label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Talán a kaukázusi térségből származnak Nyemcov gyilkosai

Őrizetbe vettek két gyanúsítottat Oroszországban Borisz Nyemcov ellenzéki vezető meggyilkolásával kapcsolatban - jelentette az orosz média Alekszandr Bortnyikovra, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatójára hivatkozva. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint az FSZB már Vlagyimir Putyin elnököt is értesítette a lépésről.
A letartóztatottak neve Anzor Gubasov és Zaúr Dadajev. További részleteket egyelőre nem közöltek róluk, a sajtó is egyelőre csak annyit feltételez, hogy a kaukázusi térségből származnak. Bortnyikov azt mondta, hogy "az üggyel kapcsolatos operatív és nyomozati tevékenység folytatódik". Bortnyikov már a hét közepén jelezte, hogy a gyilkosság ügyében vannak gyanúsítottjaik. 

A bűntény felderítésén a titkosszolgálatok, a Szövetségi Nyomozó Bizottság (SZKB) és a belügyminisztérium munkatársaiból álló, több mint 100 tagú operatív csoport foglalkozik.A jelenlegi rendszer bírálói közé tartozó Nyemcovot, az RPR-Parnasz (Orosz Köztársaság Párt - Népszabadság párt), valamint az orosz Szolidaritás mozgalom társelnökét február 28-án este gyilkolta meg Moszkvában egy ismeretlen tettes több lövéssel. A bűncselekmény elkövetésének helyszínén jelen volt Anna Duricka, Nyemcov ukrán barátnője is, de állítása szerint ő nem látta a politikus gyilkosát.

A volt miniszterelnök-helyettes Nyemcovot a nacionalisták korábban "az orosz nép ellenségei" közé soroltak. (3)


Törtetőbbek az Y-generáció női munkavállalói

A korábbi generációknál ambíciózusabbak és képzettebbek az 1980 és 2000 között született, Y-generációba tartozó nők; magabiztosságban a brazil, az indiai és a portugál nők vezetik a rangsort, míg a japán, a német és a kazah nők a legkevésbé magabiztosak közé tartoznak - derült ki a PwC tanácsadó cégnek a nemzetközi nőnap alkalmából készített felméréséből. A kutatásban 75 országban, 8756 nővel készítettek interjút a munkáról és a karrierről. Az eredmények szerint a megkérdezett, 1980 és 1995 született nők 53 százaléka a szakmai előmeneteli lehetőségeket tekinti a legvonzóbb munkáltatói tulajdonságnak. Majdnem ilyen fontos tényező számukra a versenyképes jövedelem és az anyagi ösztönzők, valamint a rugalmas munkaidő, amit a válaszadók 35 százaléka említett.

A felmérés szerint az Y-generációhoz tartozó nők közül a kétkeresős párkapcsolati modellben élők 66 százaléka a párjával megegyező vagy annál magasabb keresettel rendelkezik. Emellett az ilyen nők minél tapasztaltabbak, annál valószínűbb, hogy akár fő keresővé is válnak a kapcsolatban - mutatnak rá a kutatás készítői.

A tájékoztatás idézi Szűcs Márta, a PwC Magyarország könyvvizsgálati osztályának cégtársát, aki elmondta: az Y-generáció esetében a munkahelyről való kilépés oka inkább a hiányzó előmeneteli lehetőség, mint a családdal való összeegyeztethetetlenség. A munkáltatóknak kezdettől fogva befogadó vállalati kultúrát és újszerű tehetséggondozó stratégiákat kell megvalósítaniuk, ha Y-generációs női munkavállalóikat meg akarják tartani - hangsúlyozta Szűcs Márta a közleményben.

A kutatás megállapította továbbá, hogy az Y-generációhoz tartozó nők minden korábbinál jobban igénylik a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségét, 71 százalékuk kíván hazáján kívül dolgozni karrierje során. Mindemellett az Y-generációs nők azonnali, magas színvonalú, jövőbe mutató visszajelzést igényelnek, mégpedig - dacára a digitalizálódó világnak - inkább személyes megbeszélés keretében - derül ki a PwC felméréséből. (3)


Weöres-drámapályázat – Különdíjat kapott Székely Csaba

Senki nem nyerte el a fődíjat, nem hirdettek győztest a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a város önkormányzata által Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából meghirdetett országos drámapályázaton, a bírálóbizottság azonban öt pályamű alkotójának ítélt oda különdíjat – jelentette be mai sajtótájékoztatón Jordán Tamás, a teátrum igazgatója.

Részletek a Kult-túra rovatban. (8)


Akvarell-kiállítással egybekötött tisztújító közgyűlés a KLMT-nél a

Stílusos témával, egy Essig Klára által kolozsvári műemlékekről készült akvarell-kiállítással nyitották meg ma a magyar főkonzulátus rendezvénytermében a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) tisztújító közgyűlését.  

Az eseményt, házigazdaként, Fodor Tamás konzul vezette be, arra emlékeztetve a hallgatóságot, hogy hagyományt követve a termet nemcsak hivatali célokra, hanem kulturális inkubátorként is igyekeznek kihasználni.

A tárlatot Németh Júlia műkritikus méltatta.

Részletek a hétfői Szabadságban. (4)

Képünkön: Starmüller Géza életműve elismeréseként vált tiszteletbeli taggá


Részeg volt, autóval „biliárdozott”

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt hat ittas gépkocsivezetőt „fogtak” a kolozsvári rendőrök – derül ki az intézmény mai közleményéből. Valamennyiük nevére bűnvádi iratcsomót állítanak össze, egyiküket pedig 24 órás őrizetbe is vették, mivel nem volt hajlandó biológiai mintavétel végett a kórházba menni.

Egyébként éppen ő volt a legrészegebb gépkocsivezető a helyszíni szondázás szerint: nála 1,15 mg/l-t mutatott a műszer. A hat sofőr közül hárman Kolozsváron vezettek, egy-egy pedig Aranyosgyéresen, Magyarszováton illetve Nagykapuson bukott le – egyikük azt követőn, hogy a Györgyfalvi negyedben „biliárdozott” autójával: öt másik, szabályosan parkoló autóval koccant.

Az ittas vezetés a Btk. szerint 1-től 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. (13)


Csökkent a nők hátrányos munkahelyi megkülönböztetése az OECD-tagállamokban

Csökkent a nők hátrányos munkahelyi megkülönböztetése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 27 vizsgált tagállamában - derült ki a PwC tanácsadó cég által összeállított Nők a munkában mutatóból (Women in Work Index), amelynek legfrissebb, 2013-ra vonatkozó adatait az idei nőnapra időzítve jelentették meg.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


Az európaiak elégedettebbek az online vásárlásokkal, mint a boltival

Az európaiak 80 százaléka elégedett az online vásárlásokkal, míg a boltival csak 67 százalékuk derül ki a UPS logisztikai szolgáltató legfrissebb, reprezentatív felméréséből.

Részletek a Számítástechnika rovatban. (4)


Jacob Rotschild a világháború óta legveszélyesebb geopolitikai helyzetre figyelmezteti a befektetőket

Jacob Rothschild brit befektetési bankár friss jelentésében arra figyelmezteti a befektetőket, hogy a második világháború óta a legveszélyesebb geopolitikai helyzet alakult ki a világban.

A 78 éves szakember, a befolyásos Rothschild bankár család tagja úgy látja, hogy azon a nehéz gazdasági környezeten túlmenően, amellyel a befektetők szembesülni kényszerülnek, "a második világháború óta talán a legveszélyesebb geopolitikai helyzet" alakult ki a világban - írta a The Telegraph című brit napilap.

A 2,3 milliárd fontos vagyonú RIT Capital Partners igazgatója a 2014-es évet értékelő jelentésében a globális bizonytalanság fő okai között említette "a közel-keleti káoszt és szélsőségességet, az orosz agressziót és terjeszkedést, a meggyengült Európát, amelyet rettenetes munkanélküliség fenyeget". Kitért arra, hogy Európa meggyengülését szerinte nem kis mértékben az okozta, hogy sok uniós országban kudarccal végződött a strukturális reformok kezelése.

Rothschild sokkal sötétebb képet festett, mint egy évvel korábbi jelentésében, hangsúlyozva, hogy a befektetések sorsa is bizonytalan.

A legnagyobb veszélyek közé sorolta a kínai gazdaság növekedésének lelassulását, továbbá a részvények esetleges túlértékeltségét. (4)


Tizenöt magyar taggal bővült az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia

Tizenöt magyar taggal bővült az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia, a tagságot igazoló okleveleket szombaton adták át Salzburgban az akadémia éves plenáris ülésén.

A magyar tudományos és művészeti élet képviselői közül Masát András a bölcsészettudomány, Balla József, Prohászka Zoltán, Poór Gyula, Kiss István, Horváth Miklós, Nemes Balázs és Merkely Béla Péter az orvostudományi, Baán László, Balázs Mihály, Héja Domonkos, Káel Csaba és Miklósa Erika a művészettudományi, Bragyova András és Bendzsel Miklós a társadalom-, jog- és közgazdaságtudományi csoport tagja lett.

Az akadémia tavaly novemberben választotta őket tagjai közé. Az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiát 1990-ben alapították Salzburgban, jelenleg több mint 1500 tagja van, köztük XVI. Benedek pápa és 29 Nobel-díjas. (13)


Jelentős átalakítás előtt az amerikai hírszerzés

Teljesen átszervezik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), a hangsúlyt a kibernetikai műveletekre és a digitális újítások azonnali alkalmazására helyezik - jelentette be pénteken John Brennan, a hivatal igazgatója. Ez lesz a szervezet csaknem 70 éves történetében az egyik legjelentősebb átalakítás.

Misszióközpontoknak nevezett új egységeket hoznak létre, amelyek meghatározott kihívásokra vagy földrajzi területekre koncentrálnak majd, mint például a fegyverek terjedésére Afrikában. A részlegvezetők jobban elszámoltathatók lesznek, és megszüntetik a hézagokat a kémkedésben, mert az a vád éri a hírszerzést, hogy bizonyos jelentős fejleményekre kevés rálátása van.

Az egyik új igazgatóság feladata az lesz, hogy növelje a CIA számítógépes kalózkodási képességét, egy másiké pedig, hogy integrálja a hivatal eszközei közé a legújabb technológiát.

Az átalakítás elhatározására annak nyomán jutott Brennan, hogy kilenc külső szakértő három hónapon át vizsgálta a igazgatási struktúrát, és azt, hogy melyek a gyenge pontok a szervezetben. Már korábban elmondta az igazgató, hogy vannak olyan területek a globális hírszerzésben, amelyeket a CIA nem fed le, vagy azért, mert egy adott országban nincs jelen az amerikai diplomácia, vagy azért, mert azt az országrészt megszállták a terroristák. Ezenkívül gyakran nincs egyetlen ember sem a hivatalnál, akit felelőssé tehetne valamely kudarcért - mondta panaszkodva. (3)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 746
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap