label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Lemondott parlamenti képviselői mandátumáról Markó Attila

A képviselőház jogi bizottsága hétfőn hagyta jóvá Markó őrizetbe vételét és letartóztatását, a plénumnak ma kellett volna szavaznia ebben a kérdésben, az RMDSZ-es politikus lemondásával azonban erre már nem kerül sor.

„Életem legnehezebb döntését hoztam meg azzal, hogy ártatlanul önként kilépek abból a munkából, amire az életemet tettem fel” – fogalmazott a volt képviselő Facebook-bejegyzésében.

Markó Attilát három rendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják túlértékelt kártérítések jóváhagyása miatt. A politikius, tagadja a vádakat. Markó jelenleg Magyarországon tartózkodik, a restitúciós bizottság tagja volt 2002-2012 között. Őt korábban 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a Mikó-ügyben.

Seres Dénes háznagy, a képviselőház házbizottságának RMDSZ-es tagja az MTI-nek elmondta, hogy Markó Attila lemondó nyilatkozatának elektronikus kép formában elküldött változatát a házbizottság is megkapta. A bizottság azonban úgy vélte, hogy a lemondást akkor terjesztheti tudomásul vételre a plénum elé, ha az papíron is megérkezik a parlamentbe. A képviselőház a lemondás ismeretében elhalasztotta a döntést a képviselő letartóztatásának engedélyezéséről. Okafogyottá válik ugyanis az ügyészségi kérés, ha a lemondás hivatalossá válik. (9)


Költészet, színház és zene sajátos találkozása

Három, egymással összefüggő és párbeszédet folytató előadással ünnepli a Magyar Költészet Napját idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház: amint azt Visky András, az intézmény művészeti vezetője a mai sajtótájékoztatón elárulta, „be- és kivezetik ezt a napot, mindhárom esemény a vers mai világban való létét értelmezi”. – Nem a versről szól, hanem a verset magát próbálja színre hozni – hívta fel a figyelmet.

Emlékzaj „főcímmel” két produkció tekinthető meg a stúdióteremben: április 4-én és 10-én az öt kolozsvári magyar középiskola és a színház együttműködésében létrejött A fűnyírógép (odakint), április 11-én pedig a Villanyborotvám (odabent), Sámson Melinda, Béres Melinda és Horváth Edith közreműködésével. Április 12-én, vasárnap este 8 órától Bogdán Zsolt Ady-estjét láthatják az érdeklődők. További részletek a holnapi Szabadságban. (8)

(Fotó: Biró István)


FOTÓRIPORT – Parádés utasforgalom-növekedés, idén légiparádé nélkül

Ma tartotta meg 83. születésnapját a kolozvári repülőtér. Az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón elhangzott: míg 1996-ban még csak 32 ezer, tavaly már 1,18 millió utas fordult meg a terminálokban, és idén az év első három hónapjában további 34%-kal nőtt a reptér szolgálatait igénybe vevők száma. David Ciceo igazgató aki beszámolt a nyári újdonságokról és arról is, hogy idén elmarad a hagyományos légiparádé.

Részletek a holnapi Szabadságban; fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


FOTÓRIPORT – Elkezdődött a rémálom: az Unió utca javítása

Szerdára virradóra elkezdődtek az Unió/Memorandumului utca korszerűsítési munkálatai. Emiatt lezárták az út egyik sávját, ami miatt jókora forgalmi dugók alakultak ki a teljes belvárosban. Nem árt tehát alternatív útvonalakat keresni és kikerülni a belvárost, hiszen ma a kétágú templomtól gyalog hamarabb a polgármesteri hivatalhoz lehetett érni, mint autóval…

Fotóriportunk ide kattintva tekinthető meg. (13)


Meghalt Nicolae Rainea, az egyik legnevesebb román játékvezető

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) közlése szerint nyolcvanegy éves korában szerdán elhunyt az egykori FIFA-játékvezető, Nicolae Rainea (képünkön).

A neves román bíró 400 élvonalbeli mérkőzésen fújta a sípot, 115 nemzetközi találkozót vezetett, és három világbajnokságon vett részt. (7)

 


FOTÓRIPORT – Húsvéti vásár nyílt Kolozsvár főterén

Mi szem-szájnak ingere, és húsvéthoz kapcsolható, az mind megtalálható az Erdélyi Kézmíves Céh szervezte húsvéti vásárban, amely ma nyílt meg Kolozsvár főterén. A görögkeleti vallásúak egy hét múlva esedékes húsvéti ünnepe alkalmával a Kolozsvári Népművészek Egyesülete (Asociatia Mesterilor Populari Clujeni) szervez vásárt, várhatóan nagyjából ugyanazokkal a részvevőkkel, portékákkal. (6)

Fotóriportunk itt látható.


Ismét kényszerleszállást hajtott végre a Turkish Airlines – apró baleset Dublinben is

A Turkish Airlines újabb gépének kellett kényszerleszállást végrehajtania egy hét leforgása alatt. Ez a harmadik eset, hogy a gép mosdójában olyan levélre bukkannak, amely arra figyelmeztet, hogy bombát rejtettek el a járaton. A repülőnek végül sikerült gond nélkül leszállnia Casablancában Sao Paolo helyett.

Nagy az idegesség Dublinban is, ahol szerda reggel összekoccant két Ryanair-gép. A balesetben senki nem sérült meg, mivel a két guruló jármű csak éppen, hogy érintkezett egymással: az egyik szárnya megkarcolta a másik farokrészét.

Az incidens után azonnal leszállították az Edinburgh-be és Zadarba induló gépekről az utasokat, akik másik járatokon folytathatták útjukat. (9) 


Újabb terrorista akció Isztambulban - a kedden túszul ejtett ügyész meghalt a túszmentés közben

Szerdán két fegyveres férfi hatolt be a kormányzó konzervatív Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) Isztambul Kartal kerületében található székházába. A rendőrség lezárta a környéket, a török biztonsági erők pedig behatoltak az épületbe és őrizetbe vették a támadót - írja a BBC, amelyet a Nol.hu idéz.

Mindez közvetlenül a keddi, az utóbbi évek legnagyobb túszdrámája után történt Isztambulban. Március 31-én fegyveresek hatoltak be a Caglayan igazságügyi palota épületébe, amelynek hatodik emeletén túszul ejtették Mehmet Selim Kiraz ügyészt.

Végül a török rendőrség agyonlőtte azt a két szélsőbaloldali fegyverest, akik túszul ejtettek az ügyészt. A túsz kiszabadult ugyan, de megsebesült, életveszélyes állapotban szállították kórházba, ahol végül belehalt sérüléseibe.

Az ügyészt a betiltott és terrorista szervezetnek minősített szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) tagjai tartották fogva, és több követeléssel álltak elő. A hatóságok hat órán át tárgyaltak velük a megadásról. A különleges erők azért rohanták meg végül a bíróság hatodik emeleti helyiséget, mert lövéseket hallottak - mondta el Isztambul rendőrfőnöke.

Az ügyész vezette a vizsgálatot egy tinédzser halála ügyében, akit a tavaly márciusi kormányellenes tüntetések idején a rendőrség sebesített meg. A fiú kómába esett és néhány hónappal később meghalt. A szélsőbaloldali csoport két túszejtője azt követelte, hogy a fiút halálosan megsebesítő rendőr a nyilvánosság előtt, a televízióban tegyen vallomást, és állítsák „népbíróság” elé.


Germanwings-tragédia – Videofelvételt találtak az utolsó pillanatokról, az ügyész cáfolja

A francia Alpokban az előző héten lezuhant német repülőgép másodpilótája 2009-ben arról tájékoztatta repülőiskoláját, hogy "súlyos depresszív epizódon" ment keresztül - közölte kedden a Lufthansa német légitársaság. A betegségről szóló jegyzetet Andreas Lubitz elektronikus postájában találták meg. A Lufthansa végül beismerte, hogy Lubitz tájékoztatta a pilótaiskolát állapotáról.

A légitársaság valószínűleg nem figyelt erre annak idején, vagy egyszerűen feledésbe merült a dolog, mert csak most, az összes adat átkutatásakor találták meg a 2009-ben küldött levelet.

A Bild szerint a helyszínen előkerült egy adathordozó, amelyen találtak egy videófelvételt a gép lezuhanása előtti utolsó pillanatokról. A néhány másodperces, homályos - a Bild szerint hiteles - felvétel az utaskabin hátsó részében készült. Személyeket nem lehet azonosítani rajta, és azt sem tudni, hogy ülő vagy álló helyzetben készült-e, de legkevesebb háromszor hallani fémes hangzású ütés zaját, ami alátámasztja a katasztrófa körülményeit vizsgáló hatóságok eddigi megállapítását, miszerint a kapitány megpróbálta betörni a pilótafülke ajtaját baltával, hogy megakadályozza a katasztrófát. A felvételen hallatszik, hogy több nyelven azt sikoltják: "istenem", ami arra utal, hogy az utasok tudták, milyen helyzetbe kerültek. Röviddel a felvétel vége előtt pedig azt lehet kivenni, hogy a repülőgép egy része súrol egy hegyet, majd az utaskabin oldalra fordul, a kiáltozás felerősödik és a videó véget ér - írta a Bild.

Mind a francia ügyész, mind a rendőrség cáfolta, hogy ilyen felvétel előkerült volna. (9)

 


Magyarországot is eléri a vihar

Kilenc halálos áldozata van a Németországon, Ausztrián és Svájcon végigsöprő Niklas orkánnak. Bár a pusztító vihar veszített erejéből, Magyarországon máris több megye számos járására és a fővárosra  narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a viharos szél miatt a magyarországi meteorológiai szolgálat.

Németországban heten haltak meg a Niklas orkán pusztításai miatt, a helyenként óránkénti 160-190 kilométeres sebességgel lecsapó vihar az ország számos térségében közlekedési fennakadásokat okozott. A vihar Németország történelmének egyik legsúlyosabbika volt, nem csak káoszt okozott, de rengetegen megsérültek és meghaltak. A károk az első becslések szerint milliós nagyságrendűek.

Nem kímélte a vihar Ausztriát sem, egy ember életét vesztette. Felső-Ausztriában csaknem négyezer tűzoltó dolgozott, mert a vihar tetőket szakított le, fákat döntött ki, utcákat torlaszolt el és megrongált vezetékeket hagyott maga után. Svájcban is egy ember életét követelte az ítéletidő.

Lengyelországban mintegy 400 házat rongált meg és fákat döntött ki szerdára virradóra a viharos szél, az ítéletidőben két ember megsérült. (9)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 614
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap