint az alsóház plénuma szerdán gyűl össze annak érdekében, hogy hivatalosan tudomást vegyen a lemondásról. (4)


Szabó István a díszvendége a zágrábi Tolerancia Fesztiválnak

Szabó István rendező (fotó) a díszvendége a kilencedik zágrábi Tolerancia Fesztiválnak, amelyet idén holokauszt hetvenedik és a srebrenicai mészárlás huszadik évfordulójára emlékezve rendeznek meg a Zágrábi Magyar Intézet részvételével.

A szombatig tartó rendezvénysorozat gazdag filmes programmal, kiállításokkal, koncertekkel, képzésekkel és beszélgetésekkel várja az érdeklődőket. A szervezők célja felhívni a figyelmet a párbeszéd fontosságára és a sokszínűség tiszteletben tartására.

A fesztiválon 60 filmet mutatnak be, Szabó István munkái közül az Oscar-díjas Mephistót, valamint a Szembesítés és Az ajtó című alkotásokat láthatja a közönség pénteken és szombaton.


Kolozsvári Városháza: meghosszabbították a civil szervezetek pályázati határidejét

A kolozsvári civil szervezetek számára kiírt vissza nem térítendő támogatások igénylésének határidejét május 8-ig hosszabbította a Kolozsvári Városi Tanács – tájékoztat a közintézmény. Az eddigi információk szerint a Hivatalos Közlönyben nem jelent meg időben a pályázati kiírás, így a helyi tanács az eredetileg meghirdetett április 9-i időpontot május 8-ra módosította. A támogatási kéréseket és a szükséges dokumentációt a Polgármesteri Hivatal iktatóirodájában lehet leadni 2015. május 8., 16 óra 30 percig.

A vissza nem térítendő támogatást a helyi tanács a Kolozsvár 2015 – Európa Ifjúsági Fővárosa programsorozat keretében megvalósuló projektek számára nyújtja. Pályázhatnak mindazok a civil szervezetek, akik különböző oktatási, kulturális intézményekkel partnerségben szerveznek rendezvényt vagy a Kolozsvár sosem alszik eseménysorozat keretében kezdeményeztek programokat (június 19 és 21 között) vagy ifjúsági projekteket kulturális, művészeti vagy oktatási témakörben, valamint szociális jellegű programokat szerveznek.

Az intézkedés következménye: a városháza csak a júniustól megvalósuló programokat tudja támogatni.

Bővebb információ: http://www.primariaclujnapoca.ro/informatii-publice/anunturi.html   (4)


FOTÓRIPORT – Sün Balázs napja

Óvodások  megyei szintű Kiskurutty Játéktanoda vetélkedőjét rendeztek – tájékoztattak az eseményről szervezők.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


VIDEÓINTERJÚ - Ifjúsági projektek: kitolták a szavazási határidőt? Meddig? Miért?

Ugron Hanna, a Pont Csoport illetékese, a Com'ON, Kolozsvár! projektfelelőse válaszol.

A videóinterjú ide kattintva tekinthető meg. (4)


Ma kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó Budapesten

Ma kezdődik a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a budapesti Nemzeti Színházban. Az április 28-ig tartó rendezvény sokszínű programmal, 13 ország 20 előadásával várja a közönséget.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében második alkalommal megrendezett kéthetes MITEM (Madách International Theatre Meeting) programján olasz, orosz, ukrán, dán, francia, spanyol, macedón, lengyel, román, svájci, német, osztrák és magyar produkciók szerepelnek. A színházi találkozón Matthias Langhoff, Toni Servillo, Luk Perceval, Eugenio Barba, Viktor Rizsakov, Jan Bosse, Emma Dante, José Luis Gómez, Thomas Jolly, Alekszandr Morfov, Oleg Ziugzda, Dejan Projkovski, Vlad Troickij, David Doiasvili és Éric Déniaud rendezése is látható.

A fesztivált kedden délután a Nemzeti Színház főbejárata előtt nyitják meg, a programról bővebb információ a www.mitem.hu oldalon található. (2)


Életfogytiglant kapott a Blackwater 2007-es bagdadi vérengzésének egyik elkövetője

A Blackwater egykori amerikai biztonsági cég egy tagját életfogytiglani, három bűntársát pedig 30 évi szabadságvesztésre ítélte egy szövetségi bíró hétfőn Washingtonban, a 2007-ben történt bagdadi mészárlásban játszott szerepük miatt.

A Blackwater emberei 2007. szeptember 16-án egy amerikai diplomáciai konvoj útját biztosították, amikor a zsúfolt bagdadi Niszúr téren - állításuk szerint - támadás érte őket, ezért önvédelemből lövöldözni kezdtek. Az ügyészség ezzel szemben azt állította, hogy a zsoldosszervezet perbe fogott alkalmazottai mély közönnyel viseltettek a vérengzés iránt.

Az incidensben 14 civil életét vesztette, további 17 pedig megsebesült.

A vádlottak közül az esküdtszék tavaly novemberben Nicholas Slattent előre megfontolt szándékból elkövetett emberölésben, a másik három vádlottat - Paul Slough-t, Evan Libertyt és Dustin Heardöt - többrendbeli, erős felindulásból elkövetett szándékos emberölésben, emberölési kísérletben és fegyverrel való visszaélésben mondta ki bűnösnek. 13 ember halálában találták bizonyítottnak a bűnösségüket.

Slatten most életfogytiglani, a másik három elítélt pedig 30 év plusz egy napig tartó szabadságvesztést kapott. Az elítéltek ismételten ártatlannak vallották magukat, ügyvédeik pedig közölték, hogy készek fellebbezni. A bíróság épületénél mintegy százan szimpátiatüntetést tartottak a volt őrök mellett, Blackwater feliratú pólóban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 568
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap