label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Bányászok végkielégítésére hagyott jóvá állami segélyt a kormány

Bányászok végkielégítésére hagyott jóvá állami segélyt kormány, amely 2018-ig három feketeszénbánya bezárását tervezi a Zsil-völgyében.

A kormány mai ülésén döntött arról, hogy 143,75 millió lejt folyósít a Zsil-völgyi bányák bezárásával megbízott állami vállalatnak. Ebből 50,1 millió lejt fordítanak a három bánya dolgozóinak folyósítandó végkielégítések, valamint a bezárással járó költségek fedezésére. A kormány vállalta, hogy 2011 és 2018 között bezárja a petrilai, a paroseni és az uricani feketeszénbányákat.

A kormány közleménye szerint a szerdai döntés összhangban van az Európai Bizottság jóváhagyásával, amely engedélyezte Romániának, hogy összesen 1 milliárd 169 millió lej állami segélyt nyújtson a szóban forgó hét éves időszakban a veszteségesen működő szénbányák bezárása érdekében.

A múlt héten a három bánya dolgozói tüntettek amiatt, hogy elmaradások vannak béreik kifizetésében. A szakszervezetek szerint a vállalat azért nem tudja teljesíteni idejében bérkifizetési kötelezettségét, mert a Hunedoara energetikai központ, amely energiát termel a vájárok által kitermelt feketeszénből, nem fizeti ki idejében a nyersanyagot. A bányászok szerint egyéb pótlékokat sem kaptak meg, így jövedelmük a két évvel ezelőtti szinthez képest megfeleződött.

A petrilai, a paroseni és az uricani bányáknak mintegy 1700 dolgozója van. (4)


Akkreditálták a környezettudomány szakot a Sapientián

A felsőoktatási minőségellenőrző és akkreditációs bizottság jóváhagyta a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) környezettudomány szakának működését - közölte ma Tonk Márton, az egyetem kolozsvári karának dékánja.

Részletek a Körkép rovatban. (4)


Kevesebben járnának vallásórára – mondta a tanügyminiszter

A diákoknak kevesebb, mint a fele választotta tantárgyként a vallásórát március 3-ig, vagyis 1.405.883-an a körülbelül 3.200.000-ből – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter. Elmúlt héten a miniszter azt is elmondta, hogy a körülbelül 4200 vallástanárnak mintegy felel pereskedhetne abban az esetben, ha nem sikerülne teljesíteniük a pedagógus-normát. A miniszter úgy vélte, hogy az intézmény csupán “kikérdezhette” a rendszert, arra kérve a kollégákat, értesítsék a szülőket a vallásóra választását megjelölő kérelmek benyújtásáról március 6-ig.  Az Alkotmánybíróság döntése a vallásórák megtartásáról kötelező, a minisztérium pedig nem tehet egyebet, mint megtalálni a megfelelő megoldást ebben a helyzetben. A vallásóráknak az órák elejére vagy legvégére történő beosztásával nem tudják teljességében megoldani a kialakult helyzetet – mondta a miniszter. Úgy vélte, a szülők egy teljes iskolai évre választhatnak, de az is lehetséges, hogy évközben meggondolják korábbi döntésüket.

Az Alkotmánybíróság döntése a vallásórákra vonatkozóan március 9-től lép hatályba, illetve válik kötelezővé.    (3)


Letöltendő börtönbüntetésre ítélték Dan Diaconescut

Öt és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte jogerősen a bukaresti ítélőtábla szerdán Dan Diaconescu médiamágnást, akinek személyes népszerűsége a harmadik legerősebb parlamenti erővé tette a 2012-es választásokon a róla elnevezett populista Dan Diaconescu Néppártot (PPDD).

Az OTV alapítójaként és műsorvezetőjeként ismertté vált politikust zsarolásban találta vétkesnek a táblabíróság, amely mellékbüntetésként további öt évre a nyomtatott és audiovizuális médiából is kitiltotta Diaconescut. A PPDD alapítóját első fokon hároméves letöltendő börtönre ítélték.

A vád szerint Diaconescu 2009-ben 200 ezer eurót követelt az Arad megyei Zaránd polgármesterétől, akit azzal fenyegetett, hogy az OTV-ben leleplezik állítólagos illegális ingatlanügyleteit, ha nem fizet. (3)


A 90 éves Pierre Boulez előtt tiszteleg a berlini opera fesztiválja

Az idén 90 éves francia zeneszerző és karmester, Pierre Boulez (fotó) előtt tiszteleg a berlini operaház Festtage nevű fesztiválja március 27. és április 6. között. A fesztiválon három együttes, a Bécsi Filharmonikusok, a Daniel Barenboim és Edward Said által közel-keleti zenészekből 1999-ben alapított West-Eastern Divan Orchestra, valamint a Staatskapelle Berlin játssza Boulez egész pályáját átívelő, válogatott műveit Daniel Barenboim vezényletével a Berlini Filharmóniában.

A berlini operaház (Staatsoper Unter den Linden) által immár huszadik alkalommal megrendezett Festtage 2005 és 2010 után idén harmadszor tiszteleg az ikonikus francia komponista előtt, aki március 26-án tölti be 90. születésnapját. Míg a koncertprogram középpontjában Boulez művei állnak, addig az operaszínpadon – a legtöbb korábbi fesztiválhoz hasonlóan – Richard Wagner életműve áll a középpontban, a tavalyi Tannhäuser felújítás mellett egy új Parsifallal készülnek – derül ki a berlini operaház honlapjáról (www.staatsoper-berlin.de). (2)
 

 


Nem független a hazai média – véli a lakosság többsége

A románok 28 százaléka tekinti függetlennek a romániai médiát, míg 43 százalékuk véli úgy, hogy a tévécsatornák és újságok a tulajdonosaik érdekeit szolgálják ki - derült ki egy friss felmérésből, amelyet szerdán tett közzé internetes oldalán a Revista 22 című bukaresti hetilap.

A Konrad Adenauer Alapítvány által 2014 decemberében végzett kutatásból kiderült, hogy a falusiak sokkal magasabb (40 százalékos) arányban bíznak a sajtó függetlenségében, mint a bukarestiek (25 százalék). A megkérdezettek több mint 25 százaléka nem tudott állást foglalni a kérdésben.

Az alapítvány 2014 folyamán négy országos televíziós csatornát és négy nyomtatásban megjelenő napilapot követett figyelemmel.A tanulmányból kiderült, hogy a legtöbbet szerepeltetett politikai személyiség Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök volt (3717 említés), akit a jobboldali volt államfő, Traian Băsescu követett (2489 említés). Ketten együtt többet szerepeltek a megfigyelt médiában, mint az összes többi politikai szereplő együttvéve, beleértve a novemberben megválasztott Klaus Iohannis államfőt (1434 említés).(3)


Holnap délutántól sárga viharjelzés lép érvénybe

A meteorológusok csütörtöktől szombatig érvényes sárga viharjelzést bocsátottak ki, amelynek értelmében országszerte havazás, vegyes csapadék, viharos szél és hófúvás várható.

A csütörtök 13 óra és péntek 16 óra közötti időszakre érvényes riasztás szerint nagymennyiségű csapadék, havazás és nagyerejű széllőkések egész sora várható Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs, Dâmboviţa, Hunyad, Máramaros, Prahova, Temes, Argeş, Brassó, Krassó-Szörény, Dolj, Hargita, Maros, Szeben, Vâlcea, Bákó, Buzău, Kovászna, Gorj, Mehedinţi, Neamţ, Suceava és Vrancea megyében. Dobrudzsában, Havasalföldön és Moldvában eső, máshol pedig vegyes csapadék várható.

A szél felerősödik, a hegyvidéken meghaladja a 60km/h sebességet. Pénteken délutántól szombat 16 óráig a sárga viharjelzést minden megyére kiterjesztik, leszámítva Botoşani, Iaşi, Temes, Arad, Bihar, Maros, Szilágy és Szatmár megyét. (7)


Ezren netezhetnek ingyen Kolozsvár főterén

Ingyen lehet internethálózatra csatlakozni Kolozsvár Főterén és a Deák Ferenc/Eroilor utcában. Ehhez felhasználói fiókot kell létrehozni a cluj_wifi_free hálózaton, majd 30 percig lehet internetezni, azután újra be kell lépni – ismertette főtéri szabadtéri sajtóértekezletén Emil Boc polgármester. A hálózatot egyszerre ezren használhatják. Az ingyenes wifit a Karolina térre és a Sétatérre is tervezik kiterjeszteni. Nyolc évvel ezelőtt a Főtéren szintén ingyenes internetet biztosított a városháza, ám a bérletet egy év után nem fizette ki, így a szolgáltatás megszűnt.


Több mint harminc halott a donyecki bányarobbanásban

Több mint harminc bányász halt meg egy sújtólégrobbanás következtében szerdán a szeparatisták által kikiáltott Donyecki Népköztársaság egyik szénbányájában, és többtucatnyi, a robbanás idején a mélyben dolgozó bányász sorsa egyelőre ismeretlen  - mondta a helyi bányabiztonsági szolgálatot vezető Volodimir Cimbalenko. A mentést még nem tudták megkezdeni a bányamentők, jelenleg dolgoznak a veszélyes gáz eltávolításán, és csak azután tudnak majd leereszkedni. Az Ukrán Független Bányászszakszervezet elnöke, Mihail Volinc a szakszervezeti honlapra feltett közleményében azt írta, hogy Donyeck  Zaszjagyko nevű bányában hajnali 5 óra 20 perckor következett be metángázrobbanás, és az érintett tárnában tartózkodó több mint ötven bányászból csak öten tudtak a baleset helyszínéről kijönni, 47 társuk sorsa ismeretlen. Az öt életben lévő bányásznak is súlyos égési sérülései vannak - tette hozzá Volinc.

Kelet-Ukrajna nagy mélységű szénbányáiban gyakoriak a sok halálos áldozatot követelő sújtólégrobbanások. Az 1992-ben részlegesen privatizált Zaszjagyko bánya a széntermeléséről híres Donyec-medence egyik legújabb és legjobban felszerelt bányaüzeme, mindazonáltal az elmúlt két évtizedben több súlyos szerencsétlenség helyszíne volt. Legutóbb, 2007-ben ugyanitt 106 halálos áldozatot követelt egy robbanás. A mintegy 10 ezer alkalmazottat foglalkoztató és napi 8-10 ezer tonna szenet termelő bányában 1999-ben 50-en, 2001-ben 55-en, 2002-ben pedig huszan haltak meg sújtólégrobbanásban. (3)


Kína az idén mintegy tíz százalékkal növeli katonai kiadásait

Kína tíz százalék körüli mértékben növeli védelmi költségvetését az idén, vagyis arányaiban némileg kevesebbet szán katonai kiadásaira a tavalyinál, amikor hivatalosan 12,2 százalékot terveztek és költöttek - jelentette be ma a kínai parlament egy nap múlva kezdődő ülésszakának szóvivője, Fu Jing.

Fu az ilyenkor hagyományos sajtótájékoztató hagyományos kérdésére adott válaszában hozzátette, a pontos számot a csütörtöki költségvetési előirányzatból ismerhetik majd meg.

A 10 százalék a védelmi kiadásokra az elmúlt években jellemző kétszámjegyű növekedés sorában öt év legalacsonyabb mértékének számít.

Fu idén is megjegyezte, Kína nagy ország, és olyan hadseregre van szüksége, amely képes nemzetbiztonságának és népének védelmére. Hangsúlyozta a kínai katonapolitika védelmi jellegét.

Mindehhez hozzáfűzte, hogy a kínai és a külföldi fegyveres erők között még mindig jelentős a különbség az általános fegyverzet minősége tekintetében, ennek leküzdésére, a hadsereg modernizálására Kínának még időre van szüksége. A lemaradás kiszolgáltatottá tesz, ezt megtanultuk a történelemből - jegyezte meg. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1146
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap