label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Hellvig: meggyőződésem, hogy a SRI nagyon jól együtt fog működni a DIICOT-tal

Miután ma részt vett a DIICOT 2014-es tevékenységi mérlegének a bemutatóján, Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgatója kijelentette, meggyőződése, hogy a SRI-nek „rendkívül jó” együttműködése lesz az ügyészség eme struktúrájával.

Eduard Hellvig ma részt vett a DIICOT új székhelyén az igazgatóság 2014-es tevékenységi beszámolójának a bemutatóján.

A tevékenységi beszámoló bemutatása után, amely zárt ajtók mögött zajlott, Eduard Hellvig nem kívánta kommentálni az igazgatóság tevékenységének eredményeit, de kijelentette, a SRI és a DIICOT kapcsolata „rendkívül jó lesz”. (4)


A romániai emberkereskedelem áldozatainak egyharmada kiskorú

A romániai emberkereskedelem áldozatainak egyharmada kiskorú, Románia pedig származási, tranzit- és célországként is jelen van a nemzetközi emberkereskedelem térképén - jelentette ki ma Giorgiana Hosu, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) helyettes főügyésze.

A DIICOT évértékelő értekezletén elhangzott: az emberkereskedők főleg Szlovéniába, Csehországba, Lengyelországba, Olaszországba és Görögországba visznek román állampolgárokat, ahol rabszolgamunkára, koldulásra, vagy prostitúcióra kényszerítik őket.

Románia a schengeni övezetbe irányuló keleti migráció útvonalán fekszik. A DIICOT tapasztalatai szerint a szíriai menekültek fejenként 12 ezer és 15 ezer dollár körüli összeget fizetnek az embercsempészeknek azért, hogy Magyarországra juttassák őket. (4)


Johannis: a törvény pozitív diszkriminációt biztosít a kisebbségeknek

Ma Klaus Johannis államfő kijelentette: Európában nem mindenütt létezik olyan - törvénybe foglalt - pozitív diszkrimináció, mint Romániában, amely parlamenti képviseletet biztosít a kisebbségeknek, illetve lehetővé teszi, hogy szervezeteik részt vehessenek az önkormányzati választásokon.

Johannis szerint a Romániában maradt németek töltenek be hídszerepet a német-román kapcsolatokban. Rámutatott: a kivándorolt bánsági svábok és erdélyi szászok mellett Németországban egyre nagyobb és elismertebb közösségekbe tömörülnek az ott dolgozó románok is, akik szintén hozzájárulnak a két ország közeledéséhez.

Arra a kérdésre, hogy államfőként tudja segíteni a romániai német közösséget, Iohannis azt mondta: nem alkalmazhat diszkriminációt mások rovására, de annak is megvan a jelentősége, hogy államfőként nyíltan a német kisebbség tagjának vallja magát, és szívesen részt vesz a német közösség olyan fontos eseményein, mint a német fórum negyedszázados jubileuma. (4)


Johannis: van jövője a német kisebbségnek Romániában

Van jövője a német kisebbségnek Romániában, amely a közösség Németországba emigrált részével együtt hídszerepet tölt be a német-román kapcsolatokban - jelentette ki Klaus Johannis államfő abban a  interjúban, amelyet a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Romániai Németek Demokrata Fórum (DFDR) volt elnökeként adott a közszolgálati televízió (TVR) Akzente című, német kisebbségi műsorának.

A kisebbségi szervezet negyedszázados fennállása alatt Klaus Johannis akkori nagyszebeni polgármester állt a leghosszabb ideig a DFDR élén, 2002 és 2013 között.

A csaknem félórás interjú Johannis pályafutásán keresztül mutatta be, hogyan ismétlődött meg országos szinten a "nagyszebeni csoda", vagyis az, hogy a többségi románság a német közösség képviselőjére bízta a közügyek vezetését. (4)


Klaus Johannis menesztette tisztségéből George Scutaru államelnöki tanácsost

Klaus Johannis államelnök ma aláírta az Adrian-George Scutaru nemzetbiztonsági problémákért felelős elnöki tanácsadó tisztségből való felmentéséről szóló dekrétumot, és kinevezte helyére Ion Oprișort, aki a CSAT titkárságában töltött be eddig államtanácsosi funkciót.

George Scutarut december 22-én nevezte ki Klaus Johannis államelnök az elnöki tanácsosi tisztségbe, ugyanakkor írva alá Sorin-Dan Mihalache, Dan-Andrei Muraru, Cosmin-Ştefan Marinescu és Tatiana Niculescu Bran kinevezési dekrétumát is.

George Scutaru nemzetbiztonsági problémákért felelős elnöki tanácsadó volt.

Scutaru helyét Ion Oprișor veszi át, aki eddig a CSAT titkárságában töltött be államtanácsosi funkciót, még Traian Băsescu államelnök mandátuma alatt kerülve ebbe a tisztségbe. (4)


Orbán: több egyeztetést, több harcosságot!

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a mostani négyéves ciklus az előzőhöz képest "sokkal inkább tele lesz belpolitikai harcokkal", amelyekbe "bele kell állni". A magyar kormányfő ezt ma mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, amelyben kitért a Buda-Cash-ügyre is, ellenőrzést sürgetve az összes brókercégnél.

Múlt heti évértékelő beszédének tartalmával és a februári veszprémi választási vereségükkel kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette: míg az előző négyéves ciklus belpolitikai értelemben aránylag kényelmes volt, addig a mostani négy év "sokkal inkább tele lesz belpolitikai harcokkal", amelyekbe "bele kell állni".

A veszprémi eredményt úgy értékelte, szavazóik egy része nem elégedett velük, aminek egyrészt az lehet az oka, hogy valószínűleg több egyeztetést, lassabb döntéseket várnak, másrészt "nem vettük föl a kesztyűt", a fideszes választók vélhetően úgy látják, "nem harcolunk elég jól". Ezért több harcosságot, "minden egyes bennünket ért támadásra egyenes, világos választ várnak tőlünk" - mondta, úgy összegezve: jobban kell harcolni.

A Fidesz-KDNP kétharmados parlamenti többségének elvesztésével kapcsolatban a miniszterelnök kijelentette: e nélkül is menni fog, ahol pedig hiányzik ez a többség, ott egyeztetni fognak az ellenzékkel. Példaként említette erre a kormány által javasolt kurdisztáni magyar katonai szerepvállalás kérdését. "Hogy tudunk-e ehhez kétharmadot csinálni, az a következő napokban el fog dőlni" - tette hozzá. (4)


Kolozs megye: a nyolcadikosok 56%-a átment a próbavizsgán

A Kolozs megyei nyolcadikosoknak több mint az 56 százaléka ért el 5-ösnél magasabb átlagot a február végén lezajlott országos felmérő próbavizsgáján.

„Az arány alacsonyabb a tavaly regisztrált 59 százaléknál, de azt is figyelembe kell vennünk, hogy idén a próbavizsgára egy hónappal korábban került sor, mint 2014-ben. Az 5285 nyolcadikos diák közül 5041 volt jelen, és ketten 10-es médiát értek el.” – értékelt ma Valentin Cuibus Kolozs megyei főtanfelügyelő, aki úgy vélte: a megyében elért eredmény „elfogadható” ebben a szakaszban. (13)


Fehér megye: egy személy megsérült az A1-es sztrádán történt balesetben

Ma megsérült egy személyautó sofőrje, miután az A1-es autópályán, Fehér és Hunyad megye határában elveszítve uralmát a kormány felett, belehajtott egy katonai teherautóba. Utóbbi nekicsapódott egy másik járműnek, egy tehergépkocsi pedig nekirohant a korlátnak, mert sofőrje megpróbálta elkerülni az ütközést.

A baleset nyomán az első személyautó sofőrje megsérült, a tűzoltóknak őt műszaki mentéssel sikerült csupán kiszedniük a roncsok közül.

(Képünk illusztráció) (4)


Com’ON, Kolozsvár! 451 pályázat ifi programokra

Bár a szervezők végig izgultak, hogy nem lesz elég kezdeményezés (250-et tűztek ki célul), Kolozsvár első ifjúsági részvételi költségvetésére, pontosabban 500 ezer lejre összesen 451 pályázat érkezett a 14-35 év közötti, informális, a törvényszéken be nem jegyzett fiatalok részéről – olvasható a Pont Csoport mai sajtóközleményében.

A pályázatok leadása 2014. december 16. – 2015. február 28. között történt. A dokumentum értelmében 248 kezdeményező csoport adott le pályázatot, a pénzhez folyamodók átlagéletkora 25 év. A csapatok közül 143 egy kezdeményezést nyújtott be, tizenhaton pedig éltek a pályázati szabályzat biztosította lehetőséggel és a maximális számú, azaz öt kezdeményezést adott le.

Március 16-ától ezeket a kezdeményezésekre a cc.yourcluj.ro weboldalon szavazhat a kolozsvári közönség. A kezdeményezések, amelyek a legtöbb szavazatot gyűjtik be a közönségtől, finanszírozásban részesülnek. A szavazási kampány március 31-én zárul. „Ezután a sok támogatott projektötlet mind megvalósulhat, így a számokban elmondott mese megfogható valósággá válik Kolozsvárnak” – fogalmaznak a szervezők. (4)


Az ipar húzta, a pénzügyi szolgáltatás fékezte tavaly a hazai gazdaságot

Az ipari termelés járult hozzá a legnagyobb mértékben tavaly a gazdaság csaknem 3 százalékos bővüléséhez, míg a pénzügyi szolgáltatások és biztosítások visszaesése fékezte a GDP-növekedést - derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteki közleményéből. Az előzetes adatok megerősítették az INS három hete közzétett első becslését, miszerint a román bruttó hazai termék tavaly 2,9 százalékkal nőtt 2013-hoz képest, és 150,8 milliárd euró volt a nominális GDP. A GDP-növekedéshez 0,9 százalékponttal járult hozzá az ipar, 0,6 százalékponttal a távközlés, 0,4 százalékponttal pedig az eredményesebb adóbehajtás.

A felhasználási oldalon az éves szinten 4,9 százalékkal növekvő háztartási fogyasztásra fordították a GDP több mint 60 százalékát, míg a közigazgatási intézmények 3,8 százalékkal megnövekedett fogyasztására használták a GDP 14 százalékát. A beruházások csaknem 4 százalékkal estek vissza és 0,8 százalékponttal fogták vissza a román GDP-növekedést.

A gazdaság tavalyi 2,9 százalékos bővülése azt jelzi, hogy lassult a gazdasági növekedés a 2013-ban regisztrált 3,5 százalékos növekedéshez képest.

A kormány idén a bruttó hazai termék 2,5 százalékos bővülésével számol, 1,83 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány, 2,2 százalékos inflációs és 5,1 százalékos munkanélküliségi ráta mellett. (3)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 516
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap